Çikolatalı-Fındıklı Rulo Pasta
Sunum olarak rulo pastayı, yuvarlak pastalardan daha estetik buluyorum. Yapımı sanki yuvarlak pastaya göre daha zahmetli gibi görünse de birkaç püf noktaya dikkat edilirse gayet kolay yapılabiliyor. İlk olarak -çok ince bir kek olduğu için- fazla pişirmeden, azıcık pembeleşince fırından almak.(kıtır bir kek olursa, muhtemelen rulo yaparken kırılacaktır) İkincisi, fırından çıkarınca,(sıcakken) altına koyduğumuz pişirme kağıdıyla birlikte rulo yapıp, şekil vermek. (soğuduktan sonra şekil vermeye çalışırsak kırılma ihtimali çok daha fazla, hatta kesin)
Malzemeler
(30x40 midi fırın tepsisi için)
3 yumurta
5 yemek kaşığı tozşeker
7 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım paket kabartma tozu
Kreması
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 kare çikolata(80 gr)
Keki ıslatmak için;
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
Üzerine; iri çekilmiş fındık
Yapılışı
Yumurtaları, şekerle birlikte mikserle ( en yüksek devirde) 5-6 dakika çırptım. Elenmiş un , kabartma tozu ve limon suyunu ekleyip, yumurtaların köpüğünü fazla söndürmeden (düşük devirde) karıştırdım. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye döküp, 170 derecede ısıtılmış fırında, yaklaşık 20 dakika pişirdim. (hafif pembeleşmesi yeterli) Fırından çıkarınca kağıdı ile birlikte rulo yapıp, soğumasını bekledim.
Çikolata hariç, diğer krema malzemelerini çırpıp, orta ateşte karıştırarak pişirdim. Ocaktan alıp, çikolata parçalarını ekleyip, eriyene kadar karıştırdım.
Soğuyan keki kağıdından dikkatlice ayırarak, 1 çay bardağı limonlu ve şekerli suyu üzerine kaşıkla serptim.(limonlu su, hem pastanın kuru olmasını hem de yumurta kokusunu engelliyor) Kremayı, keki tam olarak düzleştirmeden, dikkatlice içine ve üzerine sürüp, fındıkla süsledim. (Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapmak gerekiyor ama ben hava aydınlık iken fotoğraf çekmek için hemen kestim, bu yüzden kremaları biraz aktı)