tag:blogger.com,1999:blog-195707902024-03-07T12:03:48.354+03:00MUTFAK GÜNCESİsaziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.comBlogger151125tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-30470034711672899432007-10-18T08:36:00.002+03:002010-03-02T21:09:35.348+02:00Yoğun geçen ramazan ayı ve İzmir'de geçirdiğimiz kısa bayram tatilinden sonra birkaç satır yazabilecek vakti ancak bulabildim ve bilgisayarın başına oturdum. İzmir'e genellikle ağustos ayının son haftaları gideriz, hem sıcaklar biraz normalleşmiş olur hem de taze incir mevsimine denk gelir. Ama bu sene yazın gitmeye fırsat bulamayınca kısa da olsa bayram tatilini orada değerlendirdik. İncir saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com16tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-23946890196919086602007-08-23T08:33:00.000+03:002008-12-09T00:10:00.260+02:00YE#25 KAHVALTISon aylarda blogumla çok fazla ilgilenemediğim gibi yemek etkinliklerine de katılamamıştım, ama bir okuyucumuzdan gelen uyarıyla kahvaltı etkinliğini son anda yakaladım (sanırım:) Yeni bir tarif hazırlayıp, fotoğraflamaya vakit olmayınca daha önce yazdığım bir kahvaltılık hamurişiyle katılmak istedim. Tarifi burada bulabilirsiniz. Böyle güzel bir konu belirledikleri için Lezize'nin çok sevgili saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com31tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-80805207650120004452007-08-17T08:38:00.000+03:002008-12-09T00:10:00.654+02:00HAZIR YUFKA MANTISIBuradaki gibi mantı yapmaya fırsat olmadığı zamanlarda yapılabilecek pratik bir mantı tarifi. Hazır yufka mantısının gül böreği şeklinde kıvırarak yapılan versiyonunu biliyordum, ama sevgili Emel'in yemek günlüğünde gördüğüm sarma tarzı daha pratik geldi. Hem çabuk yapılıyor, hem de yufkanın iki tarafıda açık olduğu için kıyma daha iyi pişiyor.Malzemeler4 tane yufka300 gr kıyma1 baş soğan(büyük saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com19tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-38767454890460903812007-08-01T12:09:00.000+03:002008-12-09T00:10:00.869+02:00LİMON AROMALI SÜTLAÇSütlacı daha önce tarifini yazdığım şekliyle fırında üstünü kızartarak yaparım. Bu defa fırınlamadan ve limon kabuğu ilavesiyle pişirdim, mevsime uygun, ferahlatıcı ve hafif bir tatlı oldu.Malzemeler1 su bardağı pirinç3 su bardağı su1 litre süt1,5 su bardağı tozşeker2,5 yemek kaşığı nişasta1 limon kabuğu rendesi1 tutam tuzYapılışıPirinci yıkayıp tencereye alın. Üzerine 3 bardak su ve bir tutam saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com12tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-77130717741827970482007-07-27T16:25:00.000+03:002008-12-09T00:10:01.202+02:00FIRINDA SEBZELİ KÖFTE VE YAZ SOFRALARI İÇİN ÖNERİLERYaz sıcaklarında ağır yemekler yemekten kaçınıp, zeytinyağlı hafif yemekleri ve karpuz-peynir-menemen gibi yiyecekleri tercih ediyoruz. Ama sofralarımızı çeşitlendirmek için mecburen etli-sebzeli tencere yemekleride yapmak gerekiyor. Yaz sebzelerinden en çok kullandığım taze fasulye ve patlıcan. Taze fasulyeyi zeytinyağlı ya da kıymalı pişiriyorum. Patlıcanı ise daha önce yazdığım zeytinyağlı saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-38141044846171578332007-07-18T08:37:00.000+03:002008-12-09T00:10:01.410+02:00KOLAY POĞAÇADaha önce yazdığım poğaça ve diğer hamurişi tariflerinden de anlaşılacağı gibi bizim evde mayalı hamurişleri çok seviliyor. Ama mayalanma süresini beklemeye vaktimin olmadığı acil durumlarda, kabartma tozu ile yapılan ve çok çabuk hazırlanıp, pişirilen bu poğaçayı yapıyorum. Malzemeler2 yumurta(birinin sarısı üzerine)1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvıyağ125 gr erimiş tereyağ (veya margarin)1 saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com17tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-58223205361139143892007-07-09T16:27:00.001+03:002008-12-09T00:10:01.614+02:00Hafif Bir Yaz Yemeği: Zeytinyağlı PatlıcanPatlıcan bizim evde genellikle etli olarak ve kızartarak pişirilir. Ama bu sıcak günlerde daha hafif yemekler tercih ediyoruz. Bu yüzden yağda kızartmadan, çiğden yapılan bu patlıcan yemeği çok hoşumuza gitti.Malzemeler3-4 tane ortaboy patlıcan3-4 tane ortaboy domates5-6 tane sivribiber1 baş soğan5-6 diş sarımsak2 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı tozşeker5-6 yemek kaşığı zeytinyağıYapılışıPatlıcanları saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com12tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-83936583439137098332007-06-27T13:46:00.000+03:002008-12-09T00:10:02.224+02:00ZEYTİN EZMELİ POĞAÇAÇok uzun aralar veriyorum biliyorum ama inanın pek yeni tarif denemiyorum, genelde elimin alıştığı ve zaten mutfak güncesinde olan tarifleri yapıyorum hep. O yüzden yeni yazı yazamadım epeydir.Bu poğaça da çok orjinal bir tarif değil, hamuru her zaman yaptığımız mayalı hamur. Ama iç malzemesi olarak kullandığım zeytin ezmesine, kekik ve pulbiber ilavesiyle hoş bir lezzet oldu.Malzemeler1 su saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com19tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-86186612090395861612007-05-09T16:49:00.000+03:002008-12-09T00:10:02.410+02:00PORTAKALLI BROWNİUzun bir aradan sonra merhaba. İzmit'te havalar iyice ısındı artık. Çocuklar az önce okuldan geldi. Bu akşam Aslı'nın dersane günü, Zeynep'in de buz pateni kursu vardı ama bu güzel havada arkadaşlarını çağırıp oyun oynamak daha cazip geldiği için gitmekten vazgeçtiler. Bende bu akşamlık hem onlara hem kendime izin verdim ve onları kursa götürmek yerine bilgisayarın başına geçtim. Geçen ay saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com29tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-24928198978443883672007-04-14T22:57:00.000+03:002008-12-09T00:10:02.512+02:00SELAMBu aralar bir koşuşturmadır gidiyor. Çocukların etüdleri, kursları, faaliyetleri, onları götür-getir, ev işleri, yemek, taşı-pişir vs... bir türlü bilgisayar başına oturmaya vakit kalmıyor. Arada bir maillere bakmak dışında bilgisayarı açmıyorum desem yeridir. Bir sorun yok çok şükür, sadece günler yetmiyor. Merak edip yorum-mail gönderen arkadaşlara tek tek cevap yazamadım, buradan teşekkür saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-45280702834986754842007-03-14T06:59:00.000+02:002008-12-09T00:10:02.745+02:00GARNİTÜRLÜ KUSKUS SALATASIMisafir ikramları için çok kısa sürede hazırlanabilen, pratik bir salata.Malzemeler1 su bardağı kuskus2 su bardağı kaynar su1 su bardağı suyu süzülmüş hazır garnitür1 kase yoğurt2 diş sarmısakistenilen miktarda küçük doğranmış salatalık turşusu4-5 yemek kaşığı sıvıyağdereotutuzYapılışıKuskusu sıvıyağ ile birlikte tencereye koyup kısık ateşte 1-2 dakika çeviriyoruz.(rengi değişmesin) Üzerine saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com17tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-5317016682064350292007-03-10T14:44:00.000+02:002008-12-09T00:10:03.088+02:00PUDİNGLİ BAKLAVA (nam-ı diğer laz böreği)Önceki hafta katıldığım bir arkadaş toplantısında ikram edilen ve çoğunluk tarafından son zamanlarda yediğimiz en güzel tatlı olduğuna karar verilmiş olan bu tatlı bizim evde son bir haftada iki kez yapıldı ve misafirler tarafından çok beğenildi:) Ve bugün, akşama davetli olduğumuz yere götürmek için üçüncü defa yaptım. Öğrencilik yıllarımda küçük bir pastaneden aldığım aldığım milföy pastalarınasaziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com31tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-46994848188226079962007-02-19T11:36:00.000+02:002008-12-09T00:10:03.443+02:00YE#19-KEKPortakal Muhallebili ve Fındıklı KekBu ayki yemek etkinliğinin konusu kek ve evsahibi etkinliğin adına yakışan bir site, KEKEVİ. Çocuklu hanımlar, özellikle çocukları sabahları iştahsız olup, kahvaltıda onlara ne yedireceklerini şaşıranlar, kekin ne kadar harika birşey olduğunu çok iyi bilirler. ''Hiç birşey yemek istemiyorum beeen'' diyerek kahvaltı sofrasındaki yumurtaya, peynire isteksizce saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com28tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-14216668753853008462007-02-14T14:39:00.000+02:002008-12-09T00:10:03.662+02:00TASARRUFLU HAYATÇevreci bilimadamlarının yıllardır uyarmaya çalıştığı ancak kapımıza dayanınca ciddiyetini anladığımız küresel ısınma ve susuzluk haberlerini okuyorum-izliyorum basından. Ve izledikçe dünyayı nasıl bu hale getirebildiğimizi görüp, üzülüyorum. En azından bundan sonrası için, bireysel planda üzerimize düşenleri yapmalı ve daha duyarlı olmaya çalışmalıyız, hem varolan kaynakları tasarruflu kullanmasaziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-23215384269519093012007-02-09T10:49:00.000+02:002008-12-09T00:10:04.507+02:00MAYALI POĞAÇAMayalı hamurlarla uğraşmayı çok seviyorum. Geçen hafta çocuklara kahvaltı için birşeyler hazırlarken, süt-maya-un ile hazırladığım normal mayalı poğaça hamurunu, Sevgili Derya'nın midye çöreğinin yapım tekniği ile birleştirip bu poğaçaları yaptım. Çıtır çıtır ve süngerimsi, harika birşey oldu. Daha sonra 2-3 kez daha yaptım, her seferinde, pişer pişmez kapışılan, çok güzel poğaçalar çıktı saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com40tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-72186530467151464012007-02-06T15:31:00.000+02:002008-12-09T00:10:04.710+02:00KIYMALI KARNIBAHARSıradan bir kış yemeği karnıbahar biliyorum, belki tarifini yazmak gereksiz ama mutfakta yeni tarifler deneyip, fotoğraflar çekip, geniş zamanlar geçirme fırsatım hala yok. Acele tarafından pasta-börek tarzı şeyler yapsamda fotoğraf çekmeye fırsatım olamadan hepsi yenmiş bitmiş oluyor.Geçen hafta 2 kez yaptığım, çok güzel bir poğaça tarifi var, hatta katmer poğaçayı aratmayacak kadar güzel saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-72448962087945482262007-01-27T15:33:00.000+02:002008-12-09T00:10:04.891+02:00ÇİKOLATALI KOLAY PASTAÇocuklar pasta isteyince yapımı bana en kolay gelen tarif bu. Kekini genelde evde yapıyorum, ama pastanın yapımını daha da çabuklaştırmak isteyenler hazır pasta altı kullanabilirler.Eskiden pandispanya denemelerimin çoğu başarısız olurdu ve hazır kek kullanmak daha pratik gelirdi. Ama birkaç senedir neredeyse hiç hazır kek almaz oldum. Pandispanya yapımı sanırım el alışkanlığı ile ilgili. Ne saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com34tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1169141904974409782007-01-18T18:47:00.000+02:002007-01-18T19:46:47.666+02:00PIRASALI KEREVİZ YEMEĞİMerhabalar! Nerdeyse bir haftadır hergün oturup birşeyler yazmaya niyetleniyorum ama ben bilgisayarın başına oturamadan akşam oluveriyor. Uzun zamandır yeni bir tarif deneyemedim, mutfağa girdiğimde günlük yemekleri ve herzamanki pratik tarifleri yapabiliyorum sadece. Bu durum bir süre daha devam edecek olsada arada bir yeni yazılar eklemeye çalışacağım inşallah.Bu kadar uzun bir aradan sonra saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com27tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1165486866632215212006-12-07T11:56:00.000+02:002007-01-16T02:22:59.140+02:00TEŞEKKÜR VE BİR MOLAYemek bloglarıyla Portakal Ağacı vesilesiyle başlayan tanışıklığım, geçen yıl bu zamanlarda Mutfak Güncesi'ni yazmaya başlamamla benim için ayrı bir boyut kazandı. Ve mutfağımda denediğim acemice tarifleri bu sayfada paylaşmak beni çok mutlu etti. Göz açıp kapayıncaya kadar aylar geçti ve Mutfak Güncesi bir yaşını doldurdu:) Bir yıldan beri sayfamı ziyaret eden, yorumlarıyla, önerileriyle saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com30tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1164714238747707552006-11-28T13:17:00.000+02:002006-11-29T09:03:57.900+02:00DEFİNE KURABİYEKızlarla birlikte normal bir kurabiye yapmak için başladığımız çalışma, Zeynep'in -anne hamurun yarısını kakaolu yapalım, teklifiyle yapacağımız tariften tamamen başka bir yöne kaydı. Ve fotoğrafta görülen kurabiyeler çıktı netice olarak. Zeynep'cik hem küçücük elleriyle kurabiyeleri yuvarladı hem de benim rahatça fotoğraf çekebilmem için yardımcı oldu. Malzemeler200 gr yumuşak tereyağ1 su saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com15tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1164099042671674322006-11-21T10:20:00.000+02:002006-11-23T11:45:09.533+02:00KEREVİZ MEVSİMİKereviz de pırasa, enginar, karnıbahar vs.. gibi, eskiden çok mesafeli durduğum ama şimdi çok severek pişirdiğim ve yediğim sebzelerden. Hem zeytinyağlısını hem de salatasını çok seviyorum, hatta kereviz mevsimi yaklaşınca manava hergün -kereviz gelmedi mi daha? diye sormaya başlıyorum:)Zeytinyağlı KerevizMalzemeler3 tane ortaboy kereviz2 ortaboy havuç1 su bardağı kadar bezelye1 ortaboy saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1163406689224330992006-11-13T10:06:00.000+02:002006-11-22T10:15:24.106+02:00YE#16 - PATATESLİ DİLİMLER16. bloglararası yemek etkinliğinin konusu patates ve evsahibesi Evren. Yemek etkinliği için hazırlayacağım tarif konusunda karar vermek hiç bu kadar kolay olmamıştı benim için. Sevgili Serap'ın ikram ettiği patatesli dilimlerin tadına bakınca etkinlik için başka tarif aramama gerek kalmadı. Hem kahvaltılar hem de misafir menüleri için çok uygun, pratik bir tarif bu.Malzemeler(28 cm'lik teflon saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com18tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1163005331029173082006-11-08T18:30:00.000+02:002006-11-21T11:17:44.500+02:00ELMALI KOLAY PASTABirsen'e her gidişimizde bize hazırladığı ikramlar arasında en az bir tane değişik tarife rastlarım.(ama görüşmelerimiz genellikle akşam çayında olduğu için fotoğraf makinamı götüremiyorum, güneş ışığı olmadan çektiğim fotoğraflar pek hoş olmuyor) Bu tatlı da geçen hafta sonu bize ikram ettiği çok lezzetli ve hazırlamasıda kolay bir tarif. Birsen tarifi verirken -evdekilerin incirli tatlıdan saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com20tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1162895987395980722006-11-07T12:37:00.000+02:002006-11-07T12:40:52.403+02:00Tefekkür YazılarıDaha önce mutfak güncesi dahilinde ara sıra yazmaya çalıştığım tefekkür yazıları artık ayrı bir sayfada.tefekkuryazilari.blogspot.comsaziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-19570790.post-1162797607052862182006-11-06T08:37:00.000+02:002006-11-14T11:57:11.293+02:00VİŞNELİ YOĞURTLU PASTASevgili Gülce'nin aylar önce gönderdiği tarifi vişne mevsiminde denemek için bekletiyordum. Vişne mevsimi geçeli çok oldu ama ben dondurucuya koyduğum vişneleri kullanarak aylar sonra nihayet deneyebildim. Gülce'nin dediği gibi diyetteyken bile rahatlıkla yenebilecek hafif ve değişik bir pasta oldu.(Dondurucudaki vişnelerim çekirdekli olduğundan ben önce vişneleri az su ile pişirip süzgeçten saziyehttp://www.blogger.com/profile/17527732206612832303noreply@blogger.com26