Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Cuma, Temmuz 27, 2007

FIRINDA SEBZELİ KÖFTE VE YAZ SOFRALARI İÇİN ÖNERİLER


Yaz sıcaklarında ağır yemekler yemekten kaçınıp, zeytinyağlı hafif yemekleri ve karpuz-peynir-menemen gibi yiyecekleri tercih ediyoruz. Ama sofralarımızı çeşitlendirmek için mecburen etli-sebzeli tencere yemekleride yapmak gerekiyor. Yaz sebzelerinden en çok kullandığım taze fasulye ve patlıcan. Taze fasulyeyi zeytinyağlı ya da kıymalı pişiriyorum. Patlıcanı ise daha önce yazdığım zeytinyağlı şekliyle pişiriyorum son zamanlarda. Veya zeytinyağında kızartıp, üzerine domates ve sarımsaklı sos dökerek. Köfte-patates ve domates soslu karışık kızartma yaz yemeği alternatiflerimizden. Bizim çocuklar sevmediği için ben pek sık yapmasam da zeytinyağlı yada etli biber dolması, kabak dolması da yaz için uygun. Zeytinyağlı barbunya, kıymalı veya tavuklu bamya, zeytinyağlı kabak, kıymalı ve domates soslu makarna, yazın ne pişireceğim sıkıntısı çekenler için önerebileceğim birkaç seçenek.

FIRINDA SEBZELİ KÖFTE

Bu yemeği hazırlarken patlıcan ve patatesleri isterseniz yağda kızartmayı tercih edebilirsiniz. Ben hepsini fırında pişirdim, biraz uzun sürse de yağda kızartılmış şeklinden çok daha hafif oluyor.


Malzemeler

köfte için;
Yarım kg kıyma
1 dilim bayat ekmek
1 baş soğan
2-3 diş sarımsak
1 yumurta
kıyılmış maydanoz, karabiber, kimyon, tuz


ayrıca;
3 tane orta boy patlıcan
3 tane orta boy patates

sos için;
4 tane domates
2-3 tane sivri biber
2-3 diş sarımsak


Yapılışı

Patlıcanları alacalı soyup, yuvarlak dilimleyin. Üzerine bolca tuz serpip, tamamen kaplayacak kadar su ekleyin ve yarım saat kadar tuzlu suda bekletin. Daha sonra yıkayıp, süzün. Patatesleri soyup, yemeklik, küp şeklinde doğrayın. Derin bir kaba patatesleri koyun. Üzerine biraz tuz ve sıvıyağ serpin ve patateslerin her tarafı yağa bulanıncaya kadar karıştırın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve yağlanmış olan patatesleri pişirme kağıdının üzerine çıkarın. Patlıcanlarıda aynı şekilde derin bir kaba alın ve üzerine biraz sıvıyağ gezdirip her tarafına bulaşmasını sağlayın. Yağlanmış olan patlıcanlarıda pişirme kağıdının üzerine alın. 200 derecede ısıtılmış fırına sebzeleri pişirin. (benim fırınımda 30-35 dakikada pişti) (Yukarıda da belirttiğim gibi fırında pişirmek yerine bu aşamayı yağda kızartarak ta yapabilirisniz)

Köfte malzemelerinin hepsini karıştırıp, yoğurun. Buzdolabında yarım saat dinlendirdikten sonra yuvarlak köfteler yapın. Bunları da pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizip, 200 derecede pişirin.(20-25 dakikada pişiyor)

Domatesleri soyup, küp şeklinde doğrayın. Sivri biberleri birkaç parçaya bölün. Sarımsakları küçük küçük doğrayın. 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve hepsini bir tavaya alıp 5 dakika soteleyin. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin.

Pişen patates, patlıcan ve köfteleri borcama alıp, üzerine sulandırılmış domates sosunu dökün. Fırında 15-20 dakika daha pişirip, çıkartın.

**Bu yemeğin yanına pilav ve cacık çok yakışıyor.

9 Yorum:

Blogger sehniko dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyor seni yeni tariflerinle görmek daha da güzel

7/27/2007 11:06:00 ÖS  
Blogger Duygu dedi ki...

Merhaba
Ellerine saglik,yine cok guzel bir tarif!

7/28/2007 04:45:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Şehnaz'cım, son zamanlarda daha sık yazabiliyorum artık, birikmiş bir sürü yeni tarif oldu elimde, hepsini sırayla yazacağım inşallah.

Duygu'cum, teşekkür ederim:)

7/28/2007 08:47:00 ÖÖ  
Blogger pervin dedi ki...

ellerinize sağlık hafif bir kızartma olmuştur yakında denicem sevgilerle http://tahtakasik.blogspot.com/

7/28/2007 11:27:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK YENİ TARİFLERİNİZİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ...

7/30/2007 01:36:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Şaziye Hanım,

Ellerinize sağlık. Tarifiniz harika görünüyor.

Çiğdem

7/30/2007 03:01:00 ÖS  
Blogger Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Şaziyecim merhaba, yemekler harika görünüyor ellerine sağlık. bu arada Blogspottan yeni adres aldım, beni linklerine ekler misin?

8/01/2007 09:09:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Pervin, İsimsiz, Çiğdem, yorumlarınız için teşekkürler.

Nazife'cim, hayırlı olsun, hemen linklerime ekliyorum.

8/03/2007 09:20:00 ÖÖ  
Blogger Şeker Tadında dedi ki...

ÇOK SEVERİM ELLERİNE SAĞLIK

9/06/2012 12:22:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa