MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Cuma, Nisan 28, 2006

KEREVİZ SALATASI


Kereviz mevsimi geçmek üzere ama ben yine de bu tarifi yazmadan edemedim. Bu salatayı ilk kez Ayşin'de yediğimde içinde kereviz olduğunu anlamakta zorlanmıştım. İçindeki mayonez ve ceviz hem kereviz kokusunu hissettirmiyor, hem de çok hoş bir lezzet katıyor. Kereviz sevmeyenlerin bile rahatlıkla yiyebileceği bir salata.

Malzemeler

2 orta boy kereviz
1 limon suyu
3 yemek kaşığı yoğurt(katı olacak)
3 yemek kaşığı mayonez
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
1-2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Kerevizleri hızlı bir şekilde rendeleyip bir kaba alalım. Kararmaması için üzerine hemen limon suyunu ve tuzu ekleyip, biraz ovalıyalım. Elimizle suyunu sıkarak başka bir kaba alalım ve üzerine yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak ve ceviz ilave edip, karıştıralım. (yoğurt, mayonez ve ceviz miktarları isteğe göre ayarlanabilir)

Çarşamba, Nisan 26, 2006

ELMALI TART


Birkaç gündür yoğunluktan dolayı yazamadım elmalı tartı. Pazartesi günü (23 nisan sonrası) tatildi ve çocuklar evdeydi. Ertesi günde benim işlerim vardı, ancak bugün fırsat bulup yazabiliyorum.

Malzemeler
(30 cm çapında tart kalıbı için)

200 gr yumuşak tereyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
2-2,5 su bardağı un

İç malzemesi;
3-4 tane elma
3-4 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı
Elmaları soyup, ince dilimler halinde doğrayın. Genişçe bir tavaya koyup, tozşeker ile birlikte orta ateşte 10 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın. (İyice suyunu çektirmeye çalışıp elmaları fazla pişirmeyin. Tavanın dibinde biraz suyu kalsada, elmalar soğurken suyunu çekiyor) Soğuyan elmalara tarçın ve ceviz ekleyip karıştırın.

Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını, un, nişasta, kabartma tozu ve pudra şekeriyle birlikte yoğurma kabına koyup, kumlu bir doku oluşuncaya kadar elinizle ezin.(unun yarım bardak kadarını koymayın, daha sonra hamurun kıvamına göre eklersiniz) Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı ekleyip yoğurun. (Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı)

Hamurun üçte birini üst kafesi yapmak için ayırıp, kalanını yağlanmış tart kalıbına, kenarlarını da biraz yükselterek serin. Üzerine elmalı karışımı boşaltın. Ayırdığınız hamuru 4-5 mm kalınlığında açıp, şeritler halinde keserek tartın üzerini kafes şeklinde kapatın. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.


Cuma, Nisan 21, 2006

MİSAFİRLİK





Arkadaşlarım vardı dün. Tahminimden daha kalabalık bir grup olduk, hazırladığım ikramlar yetmeyecek diye düşündüm birara:) Evdeki elma stoğunu değerlendirmek için elmalı tart ve ne zamandır denemek istediğim pırasalı keki yaptım. Pırasayı hamurişlerinde kullanmayı sevdiğim için çok beğendim bu keki. Tarif Mutfaktakiler'den Pıtırcığa ait, burada. (Bu güzel tarif için sana ve ablana çok teşekkürler Pıtırcık:)



Katmer poğaçayı öğrendiğimden beri neredeyse her gelen misafire yapıyorum, elim iyice alıştığı için herhalde, bana çok pratik geliyor artık.

Patates salatasını her zaman yaptığımız klasik şekilde yaptım. Evde kıvırcık olmadığı için göbek marul koydum, birazda salatalık turşusu ekledim.





Tiramisu da vardı menüde. Bir tane hazır kekten iki tane pasta çıktığı için gayet bereketli, ince ve hafif oluyor.


Pazartesi, Nisan 17, 2006

YE#9 YÖRESEL YEMEKLER


Bu ay, yemek etkinliğimizin konusu yöresel yemekler. Saray lezzetlerinden sonra, etkinlik konusu olarak pek çoğunuz gibi benim de içimden yöresel yemekler yemekler geçmişti. Bu konunun seçildiğini duyunca çok sevindim, inşallah bu vesileyle, pek çok değişik yöreden yemekler öğreneceğiz. Harika seçimi ve evsahipliği için Olsai'ye çok teşekkürler!


İzmir Köfte

Malzemeler

Yarım kg kıyma
1-2 dilim bayat ekmek (ıslatılıp, ufalanmış)
1 yumurta
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
Karabiber, kimyon, tuz
2-3 orta boy patates
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı


Patatesleri kalınca doğrayıp, yağda kızartın. Kıyma, ekmek, yumurta, soğan ve baharatlarla köfteyi yoğurup, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Parmak şeklinde yuvarlayıp, kızgın yağda 2-3 dakika, hafifçe kızartın.
Salçayı 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile tencereye koyun ve orta ateşte biraz çevirip, sıcak su ekleyerek sulandırın. Patates ve köfteleri salçalı suya koyup, 5-10 dakika pişirin.


Cevizli İncir Tatlısı

Malzemeler

20 tane kuru incir
1 avuç ceviz içi (dövülmemiş)
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı su

Yapılışı

İncirleri ılık suda yarım saat kadar bekletip, yumuşatın. Sap kısımlarını kesip, içini ceviz ile dodurun ve kapaklı bir tavaya dizin. Üzerine şekeri serpin, suyu da ekleyin. En kısık ocakta, incirler iyice yumuşayıp, şekeri de koyulaşana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin. (Dibi yanabilir, bu yüzden çok kısık ateşte pişmeli)


Fava

Biz favayı, eşimin Girit'li olan anneannesinden öğrendiğimiz şekliyle yapıp, yiyoruz.( ılık olarak, patates püresi kıvamında, üzerine bol zeytinyağı dökerek ve ekmek banarak) İstenirse servis tabağına dökülüp, üzeri düzeltilir ve buzdolabında dinlendirilip, dilim dilim kesilerek yenebilir.

Malzemeler

1 su bardağı kabuğu ayrılmış kuru bakla
2 su bardağı su
1 küçükboy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı

Yapılışı

Bakla yıkanıp, düdüklü tencereye konur. Soğan da birkaç parçaya bölünür ve tencereye konur. Üzerine tuz ve su ekleyip 20-25 dakika pişirilir. (normal tencerede su miktarı arttırılmalı ve yumuşayana kadar pişirilmelidir) Tel süzgeçten geçirilerek püre haline getirilir. Servis tabağına koyup, üzerine bolca zeytintağı gezdirilir.

Perşembe, Nisan 13, 2006

KREM KARAMEL


Birsen'le son görüşmelerimizde krem karamel tarifi sordu, ben de pakette puding şeklinde satılanlardan yaptığımı söylemiştim. Önceki gün yemek kitaplarını karıştırırken Sana'nın kitabında güzel bir tarife rastlayınca hem Birsen için, hem de Aslı krem karameli çok sevdiği için denemeye karar verdim. Malzemeleri karıştırmaya başladığımda o kadar sulu bir kıvamı vardı ki, olacağına pek ihtimal vermiyordum ama buzdolabında birkaç saat dinlendirip tabağa çıkarınca tahmin ettiğimden daha güzel bir sonuç çıktı. Aslı, akşam bir tane yemişti, sabah kahvaltıdan sonra -anne, bir tane daha yesem de öyle gitsem okula, olur mu? dedi.

Malzemeler

Yarım litre süt
4 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
4 çorba kaşığı soğuk su
3 çorba kaşığı kaynar su

Yapılışı

Şekerin yarısını küçük bir tavaya koyup, üzerine 4 kaşık soğuk suyu ekleyin. Kısık ateşte karamelize olana kadar karıştırın. (Şekerin önce suyu bitip, kristalleşiyor, sonra eriyip kahverengileşmeye başlıyor)
Sonra tavayı bir kenara alıp içine 3 kaşık kaynar suyu ekleyin ve karıştırın. (Bu işlem sırasında biraz sıçrama oluyor, dikkat edin)

Karameli 7-8 tane ısıya dayanıklı küçük kaseye boşaltın.

Fırını 170 dereceye ayarlayın. Yumurtaları, kalan yarım bardak şeker ve vanilya ile iyice çırpın. Ilık sütü, telle yavaş yavaş çırparak yumurtalara yedirin ve bu karışımı, karamel döktüğünüz kaselere paylaştırın. (Karışımın çok sıvı olması biraz tedirgin ediyor ama pişince katılaşıyor, merak etmeyin) İçine 1-2 parmak su koyduğunuz tepsiye kaseleri dizin. Fırında 30-40 dakika pişirin.

Buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra kalıbın kenarlarını bıçak yardımıyla gevşetip, tabağa ters olarak çıkarın ve servis yapın.

(Tarif ve sunum fikri Sana yemek kitabından)

Çarşamba, Nisan 12, 2006

KIYMALI BEZELYE YEMEĞİ

Dün akşam saat 16:30. Ben tam eve girmek üzereyim, Aslı'da aynı anda servisten indi. Öğleden sonra çok sevdiğim bir arkadaş grubuyla program vardı. Sabah yemek yapmaya vakit bulamadan çıktım evden. Aslı, kendince okula tasarruf! yaptırmak için öğle yemeklerinde minimum yediğinden, eve bir kurt kadar aç geldi. Allah'tan önceki günden kalan bir iki dilim kakaolu kek vardı ve ben biraz zaman kazandım.
Ne yemek yapacağıma bile karar vermemişim, dolabı açtım sebze olarak sadece patlıcan var ama çocuklar sevmez. Derin dondurucuda hazır pişirilmeyi bekleyen iki poşet bamya var, onu da benden başka kimse yemez. Ne pişireceğim diye düşüne düşüne çıkıp Zeynep'i okuldan almaya gidiyorum. Neyse ki Aslı kekiyle birlikte gayet mutlu gözüküyor. Canım sebze yapmak istiyor ama bir yandan da hiç birşey bulamazsam köfte-patates yaparım diyorum. İçimden de kızıyorum kendime, niye yemeği yapmadan çıktım, diye. Okul dönüşü manavın önünden geçerken bezelyeleri görünce sorun kalmıyor. Hemen bezelyeler alınıyor, Zeynep'le birlikte 20 dakika içinde ayıklanıp, düdüklüye konuyor. Bu arada pirinç ıslatılıp, pilav yapılyor. Tezgahın diğer bir köşesinde cacık yapılıyor. Bezelye 10-12 dakikada pişiyor düdüklüde, pilavda hazır, demleniyor. 45-50 dakika içinde hazır oluyor yemekler. Aslı ders çalışırken biz Zeynep'le masayı hazırlıyoruz. Eşim arıyor -geliyorum, var mı alınacak birşey? -yok, diyorum mutlu mutlu, - seni bekliyoruz yemeğe.

Kıssadan hisse; sakın yemeğini yapmadan evden çıkma, eğer çıktıysan erken dön, eğer dönemezsen evdekileri dışarda yemek için ikna et:))



Malzemeler

1 kg bezelye
100 gr kıyma
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 soğan
1 tatlı kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Yapılışı

Bezelyeler ayıklanıp, yıkanır. Patates ve havuçlar doğranır. Soğan yemeklik doğranır ve zeytinyağında çevrilir. Kıyma eklenip 3-4 dakika kavrulur. Salça ve havuçlar eklenip biraz daha çevrilir. Patates ve bezelyeler eklenip, 1 su bardağı kadar sıcak su konur. Tuzu da ilave edilip düdüklü tencerede 10-12 dakika pişirilir. Normal tencerede bezelyelerin üzerine çıkana kadar su koyup, yumuşayana kadar pişirilir.


Pazartesi, Nisan 10, 2006

PROFİTEROL - EKLER


Arkadaşımın kızı Hilal, yıllar önce bizde profiterol yemişti. Annesi çok sevdiğini söyleyince, bize daha sonraki gelişlerinde de profiterol yapmaya başladım, hatta geçen hafta onlara giderken yapıp götürdüm. Ve Hilal için ''Şaziye teyzeye gitmek=profiterol yemek'' oldu:))

Malzemeler

1 su bardağı su
1 su bardağı un
yarım paket margarin(125 gr)
3 yumurta

İç kreması;
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tozşeker
1 paket vanilya

Üzerine;
1 kare paket eritilmiş bitter çikolata(80 gr)
1-2 yemek kaşığı süt

Ben profiterolü genellikle çayın yanında ikram ettiğim ve kıtır sevdiğim için bitter çikolata döküyorum. (Şekil olarak yuvarlak değil de uzun yapsam bu haline ekler de denebilir) İstenirse çikolata sos pişirilip, bol soslu yapılabilir. Ama sos servis edilmeden hemen önce dökülmelidir, aksi halde profiterol yumuşuyor.

Yapılışı

Su ve margarini bir tencereye koyup, orta ateşte kaynatın. İçine unu döküp, tahta kaşıkla hızlıca karıştırın. 1-2 dakika içinde un toparlanıp hamur oluşacaktır. Bu hamuru soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra 3 yumurtayı birer birer kırıp, karıştırarak hamura yedirin. (Bir yumurtayı iyice yedirmeden kesilikle diğerini eklemeyin) Yumurtaları iyice yedirdikten sonra yoğun ve yapışan bir hamur elde edeceksiniz.

Yumurtaları yedirme işlemini mikserin spiral şeklindeki yoğurma uçlarıyla yapıyorum, tahta kaşıkla da yapabilirsiniz ama biraz yorucu oluyor.

Fırını 180 derecede ısıtın.Hamurdan kaşık yardımıyla bir parça koparın. Ve başka bir kaşık yardımıyla yağlanmış tepsiye koyun. (Mümkünse elinizi değdirmeyin, çünkü çok yapışan bir hamur. Ayrıca hamuru elinize alıp yuvarlamaya çalışırsanız iyi kabarmayabiliyor) Hamurların şeklinin bozuk olması çok önemli değil, çünkü pek özgür kabaran bir hamur, pişerken istediği gibi şekil alıyor:)

Bu ölçüden yaklaşık 18-20 adet çıkıyor. Tepsiyi ısıtılmış fırına koyup kızarana kadar pişirin. (35-40 dakika)

İç kreması için, vanilya hariç diğer malzemeleri tencereye koyup, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin ve ılınmaya bırakın. Ilınan kremaya vanilyayı ekleyip, çırpma teliyle biraz karıştırın. Pişen profiterol hamurlarını ortadan keserek arasına krema koyun.

Bitter çikolatayı kırıp, bir cezvenin içine koyun ve üzerine 1-2 kaşık süt ekleyin. Cezveyi su dolu bir başka kabın içine oturtup, ocağa koyun ve çikolatayı eritin. Bir çay kaşığı yardımıyla profiterolün üzerine dökün.

Hamurun iyi kabarması için püf noktalar
* Yumurtaları, hamura birer birer, iyice yedirmek.
* Hamuru tepsiye kaşık veya krema torbası yardımıyla koymak.
* Fırını mutlaka önceden ısıtmak.

Perşembe, Nisan 06, 2006

PRATİK İÇLİ KÖFTE



Çocuklara topkek yapmak için aldığım slikon kalıp farklı işlerde faydalı oldu bana. Mesela içli köfte yapımında:)

Malzemeler
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı kaynar su
2 orta boy patates(haşlanmış, rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı salça veya kırmızı biber
1 yumurta
150 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağ
1 orta boy soğan
Yarım su bardağından biraz fazla kıyılmış ceviz
tuz, karabiber

Yapılışı

Soğanı yemeklik doğrayıp, tereyağında biraz çeviriyoruz. Kıymayı ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. (Cevizi, ağıza gelecek dirilikte olması için bıçakla kıyıyoruz) (Ben cevizle birlikte biraz da kıyılmış antepfıstığı ekledim)

Bulguru ayıklayıp, yoğuracağımız kabın içine koyuyoruz. Üzerine kaynar su ekleyip bir kapakla kapatıyoruz ve 10 dakika kadar kabarmasını bekliyoruz. Patates, yumurta, tuz ve salçayı ekleyip iyice yoğuruyoruz.

Kalıbı sıvıyağ ile yağlıyoruz. Yoğurduğumuz bulgurdan küçük parçalar koparıyoruz. Kalıbın içine koyup, parmağımızı suya batırarak inceltip, içine kıymalı harçtan koyuyoruz. Daha küçük bir parça koparıp, yine elimizi ıslatarak kapak yapıyoruz ve üzerini kapatıp, kenarları iyice birleştiriyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar(yaklaşık 30 dakika) pişiriyoruz. Kalıptan dikkatlice çıkarıp, servis yapıyoruz.

Pazartesi, Nisan 03, 2006

VE BAHAR...

Pazar sabahı kalkıpta pırıl pırıl güneşi görünce dayanamadık ve çocukları da uyandırıp attık kendimizi dışarı. Maşukiye-Sapanca'ya doğru düştük yollara...