YE#9 YÖRESEL YEMEKLER
Bu ay, yemek etkinliğimizin konusu yöresel yemekler. Saray lezzetlerinden sonra, etkinlik konusu olarak pek çoğunuz gibi benim de içimden yöresel yemekler yemekler geçmişti. Bu konunun seçildiğini duyunca çok sevindim, inşallah bu vesileyle, pek çok değişik yöreden yemekler öğreneceğiz. Harika seçimi ve evsahipliği için Olsai'ye çok teşekkürler!
İzmir Köfte
Malzemeler
Yarım kg kıyma
1-2 dilim bayat ekmek (ıslatılıp, ufalanmış)
1 yumurta
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
Karabiber, kimyon, tuz
2-3 orta boy patates
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Patatesleri kalınca doğrayıp, yağda kızartın. Kıyma, ekmek, yumurta, soğan ve baharatlarla köfteyi yoğurup, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Parmak şeklinde yuvarlayıp, kızgın yağda 2-3 dakika, hafifçe kızartın.
Salçayı 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile tencereye koyun ve orta ateşte biraz çevirip, sıcak su ekleyerek sulandırın. Patates ve köfteleri salçalı suya koyup, 5-10 dakika pişirin.
Cevizli İncir Tatlısı
Malzemeler
20 tane kuru incir
1 avuç ceviz içi (dövülmemiş)
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı su
Yapılışı
İncirleri ılık suda yarım saat kadar bekletip, yumuşatın. Sap kısımlarını kesip, içini ceviz ile dodurun ve kapaklı bir tavaya dizin. Üzerine şekeri serpin, suyu da ekleyin. En kısık ocakta, incirler iyice yumuşayıp, şekeri de koyulaşana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin. (Dibi yanabilir, bu yüzden çok kısık ateşte pişmeli)
Fava
Biz favayı, eşimin Girit'li olan anneannesinden öğrendiğimiz şekliyle yapıp, yiyoruz.( ılık olarak, patates püresi kıvamında, üzerine bol zeytinyağı dökerek ve ekmek banarak) İstenirse servis tabağına dökülüp, üzeri düzeltilir ve buzdolabında dinlendirilip, dilim dilim kesilerek yenebilir.
Malzemeler
1 su bardağı kabuğu ayrılmış kuru bakla
2 su bardağı su
1 küçükboy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı
Yapılışı
Bakla yıkanıp, düdüklü tencereye konur. Soğan da birkaç parçaya bölünür ve tencereye konur. Üzerine tuz ve su ekleyip 20-25 dakika pişirilir. (normal tencerede su miktarı arttırılmalı ve yumuşayana kadar pişirilmelidir) Tel süzgeçten geçirilerek püre haline getirilir. Servis tabağına koyup, üzerine bolca zeytintağı gezdirilir.
13 Yorum:
yine herzamanki gibi harikasınız ellerinize sağlık...sevgilerimle.
ONLARuyurken
izmir kofte harika duruyor... ellerinize saglik..
cevizli incir dolmasida bizim evde yapilirdi... alternatif olarak bir de muhallebili doldurulurdu. harika bir lezzet ellerinize saglik..
fava adini duydugum, nasil yapildigini bilmedigim bir meze? cesidi.. insallah evde denicem..
ellerinize saglik.
Hepsi harika gorunuyor, ellerine saglik. Ben bu yoresel yemek tariflerinin arasinda kendimi kaybettim bugun.
Sevgiyle...
ellerinize saglik,cok leziz gorunuyorlar.favayi merka ettim,bende denicem
Fava tarifi özellikle benim için çok iyi oldu , teşekkürler, ellerine sağlık Şaziye...
Sevgili arkadaşlar, ziyaretleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sevgiler...
sevgili şaziye,
bu akşam hangi siteye gitsem birbirinden güzel yemekler görüyorum. ne hos!
ellerine saglik.
tijen
Teşekkürler Tijen hn, ben pek orjinal tarifler deneyemedim, yaptıklarım herkesin bildiği şeyler,ama genel olarak etkinliğe katılan arkadaşlar çok değişik yöresel tatlar sergilemişler, gerçekten çok hoş oldu bu yöresel yemekler etkinliği.
İzmir'de, Karşıyaka'da Giritli'ler çoktur. Favayı biz de Girit'li bir komşumuzdan öğrenmiştik, biraz görüntüsü değişik bir şekilde. Biz sıcakken yemek tabağına döküyoruz. Buzdolabında soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesip üzerine zeytinyağ, limon gezdiriyoruz. (Yapmayanlar için söyleyeyim: Kalıp gibi oluyor zaten donunca.)
Meliha
Saziye, yemekler harika gozukuyor! Ellerine saglik:)
bir izmirli olup istanbulda büyüdüm kendi lezzetimi sizin sayenizde öğreniyorum teşekkürler
Anonymous, ben eş durumundan İzmir'liyim:) Ama Ege yemeklerine çok çabuk alıştım ve sevdim. Zeytinyağlıları, sebzeleri ve otlarıyla mutfağım tam bir ege mutfağı şimdi.
şaziye hanım izmir köfteyi denedim çok güzel oldu teşekkürler
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa