MUTFAK GÜNCESİ
Salı, Kasım 28, 2006
Salı, Kasım 21, 2006
KEREVİZ MEVSİMİ
Kereviz de pırasa, enginar, karnıbahar vs.. gibi, eskiden çok mesafeli durduğum ama şimdi çok severek pişirdiğim ve yediğim sebzelerden. Hem zeytinyağlısını hem de salatasını çok seviyorum, hatta kereviz mevsimi yaklaşınca manava hergün -kereviz gelmedi mi daha? diye sormaya başlıyorum:)
Zeytinyağlı Kereviz
Malzemeler
3 tane ortaboy kereviz
2 ortaboy havuç
1 su bardağı kadar bezelye
1 ortaboy soğan
yarım limon suyu
yarım çay bardağı portakal suyu
1 çay kaşığı tozşeker(isteğe bağlı)
1,5 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı
Kerevizleri soyup, yıkayın ve irice küpler halinde doğrayın. Bir kaba alıp üzerine yarım limon suyu sıkıp, karıştırın. (kararmaması için) Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında sararana kadar çevirin. Havuçları halka doğrayıp kavrulan soğanların üzerine ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin. Kerevizleri beklettiğiniz kaptan elinizle süzdürerek alıp tencereye ekleyin. Bezelyeleri, portakal suyunu, tuzu, şekeri ve kaynar suyu ilave edip kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Su miktarı: Normal tencerede yaklaşık 2 su bardağı yetiyor. Pişirme işleminin sonuna doğru su iyice biterse kaynar su ilave edilebilir. Düdüklü tencerede yarım su bardağından biraz fazla su ile 10-12 dakikada pişiyor. (pişirme süresine dikkat etmek lazım, kereviz çok çabuk erir)
Pazartesi, Kasım 13, 2006
YE#16 - PATATESLİ DİLİMLER
16. bloglararası yemek etkinliğinin konusu patates ve evsahibesi Evren. Yemek etkinliği için hazırlayacağım tarif konusunda karar vermek hiç bu kadar kolay olmamıştı benim için. Sevgili Serap'ın ikram ettiği patatesli dilimlerin tadına bakınca etkinlik için başka tarif aramama gerek kalmadı. Hem kahvaltılar hem de misafir menüleri için çok uygun, pratik bir tarif bu.
Malzemeler
(28 cm'lik teflon tepsi kullandım)
2 yumurta
2 ortaboy patates
yarım su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım paket kabartma tozu
1 su bardağından biraz fazla un
yarım su bardağı peynir rendesi
yarım su bardağı doğranmış yeşil zeytin
yarım su bardağı doğranmış siyah zeytin
2 tane ince kıyılmış taze soğan
kıyılmış maydanoz
tuz, isteğe göre karabiber
(ben sıcakken hemen yensin, kalmasın diye küçük bir tepside yaptım, ölçüler isteğe göre arttırılabilir)
Yapılışı
Patatesleri soyup, tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Yumurtaları bir çay kaşığı kadar tuz ile çırpın. (tuz miktarını kullanacağınız peynir ve zeytinlerin tuzuna göre ayarlayın) Sıvıyağ, yoğurt, un ve kabartma tozu ekleyip biraz daha çırpın. Doğradığınız patatesleri, zeytin, peynir, maydanoz ve soğanı ekleyip, kaşıkla karıştırın. Yağlanmış tepsiye döküp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcakken servis edin.
Etkinlik için hazırlanan diğer tarifleri toplu halde Evren'in blogunda görebilirsiniz.
Çarşamba, Kasım 08, 2006
ELMALI KOLAY PASTA
Birsen'e her gidişimizde bize hazırladığı ikramlar arasında en az bir tane değişik tarife rastlarım.(ama görüşmelerimiz genellikle akşam çayında olduğu için fotoğraf makinamı götüremiyorum, güneş ışığı olmadan çektiğim fotoğraflar pek hoş olmuyor) Bu tatlı da geçen hafta sonu bize ikram ettiği çok lezzetli ve hazırlamasıda kolay bir tarif. Birsen tarifi verirken -evdekilerin incirli tatlıdan sonra en çok beğendikleri tatlı bu oldu, dedi. Tadanların hepsinden tam not alınca bende hemen deneyip, fotoğrafladım.
Malzemeler
2 paket başak bisküvi
1 su bardağı hafif ılık süt
5 adet ortaboy elma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
3-4 yemek kaşığı tozşeker
1-2 çay kaşığı tarçın
1 paket kremşanti+1 su bardağı soğuk süt
veya
200 ml krema+3 kaşık pudra şekeri
süslemek için; hindistan cevizi ve nar taneleri
Yapılışı
*Elmaları soyup, rendeleyin. Tozşekeri ilave edip orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tarçını ekleyip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra cevizi ekleyin.
*Krema olarak krem şanti kullacaksanız; 1 poşet kremşantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırparak hazırlayın.
*Eğer krema kullanacaksanız(ben krema kullandım); 200 ml soğuk kremayı, 3 yemek kaşığı pudra şekeri ile iyice çırpın. (soğutulmuş krema mikserle iyice çırpılınca krem şantiye yakın bir kıvama geliyor)
*Bisküvilerin bir paketini, hafif ılık süte bandırarak borcama dizin. Üzerine krema veya krem şantiden ince bir tabaka sürün. Elmalı karışımı eşit olarak yayın. İkinci bisküvi paketini de aynı şekilde süte bandırarak elmalı karışımın üzerine dizin. Kalan kremayı en üste yayın. Hindistan cevizi ve nar taneleriyle süsleyip, buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Salı, Kasım 07, 2006
Tefekkür Yazıları
Daha önce mutfak güncesi dahilinde ara sıra yazmaya çalıştığım tefekkür yazıları artık ayrı bir sayfada.
tefekkuryazilari.blogspot.com
tefekkuryazilari.blogspot.com
Pazartesi, Kasım 06, 2006
VİŞNELİ YOĞURTLU PASTA
Sevgili Gülce'nin aylar önce gönderdiği tarifi vişne mevsiminde denemek için bekletiyordum. Vişne mevsimi geçeli çok oldu ama ben dondurucuya koyduğum vişneleri kullanarak aylar sonra nihayet deneyebildim. Gülce'nin dediği gibi diyetteyken bile rahatlıkla yenebilecek hafif ve değişik bir pasta oldu.
(Dondurucudaki vişnelerim çekirdekli olduğundan ben önce vişneleri az su ile pişirip süzgeçten geçirdim. Elde ettiğim vişne püresi ile sosu hazırladım. Kalıp olarak 24 cm lik kelepçeli kalıp kullandım.)
Malzemeler
2 paket kepekli bisküvi (başak veya burçak)
850gr tikveşli kaymaklı yoğurt
2 yumurta
1 paket vanilyalı puding
500 gr vişne veya böğürtlen
3 yemek kaşığı buğday nişastası (ben 2 kaşık kullandım)
1 su bardağı su
4-5 yemek kaşığı tozşeker
Yapılışı
Kelepçeli kalıbı yağlayalım.(ben bir fırın poşetini keserek kalıbın tamamen kapladım, yağlamad
Tarifin için çok teşekkürler Gülce!
Cuma, Kasım 03, 2006
KARNIBAHAR SALATASI
Zaten görüntüden de anlaşılacağı gibi salata için kullanılacak malzemeler şunlar;
haşlanmış karnıbahar
haşlanmış ve küp küp doğranmış patates
salatalık turşusu
közlenmiş biber
mısır
maydanoz
dereotu
zeytinyağı
limon suyu
tuz
Salatanın yapılışı malzemelerin hepsini karıştırmaktan ibaret. İsteğe göre malzeme çeşidi arttırılabilir. (doğranmış biberli zeytin, marul, vs. gibi.)
Çarşamba, Kasım 01, 2006
ÇÖKELEK TOPLARI
Çökelek toplarını hazırlamak için; 2-3 kaşık yoğurt bir tülbent yada kağıt havlu serilmiş bir tel süzgeçte bir gece süzdürülür. Yarım kg çökelek, 3 çay kaşığı kekik, 2 çay kaşığı pulbiber, biraz nane ve karabiber katıp iyice karıştırılır. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp 70 derece fırında 1,5 saat kurutulur. (ben kıvamını biraz olsun sürke benzetebilmek için fırınladım, şart değil)
Soğuduktan sonra kapalı bir kapta buzdolabına koyup, servis edileceği zaman üzerine zeytinyağı ve çörekotu eklenir.
(Benim kullandığım çökelek kuru olduğu için rahatça bütünleşip toplansın diye süzme yoğurt kullandım. Kullanacağınız çökeleğin kıvamı şekil almaya müsaitse yoğurt koymadan da hazırlanabilir)