MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Salı, Kasım 28, 2006

DEFİNE KURABİYE

Kızlarla birlikte normal bir kurabiye yapmak için başladığımız çalışma, Zeynep'in -anne hamurun yarısını kakaolu yapalım, teklifiyle yapacağımız tariften tamamen başka bir yöne kaydı. Ve fotoğrafta görülen kurabiyeler çıktı netice olarak. Zeynep'cik hem küçücük elleriyle kurabiyeleri yuvarladı hem de benim rahatça fotoğraf çekebilmem için yardımcı oldu.

Malzemeler

200 gr yumuşak tereyağ
1 su bardağı pudra şeker
1 su bardağı nişasta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
2-3 yemek kaşığı kakao
aldığı kadar un(2 su bardağı kadar)

üzeri için; çekilmiş antep fıstığı veya fındık

Yapılışı

Yoğurma kabına unun yarıdan fazlasını, nişasta, pudra şekeri, kabartma tozu ve tereyağını koyup, kumlu bir doku oluşuncaya kadar karıştırın. Yumurtanın akı ve sarısını ayırın (akı üzeri için gerekli) Yumurtanın sarısını ve yoğurdu ekleyip yoğurun. Hamur cıvık olursa biraz daha un ekleyin ve pürüzsüz, yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun ikiye bölün. Yarısına kakao ekleyip, yoğurun. Kakaolu hamurdan küçük bir parça alıp yuvarlayın. Beyaz hamurdan da aynı büyüklükte bir parça alıp avucunuzda incelterek açın. (hamurun yumuşak olması bu aşamada çok işe yarıyor) Ortasına kakaolu topu koyup dikkatlice kapatın. Önce çırpılmış yumurta akına sonra çekilmiş fındık yada antep fıstığına bulayın. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizip önce 175 derece ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra dereceyi 150 ye düşürüp 15 dakika daha fırında tutun. Kızartmadan fırından alın.

Salı, Kasım 21, 2006

KEREVİZ MEVSİMİ


Kereviz de pırasa, enginar, karnıbahar vs.. gibi, eskiden çok mesafeli durduğum ama şimdi çok severek pişirdiğim ve yediğim sebzelerden. Hem zeytinyağlısını hem de salatasını çok seviyorum, hatta kereviz mevsimi yaklaşınca manava hergün -kereviz gelmedi mi daha? diye sormaya başlıyorum:)

Zeytinyağlı Kereviz

Malzemeler

3 tane ortaboy kereviz
2 ortaboy havuç
1 su bardağı kadar bezelye
1 ortaboy soğan
yarım limon suyu
yarım çay bardağı portakal suyu
1 çay kaşığı tozşeker(isteğe bağlı)
1,5 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı

Kerevizleri soyup, yıkayın ve irice küpler halinde doğrayın. Bir kaba alıp üzerine yarım limon suyu sıkıp, karıştırın. (kararmaması için) Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında sararana kadar çevirin. Havuçları halka doğrayıp kavrulan soğanların üzerine ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin. Kerevizleri beklettiğiniz kaptan elinizle süzdürerek alıp tencereye ekleyin. Bezelyeleri, portakal suyunu, tuzu, şekeri ve kaynar suyu ilave edip kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Su miktarı: Normal tencerede yaklaşık 2 su bardağı yetiyor. Pişirme işleminin sonuna doğru su iyice biterse kaynar su ilave edilebilir. Düdüklü tencerede yarım su bardağından biraz fazla su ile 10-12 dakikada pişiyor. (pişirme süresine dikkat etmek lazım, kereviz çok çabuk erir)

Pazartesi, Kasım 13, 2006

YE#16 - PATATESLİ DİLİMLER


16. bloglararası yemek etkinliğinin konusu patates ve evsahibesi Evren. Yemek etkinliği için hazırlayacağım tarif konusunda karar vermek hiç bu kadar kolay olmamıştı benim için. Sevgili Serap'ın ikram ettiği patatesli dilimlerin tadına bakınca etkinlik için başka tarif aramama gerek kalmadı. Hem kahvaltılar hem de misafir menüleri için çok uygun, pratik bir tarif bu.

Malzemeler
(28 cm'lik teflon tepsi kullandım)

2 yumurta
2 ortaboy patates
yarım su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım paket kabartma tozu
1 su bardağından biraz fazla un
yarım su bardağı peynir rendesi
yarım su bardağı doğranmış yeşil zeytin
yarım su bardağı doğranmış siyah zeytin
2 tane ince kıyılmış taze soğan
kıyılmış maydanoz
tuz, isteğe göre karabiber

(ben sıcakken hemen yensin, kalmasın diye küçük bir tepside yaptım, ölçüler isteğe göre arttırılabilir)

Yapılışı

Patatesleri soyup, tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Yumurtaları bir çay kaşığı kadar tuz ile çırpın. (tuz miktarını kullanacağınız peynir ve zeytinlerin tuzuna göre ayarlayın) Sıvıyağ, yoğurt, un ve kabartma tozu ekleyip biraz daha çırpın. Doğradığınız patatesleri, zeytin, peynir, maydanoz ve soğanı ekleyip, kaşıkla karıştırın. Yağlanmış tepsiye döküp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcakken servis edin.

Etkinlik için hazırlanan diğer tarifleri toplu halde Evren'in blogunda görebilirsiniz.

Çarşamba, Kasım 08, 2006

ELMALI KOLAY PASTA


Birsen'e her gidişimizde bize hazırladığı ikramlar arasında en az bir tane değişik tarife rastlarım.(ama görüşmelerimiz genellikle akşam çayında olduğu için fotoğraf makinamı götüremiyorum, güneş ışığı olmadan çektiğim fotoğraflar pek hoş olmuyor) Bu tatlı da geçen hafta sonu bize ikram ettiği çok lezzetli ve hazırlamasıda kolay bir tarif. Birsen tarifi verirken -evdekilerin incirli tatlıdan sonra en çok beğendikleri tatlı bu oldu, dedi. Tadanların hepsinden tam not alınca bende hemen deneyip, fotoğrafladım.

Malzemeler

2 paket başak bisküvi
1 su bardağı hafif ılık süt
5 adet ortaboy elma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
3-4 yemek kaşığı tozşeker
1-2 çay kaşığı tarçın

1 paket kremşanti+1 su bardağı soğuk süt
veya
200 ml krema+3 kaşık pudra şekeri

süslemek için; hindistan cevizi ve nar taneleri

Yapılışı

*Elmaları soyup, rendeleyin. Tozşekeri ilave edip orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tarçını ekleyip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra cevizi ekleyin.

*Krema olarak krem şanti kullacaksanız; 1 poşet kremşantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırparak hazırlayın.

*Eğer krema kullanacaksanız(ben krema kullandım); 200 ml soğuk kremayı, 3 yemek kaşığı pudra şekeri ile iyice çırpın. (soğutulmuş krema mikserle iyice çırpılınca krem şantiye yakın bir kıvama geliyor)

*Bisküvilerin bir paketini, hafif ılık süte bandırarak borcama dizin. Üzerine krema veya krem şantiden ince bir tabaka sürün. Elmalı karışımı eşit olarak yayın. İkinci bisküvi paketini de aynı şekilde süte bandırarak elmalı karışımın üzerine dizin. Kalan kremayı en üste yayın. Hindistan cevizi ve nar taneleriyle süsleyip, buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Salı, Kasım 07, 2006

Tefekkür Yazıları

Daha önce mutfak güncesi dahilinde ara sıra yazmaya çalıştığım tefekkür yazıları artık ayrı bir sayfada.

tefekkuryazilari.blogspot.com

Pazartesi, Kasım 06, 2006

VİŞNELİ YOĞURTLU PASTA



Sevgili Gülce'nin aylar önce gönderdiği tarifi vişne mevsiminde denemek için bekletiyordum. Vişne mevsimi geçeli çok oldu ama ben dondurucuya koyduğum vişneleri kullanarak aylar sonra nihayet deneyebildim. Gülce'nin dediği gibi diyetteyken bile rahatlıkla yenebilecek hafif ve değişik bir pasta oldu.

(Dondurucudaki vişnelerim çekirdekli olduğundan ben önce vişneleri az su ile pişirip süzgeçten geçirdim. Elde ettiğim vişne püresi ile sosu hazırladım. Kalıp olarak 24 cm lik kelepçeli kalıp kullandım.)

Malzemeler

2 paket kepekli bisküvi (başak veya burçak)
850gr tikveşli kaymaklı yoğurt
2 yumurta
1 paket vanilyalı puding
500 gr vişne veya böğürtlen
3 yemek kaşığı buğday nişastası (ben 2 kaşık kullandım)
1 su bardağı su
4-5 yemek kaşığı tozşeker

Yapılışı

Kelepçeli kalıbı yağlayalım.(ben bir fırın poşetini keserek kalıbın tamamen kapladım, yağlamadım) Fırını ısıtalım. Bisküvileri rondodan geçirip un haline getirelim ve elimizle bastırarak kalıbın dibine yayalım.(ben bisküvilere 1-2 kaşık erimiş tereyağ ekleyip, karıştırdım) Yoğurdun tamamını 2 yumurta ile birlikte iyice çırpalım. Toz pudingi ekleyip biraz daha çırpalım. Bisküvileri yaydığımız kalıba boşaltalım. 175 derece fırında 60 dakika pişirelim. (üzeri hafifçe kızarmış olmalı)


Vişne veya böğürtleni su, şeker ve nişasta ile birlikte tencereye koyup karıştırarak kısık ateşte pişirelim. Koyulaştığında ocaktan alıp arasıra karıştırarak soğutalım. Pişen yoğurtlu karışımı fırından çıkarıp 5-10 dakika dinlendirelim ve üzerine vişneli sosu döküp, yayalım. Buzdolabında en az 4-5 saat tercihen 1 gece dinlendirdikten sonra servis edilebilir. (lezzetin oturması için mutlaka buzdolabında bekletilmeli)

Tarifin için çok teşekkürler Gülce!


Cuma, Kasım 03, 2006

KARNIBAHAR SALATASI

Dün akşam Aslı'nın arkadaşı Elif getirdi bu salatayı. Göze hitabeden rengarenk görüntüsünü ve lezzetini çok beğendik. Bu sabah Elif'in annesini arayıp hem salata için teşekkür ettim, hem de hazır karnıbahar mevsimi gelmişken tarifinden başkaları da faydalansın diye siteye yazdığımı haber verdim.

Zaten görüntüden de anlaşılacağı gibi salata için kullanılacak malzemeler şunlar;

haşlanmış karnıbahar
haşlanmış ve küp küp doğranmış patates
salatalık turşusu
közlenmiş biber
mısır
maydanoz
dereotu
zeytinyağı
limon suyu
tuz


Salatanın yapılışı malzemelerin hepsini karıştırmaktan ibaret. İsteğe göre malzeme çeşidi arttırılabilir. (doğranmış biberli zeytin, marul, vs. gibi.)

Çarşamba, Kasım 01, 2006

ÇÖKELEK TOPLARI


Birkaç yıl önce Antep'li bir arkadaşımızda kahvaltıya davetliydik. Bize, zeytinyağının içinde, baharatlı ve kupkuru çökelek topları ikram etmişti. Bunun ne olduğunu sorduğumuzda -asıl adı sürk, Antakya yöresine ait bir peynir çeşidi, ama bizim babaannemiz evde yaptığı için babaanne karışımı deriz buna, dedi. Çökeleğin taze kekik, pul biber ve başka baharatlarla yoğrulup kurutulmasıyla elde edilen nefis bir peynir. Marketlerde peynir ve yöresel ürünler satılan reyonlara baktım ama maalesef göremedim. Bende sürkten esinlenerek evde çökelek ve süzme yoğurttan küçük peynir topları hazırladım. Lezzet ve kıvam olarak sürke pek benzemesede, baharat ve biraz da acı sevdiğim için bana göre hoş bir kahvaltılık oldu.

Çökelek toplarını hazırlamak için; 2-3 kaşık yoğurt bir tülbent yada kağıt havlu serilmiş bir tel süzgeçte bir gece süzdürülür. Yarım kg çökelek, 3 çay kaşığı kekik, 2 çay kaşığı pulbiber, biraz nane ve karabiber katıp iyice karıştırılır. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp 70 derece fırında 1,5 saat kurutulur. (ben kıvamını biraz olsun sürke benzetebilmek için fırınladım, şart değil)

Soğuduktan sonra kapalı bir kapta buzdolabına koyup, servis edileceği zaman üzerine zeytinyağı ve çörekotu eklenir.

(Benim kullandığım çökelek kuru olduğu için rahatça bütünleşip toplansın diye süzme yoğurt kullandım. Kullanacağınız çökeleğin kıvamı şekil almaya müsaitse yoğurt koymadan da hazırlanabilir)