MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Çarşamba, Haziran 27, 2007

ZEYTİN EZMELİ POĞAÇA


Çok uzun aralar veriyorum biliyorum ama inanın pek yeni tarif denemiyorum, genelde elimin alıştığı ve zaten mutfak güncesinde olan tarifleri yapıyorum hep. O yüzden yeni yazı yazamadım epeydir.

Bu poğaça da çok orjinal bir tarif değil, hamuru her zaman yaptığımız mayalı hamur. Ama iç malzemesi olarak kullandığım zeytin ezmesine, kekik ve pulbiber ilavesiyle hoş bir lezzet oldu.



Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
25 gr kadar yumuşak tereyağ(1-2 yemek kaşığı)
2 tatlı kaşığı instant maya(veya 15 gr yaşmaya)
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un

İç malzemesi

1 su bardağı kadar çekirdeği çıkarılmış ve rondoda çekilmiş zeytin
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pulbiber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Mayayı geniş bir kaba koyup üzerine şeker, tuz, tereyağ, ılık su ve sütü koyup, aldığı kadar elenmiş un ile yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. (yaşmaya kullanıyorsak önce ılık su ve şekerle mayayı 10 dakika kabartalım) Üzerini örtüp 30-40 dakika kabarmasını bekliyoruz.

Zeytinyağını küçük bir tavada hafifçe ısıtıp, içine kekik ve pulbiberi ekliyoruz. Rondodan geçirdiğimiz zeytinlere kekik-pulbiber karışımını katıp, karıştırıyoruz. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp, içine zeytin ezmesi koyup, kapatıyoruz ve yuvarlak şekil veriyoruz. Tepside de 30-40 dakika kabartıp, 180 derecede pişiriyoruz.