MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Pazartesi, Mayıs 22, 2006

KUSKUSLU MERCİMEK SALATASI


Misafir menülerinde en sevdiğim çeşit salata. Geçtiğimiz cuma ve cumartesi iki ayrı misafir gurubuna da sofra dergisinde gördüğüm bu salatayı yaptım. Rengarenk ve çok hoş bir görüntüsü var. Lezzeti de, özellikle böyle bol malzemeli, karışık salataları sevenlerin çok beğeneceği türden.

Çok fazla tarife bağlı kalmadım, evde bu tarz bir salataya konabilecek ne varsa ekledim.

Malzemeler

1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kuskus
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
dereotu
maydanoz
taze soğan
salatalık turşusu
közlenmiş kırmızı biber
limon suyu

Yapılışı

Mercimekleri ayıklayıp, yıkayıp tencereye koyuyoruz. Üzerini 4-5 parmak aşacak kadar su koyup, yumuşayana kadar haşlayıp, süzüyoruz. (Eğer vakit varsa mercimekleri akşamdan ıslatabiliriz, böylece haşlama süresi kısalır)

Tercihen teflon bir tencereye zeytinyağını ve kuskusu koyup kısık ateşte 1-2 dakika çeviriyoruz. 2 bardak sıcak su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip yine kısık ateşte suyunu çektiriyoruz ve altını söndürüp, ılınmasını bekliyoruz.

Haşlanmış mercimek ve suyunu çeken kuskusu karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine doğradığımız dereotu, maydanoz, taze soğan vs.. ekleyip, limon suyu koyuyoruz. Çok az tuz serpip, karıştırıyoruz. Salatamız servise hazır!

Perşembe, Mayıs 18, 2006

KÜÇÜK HANIMLARA PRATİK İKRAMLAR



Birkaç gün önce Aslı'nın sınıf arkadaşlarından iki hanım kız misafirimizdi. Onlara ikram etmek için pratik bir tuzlu çörek ile her zamanki çikolatalı kekten yaptım, tarifi burada. Bu sefer keki dikdörtgen kalıba döküp, üzerini antep fıstığı ve hindistan cevizi ile süsledim, sunum fikri olsun diye resmini ekliyorum, tarif ve ölçüler yuvarlak kalıpla aynı.

Peynirli Çörek

Malzemeler

1 yumurta (sarısı üzerine, akı içine)
1 su bardağı yoğurt (fazla katı olmasın)
1 çay bardağı sıvıyağ
150 gr eritilmiş ılık tereyağ
2 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Unu tam ölçmedim, aldığı kadar.

İçine; yağsız beyaz peynir

Yapılışı

Un hariç malzemelerin hepsini yoğurma kabına koyup, elimizle karıştırıyoruz. Yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamuru 3 parçaya bölüp, her parçayı 40 cm çapında açıp, 8 parçaya kesiyoruz. (sigara böreği için kestiğimiz gibi) Kestiğimiz parçaların geniş kısmına peynir koyup rulo şeklinde sarıp, ay şeklini alacak şekilde kıvırıyoruz ve yağlanmış tepsiye diziyoruz. (vakit varsa 20 dakika dinlendirilebilir) Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpiyoruz. 180 dereceye ayarlanmış fırında pişiriyoruz.

Pazartesi, Mayıs 15, 2006

YE#10 ÇİLEK


Yemek etkinliklerinin bu ayki konusu çilek ve evsahibimiz sevgili Tuğçe. Yaklaşık 1 aydır evimize haftada birkaç kez çilek alınmasına rağmen, etkinlik için bir türlü fırsat bulup yeni tarif deneyemedim. (kızların arka arkaya boğaz enfeksiyonu geçirmesi, doktora gidip gelmeler vs.. mutfakta pek fazla zaman geçiremedim) Aldığım çilekleri genellikle taze taze yedik:) Kalanları da çocuklarımın çok sevdiği çilek şurubu yapmak için kullandım. Yani çilek-ye etkinliği bizim evde şu şekilde yaşandı; çilek mi buldun, yıka ve ye:))

Çilek Şurubu


Yarım kg çilek
4-5 su bardağı su
3-4 yemek kaşığı şeker

Hepsi bir tencereye konup, kaynatılır. Çileklerin rengi suya çıkınca, yani 5-10 dakika kaynayınca ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Daha sonra istenirse çilekleri süzülüp, şişeye koyup buzdolabına kaldırılır, istenirse çilekleriyle birlikte komposto şeklinde servis edilir.

(Çilek şurubunu, çilek mevsimi geçtiğinde de yapabilmek için derin dondurucuya poşetle çilek konabilir)


Salı, Mayıs 09, 2006

Portakal Ağacı'ndan Portakallı Tatlı


Bugün akşam üzeri mutfağı toplarken bir yandan da sevgili Hatice'nin annesinin tarifi olan portakallı tatlıdan yapıverdim. Şerbetini hazırlaması ve keki çırpıp fırına atması 10-15 dakika, çıkardıktan sonra kesip, şerbetini dökmesi de yaklaşık o kadar. Yani toplam 30 dakika bile tutmayan bir çalışmayla hem ortaya son derece hafif, harika bir tatlı çıkıyor, hem de evinizi mis gibi portakal kokusu sarıyor. (Çabucak hazırlandığı için hava kararmadan önce fotoğrafını çekebildim) Hatice'cim bu pratik, lezzetli ve hafif tarif için sana ve anneciğine çok teşekkürler!


Yarım ölçüden biraz fazla olarak uyguladım tarifi. (3 yumurta kullanarak) ve fazladan 2-3 kaşık irmik kattım. (irmiğin bu tarz tatlıların içindeki çıtırtısını seviyorum) Kestikten sonra kalan parçalarıda dondurma kuplarına koyup, üzerine hafifçe şerbetten gezdirdim. Ben, -ki şerbetli tatlılardan pek çabuk içi bayılan birisi olduğum halde- o gördüğünüz iki kupu da yedim. Ellerime sağlık:))

PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ



Aslı'nın boğaz enfeksiyonu olması nedeniyle, haftasonumuz kliniğe gidip gelmekle geçti. Ateşi iki gün boyunca bir inip bir çıktı. Doğru düzgün bir şey yiyemediği için çok halsiz düştü ve sonuçta doktor serum vermek durumunda kaldı. Çok şükür bugün biraz daha iyi.

Hal böyle olunca ,birkaç gündür mutfağa sadece günlük yemekleri hızlı bir şekilde hazırlamak için girebildim. Bu börek geçen haftalarda kahvaltı için yaptığım ve arşivde bekleyen bir tarif. Bu akşam çocuklar erken uyuyunca yazmak istedim.

Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
15 gr yaşmaya yada 1,5 tatlı kaşığı instant maya
yarım su bardağı ılık su
1-2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yaklaşık 4 su bardağı un

Arasına; 100 gr yumuşak tereyağ

İçine; beyaz peynir

Üzerine; 1 yumurta sarısı
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı

Mayayı yarım bardak ılık su ve şekerle kabartıyoruz. Kalan malzemeleri ekleyip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamuru 12 parçaya ayırıp, her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. İlk 6 parçayı aralarına yumuşak tereyağı sürüp kenarda bekletiyoruz. Diğer 6 parçaya da aynı işlemi yapıyoruz. Yağlayıp, beklettiğimiz ilk grubu yavaş yavaş açarak 30-40 cm çapına getirip, tepsiye serip, üzerine peynir koyuyoruz. Aynı işlemi diğer grup için de yapıp, aynı şekilde tepsiye koyuyoruz. Buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz. (Dolapta bekletmeden hemen pişirince katları çok belirgin olmuyor. İstenirse akşamdan yapılıp bir gece dolapta bekletilebiliyor) Dolaptan çıkarınca, bıçakla kare dilimler halinde kesiyoruz. Üzerine 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ ile karıştırdığımız yumurta sarısını sürüp, 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Perşembe, Mayıs 04, 2006

KÜÇÜK KIZIMDAN BÜYÜK SORULAR

Zeynep: -Anne, bugün günlerden ne?
Anne: -Perşembe kızım.
Zeynep: -Peki yarın ne?
Anne: -Cuma.
Zeynep: -Anne, bu günleri ilk kim bulmuş?
Anne: -Nasıl yani?
Zeynep: -Yani, ilk kim demiş, bu gün cuma olsun, şu gün salı olsun diye?
Anne: -???!!!

MAŞUKİYE'DE BİR SERA

Havaları güzel görünce Maşukiye yollarına düşüyoruz hemen. Geçen hafta yine bir arkadaşımızın daveti üzerine oradaydık. Önce, yukarıda Maşukiye'nin serin sabahında kahvaltı ettik, çocuklar parkta bol bol oynadılar. Sonrasında aşağıda kahvelerimizi içtik, orada da bizimkiler bir salıncak bulup, sallandılar. Ve ben arkadaşımızın evinin yakınındaki serasında bu güzellikleri fotoğrafladım.
(Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)



Pazartesi, Mayıs 01, 2006

ÇİKOLATALI KEK


Çikolatalı kek, bizim çocukların en sevdiği kek çeşidi. Özellikle Aslı, bir oturuşta en az iki dilim yer. Normalde üzerine sadece eritilmiş çikolata döküp bırakırım. Geçen hafta misafir geldiğinde üzerine krem şanti ile çiçek süslemeleri yapmıştım, fotoğrafıda o zaman çektim. Aslı böyle süslenmiş halini görünce: -Anne, bize yaptığında hiç böyle süslemiyorsun ama, diye bana sitem etti:)

Malzemeler(23 cm'lik kelepçeli kalıp için)

3 yumurta
1 su bardağından biraz fazla şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
2-2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2-3 yemek kaşığı kakao

Üzerine;
1 su bardağı süt
1 kare bitter çikolata(80 gr)

Yapılışı

Yumurta ve şekeri birkaç dakika mikserle çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyip, pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpın. Yağlanmış kalıba döküp, 170 derecede ısıtılmış fırına koyun. Yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

Bitter çikolatayı küçük parçalara kırıp, bir cezveye koyun. Üzerine 1-2 yemek kaşığı süt ekleyip, cezveyi kaynar su dolu bir kabın içine oturtarak çikolatayı eritin. Fırından çıkardığınız kek sıcakken üzerine bardakta kalan soğuk sütü kaşık kaşık dökerek yedirin. Kek ılındıktan sonra erittiğiniz çikolatayla üzerini kaplayın. İsterseniz, kek iyice soğuduktan sonra, krem şanti ile süslemeler yapabilirsiniz. (papatya süslemesini, mutfak rehberi dergisinden fikir alarak yaptım)