ÇİKOLATALI KOLAY PASTA
Çocuklar pasta isteyince yapımı bana en kolay gelen tarif bu. Kekini genelde evde yapıyorum, ama pastanın yapımını daha da çabuklaştırmak isteyenler hazır pasta altı kullanabilirler.
Eskiden pandispanya denemelerimin çoğu başarısız olurdu ve hazır kek kullanmak daha pratik gelirdi. Ama birkaç senedir neredeyse hiç hazır kek almaz oldum. Pandispanya yapımı sanırım el alışkanlığı ile ilgili. Ne kadar sık pişirirseniz eliniz o kadar alışıyor ve bir süre sonra pandispanyayı tutturamamak gibi bir probleminiz olmuyor. Ayrıca çocuklarınıza evde yaptığınız pandispanya ile hazırladığınız pastayı gönül rahatlığı ile yediriyorsunuz.
Hazır kremalar ve krem şanti konusunda da mesafeli davranıyorum. Pastalarda hazır kremaların verdiği görselliği sağlamasa da benim tercihim evde süt, un ve nişasta ile yapılan kremalardan yana. Krem şantiyi sadece süsleme amaçlı kullanıyorum.
Çikolatalı Kolay Pasta
Malzemeler(26-28 cm'lik yuvarlak kalıp için)
Pandispanya için;
4 yumurta
7 yemek kaşığı* şeker
10 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
yarım limon suyu
Krema için;
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tozşeker
2-3 yemek kaşığı kakao
1 kare bitter çikolata(80 gr)
1 tatlı kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi
süslemek için; 1 çay bardağı süt ile çırpılmış yarım paket kakaolu krem şanti ve file fındık
Yapılışı
Yumurtaları şeker ile birlikte mikserle beyazlaşıncaya kadar yaklaşık 7-8 çırpın. Elenmiş unu ekleyip düşük devirde karıştırın. Kabartma tozu ve üzerine limon suyunu ekleyip yine düşük devirde karıştırın. Yağlanmış teflon kalıba döküp, 175 derece fırında 15-20 dakika pişirin. (pişme süresi fırına göre değişiklik gösterebilir) Pişen pandispanyayı fırın teli üzerinde soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra ortadan ikiye kesin.
Krema için; süt, un, kakao ve şekeri karıştırıp muhallebi gibi pişirin. Ocaktan indirdikten sonra bitter çikolatayı kırarak içine atın ve karıştırarak eritin ve kremayı arada bir çırparak ılıtın. Kremanın yarısını kekin arasına diğer yarısınıda üzerine döküp düzeltin. Krem şanti ve file fındık ile süsleyin. (ben krem şantinin içine tencerenin dibinde kalan 1-2 kaşık kremayıda eklediğim için kıvamı biraz bozuldu, ancak bu kadar süsleyebildim. Sadece krem şanti ile yapacağınız şekiller daha düzgün olacaktır)
* Kaşık ölçüleri silme değil, un ve şeker kaşığın üzerinde hafif bir tepecik oluşturacak şekilde ölçülmelidir.