YAYLA ÇORBASI
SEBZELER VE ETLER
YE#15 HURMA TATLISI
Birkaç yıl önce tatil için kaldığımız bir otelde şekil olarak hurmaya benzeyen, ortasında da hurmanın çekirdeğini temsilen antep fıstığı olan bir tatlı yemiştim. Çok beğenmiş fakat tarifini alamamıştım. Etkinlik konusu bayram tatlıları olunca bende ne zamandır aklımda olan o tatlıyı doğaçlama bir tarifle denedim. İlk yapışımda yağda kızartarak ikincisinde ise fırında kızartarak pişirdim. Yağda kızartılmış versiyonu orjinale daha yakındı. Ama fırında yapılanda kalburabastıya benzeyen hoş bir tatlı oldu.
Malzemeler
50 gr eritilmiş tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un (yaklaşık 1,5 su bardağı)
bütün,tuzsuz antepfıstığı (çok az)
Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
Şerbet için şekeri ve suyu kaynatın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.
Hamuru için un hariç diğer malzemeleri karıştırın. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur tutun. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar alıp, içine bir tane bütün antepfıstığı koyup, kapatın. Fırın tepsisine dizip, 180 derecede kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbet döküp, bir tepsiyle üzerini örterek şerbeti çekene kadar dinlendirin.
Kızartarak yapmak için;
Tavaya bol sıvıyağ koyup, kısık ateşte yağı ılıtın. Tatlıları aynı şekilde hazırlayıp, ılık yağa atın. (Kızartarak yapılacaksa hamurun içinde tereyağ yerine margarin kullanmak daha iyi olacak sanırım, çünkü kızartırken tereyağ çok köpürüyor) Kısık ateşte iyice kızartın. (ateş harlı olursa çok çabuk yanıyor) Çıkarıp soğuk şerbete atın. 10 dakika şerbeti çektikten sonra çıkarın.
İkinci kısmı kızartmak için ocağı söndürüp yağın ılınmasını bekleyin ve tekrar aynı işlemleri tekrarlayın.
Etkinlik için hazırlanan diğer tarifleri Dersaadet'in sayfasında görebilirsiniz.
ÇITIR PİDE
Sahur için yaptığım, biraz böreği andıran bir pide. Akşamdan yapıp, sahurda teflon tavada ısıtılınca taze gibi oluyor.
Malzemeler
10 gr yaşmaya (1/4 paket)
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
2 çay kaşığı tuz
50 gr tereyağ(oda sıcaklığında)
1 yumurta sarısı
iç malzemesi;
2-3 tane haşlanmış patates
Yarım su bardağı ezilmiş peynir
1 küçük baş soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
karabiber, tuz
Yapılışı
Önce iç malzemeyi hazırlıyoruz; soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında kavuruyoruz. Haşlanmış patatesleri ezip, soğan, peynir, karabiber ve tuz ile karıştırıyoruz. (tuz miktarını peynirin tuzunu dikkate alarak ayarlayın)
Mayayı 1 çay bardağı ılık su ve şeker ile 5 dakika kabartıyoruz. Süt ve tuzunu koyup, azar azar un ekleyerek poğaça hamuru gibi iyice yoğuruyoruz. (mayalı hamurları çokça yoğurmak önemli. ben ekmek makinasının yoğurma programını kullanıyorum, hamur 20 dakika kadar yoğruluyor)
Hamurun 1/3 ünü üzerindeki şeritleri yapmak için ayırıyoruz. Kalan büyük parçayı oklava ile 30-40 cm çapında açıyoruz. İçine yumuşatılmış tereyağını sürüp, ucundan başlayarak katmer yapar gibi katlıyoruz ve kıvırıyoruz. 10 dakika serin bir yerde veya buzdolabında dinlendirip, oklava ile yavaş yavaş açarak tepsinin boyuna getiriyoruz. (ben 30 cm çapında bir tepsi kullandım) Açtığımız hamuru tepsiye serip, üzerine iç malzemeyi yayıyoruz. Üzerine, ayırdığımız hamurdan şeritler yapıp, yarım saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz. Yumurta sarısını azıcık sıvıyağ ile inceltip pidenin üzerine ve kenarlarına sürüp, susam ve çörekotu ile süslüyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.