MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Cuma, Ekim 27, 2006

YAYLA ÇORBASI


Sonbahar ve Ramazan'ın gelişiyle, geçtiğimiz ay çorba mevsimi açıldı bizim evde. Gerçi çocukların boğazından sulu birşeyler geçsin diye sıcak yaz günlerinde de çok çorba yaptığım olur ama soğuk günlerde daha bir aranıyor çorbalar. Bizimkilerin favori çorbaları tarhana, domates ve mercimek aslında, ama değişiklik olsun diye arada bir yayla çorbası da yapıyorum.

Malzemeler

2-3 yemek kaşığı pirinç
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1,5 yemek kaşığı un
4 su bardağı+2 su bardağı soğuk su
tereyağ, tuz, nane, pulbiber

Yapılışı

Pirinci yıkayıp bir tencereye koyun, üzerine 2 bardak su ilave edip kısık ateşte kabartın ve ocağı kapatın. Derin bir kasede yumurta, yoğurt ve unu iyice çırpın. Üzerine 4 bardak su ve yeteri kadar tuz (ben 1,5 çay kaşığı koyuyorum) ekleyip ayran gibi karıştırın. Kabaran pirinçlerin üzerine bu ayranı ekleyip orta ateşte kaynamaya başlayana kadar karıştırın. 3-4 dakika kaynatıp ocağı söndürün. Tereyağını kızdırıp nane ve pulbiber ekleyin ve çorbanın üzerine gezdirin.

Cuma, Ekim 20, 2006

SEBZELER VE ETLER

İftar menüsünü hazırlarken ana yemek olarak ne yapacağıma karar verdiğimde işin büyük kısmını hallettiğimi düşünüp rahatlıyorum. Çorba-zeytinyağlı-tatlı tercihleri bana daha kolay geliyor. Ana yemek olarak hazırladığım et yemeklerini genellikle sebze takviyesi ile pişiriyorum. Ete eklenen sebzeler yemeği hem lezzet olarak zenginleştiriyor, hem de -özellikle kalabalık iftarlarda- bereketlendiriyor. [Ramazan ayının sonuna geldik, iftar yemeği için tarife pek lüzum kalmadı ama, belki bayram menüleri için faydalı olur:)]

Şimdiden herkesin Ramazan Bayramını kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Sebzeli Tavuk


Yarım kg kuşbaşı tavuk göğsü
1-2 tane patlıcan
2 orta boy patates
1-2 tane havuç
7-8 tane mantar
1 avuç bezelye
2 domates
1 tatlı kaşığı salça
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kekik
karabiber, tuz
çok az kaşar rendesi

Yapılışı

Bir tencereye 2-3 kaşık sıvıyağ koyup tavuk etlerini ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Üzerine salça, 2 su bardağı kadar sıcak su ve tuz ekleyip kısık ateşte etleri pişiriyoruz.(pişme esnasında suyu biterse sıcak su eklenebilir)

Soğanı yemeklik, havucu halka, diğer sebzelerin hepsini kesme şeker büyüklüğünde doğruyoruz. Ayrı bir tencereye yarım çay bardağı kadar sıvıyağ koyup soğanı katıyoruz ve 1-2 dakika çeviriyoruz. Domates ve bezelye hariç sebzelerin hepsini ekleyip, tuzunu da ilave ediyoruz ve orta ateşte soteliyerek pişiriyoruz. (10-15 dakika) Üzerine kekik, bezelye ve domatesi ekleyip, 5 dakika daha pişirip ocağı kapatıyoruz. (dondurulmuş bezelye kullacaksanız biraz daha önce eklemelisiniz)

Pişmiş olan tavuk ve sebzeleri karıştırıp bir borcama döküyoruz. Yemeği servis edeceğimiz zaman üzerine biraz kaşar serpip fırında ısıtıyoruz.



Mantarlı Bonfile


700 gr dilimlenmiş ama dövülmemiş bonfile
250gr mantar
3-4 tane sivribiber
2 orta boy domates
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
sıvıyağ
kekik, karabiber, tuz

Yapılışı

Bir tencereye 2-3 kaşık sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Bonfileleri kızdırdığımız yağa atıp harlı ateşte her iki tarafını rengi değişene kadar(1'er dakika) kızartıyoruz ve kenara alıyoruz. (harlı ateş olması önemli, aksi halde bonfile su salar) Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda çeviriyoruz. Bonfileleri ve salçayı ekliyoruz. 2 su bardağı kadar sıcak su ekleyip, tuz ve karabiberi kattıktan sonra etler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. (Bu işlemi düdüklü tencerede yapmak daha pratik, ama daha az su ekleyin)

Mantarları yıkayıp doğruyoruz. Üzerine biraz limon suyu serpip, elimizle hafifçe harmanlıyoruz(böylece pişirirken mantarlarımız fazla kararmamış oluyor) Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Mantarları ekleyip tuzunu da katıp harlı ateşte soteliyerek pişiriyoruz. Biber ve domatesleri ekleyip 2-3 dakika daha soteliyoruz ve üzerine kekik serpip ocaktan alıyoruz.

Bir borcama pişmiş olan bonfileleri dizip, üzerine mantarı seriyoruz. Servis yapacağımız zaman fırında ısıtıyoruz.

*Bu yemek bonfile yerine biftek kullanılarak da yapılabilir. Ama bonfile daha yumuşak olduğu için küçük çocuklar daha kolay yiyebiliyor.

**Her iki yemekte istenirse saatler öncesinden hazırlanıp servis zamanında ısıtıldığı için misafir menülerinde çok kolaylık sağlıyor.

Pazartesi, Ekim 16, 2006

YE#15 HURMA TATLISI


Birkaç yıl önce tatil için kaldığımız bir otelde şekil olarak hurmaya benzeyen, ortasında da hurmanın çekirdeğini temsilen antep fıstığı olan bir tatlı yemiştim. Çok beğenmiş fakat tarifini alamamıştım. Etkinlik konusu bayram tatlıları olunca bende ne zamandır aklımda olan o tatlıyı doğaçlama bir tarifle denedim. İlk yapışımda yağda kızartarak ikincisinde ise fırında kızartarak pişirdim. Yağda kızartılmış versiyonu orjinale daha yakındı. Ama fırında yapılanda kalburabastıya benzeyen hoş bir tatlı oldu.

Malzemeler
50 gr eritilmiş tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un (yaklaşık 1,5 su bardağı)
bütün,tuzsuz antepfıstığı (çok az)

Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı
Şerbet için şekeri ve suyu kaynatın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.

Hamuru için un hariç diğer malzemeleri karıştırın. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur tutun. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar alıp, içine bir tane bütün antepfıstığı koyup, kapatın. Fırın tepsisine dizip, 180 derecede kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbet döküp, bir tepsiyle üzerini örterek şerbeti çekene kadar dinlendirin.


Kızartarak yapmak için;

Tavaya bol sıvıyağ koyup, kısık ateşte yağı ılıtın. Tatlıları aynı şekilde hazırlayıp, ılık yağa atın. (Kızartarak yapılacaksa hamurun içinde tereyağ yerine margarin kullanmak daha iyi olacak sanırım, çünkü kızartırken tereyağ çok köpürüyor) Kısık ateşte iyice kızartın. (ateş harlı olursa çok çabuk yanıyor) Çıkarıp soğuk şerbete atın. 10 dakika şerbeti çektikten sonra çıkarın.

İkinci kısmı kızartmak için ocağı söndürüp yağın ılınmasını bekleyin ve tekrar aynı işlemleri tekrarlayın.

Etkinlik için hazırlanan diğer tarifleri Dersaadet'in sayfasında görebilirsiniz.

Perşembe, Ekim 05, 2006

ÇITIR PİDE


Sahur için yaptığım, biraz böreği andıran bir pide. Akşamdan yapıp, sahurda teflon tavada ısıtılınca taze gibi oluyor.

Malzemeler

10 gr yaşmaya (1/4 paket)
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
2 çay kaşığı tuz
50 gr tereyağ(oda sıcaklığında)
1 yumurta sarısı

iç malzemesi;
2-3 tane haşlanmış patates
Yarım su bardağı ezilmiş peynir
1 küçük baş soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
karabiber, tuz

Yapılışı

Önce iç malzemeyi hazırlıyoruz; soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında kavuruyoruz. Haşlanmış patatesleri ezip, soğan, peynir, karabiber ve tuz ile karıştırıyoruz. (tuz miktarını peynirin tuzunu dikkate alarak ayarlayın)

Mayayı 1 çay bardağı ılık su ve şeker ile 5 dakika kabartıyoruz. Süt ve tuzunu koyup, azar azar un ekleyerek poğaça hamuru gibi iyice yoğuruyoruz. (mayalı hamurları çokça yoğurmak önemli. ben ekmek makinasının yoğurma programını kullanıyorum, hamur 20 dakika kadar yoğruluyor)

Hamurun 1/3 ünü üzerindeki şeritleri yapmak için ayırıyoruz. Kalan büyük parçayı oklava ile 30-40 cm çapında açıyoruz. İçine yumuşatılmış tereyağını sürüp, ucundan başlayarak katmer yapar gibi katlıyoruz ve kıvırıyoruz. 10 dakika serin bir yerde veya buzdolabında dinlendirip, oklava ile yavaş yavaş açarak tepsinin boyuna getiriyoruz. (ben 30 cm çapında bir tepsi kullandım) Açtığımız hamuru tepsiye serip, üzerine iç malzemeyi yayıyoruz. Üzerine, ayırdığımız hamurdan şeritler yapıp, yarım saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz. Yumurta sarısını azıcık sıvıyağ ile inceltip pidenin üzerine ve kenarlarına sürüp, susam ve çörekotu ile süslüyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.