Buradaki gibi mantı yapmaya fırsat olmadığı zamanlarda yapılabilecek pratik bir mantı tarifi. Hazır yufka mantısının gül böreği şeklinde kıvırarak yapılan versiyonunu biliyordum, ama sevgili Emel'in yemek günlüğünde
gördüğüm sarma tarzı daha pratik geldi. Hem çabuk yapılıyor, hem de yufkanın iki tarafıda açık olduğu için kıyma daha iyi pişiyor.
Malzemeler4 tane yufka
300 gr kıyma
1 baş soğan(büyük olsun)
tuz, karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ayran
Üzerine; sarımsaklı yoğurt,
tereyağında kızdırılmış nane ve pulbiber
YapılışıSoğanı rondoda kıyın veya rendeleyin. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün ve 8 tane yarım yufka elde edin. Kıymayı da 8 eşit parçaya ayırın. Yarım yufkayı masaya yayın. Üzerine fırçayla önce ayran, daha sonra sıvıyağ sürün. Kenarlarını biraz içe doğru kıvırın. Kıymanın bir parçasını alıp yufkanın geniş kenarına serin. Rulo şeklinde kıvırıp, 2 cm'lik parçalar halinde kesin. Yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş tepsiye birbirine bitişik olacak şekilde dizin. Üzerine fırçayla sıvıyağ sürün. 180-190 derecede ısıtılmış fırına koyup pembeleşene kadar pişirin. (minik oldukları için çabucak pişiyorlar)
Fırında çıkardıktan sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pulbiber-nane döküp sıcak olarak servis yapın.
***Misafir için birkaç gün önceden hazırlayıp derin dondurucuda bekletebilirsiniz. Pişireceğiniz zaman çıkarıp, çözünmesini beklemeden üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp fırına verebilirsiniz.