MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Ağustos 23, 2007

YE#25 KAHVALTI


Son aylarda blogumla çok fazla ilgilenemediğim gibi yemek etkinliklerine de katılamamıştım, ama bir okuyucumuzdan gelen uyarıyla kahvaltı etkinliğini son anda yakaladım (sanırım:) Yeni bir tarif hazırlayıp, fotoğraflamaya vakit olmayınca daha önce yazdığım bir kahvaltılık hamurişiyle katılmak istedim. Tarifi burada bulabilirsiniz. Böyle güzel bir konu belirledikleri için Lezize'nin çok sevgili yazarlarına teşekkürler....

Cuma, Ağustos 17, 2007

HAZIR YUFKA MANTISI


Buradaki gibi mantı yapmaya fırsat olmadığı zamanlarda yapılabilecek pratik bir mantı tarifi. Hazır yufka mantısının gül böreği şeklinde kıvırarak yapılan versiyonunu biliyordum, ama sevgili Emel'in yemek günlüğünde gördüğüm sarma tarzı daha pratik geldi. Hem çabuk yapılıyor, hem de yufkanın iki tarafıda açık olduğu için kıyma daha iyi pişiyor.

Malzemeler

4 tane yufka
300 gr kıyma
1 baş soğan(büyük olsun)
tuz, karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ayran

Üzerine; sarımsaklı yoğurt,
tereyağında kızdırılmış nane ve pulbiber

Yapılışı

Soğanı rondoda kıyın veya rendeleyin. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün ve 8 tane yarım yufka elde edin. Kıymayı da 8 eşit parçaya ayırın. Yarım yufkayı masaya yayın. Üzerine fırçayla önce ayran, daha sonra sıvıyağ sürün. Kenarlarını biraz içe doğru kıvırın. Kıymanın bir parçasını alıp yufkanın geniş kenarına serin. Rulo şeklinde kıvırıp, 2 cm'lik parçalar halinde kesin. Yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş tepsiye birbirine bitişik olacak şekilde dizin. Üzerine fırçayla sıvıyağ sürün. 180-190 derecede ısıtılmış fırına koyup pembeleşene kadar pişirin. (minik oldukları için çabucak pişiyorlar)

Fırında çıkardıktan sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pulbiber-nane döküp sıcak olarak servis yapın.

***Misafir için birkaç gün önceden hazırlayıp derin dondurucuda bekletebilirsiniz. Pişireceğiniz zaman çıkarıp, çözünmesini beklemeden üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp fırına verebilirsiniz.


Çarşamba, Ağustos 01, 2007

LİMON AROMALI SÜTLAÇ


Sütlacı daha önce tarifini yazdığım şekliyle fırında üstünü kızartarak yaparım. Bu defa fırınlamadan ve limon kabuğu ilavesiyle pişirdim, mevsime uygun, ferahlatıcı ve hafif bir tatlı oldu.

Malzemeler

1 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 litre süt
1,5 su bardağı tozşeker
2,5 yemek kaşığı nişasta
1 limon kabuğu rendesi
1 tutam tuz

Yapılışı

Pirinci yıkayıp tencereye alın. Üzerine 3 bardak su ve bir tutam tuz ilave edip, kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen pirincin üzerine süt ve şekeri ekleyip karıştırın. Orta ateşte, arada bir karıştırarak 5-10 dakika kaynatın. Nişastayı biraz soğuk su ile ezip kaynamakta olan sütlaca incecik akıtarak ve hızlı hızlı karıştırarak yedirin. 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Limon kabuğu rendesini ilave edip, karıştırın. Kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.