TASARRUFLU HAYAT
Çevreci bilimadamlarının yıllardır uyarmaya çalıştığı ancak kapımıza dayanınca ciddiyetini anladığımız küresel ısınma ve susuzluk haberlerini okuyorum-izliyorum basından. Ve izledikçe dünyayı nasıl bu hale getirebildiğimizi görüp, üzülüyorum.
En azından bundan sonrası için, bireysel planda üzerimize düşenleri yapmalı ve daha duyarlı olmaya çalışmalıyız, hem varolan kaynakları tasarruflu kullanma, hem de kaynaklarımızı geliştirme ve iyileştirme konusunda. Birtek ben ne yapabilirim ki diye düşünmemek gerekiyor. Bir kişinin bile yapabileceği birşeyler mutlaka vardır. Dikilen bir ağaç, kirletilmeyen, korunan her su kaynağı gelecek adına çok şeyi değiştirebilir.
Evimizde bu konuda neler yapabileceğimizi, üzerimize düşen vazifeleri konuştuk çocuklarımızla. Özelde su tasarrufu, genelde bütün kaynakların tasarruflu kullanılması hususunda daha hassas davranmak için kararlar alıp, uygulamaya başladık.
-Artık muslukları düşünmeden açmıyoruz, gereksiz yere akmaması için azami dikkat gösteriyoruz.
-Vanayı biraz kısıp, tazyik yüzünden israf olan suyu önlemeye çalışıyoruz.
-Sıcak su musluğunu açtığımızda şofbenden sıcak su gelene kadar akması gereken suyu boşa akıtmıyoruz. (Banyoda temiz bir kova bulundurup ona dolduruyoruz. Bu su, yer silme, bitki sulama ya da balkon yıkama gibi işlerde değerlendirilebilir)
-Temizlik için kullanılan ağır kimyasal deterjanların kullanımını minimuma indirmeye çalışıyoruz. (temizlik için kullanılan kimyasallar, su kaynaklarının kirlenmesi ve suda yaşayan canlıların olumsuz etkilenmesi konusunda büyük bir paya sahip, hatta bir belgeselde balıkların genetik yapılarının bozulmasına bile sebep olduğunu izlemiştim)
-Mutfakta yiyecek israfı olmaması için daha fazla hassasiyet gösteriyoruz. (kuraklık ve kıtlığın ne kadar acı olduğunu çocuklara anlatmak için Afrika'nın durumuna bakmak yeterli)
-Kağıt, cam, vs.. gibi geri dönüştürülebilen atıkları biriktirip bu atıkların toplandığı kutulara götürüyoruz.
Bu liste herkesin yaşam koşullarına, tüketim alışkanlıklarına göre dahada uzatılabilir kuşkusuz. Bu konuda tek bir kişinin bile atacağı olumlu adımları küçümsememek lazım. Unutmayalım ki toplumlar o bir kişilerden oluşuyor.
6 Yorum:
Öneriler hepimizin uyabileceği türden, sadece alışkanlıklara dikkat etmek gerekiyor, evet dünya bu hale geldi, zaten israf hayatımızda olmaması gereken , dikkat etmek zorunda olduğumuz bir durum.
Ve bizim bu dunyayi cocuklarimiza, torunlarimiza birakabilecegimizi dusununce, daha da uzuluyorum ve onlarin yerinde hic olmak istemedigime karar veriyorum..
Sadece gelecek nesilleri değil, aynı zaman diliminde dünyanın kimi bölgelerinde çok çok az suyla (günde 1 bardak gibi) iktifa etmek zorunda kalan insanları düşününce ne kadar şükürsüzlük içinde olduğumuzu daha da vehametle idrak ediyoruz. Nehrin yanında olsak bile suyu israf etmememiz gerektiğini bize öğreten Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)'in çağlar ötesi düsturlarını layıkıyla anlayıp tatbik edebiliriz inşallah. Şükredersek bize verilen nimetlerin arttırılacağı ümidiyle -şükretmezsek de aksinin vuku bulacağı korkusuyla- gayretimizi eksik etmemeliyiz.
Sevgili Şaziye Hanim; gerçekten de çok haklsizin.
Olayin bir de sunu yonu var ki; gecen gun sınıfta hocamiz bu konu hakkinda konusulurken "dunyanin bu hale gelmesinde sucun sadece bizde olduguna bizi o kadar inandirmislar ki... buyuk isletmelerin atiklari, gokyuzune yukselen atiklar, kimyasallar, buyuk bilimsel deneyler sonucu ortaya cikan gazlar vs. daha onlarca sebep.. bizler kendi uzerimize duseni yapmaya calisiyouz zaten ve asil suclular hicbirsey yapmiyorlar" seklinde bir yorum yapmisti ve hakliydi da..
bizler kendimize dusen vazifeleri yapmak zorundayiz zaten ev israf yapmamaya gayret ediyorz. etmeyenlerimizi de bilinçlendirmeye gayret ediyoruz. İnsaallah herşeyin hayirlisini Rabbimiz ihsan buyurur.. sevgiyle kalin..
Konuya gösterdiğiniz hassasiyet ve yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
Eveet... çok doğru ve uuygulamanın yaygınlaşmasına katkıda bulunalım.
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa