MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Turkey

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Pazartesi, Eylül 25, 2006

PASTACIK


Limonlu ve muzlu pastadan artan kekleri değerlendirmek için yaptığım bu pastacıklar kızlar tarafından o kadar beğenildi ki, Aslı; -Anne, sen bize her kek yaptığında 1-2 dilim yiyelim, kalanı kırıntılayıp bu pastadan yapalım, teklifinde bulundu:)


Malzemeler

Yaklaşık 2 su bardağı kek kırıntısı
1 su bardağı çekilmiş fındık
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı şeker
40 gr bitter çikolata

Yapılışı

Süt, un ve şekeri çırpın ve orta ateşte karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Kek kırıntıları ve çekilmiş fındığı karıştırın. Kupların içini streç film ile kaplayın ve biraz kek kırıntılarından, biraz muhallebiden olmak üzere kat kat koyarak kupu doldurun. Buzdolabında 5-6 saat dinlendirdikten sonra, dikkatlice ters çevirerek bir tabağa alın. Benmari usulü eritilmiş bitter çikolata ile süsleyin.

Çarşamba, Eylül 20, 2006

LİMONLU VE MUZLU PASTA


Aslında kek yapmak için yola çıkıp sonradan pastaya dönüşen birşey oldu bu, güzel oldu ama:)

Malzemeler

4 yumurta
1 su bardağı tozşeker
yarım çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Kreması

2 su bardağı süt
2,5 yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

Ayrıca; 2-3 tane muz


Yapılışı

Yumurta ve şeker kar haline gelene kadar (7-8 dakika) mikserle çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip, karıştırılır. Un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesi eklenir. Limon suyu kabartma tozunun üzerine dökülür ve mikserin en düşük devrinde karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına dökülüp 175 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir. Ben derin bir kalıp kullandığım için fırını kapattıktan sonra kekin içini çekmesi için kısa bir süre daha fırında bıraktım. (Pişirmenin ilk 20-25 dakikasında fırının kapağı açılmamalı. Pişirme işleminin sonuna doğru fırın derecesi biraz düşürülmeli)

Kreması için; vanilya ve limon kabuğu hariç diğer malzemeleri karıştırıp, muhallebi gibi pişirin. Ocaktan alınca vanilya ve limon kabuğunu ekleyip karıştırın ve 5-10 dakika ılınmaya bırakın. (Ilınırken arada bir karıştırıp kabuk tutmasını önleyin)


Keki üst kısmına yakın bir yerden ikiye kesin. Altta kalan parçaya, çay kaşığı yardımıyla muzun sığabileceği derinlikte bir oluk açın. Yarım su bardağı suya biraz şeker ve biraz limon suyu ekleyip karıştırın ve kekin her iki tarafını bununla nemlendirin. Açtığınız oluğa birkaç kaşık krema gezdirip, muzu yatırın. Muzun üzerine de birkaç kaşık krema dökün ve kekin üst parçasını üzerine kapatın. Kalan kremayı kaşıkla pastanın üzerine dökün. (İsterseniz daha bol miktarda krema pişirip pastayı tamamen kaplayabilirsiniz.)

(Kekin içinden çıkan kırıntıları küçük bir poşete koyup buzdolabına kaldırdım, inşallah birkaç güne kadar onlarıda değerlendirmeyi düşünüyorum)

Cuma, Eylül 15, 2006

YE#14 MAKARNALAR


Bu ayki yemek etkinliğinin konusu Elvan'ın seçimiyle makarnalar! Daha önce sitede mantı tarifi yayınlamıştım bu yüzden etkinlik için ay içerisinde yemek kitaplarımı biraz karıştırıp değişik bir makarna tarifi aradıysamda bizim en sevdiğimiz makarna türü olduğu için yine mantıda karar kıldım. Tarifi ayrıntılı resimlerle birlikte burada olduğu için tekrar eklemiyorum. Bu sefer fırında biraz daha fazla kızartıp ondan sonra haşladım, çok güzel oldu. Hatta fırından çıktığı zamanki kızarmış kıtır kıtır haliyle bile yenilebilir:)

Pazartesi, Eylül 04, 2006

KAVUN ÇANAĞINDA MEYVE SALATASI


Salata-ye için hazırladığım bu sunumu etkinlik tarihinde İzmir'de olduğum için yayınlayamamıştım. Pek orjinal bir tarif değil ama meyve salatası için değişik bir servis önerisi olur diye geçte olsa yayınlamak istedim.


Kavun güzelce yıkandıktan sonra üst kısmı ortaya yakın bir yerden yuvarlak olarak kesilip, içi kaşıkla boşaltılır. Kenar kısmına küçük çentikler atılarak şekil verilir ve doğranmış meyveler içine doldurulur. (üzerine hava almayacak şekilde streç film sarıldığı zaman buzdolabında birkaç saat kararmadan bekleyebiliyor. Misafir sofraları için önceden hazırlanabilir)

Biz meyve salatasını sade sevdiğimiz için koymadım ama istenirse üzeri krem şanti veya fındık kırıklarıyla süslenebilir.