MUTFAK GÜNCESİ

Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Ekim 18, 2007


Yoğun geçen ramazan ayı ve İzmir'de geçirdiğimiz kısa bayram tatilinden sonra birkaç satır yazabilecek vakti ancak bulabildim ve bilgisayarın başına oturdum. İzmir'e genellikle ağustos ayının son haftaları gideriz, hem sıcaklar biraz normalleşmiş olur hem de taze incir mevsimine denk gelir. Ama bu sene yazın gitmeye fırsat bulamayınca kısa da olsa bayram tatilini orada değerlendirdik. İncir mevsimini kaçırdığımız için üzülüyorduk, neyseki bir tanıdığın bahçesindeki, geç olgunlaşan kara incirlerden yeme imkanı bulduk. Ödemiş, Bozdağ-Gölcük, Özdere ziyaretleriyle 3 günlük kısacık tatil bitti ve biz kuru incirlerimizi ve zeytinyağımızı yüklenip evimize döndük.

Fotoğraf: germencik.gov.tr

Perşembe, Ağustos 23, 2007

YE#25 KAHVALTI


Son aylarda blogumla çok fazla ilgilenemediğim gibi yemek etkinliklerine de katılamamıştım, ama bir okuyucumuzdan gelen uyarıyla kahvaltı etkinliğini son anda yakaladım (sanırım:) Yeni bir tarif hazırlayıp, fotoğraflamaya vakit olmayınca daha önce yazdığım bir kahvaltılık hamurişiyle katılmak istedim. Tarifi burada bulabilirsiniz. Böyle güzel bir konu belirledikleri için Lezize'nin çok sevgili yazarlarına teşekkürler....

Cuma, Ağustos 17, 2007

HAZIR YUFKA MANTISI


Buradaki gibi mantı yapmaya fırsat olmadığı zamanlarda yapılabilecek pratik bir mantı tarifi. Hazır yufka mantısının gül böreği şeklinde kıvırarak yapılan versiyonunu biliyordum, ama sevgili Emel'in yemek günlüğünde gördüğüm sarma tarzı daha pratik geldi. Hem çabuk yapılıyor, hem de yufkanın iki tarafıda açık olduğu için kıyma daha iyi pişiyor.

Malzemeler

4 tane yufka
300 gr kıyma
1 baş soğan(büyük olsun)
tuz, karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ayran

Üzerine; sarımsaklı yoğurt,
tereyağında kızdırılmış nane ve pulbiber

Yapılışı

Soğanı rondoda kıyın veya rendeleyin. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün ve 8 tane yarım yufka elde edin. Kıymayı da 8 eşit parçaya ayırın. Yarım yufkayı masaya yayın. Üzerine fırçayla önce ayran, daha sonra sıvıyağ sürün. Kenarlarını biraz içe doğru kıvırın. Kıymanın bir parçasını alıp yufkanın geniş kenarına serin. Rulo şeklinde kıvırıp, 2 cm'lik parçalar halinde kesin. Yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş tepsiye birbirine bitişik olacak şekilde dizin. Üzerine fırçayla sıvıyağ sürün. 180-190 derecede ısıtılmış fırına koyup pembeleşene kadar pişirin. (minik oldukları için çabucak pişiyorlar)

Fırında çıkardıktan sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pulbiber-nane döküp sıcak olarak servis yapın.

***Misafir için birkaç gün önceden hazırlayıp derin dondurucuda bekletebilirsiniz. Pişireceğiniz zaman çıkarıp, çözünmesini beklemeden üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp fırına verebilirsiniz.


Çarşamba, Ağustos 01, 2007

LİMON AROMALI SÜTLAÇ


Sütlacı daha önce tarifini yazdığım şekliyle fırında üstünü kızartarak yaparım. Bu defa fırınlamadan ve limon kabuğu ilavesiyle pişirdim, mevsime uygun, ferahlatıcı ve hafif bir tatlı oldu.

Malzemeler

1 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 litre süt
1,5 su bardağı tozşeker
2,5 yemek kaşığı nişasta
1 limon kabuğu rendesi
1 tutam tuz

Yapılışı

Pirinci yıkayıp tencereye alın. Üzerine 3 bardak su ve bir tutam tuz ilave edip, kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen pirincin üzerine süt ve şekeri ekleyip karıştırın. Orta ateşte, arada bir karıştırarak 5-10 dakika kaynatın. Nişastayı biraz soğuk su ile ezip kaynamakta olan sütlaca incecik akıtarak ve hızlı hızlı karıştırarak yedirin. 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Limon kabuğu rendesini ilave edip, karıştırın. Kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.

Cuma, Temmuz 27, 2007

FIRINDA SEBZELİ KÖFTE VE YAZ SOFRALARI İÇİN ÖNERİLER


Yaz sıcaklarında ağır yemekler yemekten kaçınıp, zeytinyağlı hafif yemekleri ve karpuz-peynir-menemen gibi yiyecekleri tercih ediyoruz. Ama sofralarımızı çeşitlendirmek için mecburen etli-sebzeli tencere yemekleride yapmak gerekiyor. Yaz sebzelerinden en çok kullandığım taze fasulye ve patlıcan. Taze fasulyeyi zeytinyağlı ya da kıymalı pişiriyorum. Patlıcanı ise daha önce yazdığım zeytinyağlı şekliyle pişiriyorum son zamanlarda. Veya zeytinyağında kızartıp, üzerine domates ve sarımsaklı sos dökerek. Köfte-patates ve domates soslu karışık kızartma yaz yemeği alternatiflerimizden. Bizim çocuklar sevmediği için ben pek sık yapmasam da zeytinyağlı yada etli biber dolması, kabak dolması da yaz için uygun. Zeytinyağlı barbunya, kıymalı veya tavuklu bamya, zeytinyağlı kabak, kıymalı ve domates soslu makarna, yazın ne pişireceğim sıkıntısı çekenler için önerebileceğim birkaç seçenek.

FIRINDA SEBZELİ KÖFTE

Bu yemeği hazırlarken patlıcan ve patatesleri isterseniz yağda kızartmayı tercih edebilirsiniz. Ben hepsini fırında pişirdim, biraz uzun sürse de yağda kızartılmış şeklinden çok daha hafif oluyor.


Malzemeler

köfte için;
Yarım kg kıyma
1 dilim bayat ekmek
1 baş soğan
2-3 diş sarımsak
1 yumurta
kıyılmış maydanoz, karabiber, kimyon, tuz


ayrıca;
3 tane orta boy patlıcan
3 tane orta boy patates

sos için;
4 tane domates
2-3 tane sivri biber
2-3 diş sarımsak


Yapılışı

Patlıcanları alacalı soyup, yuvarlak dilimleyin. Üzerine bolca tuz serpip, tamamen kaplayacak kadar su ekleyin ve yarım saat kadar tuzlu suda bekletin. Daha sonra yıkayıp, süzün. Patatesleri soyup, yemeklik, küp şeklinde doğrayın. Derin bir kaba patatesleri koyun. Üzerine biraz tuz ve sıvıyağ serpin ve patateslerin her tarafı yağa bulanıncaya kadar karıştırın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve yağlanmış olan patatesleri pişirme kağıdının üzerine çıkarın. Patlıcanlarıda aynı şekilde derin bir kaba alın ve üzerine biraz sıvıyağ gezdirip her tarafına bulaşmasını sağlayın. Yağlanmış olan patlıcanlarıda pişirme kağıdının üzerine alın. 200 derecede ısıtılmış fırına sebzeleri pişirin. (benim fırınımda 30-35 dakikada pişti) (Yukarıda da belirttiğim gibi fırında pişirmek yerine bu aşamayı yağda kızartarak ta yapabilirisniz)

Köfte malzemelerinin hepsini karıştırıp, yoğurun. Buzdolabında yarım saat dinlendirdikten sonra yuvarlak köfteler yapın. Bunları da pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizip, 200 derecede pişirin.(20-25 dakikada pişiyor)

Domatesleri soyup, küp şeklinde doğrayın. Sivri biberleri birkaç parçaya bölün. Sarımsakları küçük küçük doğrayın. 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve hepsini bir tavaya alıp 5 dakika soteleyin. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin.

Pişen patates, patlıcan ve köfteleri borcama alıp, üzerine sulandırılmış domates sosunu dökün. Fırında 15-20 dakika daha pişirip, çıkartın.

**Bu yemeğin yanına pilav ve cacık çok yakışıyor.

Çarşamba, Temmuz 18, 2007

KOLAY POĞAÇA


Daha önce yazdığım poğaça ve diğer hamurişi tariflerinden de anlaşılacağı gibi bizim evde mayalı hamurişleri çok seviliyor. Ama mayalanma süresini beklemeye vaktimin olmadığı acil durumlarda, kabartma tozu ile yapılan ve çok çabuk hazırlanıp, pişirilen bu poğaçayı yapıyorum.

Malzemeler

2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr erimiş tereyağ (veya margarin)
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

iç malzemesi;
250 gr kadar peynir ve maydanoz karışımı

Yapılışı

Sıvı malzemeleri genişçe bir kaba koyup üzerine tuz ve kabartma tozunu dökün. Azar azar un ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. (hamur fazla sert olursa poğaçalar kuru ve sert olur, bu yüzden unu yavaş yavaş ekleyip, hamurun kıvamını yumuşak tutmak önemli)

10 dakika dinlendirdikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, içine peynir+maydanoz karışımından koyun. Küçük bir pide yapar gibi, ek yeri yukarıya gelecek şekilde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizip, üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. (bu ölçülerle 20-25 tane çıkıyor)

Pazartesi, Temmuz 09, 2007

Hafif Bir Yaz Yemeği: Zeytinyağlı Patlıcan



Patlıcan bizim evde genellikle etli olarak ve kızartarak pişirilir. Ama bu sıcak günlerde daha hafif yemekler tercih ediyoruz. Bu yüzden yağda kızartmadan, çiğden yapılan bu patlıcan yemeği çok hoşumuza gitti.

Malzemeler

3-4 tane ortaboy patlıcan
3-4 tane ortaboy domates
5-6 tane sivribiber
1 baş soğan
5-6 diş sarımsak
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Patlıcanları yıkayıp, tamamen soyun(alacalı olmasın). Ve kesmeşeker büyüklüğünde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun. Domates ve biberleri küçük küçük doğrayın. Soğan ve sarımsakları ince ince kıyın. Bir çelik tencereye önce patlıcanları, üzerine sırasıyla soğan, sarımsak ve domatesleri koyun. Tuz, şeker ve zeytinyağını üzerine gezdirin. Tencereyi en kısık ayardaki ocağa koyup, kapağını kapatın. 15-20 dakika hiç kapağı açmayın. Sebzeler suyunu salacaktır. Daha sonra arada bir kapağı açıp karıştırarak, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Çarşamba, Haziran 27, 2007

ZEYTİN EZMELİ POĞAÇA


Çok uzun aralar veriyorum biliyorum ama inanın pek yeni tarif denemiyorum, genelde elimin alıştığı ve zaten mutfak güncesinde olan tarifleri yapıyorum hep. O yüzden yeni yazı yazamadım epeydir.

Bu poğaça da çok orjinal bir tarif değil, hamuru her zaman yaptığımız mayalı hamur. Ama iç malzemesi olarak kullandığım zeytin ezmesine, kekik ve pulbiber ilavesiyle hoş bir lezzet oldu.



Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
25 gr kadar yumuşak tereyağ(1-2 yemek kaşığı)
2 tatlı kaşığı instant maya(veya 15 gr yaşmaya)
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un

İç malzemesi

1 su bardağı kadar çekirdeği çıkarılmış ve rondoda çekilmiş zeytin
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pulbiber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Mayayı geniş bir kaba koyup üzerine şeker, tuz, tereyağ, ılık su ve sütü koyup, aldığı kadar elenmiş un ile yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. (yaşmaya kullanıyorsak önce ılık su ve şekerle mayayı 10 dakika kabartalım) Üzerini örtüp 30-40 dakika kabarmasını bekliyoruz.

Zeytinyağını küçük bir tavada hafifçe ısıtıp, içine kekik ve pulbiberi ekliyoruz. Rondodan geçirdiğimiz zeytinlere kekik-pulbiber karışımını katıp, karıştırıyoruz. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp, içine zeytin ezmesi koyup, kapatıyoruz ve yuvarlak şekil veriyoruz. Tepside de 30-40 dakika kabartıp, 180 derecede pişiriyoruz.

Çarşamba, Mayıs 09, 2007

PORTAKALLI BROWNİ


Uzun bir aradan sonra merhaba. İzmit'te havalar iyice ısındı artık. Çocuklar az önce okuldan geldi. Bu akşam Aslı'nın dersane günü, Zeynep'in de buz pateni kursu vardı ama bu güzel havada arkadaşlarını çağırıp oyun oynamak daha cazip geldiği için gitmekten vazgeçtiler. Bende bu akşamlık hem onlara hem kendime izin verdim ve onları kursa götürmek yerine bilgisayarın başına geçtim. Geçen ay yapmıştım bu browniyi, ama yazmaya fırsat bulamamıştım bir türlü. Hem gelen misafirler hem de çocuklar çok beğenince daha sonra birkaç kez daha yaptım. Çikolata ve portakalın lezzet uyumu çok hoş oldu, yapımıda herhangi bir kek kadar basit.

Malzemeler

3 yumurta (oda sıcaklığında)
1 kare bitter çikolata(80 gr)
1 su bardağı tozşeker
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı elenmiş un
yarım paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 kahve fincanı portakal suyu
1 kahve fincanı ayçiçek yağı

Yapılışı

Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Un, kakao ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Yumurtaları şekerle birlikte krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. (7-8 dakika) Portakal suyu,ayçiçek yağı, unlu karışım ve portakal kabuğu rendesini ekleyip en düşük ayarda karıştırın. Eritilmiş bitter çikolatayı da ekleyip yine en düşük ayarda karıştırın. 26-28 cm çapında yağlanmış teflon tepsiye dökün. 175 derece fırında pişirin. (pişme süresi benim fırınımda 25 dakika kadar sürdü) Fırından çıktıktan 5-10 dakika sonra, kenarlarını yuvarlak uçlu bir bıçakla gevşetip, ters çevirerek servis tabağına çıkarın.

Cumartesi, Nisan 14, 2007

SELAM


Bu aralar bir koşuşturmadır gidiyor. Çocukların etüdleri, kursları, faaliyetleri, onları götür-getir, ev işleri, yemek, taşı-pişir vs... bir türlü bilgisayar başına oturmaya vakit kalmıyor. Arada bir maillere bakmak dışında bilgisayarı açmıyorum desem yeridir. Bir sorun yok çok şükür, sadece günler yetmiyor. Merak edip yorum-mail gönderen arkadaşlara tek tek cevap yazamadım, buradan teşekkür etmek istedim.

Fotoğrafı geçen yıl ilkbaharda bir yakınımızın bahçesinde çekmiştim. Bu yazıda resimsiz olmasın:)

Çarşamba, Mart 14, 2007

GARNİTÜRLÜ KUSKUS SALATASI


Misafir ikramları için çok kısa sürede hazırlanabilen, pratik bir salata.

Malzemeler
1 su bardağı kuskus
2 su bardağı kaynar su
1 su bardağı suyu süzülmüş hazır garnitür
1 kase yoğurt
2 diş sarmısak
istenilen miktarda küçük doğranmış salatalık turşusu
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
dereotu
tuz

Yapılışı

Kuskusu sıvıyağ ile birlikte tencereye koyup kısık ateşte 1-2 dakika çeviriyoruz.(rengi değişmesin) Üzerine kaynar su koyup, tuzunu ekliyor ve kısık ateşte suyunu çektirip, ocaktan alıyoruz. 10 dakika kadar demlendirip, kapağını açıyoruz ve arada bir karıştırarak soğutuyoruz.

Sarmısakları ezip yoğurta katıyoruz. Garnitür, salatalık turşusu ve sarmısaklı yoğurdu, soğumuş olan kuskus ile karıştırıyoruz. Üzerini dereotuyla süsleyebiliriz.

Cumartesi, Mart 10, 2007

PUDİNGLİ BAKLAVA (nam-ı diğer laz böreği)


Önceki hafta katıldığım bir arkadaş toplantısında ikram edilen ve çoğunluk tarafından son zamanlarda yediğimiz en güzel tatlı olduğuna karar verilmiş olan bu tatlı bizim evde son bir haftada iki kez yapıldı ve misafirler tarafından çok beğenildi:) Ve bugün, akşama davetli olduğumuz yere götürmek için üçüncü defa yaptım. Öğrencilik yıllarımda küçük bir pastaneden aldığım aldığım milföy pastalarına benziyor tadı, ama bu daha çıtır çıtır ve daha lezzetli. Bize ikram eden arkadaşımız orjinal adının laz böreği olduğunu söyledi ama ''börek'' adı biraz tuzlu bir çağrışım yaptığı için pudingli baklava ismi daha münasip geldi:)

Malzemeler (35-40 cm'lik yuvarlak tepsi için)

hamuru için;
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
çay kaşığının ucuyla tuz
aldığı kadar un
1 çay kaşığı kabartma tozu (tarifte yoktu, ilk yaptığımda eklememiştim, ama kabartma tozu kattığımda daha iyi sonuç aldım)

arasına serpmek için; nişasta

muhallebisi için;
3 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya

üzerine;
yarım çay bardağı ayçiçekyağı
50-60 gr tereyağ

ve pudra şekeri

Yapılışı

Önce muhallebiyi hazırlayın. Süt, un ve şekeri karıştırarak pişirin. Vanilyayı ekleyip, arada bir çırpma teliyle karıştırarak soğumaya bırakın.

Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp orta sertlikte bir hamur yoğurun. Daha sonra masanın üzerine alarak, azar azar un serpip, hamur iyice özleşene kadar yoğurma işlemine devam edin. Pürüzsüz bir kıvama gelen hamuru önce iki parçaya ayırın. Daha sonra her parçayı 15-20 küçük parçaya bölüp, küçük bezeler haline getirin. Aynen baklava yapar gibi bu parçaları birer birer, küçük bir tabak ebadında açıp, aralarına nişasta serperek üstüste koyun. Sonra hepsini birden dikkatlice, tepsi boyutundan biraz daha büyük boyutta açın ve tepsiye yayın. Soğumuş olan muhallebiyi üzerine döküp, kaşıkla her tarafına eşit olarak yayın. (tepsiye koyduğunuz zaman hamurun kenarları tepsinin biraz yukarısına doğru çıkmalı ki muhallebi akmasın)

İkinci hamur parçası içinde aynı işlemi tekrarlayıp, muhallebinin üzerine serin. (ikinci gurubu tam tepsi boyutunda açın) 4x4 cm'lik kareler halinde dilimleyin. Tereyağ ve ayçiçek yağını tavada karıştırarak eritin. (Yağ önce köpürüp daha sonra iyice kızacak ve köpüğü sönecek) Dilimlediğiniz tatlının üzerine kaşıkla yağ gezdirip, 180 derecede ısıttığınız fırında koyun. Hafif pembeleşmeye başladığı zaman fırını 160 dereceye düşürüp iyice içini çekene kadar pişirin, ama fazla kızarmasın. Fırından çıkarıp soğuduktan sonra üzerine bol pudra şekeri eleyin. (pudra şekerini sıcakken dökmeyin, tatlının sıcağıyla erir)

Eklenti(13.3.2007) Laz böreğinin orjinal tarifini nette araştırken, kuzine ve damak tad bloglarında geleneksel şekilde yapımını çok güzel anlatan, resimli tarifler buldum. Yufkaları elde tek tek açılıyor ve oldukça zahmetli. Onları görünce benimkine laz böreği değil sadece pudingli baklava demek daha doğru olacak galiba:)