Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Cuma, Mart 24, 2006

ÇİKOLATALI YOĞURT-KEK


Evdekiler lorlu pastayı beğenince, Gülce'de yoğurtlu olan tarifinin daha da güzel olduğunu söyleyince yeni bir deneme daha yapma cesareti buldum. (bir haftada iki cheesecake, aştım ben kendimi:)

Gülce'nin vişneli -yoğurtlu pastasının verdiği ilham, Sibel'in cheesecake tabanı ve biraz da benim değiştirme ve eklemelerimle bir tarif çıktı ortaya. Gülce'nin tarifinden farklı olarak puding yerine evde yaptığım nişasta-pudra şekeri-kakao ve un karışımını kullandım, daha kıvamlı olduğu için de normal yoğurt yerine süzme yoğurt tercih ettim. Nasıl bir sonuç çıkacağı konusunda biraz tereddütlüydüm ama neyse ki uğraştığıma değdi ve mutfak defterime yeni bir tarif daha eklendi; yoğurt-kek! Bundan sonra da yeni versiyonlarını denemek istiyorum, ilk sırada portakallı var. Biz bu yoğurt-keki çok sevdik:)

Malzemeler

1 su bardağı pudra şekeri (artık pudra şekeri almıyorum, tozşekeri küçük rondoda çekip, inceltiyorum)
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
750 gr süzme yoğurt
2 yumurta
1,5 kare bitter çikolata-120 gr (içine)
Yarım kare bitter çikolata-40 gr (üzerine)
(Bir daha ki sefere, içine koyduğum çikolata miktarını biraz daha arttıracağım)

Tabanı için;
100 gr yumuşak tereyağ
1 yumurta
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı su

Yapılışı

Kelepçeli kalıbın (24 cm) altına yağlı kağıt serip, kalıbın kenarlarını da sıvıyağ ile yağladım. Taban için verilen malzemeleri karıştırıp, ele yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur yaptım. Hamuru kalıbın tabanına , kenarlarında da yükseklik oluşacak şekilde serdim.

Fırını 180 dereceye ayarladım. Çikolatayı benmari usulü erittim ve ılnmaya bıraktım. Fırın ısınırken, bir kaba un, nişasta, şeker ve vanilyayı koyup, karıştırdım. Üzerine yumurtayı ve yoğurdu ekleyip, mikserle pürüzsüz bir karışım olana kadar çırptım. Karışımın birazını kalıba döküp, kalana kakao ve çikolatayı karıştırıp, tekrar çırptım. (Ebruli yapmak istediğim için böyle yaptım, ama tabana zarar vermemek için kalıbın içindeki karıştırma işlemini yapamadım, o yüzden ebruli olmadı, sadece iki renkli oldu:) Size, kakao ve çikolatayı tüm karışıma eklemenizi öneririm)

Kalıba döküp, ısıtılmış fırına koydum ve 50-60 dakika kadar pişirdim. Kalıbı fırının içindeyken, sadece fırının kapağını açarak soğuttum. En az 4-5 saat buzdolabında beklemesi gerekiyor.(Ben bir gece beklettim) 40 gr bitter çikolatayı, 2-3 yemek kaşığı süt ekleyerek benmari usulü erittim ve kaşıkla kekin üzerine akıttım.

24 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Şaziye,
harika pastanı tam da hafta sonu denemek üzere yoğurtlu çikolatalı bir kek tarifini bilgisayarıma kaydederken gördüm. Çok güzel gözüküyor, ellerine sağlık! İnşallah benim kekim de böyle güzel olur:)

3/24/2006 11:34:00 ÖÖ  
Blogger Sibel dedi ki...

Çok güzel görünüyor gerçekten de, ben bu tür kekleri çok seviyorum, sürekli yiyebilirim:)) Eline sağlık!

3/24/2006 11:42:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Hatice'cim, ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim. Eminim senin yapacağın kekte çok güzel olur, tarifini merakla bekliyorum, sevgiler...

Sibel'cim, seninde ellerine sağlık. Tart tabanı tarifini senin blogdan aldım, hem lezzetli hem yumuşak oluyor, teşekkürler.

3/24/2006 12:07:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

şaziye hanım ellerinize sağlık hem fotoğraflar güzel çıkmış hemde kek nefis görünüyor gel beni ye diyor. Tariflerin ikisinide denemek istiyorum ama öncelikle kendimize sonra misafirlerime riske girmek istemiyorum inşallah sizin kadar becerebilirim ilk sırada lorlu olan ondan sonrada yoğurtluyu düşünüyorum . Tekrar ellerinize sağlık


Ankaradan Sevgiler



Deniz Kopma & Berkay (2.5)

3/24/2006 01:10:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Deniz'cim, bende misafir geleceği zaman yeni tarifler denemekten endişe ediyorum, haklısın. Kaldı ki bu ve lorlu pasta biraz sıradışı lezzetler, herkesin damak tadına hitap etmeyebilir, o yüzden misafire daha önceden denediğin, memnun kaldığın tarifler yapmakta yarar var.
Sevgiler, selamlar...

3/24/2006 01:30:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Benim damak tadima cok uygun bir pasta bu.Ellerinize saglik, harika görünüyor.Süzme yogurtlu daha hic denememistim ama ilk firsatta deneyececegim.
Ayrica her cektigin resim cok canli cikiyor, bayiliyorum senin resimlerine cünkü yemekler sanki canli olarak karsimda duruyor gibi.Simdi bu pastaya uzaniyorum ama maalesef.....:))))
Sevgiler.

3/24/2006 02:14:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Şaziye Hanım,
Ben elmalı kurabiyeyi yapıp yedirmeyi başardım.Şimdi sıra lorlu pasta ve yoğutlu kekte resimler ben yenmeye hazırım diyor. Ellerinize sağlık.
Neriman

3/24/2006 02:16:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili saziye
aslinda bu tarifin adi cikolatali yogurtlu kek degilde cikolatali yogurtlu pasta olmaliydi.
Bence bu kek degil pasta, sizce ?
(önemli degil pek ama ben yine belirtmek istedim)

3/24/2006 02:18:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Rahime'ciğim, fotoğraflarımı beğenmiş olman benim için önemli, teşekkür ederim. Bloga ilk eklediğim fotoğraflara ve şimdikilere bakınca, aşama kaydetmiş olduğımı görmek beni sevindiriyor:)
Ben de yoğurtlu pasta yazacaktım ama cheesecake yerine ikame edebilecek bir isim olarak yoğurt-kek çağrışım yaptı, o yüzden öyle yazdım.

Sevgili Neriman, elmalı kurabiyeyi evdekilerin beğenmesine çok sevinmiştim, umarım bunlarda da güzel sonuç alırsın, sevgiler...

3/24/2006 03:47:00 ÖS  
Blogger Derya dedi ki...

Saziye, ellerine saglik. Cok guzel bir tarif. Hic bu tur bir tatli denemedim ve yemedim de. Su koluma takili serumdan bir kurtulayimda hemen deneyecegim.

3/25/2006 02:33:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Derya'cım, çok geçmiş olsun, Allah şifa versin. Sen yeter ki sağlığına kavuş, pastalar kolay. Sevgiler, selamlar.

3/25/2006 10:33:00 ÖÖ  
Blogger Zeynep Seda dedi ki...

Saziyecim,

Ben hic yogurtlu denememistim, mutlaka yapicam. Resimler o kadar guzel ki agzim sulandi...Bak aksam aksam nerden bulucam ben tatli simdi ;)

Opuyorum, sevgiler

3/26/2006 03:20:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Zeynep'cim, yoğurtlu çok hafif oluyor, denersen blogunda yayınla biz de görelim , olur mu? Resimleri beğendiğine sevindim:) teşekkürler.

3/27/2006 10:12:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Saziye Hanim, gercekten Mükemmel görünüyor. Tariflerinizi herzaman büyük bir Beyeni ve Zevk ile okuyorum :-)
Ellerinize Saglik!

3/27/2006 01:04:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye hanım elinize sağlık...

aslında ben sadece meyveli tatlıları seviyorum ama lorlu pasta da güzel oluyor. bir kaç kez lorlu pastayı yoğurtla da denedim ama nedense lorlu daha hoş gelir bana. yoğurtlu favorim böğürtlenli pasta (bilmeyen kalmadı artık galiba..ama bakın bu ısrarcı tavırlarım işe yaradı. siz de cheesecake daha sıcak bakmaya başladınız :)

pastanız gerçekten çok güzel gözüküyor.

gülce

3/27/2006 02:27:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Arzu, çok teşekkürler, ben de yorumları büyük bir zevkle okuyorum:))


Gülce'cim, bu tarz pastaları denemem konusunda ısrar etmen çok iyi oldu gerçekten, teşekkürler. Bu yoğurtlu tarifi portakal ile denemek istiyorum(üzerine böğürtlenli de olduğu gibi nişasta ile ve portakal suyu ekleyerek sos yaparak), sitemizin cheesecake danışmanı olarak önce senin fikrini alayım, nasıl olur dersin?

3/27/2006 04:41:00 ÖS  
Blogger Ebruli Lezzetler dedi ki...

Bende hafif ve çikolatalı bir pasta arıyordum. Mutlaka deneyeceğim... Görünümü çok güzel eminim tadına aynı güzelliktedir. Ellerine sağlık.

3/27/2006 08:50:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

şaziye hanım merhaba,

portakal da hoş oluyor...ama nişasta ile pişirilince rengi biraz bozuk olabiliyor...o yüzden nişastayı ve suyu daha az kullanmanızı tavsiye ediyorum (nişasta rengin beyaz olmasına neden oluyor diye)

gerçi ben bir kaç kez denedim ve misafirlerim tadını çok beğenmişti. yalnız portakallarınız tatlıysa nişasta ile pişirirken birkaç damla limon damlatmanızı tavsiye ederim. tadını ayarlıyor. fazla değil, hani şerbet kaynatırken limon ekleriz tadını ayarlasın diye. aynı mantık ve hemen hemen aynı miktarda.

bir de portakalları soyarken beyaz kısımları tamamen yok etmenizi tavsiye ediyorum. ben genelde portakalı saran o dış zarı da bıçakla kesiyorum. portakalın dış kabuğunu soyuyorum. sonra portakalı sağ elime alıyorum. sol elimde keskin bir bıçak ve bu işlem sırasında elimin altına kase koyuyorum...portakal dilimlerini saran dış zarın sağından ve solundan kesiyorum. böylece üçgen bölge içinde portakal içi kalıyor. akan sular da kasede birikiyor. onu da kullanıyorum. böylece dış zarlardan kolayca kurtulmuş oluyorum. biraz karışık anlattım ama size de karışık geldiyse belki resim göndermeye ve öyle anlatmaya çalışırım..

şeftalili de denemiştim. bazı arkadaşlarım onu da beğenmişti. onu daha farklı yapmıştım.önce bir iki şeftaliyi soyup dilimledim ve bisküvili tabdan sonra bir miktar yoğurt karışımı döktüm kalıba. sonra şeftali dilimlerini dizdim. sonra yine yoğurt karışımı döküp pişirdim. üzeri içinse birkaç şeftaliyi yıkayıp bütün olarak haşladım. sonra çıkarıp soğuk suyun içine attım.ve sonrada soyup dilimleyip fırından çıkan cheesecakin üzerine dizmiştim. üzerine de kayısı reçelinden glazür hazırlayıp dökmüştüm, böylece hem meyvelerin rengi çok parlak olmuştu, hem de kararması önlenmişti.

yani istediğiniz her meyveyle deneyebilirsiniz. ben tatlı ekşi karışık tadları sevdiğim için vişne ve böğürtleni tercih ediyorum ama sonuçta zevkler farklı.mesela şeftali benim damak tadıma pek uygun olmamıştı ama onu çok beğenen arkadaşlarım da oldu :)abim ve yengem de en çok portakallıyı beğeniyor mesela.siz de değişik meyvelerle deneyin. sizce en güzel olanı bulun. sonuçta gayet sağlıklı bir şey yiyoruz ve hafif bir tatlı.

kolay gelsin...

gülce

3/28/2006 09:03:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

şimdi fark ettim de portakalı nasıl kestiğimi anlatırken sağ ve sol el ayrımını kendime göre yazmışım :) pardon ben solağımdır da. portakal sol elde bıçak sağ elde olacak tabi ki sağ elini kullananlar için.

kolay gelsin..

gülce

3/28/2006 09:07:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Gülce'cim, çok teşekkür ederim, mevsimine göre değişik meyvelerle yaparız artık, hem meyvelisi daha da hafif olur.

3/28/2006 10:40:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Saziyecim,
bugün denedim cok güzel oldu, yalniz ben süzme yogurt yerine labne peyniri kullandim.
Ellerine saglik
hoscakal...

3/28/2006 11:46:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Aslı, ellerine sağlık, yiyenlere de afiyet olsun.

3/29/2006 09:34:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili şaziye
birkaç sorum olacak yoğurtlu kekin görünüşü hoşuma gitti de onunla ilgili tabanı kolayda üst mlz.puding kullanmak isterim. Eğer pudigle yaparsam yum.yoğ.ve pudingimi taban hamurunun üstüne dökülecek :)

3/31/2006 02:05:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Aşağıdaki linkte, yorumlar bölümünde (Gülce'nin böğürtlenli cheesecake tarifinde) puding kullanarak, nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak var, sanırım işinize yarar.

http://mutfakguncesi.blogspot.com/2006/02/cheesecake-denemesi.html

3/31/2006 04:55:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa