Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Cumartesi, Şubat 11, 2006

REÇELLİ KURABİYE




Akşama Birsen'in davetlisiyiz. Giderken götürmek için, sabah erkenden kalkıp, portakal ağacı'nda geçen hafta gündemde olan böğürtlenli kurabiyelerden yaptım.
(İyi bir portakal ağacı okuru olduğumu zannediyordum, bu güzel kurabiyeleri nasıl şimdiye kadar görmemişim diye bayağı hayıflandım doğrusu. )

Tarifi uygularken, biraz yağı azaltayım, biraz ondan, biraz da bundan ekleyeyim derken epeyce deforme ettim ama, yine de sonuçta lezzetine de, seyrine de doyum olmayan kurabiyeler çıktı ortaya :)

Malzemeler

100 gr yumuşak tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1,5 çay bardağı nişasta
2,5 su bardağı un
1 kaşık yoğurt (katı olacak )
1 yumurta ( sarısı içine, akı üzerine )
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
(bu ölçülerden 25-30 tane kurabiye çıkıyor)

süslemek için; kırılmış fındık, reçel

Yapılışı

Un, nişasta, pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozunu yoğurma kabına koyup üzerine yumuşak tereyağını ekleyin ve kumlu bir doku olana kadar ovalayın. Sıvıyağ, yumurta sarısı, yoğurt ekleyip, ele yapışmayacak yumuşak bir hamur yoğurun. ( Un az gelirse ilave edilebilir ) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, parmağınızla ortasına çukur yapın, önce yumurta akına, sonra kırılmış fındığa batırıp tepsiye dizin. 175 derecede 25-30 dakika pişirin.

(fırına koyduktan 15-20 dakika sonra baktığımda ortasındaki çukurlar kabarıp, kaybolmuştu, tepsiyi çekip, oklavanın ucuyla tekrar çukur yaptım)

Kurabiyeler soğuduktan sonra ortalarına kaşıkla reçel dökün. (Ben dut ve portakal reçeli kullandım)

Not: Kurabiye tariflerinde, un ölçüsünün 1/3 ünü nişasta olarak eklediğimde daha iyi sonuçlar alıyorum.

25 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

değerli şaziye ellerine sağlık en bayıldığım kurabiyelerden biri bu diğeride elmalı elmalıyı hep yapıyorum çok güzel oluyor reçelliler hep fiyasko çünkü reçel boşlukları her seferindekabarıyor senin nişasta ve oklava fikri süper hemen deniyeceğimsevgilerle ben halime

2/11/2006 01:01:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Halime, umarım iyi sonuç alırsın, geçen sefer poğaçan iyi olmadığı için çok üzülmüştüm.

2/11/2006 01:24:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Şaziye, ben en son sucuklu kuru fasulye de kalmıştım. Maşallah bir sürü tarif eklemişssin.Aşağı yukarı bir yıldır yemek bloglarını izliyorum.Sayfalarda yeni tarifler görmek sevindiriyor beni.Zaman zaman ben de bir blog açsam mı diye düşündüğümde büyük bir emek ve sorumluluk gerektiğini düşünerek başka zamanlara diyorum.Emeğinize,gayretinize teşekkürler.Bu kurabiyeyi severek yapıyorum ben de. Ailem Maşukiye'de. Annem her yaz, kırlardan,bahçelerden böğürtlen toplayıp böğürtlen reçeli yapar.Gerçi bizim evde hemen tükenir;ama zaman zaman hazır reçelle de yapıyorum.Böğürtlenli denemeni tavsiye ederim.Ayrıca katmer poğoçayı yarın mutlaka deneyeceğim.Bu aralar mayalı hamurlarla uğraşmak çok hoşuma gidiyor.Hamurun mayalandığı zaman çıkardığı koku cezbediyor beni. Çiçek koklarmış gibi içime çekiyorum o kokuyu. Sevgiler.

2/11/2006 03:46:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Adımı eklemeyi unuttum bir an ,yukarıdaki yorum bana ait. Meltem Atan

2/11/2006 03:48:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Teşekkürler Meltem hanım, güzel düşüncelerinizi paylaştığınız için. Böyle yorumlar mutlu ediyor beni, daha şevkle yazıyorum bloguma.
Maşukiye'li olduğunuzu öğrendiğime çok sevindim. Maşukiye'yi çok seviyoruz biz, sık sık gideriz. Orada oturan çok arkadaşım var. Doğası, havası çok güzel.

Kurabiyede kullandığım reçeli marketten almıştık, üzerinde dut reçeli yazıyor ama böğürtlen reçeline daha çok benziyor.

2/11/2006 04:37:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba çok güzel anlatmışınız ama ben kurabiye hiç yapamıyorum hepsinin sonu rezalet oluyor bunu denemek istiyorum ama ölçülerde problem yaşarmıyım çünkü hiç bir zaman kulak memesi yumuşaklığında hamur yapamadım handan

2/11/2006 11:34:00 ÖS  
Blogger Elif dedi ki...

Harika gorunuyorlar, sunum da muhtesem:) ellerinize saglik...

2/12/2006 09:59:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Handan, bu kurabiyeyi yaparken malzemeleri yukarıdaki ölçülerde yoğurursan kıvam tutar zannederim. (Ama bardak ölçülerinde küçük farklar olabiliyor, bu da tariflerdeki ölçüyü etkiliyor) Yoğurma işlemi bitince hamur şekil alamayacak kadar yumuşaksa 1-2 kaşık un ekleyerek toparlayabilirsin.

Genel olarak kurabiye yaparken şuna dikkat edersen daha başarılı sonuç alabilirsin; piştikten sonra kurabiyeler tepsiye yayılmışsa, un az gelmiş,hamur fazla yumuşak olmuştur, çok çatlamışsa un fazla gelmiş, hamur sert olmuş demektir. Sonraki yapışında ölçüler ona göre ayarlanmalı, kolay gelsin.

Elif'ciğim, güzel yorumun için çok teşekkür ederim :)

2/12/2006 03:37:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

teşekkürler sonucu yazarım genelde sert oluyor handan

2/12/2006 04:31:00 ÖS  
Blogger life dedi ki...

Fincan ve tabağı çok şirin.Kurabiyelerde çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık...

2/14/2006 04:39:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Kurabiyeler enfesss görünüyor ama ben en çokda fincan ve tabağını beğendim.
Nerden aldığınız öğrenebilirmiyim.
Çok şirinler.
Munise

2/16/2006 12:42:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Teşekkürler Munise, fincanı dekoratif mutfak eşyaları satan bir mağazadan almıştım, pekçok züccaciyede rahatça bulunabilir.

2/16/2006 05:16:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

tarifler cok guzel her sabah gazete okumak icin geldigim internette sizide mutlaka ziyaret ediyorum .ama su fincan takimina hasta oldum yurt disinda yasiyorum aradim taradim yok anneme anlattim gondersin diye kadin bulamamis yaaa acik adres istesem :) sevgiler esra

2/20/2006 05:06:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Esra'cığım, İzmit'te pekçok züccaciyede görüyorum bu fincanlardan (hatta geçenlerde ulus pazarında bile vardı, hemde benim aldığımın yarı fiyatına) Ben real alışveriş merkezinde, mutfak eşyaları satan küçük bir dükkandan aldım.
Sevgiler

2/20/2006 05:57:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

FINCANINIZI COK BEGENDIM.FIYATINI COK MERAK ETTIM ?
AYRICA BU HARIKA TARIFLERINIZ ICIN SONSUZ TESEKKÜRLER.VIYANADA DAN SEVGILER....Rahime

2/21/2006 04:39:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

tesekkur ederim Saziye hanim ...ablam adapzarinda oturuyor siparis verdim hemen :) acayip severim boyle degisik esyalari gercekten tesekkurler.

2/23/2006 03:22:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba bu fincanlardan yaklaşık iki ay önce dubai'den almıştım,burda olmasına çok sevindim.gören nerden aldığım soruyordu.ben altı tanesini buranın parasıyla 8-YTL ye aldım,siz ne kadara aldınız acaba bu arada kurabiyeler süper görünüyor akşam ilk işim bunu denemek olacak sevgiler . SEVGİ

2/23/2006 12:22:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

BİZDE MERAK ETTİK FİNCANLARIN FİYATINI

3/01/2006 11:44:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba kurabiyeleri yaptım ve arkadaşıma götürdüm tam tuttu ve çok beğendiler
handan
fincanlar ankarada 13 ytl e teki

3/26/2006 11:27:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

tarifleriniz kadar sunum sekliniz ve resimleriniz muhtesem , profesyonel bir fotografciya mi cektiriyorsunuz yoksa mesleginizle mi ilgili bilmiyorum ama resimlere bakinca lezzet katlaniyor benim gozumde:)
ellerinize gonlunuze saglik...

9/08/2006 07:06:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhalar receli pismesine 5-10 dakika önce koysak nasil olur acaba ?

10/12/2006 01:20:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

ismimi yazmayi unutmusum yukardaki soru bana ait ,ayse

10/12/2006 01:21:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Ayşe, reçel koymak için tepsiyi dışarı çıkartmak gerekecek, ısı değişimi olunca kurabiyelerin pişmesi sekteye uğrayabilir.

10/12/2006 03:28:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

kurabiyeleri henuz yaptım ve evi mis gibi bastan cıkarıcı bır koku sardı tadı da harika oldu.bende margarin kullanmayı sevmiyorum o yuzden sizın gıbı terayagını tercıh ettım sıvı yag olarakta fındık yagı kullandım sankı hamur ıslarıne dıger sıvı yaglardan daha fazla yakısıyor gıbı..tarif icin tesekkurler.. salise

11/24/2006 10:46:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

iste aradigim tarif

2/10/2012 07:00:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa