Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Şubat 09, 2006

AŞURE



Aşure gününe kadar yapıp, tarifi ekleyebilmek için malzemeleri birkaç gün önceden almıştım. Ama bir türlü fırsat bulup yapamadım, tam aşure günü gelince yapmak kısmet oldu. Benim yaptığım pişmek üzereyken, komşumuz gönderdi bir kase. Bu hafta aşure trafiği yaşanır apartmanda, her gün yeriz artık:) Böyle geleneklerimiz komşulukları pekiştirmek için ne kadar faydalı.

Aşağıdaki ölçülerde yaptığım aşureden 15 kase çıktı. Malzemeler isteğe göre artırılabilir.


Malzemeler

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kurufasulye
1 su bardağı nohut
3 su bardağı tozşeker
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
7-8 tane incir
1 kahve fincanı pirinç
1 portakal kabuğu rendesi
7-8 tane kuru kayısı (evde yoktu, ben koymadım)

Süslemek için; tarçın, ceviz, fındık, susam vs...


Yapılışı

Buğdayı akşamdan ayıklayıp, iyice yıkayın. Tencereye koyup, üzerini 4-5 parmak aşacak kadar su koyun, bir taşım kaynatın ve kapağını kapatıp, ocağı söndürün. Sabaha kadar bekletin. Kurufasulye ve nohutu da akşamdan ılık suya ıslatın, oda bir gece beklesin. Sabah hepsinin sularını süzün. Buğdayın üzerine sıcak su koyup orta ateşte yarım saat kaynatın. Fasulye ve nohutu da başka bir tencerede aynı şekilde yarım saat kaynatın ve süzüp, buğdayın üzerine ekleyin. Üzerini aşacak kadar sıcak su ekleyin. Malzemeler yumuşayıp, yenecek kıvama gelinceye kadar, arasıra karıştırarak pişirin. ( Ben 2 saat kadar pişirdim) Kıvamı koyulaşırsa kaynamış su ilavesiyle ayarlayın.

Üzümleri ve küçük doğranmış incirleri üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyup, ayrı bir tencerede 15 dakika kaynatın. Suyunu süzüp pişmeye yaklaşmış olan aşurenin üzerine ekleyin. Pirinç, portakal kabuğu rendesi ve şekeri de ilave edip, 15 dakika, karıştırarak kaynatın, ocağı kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp, yarım saat dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırıp, süsleyin.

Ben süslerken tarçın, ceviz ve fındıktan başka bir de kavrulmuş susam kullanıyorum, çok yakışıyor. (Susamı teflon tavada 5 dakika kavurup, havanda azıcık eziyorum)

9 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık Allah kabul etsin

2/09/2006 08:33:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

fotoğraf makineninizin markaksını öğrenebilirmim?

2/10/2006 12:14:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

fotoğraf makineninizin markaksını öğrenebilirmiyim?

2/10/2006 12:15:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

fotoğraf makineninizin markasını öğrenebilirmiyim?

2/10/2006 12:15:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

HP Photosmart M417 kullanıyorum.

2/10/2006 04:38:00 ÖS  
Blogger Pitircik dedi ki...

Merhaba Saziye,
Asure harika gorunuyor. Cok canim cekti. Ben hic denemedim asure yapmayi. Senin asureleri gorunce cok ozendim:)
Ellerine saglik!

2/12/2006 04:47:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Pıtırcık, beğendiğine sevindim, bence denemelisin aşure yapmayı, çok da güzel yapacağından eminim. Yurtdışında yaşıyorsun sanırım, yaptığın aşureyi komşularına ikram ederek kültürümüze has güzellikleri tanıtıp, anlatma fırsatı olur böylece.

2/12/2006 04:57:00 ÖS  
Blogger Pitircik dedi ki...

En kisa zamanda deneyecegim:))
Sevgiler...

2/13/2006 06:46:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Allah kabul etsin ellerine sağlık.

3/07/2006 08:33:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa