REÇELLİ KURABİYE
Akşama Birsen'in davetlisiyiz. Giderken götürmek için, sabah erkenden kalkıp, portakal ağacı'nda geçen hafta gündemde olan böğürtlenli kurabiyelerden yaptım.
(İyi bir portakal ağacı okuru olduğumu zannediyordum, bu güzel kurabiyeleri nasıl şimdiye kadar görmemişim diye bayağı hayıflandım doğrusu. )
Tarifi uygularken, biraz yağı azaltayım, biraz ondan, biraz da bundan ekleyeyim derken epeyce deforme ettim ama, yine de sonuçta lezzetine de, seyrine de doyum olmayan kurabiyeler çıktı ortaya :)
Malzemeler
100 gr yumuşak tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1,5 çay bardağı nişasta
2,5 su bardağı un
1 kaşık yoğurt (katı olacak )
1 yumurta ( sarısı içine, akı üzerine )
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
(bu ölçülerden 25-30 tane kurabiye çıkıyor)
süslemek için; kırılmış fındık, reçel
Yapılışı
Un, nişasta, pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozunu yoğurma kabına koyup üzerine yumuşak tereyağını ekleyin ve kumlu bir doku olana kadar ovalayın. Sıvıyağ, yumurta sarısı, yoğurt ekleyip, ele yapışmayacak yumuşak bir hamur yoğurun. ( Un az gelirse ilave edilebilir ) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, parmağınızla ortasına çukur yapın, önce yumurta akına, sonra kırılmış fındığa batırıp tepsiye dizin. 175 derecede 25-30 dakika pişirin.
(fırına koyduktan 15-20 dakika sonra baktığımda ortasındaki çukurlar kabarıp, kaybolmuştu, tepsiyi çekip, oklavanın ucuyla tekrar çukur yaptım)
Kurabiyeler soğuduktan sonra ortalarına kaşıkla reçel dökün. (Ben dut ve portakal reçeli kullandım)
Not: Kurabiye tariflerinde, un ölçüsünün 1/3 ünü nişasta olarak eklediğimde daha iyi sonuçlar alıyorum.
25 Yorum:
değerli şaziye ellerine sağlık en bayıldığım kurabiyelerden biri bu diğeride elmalı elmalıyı hep yapıyorum çok güzel oluyor reçelliler hep fiyasko çünkü reçel boşlukları her seferindekabarıyor senin nişasta ve oklava fikri süper hemen deniyeceğimsevgilerle ben halime
Halime, umarım iyi sonuç alırsın, geçen sefer poğaçan iyi olmadığı için çok üzülmüştüm.
Sevgili Şaziye, ben en son sucuklu kuru fasulye de kalmıştım. Maşallah bir sürü tarif eklemişssin.Aşağı yukarı bir yıldır yemek bloglarını izliyorum.Sayfalarda yeni tarifler görmek sevindiriyor beni.Zaman zaman ben de bir blog açsam mı diye düşündüğümde büyük bir emek ve sorumluluk gerektiğini düşünerek başka zamanlara diyorum.Emeğinize,gayretinize teşekkürler.Bu kurabiyeyi severek yapıyorum ben de. Ailem Maşukiye'de. Annem her yaz, kırlardan,bahçelerden böğürtlen toplayıp böğürtlen reçeli yapar.Gerçi bizim evde hemen tükenir;ama zaman zaman hazır reçelle de yapıyorum.Böğürtlenli denemeni tavsiye ederim.Ayrıca katmer poğoçayı yarın mutlaka deneyeceğim.Bu aralar mayalı hamurlarla uğraşmak çok hoşuma gidiyor.Hamurun mayalandığı zaman çıkardığı koku cezbediyor beni. Çiçek koklarmış gibi içime çekiyorum o kokuyu. Sevgiler.
Adımı eklemeyi unuttum bir an ,yukarıdaki yorum bana ait. Meltem Atan
Teşekkürler Meltem hanım, güzel düşüncelerinizi paylaştığınız için. Böyle yorumlar mutlu ediyor beni, daha şevkle yazıyorum bloguma.
Maşukiye'li olduğunuzu öğrendiğime çok sevindim. Maşukiye'yi çok seviyoruz biz, sık sık gideriz. Orada oturan çok arkadaşım var. Doğası, havası çok güzel.
Kurabiyede kullandığım reçeli marketten almıştık, üzerinde dut reçeli yazıyor ama böğürtlen reçeline daha çok benziyor.
merhaba çok güzel anlatmışınız ama ben kurabiye hiç yapamıyorum hepsinin sonu rezalet oluyor bunu denemek istiyorum ama ölçülerde problem yaşarmıyım çünkü hiç bir zaman kulak memesi yumuşaklığında hamur yapamadım handan
Harika gorunuyorlar, sunum da muhtesem:) ellerinize saglik...
Sevgili Handan, bu kurabiyeyi yaparken malzemeleri yukarıdaki ölçülerde yoğurursan kıvam tutar zannederim. (Ama bardak ölçülerinde küçük farklar olabiliyor, bu da tariflerdeki ölçüyü etkiliyor) Yoğurma işlemi bitince hamur şekil alamayacak kadar yumuşaksa 1-2 kaşık un ekleyerek toparlayabilirsin.
Genel olarak kurabiye yaparken şuna dikkat edersen daha başarılı sonuç alabilirsin; piştikten sonra kurabiyeler tepsiye yayılmışsa, un az gelmiş,hamur fazla yumuşak olmuştur, çok çatlamışsa un fazla gelmiş, hamur sert olmuş demektir. Sonraki yapışında ölçüler ona göre ayarlanmalı, kolay gelsin.
Elif'ciğim, güzel yorumun için çok teşekkür ederim :)
teşekkürler sonucu yazarım genelde sert oluyor handan
Fincan ve tabağı çok şirin.Kurabiyelerde çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık...
Kurabiyeler enfesss görünüyor ama ben en çokda fincan ve tabağını beğendim.
Nerden aldığınız öğrenebilirmiyim.
Çok şirinler.
Munise
Teşekkürler Munise, fincanı dekoratif mutfak eşyaları satan bir mağazadan almıştım, pekçok züccaciyede rahatça bulunabilir.
tarifler cok guzel her sabah gazete okumak icin geldigim internette sizide mutlaka ziyaret ediyorum .ama su fincan takimina hasta oldum yurt disinda yasiyorum aradim taradim yok anneme anlattim gondersin diye kadin bulamamis yaaa acik adres istesem :) sevgiler esra
Esra'cığım, İzmit'te pekçok züccaciyede görüyorum bu fincanlardan (hatta geçenlerde ulus pazarında bile vardı, hemde benim aldığımın yarı fiyatına) Ben real alışveriş merkezinde, mutfak eşyaları satan küçük bir dükkandan aldım.
Sevgiler
FINCANINIZI COK BEGENDIM.FIYATINI COK MERAK ETTIM ?
AYRICA BU HARIKA TARIFLERINIZ ICIN SONSUZ TESEKKÜRLER.VIYANADA DAN SEVGILER....Rahime
tesekkur ederim Saziye hanim ...ablam adapzarinda oturuyor siparis verdim hemen :) acayip severim boyle degisik esyalari gercekten tesekkurler.
merhaba bu fincanlardan yaklaşık iki ay önce dubai'den almıştım,burda olmasına çok sevindim.gören nerden aldığım soruyordu.ben altı tanesini buranın parasıyla 8-YTL ye aldım,siz ne kadara aldınız acaba bu arada kurabiyeler süper görünüyor akşam ilk işim bunu denemek olacak sevgiler . SEVGİ
BİZDE MERAK ETTİK FİNCANLARIN FİYATINI
merhaba kurabiyeleri yaptım ve arkadaşıma götürdüm tam tuttu ve çok beğendiler
handan
fincanlar ankarada 13 ytl e teki
tarifleriniz kadar sunum sekliniz ve resimleriniz muhtesem , profesyonel bir fotografciya mi cektiriyorsunuz yoksa mesleginizle mi ilgili bilmiyorum ama resimlere bakinca lezzet katlaniyor benim gozumde:)
ellerinize gonlunuze saglik...
merhalar receli pismesine 5-10 dakika önce koysak nasil olur acaba ?
ismimi yazmayi unutmusum yukardaki soru bana ait ,ayse
Ayşe, reçel koymak için tepsiyi dışarı çıkartmak gerekecek, ısı değişimi olunca kurabiyelerin pişmesi sekteye uğrayabilir.
kurabiyeleri henuz yaptım ve evi mis gibi bastan cıkarıcı bır koku sardı tadı da harika oldu.bende margarin kullanmayı sevmiyorum o yuzden sizın gıbı terayagını tercıh ettım sıvı yag olarakta fındık yagı kullandım sankı hamur ıslarıne dıger sıvı yaglardan daha fazla yakısıyor gıbı..tarif icin tesekkurler.. salise
iste aradigim tarif
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa