Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Şubat 16, 2006

CHEESECAKE DENEMESİ


Cheesecake pek çok kişinin çok sevdiği birşey ama ben önyargımı kırmaya çalışarak tattığım cheesecake'leri hiç sevedim bugüne kadar, pişirmeden yapılanlarını tatmaya bile cesaret edemiyorum. Yine de belki evde yaptığım farklı olur, o kadar önyargılı olmamalıyım, diyerek internetten ve tatlı dergilerinden araştırdığım tariflerin içinden gözüme en güzel gelen tarifi kullanıp, cheesecake yapmayı denedim. Ama yok, artık iyice anladım, cheesecake benim damak tadıma hitabeden bir yiyecek değil!

(Kendim sevmediğim için tarif yazmak doğru gelmiyor ama yapmak için o kadar uğraştım, görüntüsünü de çok beğendim, fotoğrafını paylaşayım hiç olmassa diyorum:))

16 Yorum:

Blogger DAMLA dedi ki...

Merhaba,
görüntüsü gerçekten güzel olmuş ama... Hele portakal kabuğundan çiçeğe bayıldım, harika bir fikir!!...

2/16/2006 11:52:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Görüntü nekar güzel oysa:))
Benim duygularıma tercüman olmuşsunuz adeta.Benim de asla damak tadıma hitap etmez cheesecake.
Samimiyetiniz çok hoşuma gitti,sevgiler...

2/16/2006 11:54:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

harika görünüyo, ama yinede yazmanızı isterim tarifi, belki bizim damak zevkimize hitap edebilir :))

2/16/2006 03:24:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Şaziye,
Ben de cheesecake'le ilgili şöyle güzel, ama denenmiş bir tarif baktım. Aklıma yatanı pek bulamadım. Eğer seninki pratik birşeyse, ve de evin diğer elemanları beğenmişse tarifini yazmanı mutlaka bekliyorum....
Ayrıca güzel görünüyor, artı, sanki portakal tadında bir peynir kısmı var... :)
sevgiler

2/16/2006 05:05:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Çok teşekkürler arkadaşlar, cheesecake'i yiyemesek bile böyle bir paylaşıma vesile olduğu için boşa gitmemiş sayılır:) Dediğim gibi tarifi yazmamın çok faydalı olacağını düşünmüyorum, çünkü deneyen arkadaşlardan gelen yorum ve sorulara yeterli cevap verebileceğimi sanmıyorum. Google'da cheesecake diye aratırsanız karşınıza pekçok denenmiş tarif çıkıyor, hem o tariflere gelen yorumları da okuyarak daha başarılı bir sonuç almanız mümkün. Selam ve sevgilerimle...

2/16/2006 05:22:00 ÖS  
Blogger Pitircik dedi ki...

Saziyecim,
Cheese cake cok guzel gorunuyor. Ellerine saglik. Benim gibi cheese cake sevenler icin bence tarifini de yazmalisin:))
Sevgiler...

2/16/2006 10:04:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

saziye kusura bakmada madem tarif yazmak istemiyorsun neden pastayi ekledin bunuda paylasmasaydin,sonucta güzel gözüküyor ve sen israrla vermiyorsun tarifi,bircok cheescake tarifi oldugunu herkes biliyor cesit cesit ,ama senin tarifi sormus olunuyor burasi senin blog cünkü.

2/17/2006 01:41:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

etme eyleme ya kardes! sen koy resmini en cezbedicisinden, sonra da de ki tarif marif yok size! bak kendini dusunmuyosan bizi dusun! evde coluk cocuk var! yanlislikla gorduler aha simdi evin icinde melesir dururlar fukaralar! dedim yavrum, anam ben size new yorker tarifimi yapayim yiyin; yok ille de tutturdular portakal kabugu ciceklisinden isteriz diye! gel de sozunu gecir simdi bu veletlere! bak bekliyoruz Saziyecim en kisa zamanda -1 saate kadar- tarifini! ay yoksa evi basima yikacak bu canavarlar. hadi canim, hadi guzelim benim, kak Allah bir de de yaz sunun tarifini!!!

New York'tan bir Cadi

2/17/2006 03:37:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye hanım ben de sizin gibi cheesecake sevmeyenlerdendim ta ki arkadaşımın ablasının yaptığı böğürtlenli cheesecake yiyene kadar. ben labne peyniriyle yapılanları sevmiyorum. tadı çok ağır geliyor. ama cheesecake denemelerinize son vermeden önce bir de bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. son derece hafif, çok lezzetli ve üstelik basit de. hem de labne peyniri yerine yoğurt kullanılıyor.

böğürtlenli cheesecake:

malzemeler:

2 paket eti burçak bisküvi

850 gram tikveşli kaymaklı yoğurt (reklam yapmak gibi olmasın ama en güzel bu yoğurtla oluyor. bunu bulamadığımda başka yoğurtla denedim, tadı eksik oldu. ayrıca 850 gramı ölçmeyeceksiniz, zaten 850 gramlık paketi var)

2 adet yumurta

1 paket vanilyalı puding (sadece vanilyalı puding olacak, vanilyalı ve meyve karışımlı olanlar tadı bozar (mesela vanilyalı muzlu puding vs olmayacak)

500 gr vişne (veya 500 gr böğürtlen, ben bunu kışın portakalla bile yaptım...gayet güzel oldu)

3 yemek kaşığı buğday nişastası

1 su bardağı su

4-5 yemek kaşığı toz şeker


Yapılışı:

1) kelepçeli Kek kalıbını yağlayalım (bu ölçüler 25-28 cmlik kek kalıbı içindir). Fırını ısıtalım... bisküvileri rondodan geçirerek un haline getirelim ve elimizle iyice bastırarak kalıbın dibine yayalım...



2) yoğurdun tamamını 2 yumurta ile iyice çırpalım...içine pudingi katıp biraz daha çırpalım ve bisküvileri yaydığımız kek kalıbına boşaltalım.

175 derece fırında 60 dakika pişirelim (üzeri hafifçe kızarmış olmalı).

3) vişneleri veya böğürtleni bir su bardağı su, toz şeker (arzuya göre şeker miktarını biraz arttırabilirsiniz, en iyisi tadına bakıp eklemek), buğday nişastası ile birlikte bir tencereye koyup kısık ateşte ara sıra karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirelim. Kaynamaya başladığında sürekli karıştırarak koyulaşmasını bekleyelim. Koyulaştığında ocaktan alıp yine ara sıra karıştırarak soğumasını sağlayalım...

Cheesecake fırından çıkınca 5-10 dakika bekleyelim (kabarmış oluyor ve beklersek kek biraz inip kendine geliyor). Vişneli karışımı kekin üzerine boşaltıp yayalım...soğuyunca buzdolabında en az 4-5 saat bekletelim (en ideali bir gece buzdolabında beklemesi)...

deneyin pişman olmayacağınıza eminim.

iyi günler,

gülce

2/17/2006 10:31:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Gülce çok teşekkürler tarifin için, denenmiş cheesecake tarifi arayan arkadaşlar için bir alternatif sunmuş oldun. (Benimde arşivimde bulunsun:)

2/17/2006 12:23:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

rica ederim..bu cheesecake en az on kez yaptım ve her seferinde çok beğenildi..bu diyetteyken bile yenebilecek kadar hafif bir tatlı. en azından bir kez denemenizi tavsiye edrim. üstelik dolapta bir haftaya kadar dayanabiliyor (hoş bizde en fazla 2 günde bitiyor, oysa sadece 2 kişiyiz :) ve dolapta bekledikçe tadı daha da güzelleşiyor. ve hiç kimse içindekinin yoğurt olduğunu tahmin edemiyor. bir de çikolatalı cheesecake tarifim var. o da lor peynirinden yapılıyor. isteyen olursa onun tarifini de yazarım. labne peynirini yağlı bulduğum için tadının cheesecake de ağır kaçtığını düşünüyorum ve sadece kendi yaptığım cheesecaki yiyorum :)

gülce

2/21/2006 09:45:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Gülce, tarifini taze vişne çıktığında denemek üzere listeye aldım, çikolatalı tarifi gönderirsen seve seve denerim, sen bana yedireceksin bu cheesecake'i anlaşıldı:))

2/21/2006 11:23:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

AAAA!!!! Cheesecake sevilmez mi ya? Mükemmel bir şeydir.

2/21/2006 08:47:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Gülce'ye bir sorum olacak.Puding toz halinde mi ekleniyor? Bir de benim kalıbım 24 cm,küçük olur mu acaba?
Sevgiler...

2/22/2006 04:13:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

evet pudingi toz halinde ekliyoruz. zaten yoğurt çırpıldığında epey bir sıvı oluyor. yumurta vs de sulandırıyor. puding hem çok hoş bir tad ve koku veriyor hem de koyuluğu sağlıyor.

ayrıca 24 cmlik kek kalıbı da uygun... yoğurtlu karışım için hiç sorun olmaz. belki biraz bisküvi tabanı kalın olabilir. onu da bir kez tam ölçü deneyin derim. eğer bisküvi tabanı çok kalın gelirse size 2. denemenizde biraz azaltırsınız. belki 1.5 paket koyarsınız. ama yoğurtlu karışımı bence tam ölçü yapın.yoksa kıvamı ayarlayamazsınız. tabanı tatlı üstü hafif ekşi ortası da hoş kokulu nötr bir tat oluyor. size tavsiyem 2 paket bisküviyi un haline getirin ve kalıba yayarken bir paketi tamamen koyun. 2ci paketi azar azar koyup bakın, çok kalın gelirse tamamını koymayın.

ama tatlı fırından çıktıktan sonra kalıp küçükse daha da çok kabarmış olacaktır. 5-10 dakika beklemeyi ihmal etmeyin. ondan sonra meyveli karışımı dökün üstüne.

dondurulmuş meyvelerden de yapıyorum.ama en güzeli böğürtlen ya da vişne.

gülce

2/23/2006 11:01:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

tarifi verdiğim bir arkadaşım kendisinin kelepçeli kek kalıbının da 24 cm olduğunu ve hem kek tabanı hem de yoğurtlu karışımı tam ölçü yaptığını ve hiç bir sorun olmadığını söyledi.

isterseniz siz de önce bir tam ölçü deneyin. eğer kalın gelirse 2. denemede azaltırsınız.

bu arada ufak bir püf noktası: meyveli karışımı pişirirken: önce meyve, su,şeker ve nişastayı tencereye koyup hafif hafif karıştırın ve nişastanın eridiğinden emin olunca ocağın üstüne koyun ve nişastanın topaklanmasını önlemek için kaynayıncaya kadar ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. kaynamaya başladıktan sonra zaten daha sık karıştırmanız gerekecek. böğürtlenli yapıyorsanız bu karıştırmalar sırasında meyve ezilecektir. hiç önemli değil. pastanın ne tadı ne görüntüsü etkilenmeyecektir.

afiyet olsun...

gülce

2/23/2006 11:08:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa