Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Ekim 05, 2006

ÇITIR PİDE


Sahur için yaptığım, biraz böreği andıran bir pide. Akşamdan yapıp, sahurda teflon tavada ısıtılınca taze gibi oluyor.

Malzemeler

10 gr yaşmaya (1/4 paket)
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
2 çay kaşığı tuz
50 gr tereyağ(oda sıcaklığında)
1 yumurta sarısı

iç malzemesi;
2-3 tane haşlanmış patates
Yarım su bardağı ezilmiş peynir
1 küçük baş soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
karabiber, tuz

Yapılışı

Önce iç malzemeyi hazırlıyoruz; soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında kavuruyoruz. Haşlanmış patatesleri ezip, soğan, peynir, karabiber ve tuz ile karıştırıyoruz. (tuz miktarını peynirin tuzunu dikkate alarak ayarlayın)

Mayayı 1 çay bardağı ılık su ve şeker ile 5 dakika kabartıyoruz. Süt ve tuzunu koyup, azar azar un ekleyerek poğaça hamuru gibi iyice yoğuruyoruz. (mayalı hamurları çokça yoğurmak önemli. ben ekmek makinasının yoğurma programını kullanıyorum, hamur 20 dakika kadar yoğruluyor)

Hamurun 1/3 ünü üzerindeki şeritleri yapmak için ayırıyoruz. Kalan büyük parçayı oklava ile 30-40 cm çapında açıyoruz. İçine yumuşatılmış tereyağını sürüp, ucundan başlayarak katmer yapar gibi katlıyoruz ve kıvırıyoruz. 10 dakika serin bir yerde veya buzdolabında dinlendirip, oklava ile yavaş yavaş açarak tepsinin boyuna getiriyoruz. (ben 30 cm çapında bir tepsi kullandım) Açtığımız hamuru tepsiye serip, üzerine iç malzemeyi yayıyoruz. Üzerine, ayırdığımız hamurdan şeritler yapıp, yarım saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz. Yumurta sarısını azıcık sıvıyağ ile inceltip pidenin üzerine ve kenarlarına sürüp, susam ve çörekotu ile süslüyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.

20 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

mayalı hamurlarım sorunlu olsada deneyeceğim bu tarifinizi...

10/05/2006 09:47:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

ellerinize saglik cok guzel bir tarif sizden yine bir ricam olacak resimler acilmadigindan katlama seklini anlayamadim hamuru rulo sarip gulboregi gibi saracakmiyiz selamlar

10/05/2006 10:41:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziyecim çok güzel bir tarif sahurada çok uygun ellerine sağlık

10/05/2006 01:55:00 ÖS  
Blogger Evren Yasa dedi ki...

cok guzel olmus bu ellerine saglik, sekil de harika..

Nazli, mayali tariflerde ben de sporun yasiyordum, megerse ilik sutte mesela mayayi erittikten sonra beklemiyormusum hic, once biraz kopurmesi lazim, ondan sonra karistiracaksin diger malzemelerle, belki ondan olabilir.

10/05/2006 05:27:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba, ellerinize saglik inanilmaz istah acici gorunuyor, ozellikle patatesli herseyi seven benim icin! size bir sorum olacakti, ikinci fotografta hamuru kiviriyorsunuz, ama ondan sonra, dinlendikten sonra bu hamur acilacak diye yazmissiniz, ben bu islemi pek anlamadim, kivrilmis hamurun uzerine mi merdane ile bastirarak aciyorsunuz, veya kivrilmis hamuru tekrar sardiginiz gibi de tekrar aciyormusunuz? Selamlar, Gül

10/05/2006 05:45:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Gercekten denemek lazim.Kiymadakoysak guzel olur degil mi?
Paylastigin icin tesekkurler..

10/05/2006 07:11:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye nefis olmuş pideler ellerine sağlık kolay gelsin Ebru

10/05/2006 08:44:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Nazlı, Emine, Evren, Ebru yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)

Nuran ve Gül, hamuru önce açıp, yağlıyoruz ve gül böreği şeklinde sarıyoruz. Biraz dinlendirip tekrar açıyoruz ve tepsiye koyuyoruz.

Sevgili Lama, kıymalıda yapılabilir tabii, ama kuru olmaması için kıymayı ya patates ile birlikte kullanmalı ya da kıymalı harca domates ilave edilmeli bence.

10/05/2006 09:04:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

saziyecim harika gorunuyor ellerine saglik muhakkak deneyecegim

10/06/2006 10:26:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

benımde hosuma gıttı sazıyecım;sahura dııl ıftara yapıcam ınsaallah....sevgılerle..

10/06/2006 02:25:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

harika bir alternatif
ellerine sağlık

10/06/2006 08:41:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili şaziye 5 gündür istanbulda ailemin yanındaydım seni takip edemedim eve gelir gelmez seni ziyaret ettim ellerine sağlık tarif çok davetkar gözüküyor inşaallah denerim mayalı tariflerle pek aram yok ama insan deneye deneye öğrenirmiş derler
sevgilerle
serap

10/07/2006 02:50:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Dun aksam bu tarifi denedim, sadece tereyag olcusunu yaklasik iki katina cikararark, harika bisi oldu, paylasimin icin cok tesekkurler, ellerine saglik!!!

10/07/2006 07:40:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Nesrin, anonymous, Fikriye teşekkürler:)

Serap'cım, hoşgeldin.

Arzu'cum, ellerine sağlık, yiyenlere de afiyet olsun, inşallah tatlı kızında beğenmiştir:)

10/09/2006 06:03:00 ÖS  
Blogger yemek vakti dedi ki...

ayyyy cok güzel ve cok lezzetli görünüyor!
Ellerine saglik!

10/10/2006 12:03:00 ÖS  
Blogger ince eleyen karakter dedi ki...

sazıye kurtarıcım sahurda ne olcak kabusundan kurtuldum yrın ılk ısım bunu denemek

10/12/2006 12:53:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Arife'cim, teşekkür ederim:)

toprakveben, deneyince inşallah beğenirsiniz, sevgiler.

10/13/2006 03:48:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Tek kelimeyle harika hamur işlerini severek yapan ben bu tarifide mutlaka deniycem güzel tarifleriniz mutfağımızı şenlendiriyor teşekkürler :) iyi geceler ve iyi hafta sonları diliyorum.Özge

10/15/2006 01:59:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhabalar,
ben bir bucuk yildir hollanda'da yasiyorum.belki firinimdan belki unumdan eskisi kadar guzel hamurisi yapamiyordum, ta ki dun bu pideyi yapana kadar.ellerinize saglik.cok lezzetli cok guzel bir tarif, benim yaptigim da cok guzel oldu.sevgiler, Gul.

10/16/2006 11:26:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Özge'cim, çok teşekkürler. Denersen sonucu yaz olur mu?

Sevgili Gül, seninde ellerine sağlık, beğendiğine sevindim.

10/16/2006 12:08:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa