Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Pazartesi, Temmuz 24, 2006

ETLİ DOLMA

Malzemeler

6 tane küçük dolmalık kabak
6 tane dolmalık biber

iç malzemesi;
2 domates(küçük doğranmış)
1 baş iri soğan(ince kıyılmış)
150 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
isteğe göre kıyılmış maydanoz, taze nane

üzerine;
1 tatlı kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5-2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Dolmalık biberler temizlenip, yıkanır. Kabaklar iyice yıkanıp, dış kısımları kabak oyacağı ile çizilir ve içi oyulur. İç malzemenin hepsi iyice karıştırılır. Dolmalıkların içine doldurulur. Üzerine küçük birer domates dilimi kapatılıp tencereye dizilir.

Bir tavada salça ve zeytinyağı biraz çevrilir. Üzerine su koyup ısıtılır. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine bu salçalı su gezdirilip, 1 çay kaşığı tuz serpilir. Önce orta ateşte, daha sonra ocak kısılarak pişirilir. (yaklaşık 40 dakika)

***************


Eşimin babaannesi kabakların içini oyduktan sonra çıkan parçaları ziyan etmez, patates ve soğan ile birlikte zeytinyağında kavururmuş, dolma pişene kadar çocuklara yedirecek bir katık olurmuş bu kırıntılar. Bende kayınvalidemden öğrendiğim bu yöntemle yapıyorum bu yemeği, her defasında sevgili babaanneye rahmet diliyorum. (küçük bir soğan yemeklik doğranır, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağıyla birlikte tavaya alınır. 1-2 dakika çevrilip üzerine minik küpler halinde doğranmış 1 patates ve dolmalık kabakların içinden oyduğumuz parçalar konur. Tuz ekleyip yaklaşık 15 dakika kavrulur.)

Notlar

İçi hazırlarken soğan ve kıymayı çiğden koymayıp, kavurarak ta yapabiliriz.

Kabak kırıntılarına, bir bütün kabağı rendeleyip ekleyerek, ayrıca bir yumurta, tuz, 1-2 kaşık un, kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edip karıştırarak mücver yapabiliriz.

7 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik...dolmalar cok sirin ve harika gozukuyor. Ben de deneyecegim bir gun bu kabaklari tadi mutlaka cok guzeldir...
sevgiler.

7/24/2006 10:05:00 ÖS  
Blogger Yesim dedi ki...

Benim babanem de kabağın içlerini kavurur sonra ocaktan almaya yakın da yumurta kırar çok az da öyle kavurur, çok lezzetli olurdu...Ellerine sağlık..

7/25/2006 10:33:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

dolmalar gerçekten çok şirin görünüyor ellerine sağlık en yakın zamanda denemem lazım görüşmek üzere

7/25/2006 09:54:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

dolmalar tenceremde pisiyorlar.her zaman kabak pisiririm ama ilk defa dolmasini yaptim desem tuhaf olur mu acaba?7aylik bir bebegim var ve kabak iyi sut yapiyor bunu soylemem lazim.bir de dolma olarak deneyelim.umarim lezzetli olur,iclerini de ayirdim bir mucver denemem olacak daha sonra,saziye hanim mutfak arkadasliginiz icin tesekkurler buna ihtiyacim varmis dogrusu.ESRA from USA.

7/26/2006 09:25:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Yeliz'cim, bu kabakların tadı normal kabaktan pek farklı değil, ama görünüş olarak çok hoş gerçekten:)

Yeşim'cim, yumurtalı da güzel olur, eskiler hiçbirşeyi israf etmiyor ve değerlendirmek için güzel alternatifler buluyorlar. Onlardan öğrenecek çok şey var.

Emine'cim, dolma yapmak için ideal bu küçük kabaklar.

Esra'cım, inşallah yemeğin istediğin gibi olmuştur. Yorumun için teşekkür ederim, herbirimiz dünyanın bir ucunda da olsak mutfaklarda benzer tatlar olması ne hoş:)

7/27/2006 12:12:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

bu gün bu tarife göre etli dolma pisirdim ve COK lezzteli oldular. Bundan sonra hep bu tarife göre yapacagim dolmalarimi.

Paylasimin icin tesekkür etmek istedim, bu güzel tariflerinin devamini bekliyoruz..

Sevgiyle kal, melekce

8/13/2006 12:26:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

babaannenizden bahsedince inanın gözlerim yaşardı şimdiki nesil bebeler kabaklı yemekle katık yiecek olsalar daha ne isterdim ama kendime yapacagım kabakların içini Allah babaanneye rahmet eylesin

6/21/2007 02:54:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa