Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Pazartesi, Mayıs 15, 2006

YE#10 ÇİLEK


Yemek etkinliklerinin bu ayki konusu çilek ve evsahibimiz sevgili Tuğçe. Yaklaşık 1 aydır evimize haftada birkaç kez çilek alınmasına rağmen, etkinlik için bir türlü fırsat bulup yeni tarif deneyemedim. (kızların arka arkaya boğaz enfeksiyonu geçirmesi, doktora gidip gelmeler vs.. mutfakta pek fazla zaman geçiremedim) Aldığım çilekleri genellikle taze taze yedik:) Kalanları da çocuklarımın çok sevdiği çilek şurubu yapmak için kullandım. Yani çilek-ye etkinliği bizim evde şu şekilde yaşandı; çilek mi buldun, yıka ve ye:))

Çilek Şurubu


Yarım kg çilek
4-5 su bardağı su
3-4 yemek kaşığı şeker

Hepsi bir tencereye konup, kaynatılır. Çileklerin rengi suya çıkınca, yani 5-10 dakika kaynayınca ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Daha sonra istenirse çilekleri süzülüp, şişeye koyup buzdolabına kaldırılır, istenirse çilekleriyle birlikte komposto şeklinde servis edilir.

(Çilek şurubunu, çilek mevsimi geçtiğinde de yapabilmek için derin dondurucuya poşetle çilek konabilir)


4 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

ellerınıze sağlık yazın soğuk soğuk guzel olur derin dondurucuda nasıl saklıyabılırız ben bırkere denedım basarılı olamadım acıklayacı anlatabılırmısınız sevgılerle selma

5/15/2006 11:41:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Cilekler cok cekici görünüyor.Burda hormonsuz cilek alabilmek pek mümkün degil,ama hormonsuz olanlarinda tadi yok.Esim burda ilk cilek yediginde söyle demisti:"cilekmi bu.....evet benziyor....tadi....hic cilek tadi yok.... sakin bu cilege benzer bilmedigimiz baska bir meyve olmasin :)))
Onun icin herzaman diyorum,belki sosyal yönden pek sansli degil Türkiyede yasayanlar ama vatanimizin onun disinda o kadar güzelikleri varki.....bunlarin bir taneside o harika cilekler :)
Viyana dan herkese sevgiler

5/15/2006 05:44:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Selma, çilekleri yıkayıp, ayıkladıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup donduruyorum. Kullanacağım zaman çıkarıp tencereye koyup, üzerine şeker ve suyunu ekleyerek kaynatıyorum. Çilekleri dondurucudan çıkardıktan sonra çözüldüklerinde başka bir amaç için kullanmak pek mümkün olmuyor, özelliğini kaybediyor çünkü, ben sadece şurup kaynatmak için kullanıyorum. (taze çilekle yapılan gibi olmuyor ama çocukların hazır meyve suyu içmesindense, canları çektiğinde dondurucudan çıkarıp kullanmayı tercih ederim. Vişne suyunu da çok seviyoruz, onu da aynı şekilde kaynatıyorum, hem vişne dondurucuya koymak için çilekten daha uygun oluyor)

Sevgili Rahime, buradaki çileklerde de eski tat yok maalesef, ama yinede mevsiminde yersen biraz çilek tadı ve kokusu alabiliyorsun, buna da şükür. Bazen köylü teyzeler dalından sabah topladıkları tazecik nefis çilekler getiriyorlar pazara, işte onlar gerçekten güzel oluyor. İnşallah sizde Türkiye'ye tatile geldiğinizde bol bol yersiniz. Sevgiler, selamlar.

5/15/2006 07:40:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Çilek şurubu çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Gerçekten güzel fikir çilekleri buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklamak, söylediğin iyi oldu :)

5/18/2006 12:19:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa