Ad:
Konum: izmit, Turkey

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Salı, Mayıs 09, 2006

PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ



Aslı'nın boğaz enfeksiyonu olması nedeniyle, haftasonumuz kliniğe gidip gelmekle geçti. Ateşi iki gün boyunca bir inip bir çıktı. Doğru düzgün bir şey yiyemediği için çok halsiz düştü ve sonuçta doktor serum vermek durumunda kaldı. Çok şükür bugün biraz daha iyi.

Hal böyle olunca ,birkaç gündür mutfağa sadece günlük yemekleri hızlı bir şekilde hazırlamak için girebildim. Bu börek geçen haftalarda kahvaltı için yaptığım ve arşivde bekleyen bir tarif. Bu akşam çocuklar erken uyuyunca yazmak istedim.

Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
15 gr yaşmaya yada 1,5 tatlı kaşığı instant maya
yarım su bardağı ılık su
1-2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yaklaşık 4 su bardağı un

Arasına; 100 gr yumuşak tereyağ

İçine; beyaz peynir

Üzerine; 1 yumurta sarısı
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı

Mayayı yarım bardak ılık su ve şekerle kabartıyoruz. Kalan malzemeleri ekleyip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamuru 12 parçaya ayırıp, her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. İlk 6 parçayı aralarına yumuşak tereyağı sürüp kenarda bekletiyoruz. Diğer 6 parçaya da aynı işlemi yapıyoruz. Yağlayıp, beklettiğimiz ilk grubu yavaş yavaş açarak 30-40 cm çapına getirip, tepsiye serip, üzerine peynir koyuyoruz. Aynı işlemi diğer grup için de yapıp, aynı şekilde tepsiye koyuyoruz. Buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz. (Dolapta bekletmeden hemen pişirince katları çok belirgin olmuyor. İstenirse akşamdan yapılıp bir gece dolapta bekletilebiliyor) Dolaptan çıkarınca, bıçakla kare dilimler halinde kesiyoruz. Üzerine 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ ile karıştırdığımız yumurta sarısını sürüp, 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

17 Yorum:

Anonymous zeynep dedi ki...

Börek nefis görünüyor, ellerinize sağlık...

5/09/2006 12:55:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba,

Dolapta bekletince katları daha belirgin oluyormuş ya, acaba katmer boğaçayı da öyle yapsak daha mı iyi sonuç verir? Yapılışı çok benziyor çünkü. (Aslında bu haliyle de her yiyen çok beğendi ve tarifini aldı, harika bir tarif)

5/09/2006 08:48:00 ÖÖ  
Blogger zeytinağacı dedi ki...

Çok geçmiş olsun,umarım kısa zamanda herşey yoluna girer sevgilerimle...

5/09/2006 09:03:00 ÖÖ  
Blogger Safran dedi ki...

Kızınıza çok geçmiş olsun, dilerim şimdi daha iyidir...Bir anneyi hayatta en çok üzen şey çocuğunun hasta olması gerçektende...Sevgilerimi gönderiyorum kızınıza ve size...

Safran

5/09/2006 09:20:00 ÖÖ  
Anonymous pembeli dedi ki...

Böreğin harika ama peynirli olmasaydı :( ..peynir yemiyorum ben ömürde :)

Kızına çok geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin.

5/09/2006 10:07:00 ÖÖ  
Anonymous ozgen dedi ki...

yine harika bir tarif daha. Ellerinize sağlık. Ayrıca Maşukiye de oturan biri olarak sayfanızda seranın resmini görünce şaşırdım. Bir daha gelişnizde görüşmek üzere diyorum

5/09/2006 10:59:00 ÖÖ  
Anonymous selma dedi ki...

ellerınıze sağlık hemen deneyeceğim kızınızada gecmis olsun ne zorluklar cektığinizi bılıyorum benim oğlumda cok sık olurdu bademcıklerini aldırtık sımdı cok ıyı acıl sıfalar gecen sızın katmerlı pağacayı yaptım ici biraz cıg kaldı nerde yanlıs yaptım acaba sevgıler

5/09/2006 11:58:00 ÖÖ  
Blogger vintage biscuit dedi ki...

fotoya bakarken ,yanında ayran mı yoksa çaylamıııı yesem diye düşündüm :)))))

5/09/2006 12:09:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Zeynep'cim, teşekkürler:)

Anonymous, katmer poğaçayı her defasında yaptığım anda pişirdim, hiç buzdolabında bekletip denemek kısmet olmadı. Ama dolapta bekletip daha sonra pişiren arkadaşlardan yorum yazan oldu, iyi sonuç almışlar.

Aslı'cım, teşekkür ederim, çok şükür kızım bugün daha iyi, ama hala iğnelere devam ediyoruz.

Safran'cım, çok teşekkürler, gerçekten evladın hasta olması çok üzücü, Allah beterinden korusun diyelim.

Pembeli, başka iç malzemesi kullanarak yapılabilir, sevgiler.

Özgen'cim, ne kadar şanslısın orada yaşadığın için, biz ancak birkaç haftada bir Maşukiye havası alabiliyoruz. İnşallah bir gün görüşmek nasib olur.

Sevgili Selma, Allah'tan bizimki çok sık hastalanmıyor, ama hastalanınca da biraz ağır geçiriyor maalesef.
İçi pişmediyse kalın olmuş olabilir, bir dahaki sefere yufkaları 8'li değilde 5 veya 6'lı grup yaparak deneyebilirsin. Sevgiler.

Vintage Biscuit, çayla çok güzel oluyor:)

5/09/2006 12:43:00 ÖS  
Anonymous Melek dedi ki...

Merhaba
Aslıya geçmiş olsun ve acil şifalar...börekte yine herzamanki gibi çok güzel olmuş ellerine sağlık...sevgiler...

5/09/2006 02:09:00 ÖS  
Blogger Pitircik dedi ki...

Merhaba Saziye,
Minik Asli umarim en kisa zamanda iyilesir ve anneciginin nefis yemeklerini yemeye devam eder...
Borek de harika gorunuyor bu arada, ellerine saglik.

5/10/2006 07:23:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Melek ve Pıtırcık, çok teşekkür ederim.

5/10/2006 07:31:00 ÖÖ  
Blogger Hatice dedi ki...

şaziyecim çok geçmiş olsun, çocukların hastalığı anneler için zor oluyor gerçekten, Allah acil şifalar versin...
börek te nefis görünüyor, ellerine sağlık...

5/10/2006 12:21:00 ÖS  
Anonymous Handan dedi ki...

Merhabalar,
Ben de dün akşam ilk kez katmer poğaçayı yaptım.İçi de pişti,güzel de kabardı,lezzetli de oldu.Tek sorun,katları hiç belli olmadı.Hamurdan tek bir yufka açıp,kesip sarsam yine aynı olacaktı herhalde.Acaba çok mu ince açtım.(60 cm)

5/11/2006 09:38:00 ÖÖ  
Anonymous süheyla dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK NE GÜZEL BİR BÖREK BÖREK AÇMAYA ÜŞENİRİM AMA BU SANKİ ÇOK ZOR DEĞİL GİBİ..SELAMLAR

12/08/2006 08:06:00 ÖS  
Blogger MUTFAK SAYFASI dedi ki...

merhaba Saziye
sayfaniz cok güzel, tariflerinizde. Bu börek tarifini denemeyi düsünüyorum. Lütfen banada ugrayin, tefekkürle ilgili yazdiklarinizda cok ince..Benim linklerimdede böyle ince noktalar mevcut. Sizi tanidigima memnun oldum, sayfanizi siteme eklemek isterim.
cok sevgi ve selamlarimla
suna
www.mutfaksayfasi.blogspot.com

5/11/2007 05:25:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Suna, güzel yorumun için teşekkür ederim, ben de mutfak sayfası'nı linklerime ekledim. Selamlar...

5/13/2007 02:20:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa