Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Çarşamba, Şubat 22, 2006

MANTI & ERİŞTE

Dün baharı müjdeleyen bir hava vardı İzmit'te. Zeynep (5 yaşındaki kızım) kahvaltısını yaptıktan sonra pencereyi açıp dışarıyı seyretmeye başladı. Yan apartmandaki komşumuzun kızı da cama çıkmış, Zeynep'i çağırdı evlerine, bizimki okul saatine kadar sıkıntıdan ne yapacağını şaşırıyor zaten, durur mu, hemen giyinip, gitti. Bana da mantı yapmak için sessiz, sakin, güvenli bir mutfak kaldı:) (Zeynep evdeyken hamurişi yapmak demek, bütün mutfağın unlanmasını göze almak demek, un ve hamurla oynamayı çok seviyor çünkü)

Malzemeler

4 su bardağı un
1 su bardağı su
1 yumurta
2 çay kaşığı tuz

iç harcı; 250 gr yağsız kıyma
1 baş soğan
tuz, karabiber

sosu için; sarmısaklı yoğurt
tereyağı
nane, pulbiber


Yapılışı

Un ve tuzu yoğurma kabına alıp, ortasına yumurtayı kırıyoruz. Suyu unun üzerine serpip yoğurmaya başlıyoruz, hamur elimize çok kuru gelirse çok az su ilavesiyle, sert ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. (Hamurun olabildiğince sert olması önemli) Bezelere ayırıp, 3-4 mm kalınlığında açıyoruz. 2x2 cm'lik kareler halinde kesip, içine, rendelenmiş soğan, kıyma, tuz ve karabiberle hazırladığımız harcı koyuyoruz. Bohça veya üçgen şekilde kapatıyoruz. Bu ölçüde yapılmış mantıyı haşlamak için 2-2,5 litre kaynar su 1,5 tuz yeterli oluyor.20-25 dakika pişirdikten sonra, tencerenin dibinde fazla su kalmıyor, kalan az miktardaki su da mantıyla birlikte tabaklara servis edilebiliyor.

(Ben mantıları önce 10-15 dakika kadar fırınlıyorum, sonra suda pişiriyorum, isteyen fırınlamadan hemen pişirebilir)

Tabaklara aldığımız mantıyı, sarmısaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış nane-pulbiberle servis ediyoruz.


Aynı hamurdan erişte de yapılabilir. Erişteyi kestikten sonra 200 derece fırında 15-20 dakika fırınlarsanız ve soğuduktan sonra bir kavonoz ya da bez torbada saklarsanız uzun süre dayanır.

20 Yorum:

Blogger Burcu Özdoğan dedi ki...

Merhabalar sitenizi bugün gördüm ve çok beğendim gerçekten çok lezzetli yemekler yapmışsınız ellerinize sağlık.Annem İzmitlidir ve İzmitteki teyzemizin adı da Şaziye:) Güzel bir tesadüf:)
Sevgiler

2/22/2006 09:52:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba,
Mantınızı gördüğümde aaa annemin mantısından dedim. Net te ilk defa görüyorum çünkü.Sonra okudukça tarifin de aynısını olduğunu gördükçe heyecanlandım.İçimden bunu yapayım anneme sürpriz yapayım ama ben fırında yada ocakta altını kızartırım diye düşünürken seninde fırınladığını okudum.sonuç olarak tarif için çok teşekkürler beni çok mutlu ettniz.

2/22/2006 10:58:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

slm saziye

ben esin, 33 yasindayim ve iki kizim var.5 ve 11 yaslarinda..frankfurt ta yasiyoorum ve siteni sessiz takip edenlerdenim.cok güzel ve pratik tarifler....benim ufak kizimda zeynep gibi cok seviyor hamurla oynamayi..olanda tabi ki bana oluyor..temizlik kismi yani...:) ayrica mantilarda harika görünüyorr, su anda is yerindeyim ve acaip canim cekti...:) eline saglik...

2/22/2006 11:59:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ara islemleri gosteren resimler cok faydali ve blogu daha da zenginlestiriyor bu guzel resimler. Mutfak Gunce'sini, Portakal Agaci sayesinde yeni kesfettim, ve iyi ki bulmusum, itina ile hazirlanmis bir blog. Manti'yi ben de hemen hemen ayni yapiyorum. Ufak bir fark, etli icine biraz kiyilmis maydanoz koyuyorum. Firinlama islemini yapmiyor, direkt kaynayan suya atiyordum. Ama simdi bu yeni yontemi de deneyecegim.
Sevgiler, Saygilar.
Mine

2/22/2006 03:52:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Burcukuşu, hoşgeldin, İzmit ve isim benzerliği çok hoş gerçekten:)

Dilek, çok teşekkürler, senin bu güzel yorumunda beni mutlu etti, ödeştik:)

Esin, iki kız annesi olmak ne güzel değil mi?

Mine, teşekkürler güzel yorumun için. Bizim kızlar yemediği için ben maydanoz koyamıyorum maalesef, börekleri bile maydanozsuz, sadece peynirle yapıyorum.

2/22/2006 04:33:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık,muhteşem olmuş.

2/23/2006 12:08:00 ÖÖ  
Blogger Nezaket dedi ki...

Valla, bir Kayseri gelini! olarak cok utandim kendimden :-(
Annemin yaptigi mantilara yardim etmek disinda hic manti yapmadim ben. Yapsam herhalde esim duser bayilir. Ben daha cok esimin akrabalarinin yaptigi mantilari tuketmekle unluyumdur ailede. Ellerine saglik, cok guzel gornuyorlar...

2/23/2006 12:09:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Gercekten resimler ve tarifleriniz süper.Birgün sitenizi okumasam cok merak ediyorum,acaba hangi yeni harika tarif eklenmis diye.Vallaha hastaniz oldum diyebilirim....katmer pogcanizi yaptim tarif edecek söz bulamiyorum,cünkü tek kelime ile süper oldu.
Sevgiler.Rahime

2/23/2006 04:53:00 ÖS  
Blogger kemalcan dedi ki...

Merhaba!
Ara resimli tarifinizi begendim. Ailemin baba tarafi Kayserili ve onlar tepsi mantisi diyorlar bu yaptiginiza.
Yalniz mantinin hamur ve ic tarifi isin kolay kismidir. Biraz da nasil kapatildigini, puf noktalarini yazarsaniz acemi manticilara daha yararli olacak.
Iyi gunler!

2/23/2006 06:10:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Kemalcan, sitenin ziyaretçilerinin genelde bayan olduğunu düşündüğüm için, nasıl olsa bir yerlerde mantı kapatmışlardır diyerek o kısmı esgeçmişim:) Mantının en önemli püf noktası hamurun mümkün olduğunca sert tutulması. Kapatırken sadece dört köşesini biraraya getirip, parmağınla sıkarak yapışmasını sağlıyorsun. Kolay gelsin.

2/23/2006 06:24:00 ÖS  
Blogger MeRaiL dedi ki...

sitenizin yeni takipcilerin denim,
ellerinize saglik cok guzel gozukuyorlar,uzun zamandan beri turk mantisi yemedim,gorunce canim cekti..:)insallah sizin tarifiniz olan katmer pogacasinida denemeyi dusunuyorum..
sevgiler

2/23/2006 11:30:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

arkdaslar bu gordugunuz mantidan yaptim ve iki tabak yedim :)su an catlamak uzereyim sanirim yumurta hamurun tadini degistiyor bu zamana kadar yumurtasiz ve firinlamadan yaptim ama bu tarifi uygulayinca tadindan yenmiyor demiycem tadindan iki tabak yedim :) sevgiler esra

2/24/2006 03:15:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Lokantada yapıp satmak için nasıl bir saklama yöntemi kullanalım.yapıp direk dondurucuya koysak birer porsiyonluk olur mu?

3/09/2006 02:49:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sehniko, birbirine yapışmayacak kadar fırında kuruttuktan sonra, derin dondurucuya koyup uzun süre saklanabiliyor.

3/09/2006 04:46:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

slm Şaziye hanım tarifiniz gerçekten özenle hazırlanmıs,yeni tariflerinizi bekliyoruz.Bir Kaysrili olarak şunuda eklemek isterim; yaptıgınız mantıları biraz fırınlarsanız hem saklaması kolay olur hem tadı güzel olur en önemliside pişince az şişer.Zaten Kayseri mantısının özelliğide minik minik olmasıdır di mi:)))

3/11/2006 10:36:00 ÖÖ  
Blogger asya yusof dedi ki...

slm bende muhakka deniyecegim mantini cok guzel gozkuyor elerinize saglik

9/15/2006 05:48:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

saziyecigim daha once mantiyi bir iki defa denemistim ama tam istedigim gibi olmamisti. senin tarifinde hamur malzemeleri olculu oldugu icin ozellikle su ve un ,hamurum ilk kez guzel tuttu ve sonuc gayet iyi idi sayende manti yapmayi ogrendim cok sagol

2/19/2007 09:36:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Mantı tarifi gerçekten de dört dörtlük...
Herkese tavsiye ederim.
Ben sabaha karşı yaptım sabah kahvaltıda da yedim :)
Sizin tarifinize ek bir fazla yumurta ve yarım demet maydanoz koydum.Hamurun kıvamı çok iyidi.
Hayatımda ilk kez mantı açıp,kapatmış oldum :) (hem de tek başıma)
Elinize,yüreğinize sağlık!

7/30/2007 11:36:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Burcu, beğenmene çok sevindim, afiyet olsun.

8/03/2007 09:26:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Hamura neden yumurta konuluyor.yumurta koku yapmaz mi.yumurta koymadan hamur yapılabilir mi

9/09/2013 05:01:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa