Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Ocak 18, 2007

PIRASALI KEREVİZ YEMEĞİ

Merhabalar! Nerdeyse bir haftadır hergün oturup birşeyler yazmaya niyetleniyorum ama ben bilgisayarın başına oturamadan akşam oluveriyor. Uzun zamandır yeni bir tarif deneyemedim, mutfağa girdiğimde günlük yemekleri ve herzamanki pratik tarifleri yapabiliyorum sadece. Bu durum bir süre daha devam edecek olsada arada bir yeni yazılar eklemeye çalışacağım inşallah.

Bu kadar uzun bir aradan sonra şöyle süslü güzel bir pasta veya çok özel bir yemek tarifi yazmak isterdim ama dediğim gibi yeni tarifler denemek için biraz daha vakit lazım. Bu sebeple bugün pişirdiğim pırasalı kerevizi yazarak başlayalım şimdilik.

Ege pazarlarını bilenler bilir, yazın enginar iç baklasız, kışın da pırasa kerevizsiz satılmaz. Ve kıymalı pırasa yemeği yapılacağı zaman içine 1-2 tane de kereviz doğranır. Pırasa kereviz ile lezzet kazanır, kereviz de pırasa ile daha hafif bir bir tada kavuşur. Uzun sözün kısası bu iki kış sebzesi birbirine çok yakışır.

Malzemeler

Yarım kg pırasa
2 tane kereviz
100 gr kıyma
1 küçük baş soğan
1 tatlı kaşığı salça
yarım limon suyu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Pırasaları 2 parmak eninde, kerevizleri küp şeklinde doğrayın ve yıkayıp süzdürün. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında 1-2 dakika çevirin. Üzerine kıymayı ilave edip kavurun. Salçayı da ekleyip karıştırın. Yıkayıp süzdürdüğünüz kereviz ve pırasayı da ilave edin. 1-2 dakika çevirdikten sonra limon suyu ve sıcak su ekleyip, pişirin.

Su miktarı: Düdüklü tencere için; 1 çay bardağı su yeterli oluyor ve 12-13 dakikada pişiyor. Normal tencerede; yaklaşık 2 su bardağı su ilave edip sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.

27 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye'cim hoşgeldin. Özlettin kendini. Ara arada olsa tariflerin görecek olmamız güzel. yemek çok güzel görünüyor, ikisinide çok severim ama hiç birlikte pişirmemiştim. Eminim çok güzel olmuştur.Ellerine sağlık, sevgiler , işlerinde kolaylıklar...
Ebru

1/18/2007 08:56:00 ÖS  
Blogger melda dedi ki...

hoşgeldiniz, yeni tarifler görmek çok güzel :)

1/19/2007 01:01:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Hoşgeldin, yemek çok lezzetli gözüküyor.

1/19/2007 08:51:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye'cim, hoşgeldin.
Size biraz tuhaf gelecek birşey galiba bu ama, doğduğumdan beri Karşıyaka'dayım. Pırasayla kerevizin birlikte pişirilebileceğini ilk defa şimdi öğreniyorum. Biz kerevizi (herkes böyle yapmaz, salçalı yapan çok kişi var) beyaz pişiririz, kuzu etli pişiririz, üstüne terbiye yaparız, yumurta ve yarım limonla. Bir de geçen sene öğrendim içine 1 portakal suyu sıkmak da kokusunu hafifleştiriyormuş. Kayınvalidem salçalı yapar ama eşim evlendikten sonra kerevizle adeta yeni tanıştığını söyledi. Dene bak, tavsiye ederim.

1/19/2007 11:31:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sükür kavusturana diyorum.....

1/19/2007 01:20:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Şaziye,

Hoşgeldin, epeyce özlemiştik. Seyrek de olsa tariflerini görmek güzel. İşlerinde kolaylıklar dilerim.

Defne.

1/19/2007 02:33:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye Hanım,
Özlettiniz kendinizi yeni tariflerle sizi aramızda görmek ne güzel :)

1/19/2007 03:24:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Hoşgeldiniz Şaziye Hanım,

Sizi özlemiştik. Umarım bir daha bu kadar uzun süre ara vermezsiniz.

Sevgilerimle,

Nurten

1/19/2007 04:46:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Ebru'cum, teşekkürler. Hem kerevizi hem de pırasayı seviyorsan ikisini birlikte kesinlikle denemeni tavsiye ederim. Sevgiler.

Melda'cım, hoşbulduk, teşekkürler:)

Pembeli, hoşbulduk:)

Meliha'cım, ben eş durumundan İzmir'liyim:) Eşimin ailesi İzmir'in bir ilçesinde yaşıyor ve kayınvalidemler pırasa ve kerevizi kıymalı yaptıkları zaman hep bu şekilde pişirirler, pazardan pırasa alırken yanına bir baş kereviz eklerler. Kerevizi bende salçasız ama zeytinyağlı pişiriyorum, etli ve terbiyeli hiç denememiştim. Terbiye yaparken yumurtanın sadece sarısını kullanıp, yemeği ocaktan almadan az önce ilave ediyoruz değil mi? Cevap yazarsan denemek isterim.

Rahime'cim, teşekkür ederim:)

Defne'cim, ben de yazmayı özlemişim:)

Mavi44, teşekkürler:)

Sevgili Nurten, hoşbulduk, teşekkür ederim.

1/19/2007 07:47:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye'cim, annem yumurtanın sarısıyla yapıyor sadece, ben tamamını da kullanmıştım. İkisi de olabilir. Ama yumurtanın tutulmaması için yemek ılındıktan sonra terbiyeleyip sonra tekrar altını açıp kaynatıyorum. Rahmetli babaannemin (1 ayı geçmedi kaybedeli, çok garibime gidiyor böyle bahsetmek) dediğine göre; komşunun komşudan soğan doğraması bile farklı olurmuş. Yani aynı yörelerde aynı sebzeler yense de her evde farklı olabiliyor.
Canım, Allah işlerine kolaylık, vaktine bereket, evine huzur, vücuduna sıhhat, afiyet, ruhuna inşirah, dualarına makbuliyet versin. Birden böyle içimden geldi işte :)

1/20/2007 12:27:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bir de unutmuşum, içine patates de koyuyorum biraz ve varsa havuç da...

1/20/2007 04:48:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Az önce kereviz salatası yapmak için sitene girdim yine. Annem bu şekilde pişirildiğini biliyormuş, yani pırasalı kerevizi, ben de ne kadar cahilmişim. Bir de bilmiş bilmiş konuşuyorum de mi? :)

1/20/2007 05:41:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

şaziye'ciğim yeni tariflerini görmek çok güzel kereviz sevmem ama pırasayla iyi fikir umarım yoğunluğun hafiflemiştir bizim ziyaretçilerimiz bayağı hafifledi Allah o kutsal topraklara tekrar tekrar gidebilmemizi nasip etsin gitmeyenlerede en kısa zamanda gitmeyi nasip etsin sevgiler kolay gelsin

1/20/2007 08:19:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba
blogunuzu takip ediyorum
bende bir ekmek yapma makinesi
almaya karar verdim .
Sinbo marka düşünüyorum fakat ekmek haznesinin yatay olması tercihim.sinbonun hangi ürünü yatay ekmek haznesine sahip bilenlerden yardım bekliyorum
çünkü internetten almayı planlıyorum daha önce ürünü görme şansım yok.ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

1/21/2007 07:39:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye'cim, Emine Hanım'ın yazısından anladığım üzere, sitenle ilgilenemediğin güzlerde hayatının en güzel anlarını yaşamışsın. Allah ibadetinizi mebrur kılsın, tekrarını nasip etsin. Bize de nasip etsin.

1/22/2007 11:13:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Emine'cim, duana tüm kalbimle katılıyorum, Allah razı olsun.

Sevgili Ayşe, ben de sinbo ekmek makinası kullanıyorum ama dikey ve derin bir kasesi var. Yatay kaseli model sinboda varmı bilmiyorum. Okuyuculardan bilen varsa yardımcı olabilir umarım.

Meliha'cım, amin,Allah razı olsun. İnşallah en kısa zamanda sizede oralara gitmek nasib olur. Anneciğine selamlar, babaannene de Allah'tan rahmet dilerim. Sevgiler.

1/22/2007 06:43:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

hos geldin saziye hergun bakip durdum sitene saziye yazmaya baslamadimi diye bende egeliyim benim annemde pirasa ile kerevizi beraber salcali ve birazda sulu pisirir ekmekbanilsin diye.hatta en sevdigim yemektir kereviz .seninde ellerine saglik canim .

1/22/2007 08:47:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

saziyecim adim cikmamis yukaridaki yaziyi ben yazdim canim .vallaha unutmusum yorum yazmayi

1/22/2007 08:49:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

canım hoşgeldin...yemek harika görünüyor....ellerine sağlık.....

1/23/2007 10:56:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

tariflerinizi devamlı takip ediyorum ve çok beğeniyorum. uzun süre birlikte olamayacağız diye çok korkmuştum kii güzel bir tarifle tekrar aramıza katıldınız.. ellerinize sağlık sevgiler...

1/26/2007 04:25:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

adımı yazmamışım ben seçil
lezzetsoleni.blogcu.com

1/26/2007 04:26:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Nesrin, pırasa ile kerevizin birlikte pişirildiğini bilen biri çıkmasına sevindim:)

Leziz, hoşbulduk:) teşekkürler.

Seçil, çok teşekkür ederim güzel yorumun için, sevgiler.

1/28/2007 05:02:00 ÖS  
Blogger Yemekbahane dedi ki...

merhaba,

çok şık gözüküyor pastanız, eminim lezzet, de harikadır.Geri gelmeniz harika..

sevgiler,
müge
www.yemekbahane.blogspot.com

1/30/2007 05:27:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Müge, güzel yorumun için teşekkür ederim.

2/02/2007 10:20:00 ÖÖ  
Blogger Aaron dedi ki...

Sinbo almak isteyenler için bir uyarı;
Sinbo ekmek makinalarinin üretiminde hata oldugunu düsünüyorum. Gecen yil aldigim makina daha garanti süresi dolmadan ariza yapmaya basladi. Üç farkli servise götürmeme ragmen herbiri farkli ve sudan mazeretler öne sürüp makinayi iade etti.Zaten yetkili servislerin asil isi televizyon tamirciligi oldugundan makinadan anlamiyorlar ve yedek parça dahi bulundurmuyorlar. Parça temini için günlerce bekliyorsunuz. Eger güç bela garanti süresi bitene kadar kullanabilmisseniz bu sürenin sonunda sinbo ekmek makinasini ya çöpe atmak gerekiyor ya da baska marka bir makina almak... yoksa bir kaç ayda bir tamir parasi ödemek zorunda kalirsiniz. Paketin içinde hediye olarak verdikleri mixerde daha ilk kullanimda motoru yandigi için çöpe gitmisti...
Sinboyu uzun süreden beri kullandığım için bir süre sonra böyle arizalarla karşılaşacaklar için bir uyarı yazayım dedim. Herkese kolay gelsin

5/01/2007 03:36:00 ÖS  
Blogger Unknown dedi ki...

Berilci'm Sinbo ekmek makinası bir süre sonra arıza yapmaya baslıyormus. Ayrıca yedek parça ve servis sorunu varmış. Bu nedenle ben moulinex almayı düşünüyorum. Ne de olsa italyan mali. Daha sağlamdır diye düşünüyorum.

5/28/2007 09:08:00 ÖS  
Blogger jasss dedi ki...

Yemek pisince ki kiymali yetine etli olsa yumurta sarisi be yarim limonu cirpip yemege yavastan
İlave edin kedtirmesiz bu yemek olmaz

9/16/2012 09:02:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa