Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Pazartesi, Ekim 16, 2006

YE#15 HURMA TATLISI


Birkaç yıl önce tatil için kaldığımız bir otelde şekil olarak hurmaya benzeyen, ortasında da hurmanın çekirdeğini temsilen antep fıstığı olan bir tatlı yemiştim. Çok beğenmiş fakat tarifini alamamıştım. Etkinlik konusu bayram tatlıları olunca bende ne zamandır aklımda olan o tatlıyı doğaçlama bir tarifle denedim. İlk yapışımda yağda kızartarak ikincisinde ise fırında kızartarak pişirdim. Yağda kızartılmış versiyonu orjinale daha yakındı. Ama fırında yapılanda kalburabastıya benzeyen hoş bir tatlı oldu.

Malzemeler
50 gr eritilmiş tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un (yaklaşık 1,5 su bardağı)
bütün,tuzsuz antepfıstığı (çok az)

Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı
Şerbet için şekeri ve suyu kaynatın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.

Hamuru için un hariç diğer malzemeleri karıştırın. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur tutun. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar alıp, içine bir tane bütün antepfıstığı koyup, kapatın. Fırın tepsisine dizip, 180 derecede kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbet döküp, bir tepsiyle üzerini örterek şerbeti çekene kadar dinlendirin.


Kızartarak yapmak için;

Tavaya bol sıvıyağ koyup, kısık ateşte yağı ılıtın. Tatlıları aynı şekilde hazırlayıp, ılık yağa atın. (Kızartarak yapılacaksa hamurun içinde tereyağ yerine margarin kullanmak daha iyi olacak sanırım, çünkü kızartırken tereyağ çok köpürüyor) Kısık ateşte iyice kızartın. (ateş harlı olursa çok çabuk yanıyor) Çıkarıp soğuk şerbete atın. 10 dakika şerbeti çektikten sonra çıkarın.

İkinci kısmı kızartmak için ocağı söndürüp yağın ılınmasını bekleyin ve tekrar aynı işlemleri tekrarlayın.

Etkinlik için hazırlanan diğer tarifleri Dersaadet'in sayfasında görebilirsiniz.

15 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyorlar,ellerinize sağlık.

tarifname.blogspot.com

10/16/2006 01:38:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

mmm, .ok güzel olmuş kalburbastıya bayılırım bu da buna ek süper olmuşş

10/16/2006 02:03:00 ÖS  
Blogger Hulya dedi ki...

cok guzel gorunuyor.fotograflariinda cok basarali bence.tebrikler

10/16/2006 03:49:00 ÖS  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba canım tatlıların süper olmuş harika görünüyorlar. Ellerine sağlık.
Hoşça kal.

10/16/2006 04:18:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

çok güzel bi tatlıya benziyor bu etkinlik tam bana göre kimbilir ne müthiş tatlarla tanışacağız

10/16/2006 05:59:00 ÖS  
Blogger Evren Yasa dedi ki...

harika gorunuyorlar, ben gercekten hurma kullanarak yaptın sanmıstım, sekilleri aynen hurmaya benzemis, ellerine saglik.

10/17/2006 12:00:00 ÖÖ  
Blogger yemek vakti dedi ki...

Selam,
Tatlin cok güzel olmus. Eline saglik.
Sevgiler

10/17/2006 08:36:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

selam talı çok güzel gözüküyor kızartılımış hali biraz lokma tatlısı gibi sanki elelrinize sağlık
sevgilerimle fikriye

10/17/2006 01:20:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık tatlı nefis görünüyor sevgiler Ebru

10/17/2006 07:00:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba saziye,tatlin gercek hurma gibi olmus,seklini iyi yapmissin,ellerine saglik.
www.blogcu.com/baharcicegi/

10/18/2006 01:55:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

ramazan günü öylesine zorki bu tatlıya bakmak. ya bu kadarmı tatlı görünüür bi tatlı. ellerinize sağlık...

10/18/2006 10:35:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Arkadaşlar güzel yorumlarınız için çok teşekkürler:)

10/18/2006 08:04:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bugün ellerini semaya gönlünü Mevlaya aç, bugün günahlardan olabildiğince kaç, bugün en gizli incilerini onun için saç çünkü bugün kandil, kandilin mübarek olsun EBRU

10/19/2006 07:23:00 ÖS  
Blogger tatli-tuzlu dedi ki...

Hayirli aksamlar Saziye,kandiliniz mübarek olsun.Sevgiler Behiye

10/19/2006 09:28:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

tesadüfen uğradım..ellerine sağlık..

11/21/2006 09:28:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa