Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Temmuz 20, 2006

KIYMALI BAMYA


Geçen ay sevgili Papatya'nın sayfasında korukları görünce İzmir'de kayınvalidemle pişirdiğimiz bamyalar gelmişti aklıma, buralarda koruk bulamadığımızı söylemiştim Papatya'ya. Pazarda ev yapımı zeytinler aldığımız egeli bir amca var. 2 hafta önce, zeytinlere bakarken bir sepet bamya ve birazda koruk gördüm tezgahında. Artık her hafta uğruyoruz, bu hafta da deniz börülcesi getirmişti. Hatta geçenlerde yazdığım kahvaltı yazısındaki fesleğeni bile o amcadan almıştım.


Kıymalı Bamya

Malzemeler

Yarım kg bamya
100 gr kıyma (dondurucuda küçücük bir parça kıyma vardı, ben onu koydum biraz az geldi)
1 baş soğan
2-3 orta boy domates
yarım çay bardağı koruk suyu (yoksa limon suyu)
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su

Yapılışı

Bamyalar iyice yıkanıp süzülür. Sap kısımları koni şeklinde kesilerek ayıklanır. Tencereye yağ ve yemeklik doğranmış soğan konup birkaç dakika çevrilir. Kıyma ilave edilip kavrulur. Küp küp doğranmış domatesler ilave edilerek domatesler ezilene kadar kavurmaya devam edilir. 3 su bardağı sıcak su, tuz ve koruk (yada limon) suyu eklenir. (düdüklü tencere kullanılacaksa su miktarı yarıya indirilmelidir) Kaynayan suya ayıklanmış bamyalar atılıp, tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. (düdüklüde 10-12 dakika yeterli oluyor)

Püf noktalar;

* Bamyayı ovalayarak yıkayıp, sapının kenarındaki iplerinin iyice suya dökülmesini sağlamak ayıklama işlemi sırasında kolaylık sağlar.

* Yıkarken bulaşık eldiveni kullanırsanız bamyanın minik dikenleri ellerinize batmaz.

* Yıkadıktan sonra bamyaları iyice süzdürür hatta süzgeçte biraz kurumasını beklerseniz ayıklarken bamyanın suları daha az uzar ve bıçağa daha az yapışır. (ayıkladıktan sonra bamyayı kesinlikle tekrar yıkamayın)

* Pişirme sırasında yemeği kaşıkla karıştırmayın, bamyalar dağılabilir, sadece tencereyi saplarından tutup sallayın.

11 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba sayfanızı uzun zamandır sureklı takıp edıyorum ve yemek sıtelerı içinde yerınız çok çok ayrı herşey anlaşılabılır ve ayrıntılı guzel paylaşımlarınız için çok teşekkurler herşey gonlunuzce olsun sevgıler

7/20/2006 04:17:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye hanım merhaba, kıymalı bamyanız çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Koruk dediğiniz olmamış üzüm mü acaba?
Sevgiler.

7/20/2006 04:28:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Merhaba Gülten, güzel yorumun için teşekkürler...

Sevgili Songül, evet koruk ekşi ve ham üzüme deniyor.

7/21/2006 08:27:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ve de koruk suyunu buzdolabında kış boyu muhafaza edenler var, limon dayanmaz mesela.
Meliha

7/21/2006 09:05:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

benimki sadece bir öneri bamyaları kavrulmuş kıyma,soğan ve domatesin üzerine döküp koruk suyu veya limon suyunu verirseniz birazda sararmalarını beklerseniz yemeğiniz çok daha lezzetli olacatır.Sevgiler

7/21/2006 04:36:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

ve sarımsak sız olmaz tabiki.özür unutmuşum.

7/21/2006 04:38:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba,
Uzun zamandır sayfanızı takip ediyorum...
Beğeniyle izlediğimiz bu sayfanız için teşekkür ediyorum...
başarılar diliyorum... Her şey gönlünüzce olsun...

7/21/2006 11:18:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Meliha ve Filiz, yorum ve önerileriniz için çok teşekkürler...

Anonymous, güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

7/22/2006 11:42:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Saziye, Tarifi denedim, sonucu cok begendik. Normal tencerede pisirdim, 2 bardak su kafi geldi benimkine. Bu guzel tarif icin tesekkur ediyorum.

7/24/2006 10:18:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

güzel oldu ama normal tencerede kaç dakika pişeceğini ve domateslerin kabuğunun soyulup ekleneceğini de yazsanız iyi edreseniz

8/24/2007 01:53:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

tarifinize uydum binlerce km uzakta amerikada bu guzel yemegi oglumla beraber afiyetle yedik tesekkurler Sahir

2/02/2013 09:43:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa