Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Pazartesi, Nisan 10, 2006

PROFİTEROL - EKLER


Arkadaşımın kızı Hilal, yıllar önce bizde profiterol yemişti. Annesi çok sevdiğini söyleyince, bize daha sonraki gelişlerinde de profiterol yapmaya başladım, hatta geçen hafta onlara giderken yapıp götürdüm. Ve Hilal için ''Şaziye teyzeye gitmek=profiterol yemek'' oldu:))

Malzemeler

1 su bardağı su
1 su bardağı un
yarım paket margarin(125 gr)
3 yumurta

İç kreması;
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tozşeker
1 paket vanilya

Üzerine;
1 kare paket eritilmiş bitter çikolata(80 gr)
1-2 yemek kaşığı süt

Ben profiterolü genellikle çayın yanında ikram ettiğim ve kıtır sevdiğim için bitter çikolata döküyorum. (Şekil olarak yuvarlak değil de uzun yapsam bu haline ekler de denebilir) İstenirse çikolata sos pişirilip, bol soslu yapılabilir. Ama sos servis edilmeden hemen önce dökülmelidir, aksi halde profiterol yumuşuyor.

Yapılışı

Su ve margarini bir tencereye koyup, orta ateşte kaynatın. İçine unu döküp, tahta kaşıkla hızlıca karıştırın. 1-2 dakika içinde un toparlanıp hamur oluşacaktır. Bu hamuru soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra 3 yumurtayı birer birer kırıp, karıştırarak hamura yedirin. (Bir yumurtayı iyice yedirmeden kesilikle diğerini eklemeyin) Yumurtaları iyice yedirdikten sonra yoğun ve yapışan bir hamur elde edeceksiniz.

Yumurtaları yedirme işlemini mikserin spiral şeklindeki yoğurma uçlarıyla yapıyorum, tahta kaşıkla da yapabilirsiniz ama biraz yorucu oluyor.

Fırını 180 derecede ısıtın.Hamurdan kaşık yardımıyla bir parça koparın. Ve başka bir kaşık yardımıyla yağlanmış tepsiye koyun. (Mümkünse elinizi değdirmeyin, çünkü çok yapışan bir hamur. Ayrıca hamuru elinize alıp yuvarlamaya çalışırsanız iyi kabarmayabiliyor) Hamurların şeklinin bozuk olması çok önemli değil, çünkü pek özgür kabaran bir hamur, pişerken istediği gibi şekil alıyor:)

Bu ölçüden yaklaşık 18-20 adet çıkıyor. Tepsiyi ısıtılmış fırına koyup kızarana kadar pişirin. (35-40 dakika)

İç kreması için, vanilya hariç diğer malzemeleri tencereye koyup, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin ve ılınmaya bırakın. Ilınan kremaya vanilyayı ekleyip, çırpma teliyle biraz karıştırın. Pişen profiterol hamurlarını ortadan keserek arasına krema koyun.

Bitter çikolatayı kırıp, bir cezvenin içine koyun ve üzerine 1-2 kaşık süt ekleyin. Cezveyi su dolu bir başka kabın içine oturtup, ocağa koyun ve çikolatayı eritin. Bir çay kaşığı yardımıyla profiterolün üzerine dökün.

Hamurun iyi kabarması için püf noktalar
* Yumurtaları, hamura birer birer, iyice yedirmek.
* Hamuru tepsiye kaşık veya krema torbası yardımıyla koymak.
* Fırını mutlaka önceden ısıtmak.

37 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

ayyy inanmıyorum perşembe günü arkadaşlarım gelecek bende profiterol tarifi arıyordum ıyı oldu tşk sevgilerle

4/10/2006 11:23:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Saziye Hanim Merhaba,
tanidigim bir Alman arkadasimda bu hamuru sikca yapar, önemli bir Püf noktasininda Yumurtalarin mutlaka oda sicakliginda olmasidir diye ögretmisti bana. Genelde bu tür hamurlari hazirlarken malzemelerin oda sicakliginda olmasi tavsiye ediliyor ;o))
Umarim bu yorumum icin bana kizmazsiniz ;o)

Sevgilerle.
Arzu

4/10/2006 12:09:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Selma, umarım tarif işinne yarar, sevgiler...

Arzu'cum, kızmak ne demek, aşkolsun:)
Böyle yorumlar ve eklemelerle tarifler daha da olgunlaşıyor ve hata yapma ihtimali azalıyor, ben çok memnun oluyorum. Pek çok yemek blogu yazan arkadaşım gibi ben de yemek otoritesi değilim, sadece mutfağında zevkle çalışan biriyim.
Çok teşekkürler güzel yorumların için, sevgiler...

4/10/2006 12:41:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Saziye`cim yine muhteşemsin :) sakın zannetmeki seni unuttum o muthiş pogacalardan sonra bu imkansız :) Her nete girdigimde senin bloguna ugramadan cıkmıyorum ve yine tariflerin superrr...Bu tarifte çok lezzetli gorunuyor ve ben bir tatlı canavarı olarak bunu mutlaka deneyecegim... Guzel tariflerin için yine cok teşekkurler ve guzel yugegınıde bızler ıle paylaştıgın için de yuregine sagılık...Kendine cook iyi bak ve sevgi ile kalman dilegiyle Gülin.....

4/10/2006 09:28:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili şaziye frofiterol çok harika görünüyor eline sağlık bu hafta 2 kez katmer poğçandan yaptım çocuklarım ve ablam çok beğendiler.evimizin favori poğçası oldu.sana çok teşekkür ederim.

4/10/2006 11:57:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili saziye,
tariflerini ve yorumlarini hep cok begenerek okuyorum, denencekler listemde ilk siralarda senin su meshur katmer poagacan var tabiiki... ama profiterolerde hic fena degil hani, buarada saziye bana de gelsene....:-))
seni ve tatli kizlarini öperim, ne tatlidirlar simdi onlar, birde herseyi cok bilmeseler degilmi? nerden mi biliyorum, cünkü bir örnegi bende'de var....
nese sahin, zürih

4/11/2006 12:30:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

harikasınız yaa ben niye beceremiyorum profiterolu.ellerinize sağlık güzelde görünüyolar valla çokn canım çekti.

4/11/2006 08:54:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Saziye Hanim Merhaba,
yine ben :o)))Esim Un ile yapilan kremalari genelde hic sevmez, ve ben bu durumda bu tür tatlilar icin hep bir alternatif bulmak zorunda kaliyorum...Acaba Profiteroler Krem Santi ile doldurulur mu? Rüzgar Torbacigi diye bir tarif biliyorum - ayni hamurdan yapilan bir tatli - icine yalniz Krem Santi koyuluyor...
Sevgilerle.
Arzu

4/11/2006 09:13:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Gülin'cim, epeydir sesin çıkmıyordu, merak etmiştim seni. Yorumun için teşekkürler, denersen sonucu bekliyorum, sevgiler...

Sevgili Emine, katmer poğaçayı ben de sürekli yapıyorum, çok seviyor bizimkiler de. Afiyet olsun size.

Sevgili Neşe, teşekkürler ziyaretin ve yorumun için. Zürih'e yolumun düşmesi biraz zor ama gelirsem profiterol getiririm artık size de:))

Cennet'cim, püf noktalara dikkat ederek yaparsan olmayacak bir tarif değil, istersen dene bir daha.

Arzu'cum, krem şanti de olur sanırım. Bizim evde de genelde ev yapımı kremalar seviliyor, o yüzden ben pastalarda bile sadece üzerini süslemek için krem şanti kullanırım, arasına unlu veya nişastalı krema sürüyorum. Sevgiler...

4/11/2006 10:19:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba saziye
profiterol tarifin icin cok tesekkür ederim.esim cok seviyor, ama cesaret edip hic yapmamistim bugüne kadar. bende icini krem santi veya cikolatali krem ole ile doldurmayi düsünüyorum.....umarim güzel olur.
viyana dan sevgiler

4/12/2006 06:24:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

hiç yapıp ta yorum gönderen yok 2,5 bardak sütün içinde un tanelerini arayan olmadımı

5/04/2006 12:47:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba ;
Evde tarifimi bulamayınca
__en iisi bi profiterol aratayım_
karşıma bir sürü çıktı
ama ben sizi seçtim :D
Çok samimi ve içten bulduğum için yorum yazmak istedim.
Tarifi şuan deniyorum bakalım nasıl olcak(benim tarifime benziyo ama kremasını bu kez sizin verdiğiniz tarife göre yapacam.
Aynen böyle içten ve samimi devam etmeniz dileğiyle
mutluluk ve huzur diliyorum.........

6/12/2006 06:19:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba,ben Avustralya'dan yaziyorum ve tarifinizi denedim. Size oncelikle cok tesekkur ederim. Bir senedir buradayim ve profiterol benim pastanelerden tek yedigim tatliydi ve burada hic istedigim gibisini yiyemedim. Ama dun tarifi aynen soylediginiz gibi yaptim ve sonuc mukemmel. Beni bu kadar uzaktayken Turkiye ye bir tatli tarifiyle yaklastirdiginiz icin cok tesekkur ederim. Sevgiler

6/15/2007 08:21:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili arkadaşım ben yaptım ve hiç menun kalmadım.emeğinize ve zamanınıza yazık derim ben. ben yaptım ve hiç memnun kalmadım ona göre resimdeki gibi olmadı iyi günler

6/23/2007 06:01:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

birde lütfen fırında pişirirken en fazla 15-20 dk. pişirin benimkiler yandı ve hiç kabarmadı.

6/23/2007 06:03:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

BEN PROFITROL YSPTIM KABARDILAR IICE AMA ISISINI KAPADKTAN SONRA KAPAGINI ACMADIGIM HALDE ÇOKTÜLER BUNUN SEBIBINI OGRENEBILIRMIYIM

8/08/2007 08:19:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Yha biz yaptık annmle az önce Ama biz yemek kitabndan yaptık hiçç vbişiyi bnzemedi bırakın ekleri hiçç bişiye bnzemedii tadnda ekler diee bişii yoktuuu!!! inş bu tarif dorudur yoqsa bidaha bzm ewde annm asla ekler yda profiterol yapmıcakk!!!!!!!!!!

8/11/2007 03:54:00 ÖS  
Blogger fallen_angel dedi ki...

Ben yaptım ve 2 dk önce kadar da yedim bi tane :) gerçekten çok güzel oldu. tarif için çok teşekkürler. hamurun kabarmaması imkansız benimkiler çok güzel kabardı. yalnız ben çikolata sosunu daha değişik yaptım tarifini de yazayım:
çikolata sosu:
2 bardak süt
1 kare paket bitter çikolata
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
bu malzemeleri karıştırarak harika bir sos elde edebilirsiniz.

8/14/2007 08:22:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba,

hamurları yağlanmış tepsiye bıraktığın zaman dağılmıyormu,bunu yağlanmamış tepsidemi pişirmek gerekiyor.

8/19/2007 09:49:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

valla bende bir kitaptan tarif alarak yaptım.Yaklaşık olarak tarif aynı. Bu arada yanlız yaşayan ve tatlı tutkunu bir adam olarak gayet iyi oldu.Fırın ısısı fazla olunca dışı erken kızarıyor böylece kabarma olmuyor.Ben biraz kıtır kıtır olmasını bekliyordum.Bu gayet yumuşak oldu.Kabarmasında bende sorun yaşadım. Ama başka taktikler deneyerek aşıcam.Önerileri bekliyorum.

8/20/2007 06:05:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

TEŞEKKÜRLER SİZE.BU TARİF İMDİYE DEK EDİNDİKLERİMİN EN İYİSİ.ÖLÇÜLER ÇOK PRATİK.AYRICA MALZEMELER DE ÇOK EKONOMİK KISACASI MASRAFSIZ.TÜM DOSTLARIMLA PAYLAŞACAĞIM BU TARİFİ

İZMİR'DEN SAFİYE

8/23/2007 07:16:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

bu tarif iyi oldu

9/06/2007 01:03:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

eşim bunu apmayı çok istemişti sayenizde ona faydam olacak ALLAH razı olsun

10/08/2007 06:09:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

sitenizi ilk kez ziyaret ettim.pasta ve yemek tutkunu bir anne olarak çok beğendim.tebrikler.birkaç tarifi okudum ancak kaç kişilik olduğu belirtilmemiş,belki bana onlar denk gelmiştir.profiterolü hemen deneyeceğim.elinize sağlık

10/24/2007 03:15:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

profiterolü kendim yapmayı çok istiyordum,sonunda oldu.herkes çok beğendi.çok teşekkürler

10/24/2007 10:50:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Cesaretimi toplayıp tarifi geçen akşam misafirlerim için yaptım(ilk kez deniyodum da)harika oldular nerdeyse hepsini ben yiyecektim.Üstelik yapımı da çok kolay en azından şimdiye kadar okuduğum profiterol tarifleri içinde en kolayıydı ve en masrafsızı bende hemen denedim ve iyi sonuç aldım.Küçük kardeşim profiterole bayılır ama yapmaya hep üşenirdik ama bu tarif gerçekten pratik üşenmeden yapıverdim kardeşime de ayırdım görünce çok mutlu oldu:)çok teşekkürler

10/31/2007 11:37:00 ÖÖ  
Anonymous adsız dedi ki...

tepsinin altını yağlıyormuyuz

10/29/2011 05:34:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye Hanım,

Fotoğraf zaten kendisini gösteriyor market kapanmadan malzemeleri temin edip deneyeceğim.

:)

Çok heyecanlı.

1/05/2012 11:03:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

sayenizde çevremde profiterol benden sorulur oldu. çook teşekkürler:) sevgiyle kalın..

1/31/2012 10:51:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

çok hoşuma gitti,muhakkak deneyeceğim.ellerinize sağlık:)

2/03/2012 01:51:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

az önce denedim ve harika oldu keşke fotoğraf paylaşabilsek koyardım buraya :) ben bir de kremasına bir tane muz ezip koydum kreması çok güzel oldu hamurlar da puf puf kabardı elinize sağlık

2/21/2012 06:18:00 ÖS  
Anonymous göknil dedi ki...

şu an tarifini yazıyorum yapılan yorumlar hoşuma gitti ayrıcada çok pratik bugün denicem sonucu paylaşırım tşk

3/28/2012 10:58:00 ÖÖ  
Blogger BAHAR dedi ki...

kabarmadı ki....

5/07/2012 09:42:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

bugün deniyeceğim bakalım

7/16/2013 05:01:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

şaziye hanım kabartama tozu koymuyormusunuz benımkıler kabarmadı bu tarifi deneyince.

8/08/2013 12:06:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Kabartma tozu konmuyor, yumurta kabartıyor hamuru. Yumurtaları iyice hamura yedirin, diğer püf noktalara da dikkat etmek lazım.

8/10/2013 09:08:00 ÖS  
Anonymous planet mutfak tarifleri dedi ki...

Harika lezzetler bunlar süpersiniz ...

1/27/2015 01:36:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa