Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Nisan 06, 2006

PRATİK İÇLİ KÖFTE



Çocuklara topkek yapmak için aldığım slikon kalıp farklı işlerde faydalı oldu bana. Mesela içli köfte yapımında:)

Malzemeler
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı kaynar su
2 orta boy patates(haşlanmış, rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı salça veya kırmızı biber
1 yumurta
150 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağ
1 orta boy soğan
Yarım su bardağından biraz fazla kıyılmış ceviz
tuz, karabiber

Yapılışı

Soğanı yemeklik doğrayıp, tereyağında biraz çeviriyoruz. Kıymayı ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. (Cevizi, ağıza gelecek dirilikte olması için bıçakla kıyıyoruz) (Ben cevizle birlikte biraz da kıyılmış antepfıstığı ekledim)

Bulguru ayıklayıp, yoğuracağımız kabın içine koyuyoruz. Üzerine kaynar su ekleyip bir kapakla kapatıyoruz ve 10 dakika kadar kabarmasını bekliyoruz. Patates, yumurta, tuz ve salçayı ekleyip iyice yoğuruyoruz.

Kalıbı sıvıyağ ile yağlıyoruz. Yoğurduğumuz bulgurdan küçük parçalar koparıyoruz. Kalıbın içine koyup, parmağımızı suya batırarak inceltip, içine kıymalı harçtan koyuyoruz. Daha küçük bir parça koparıp, yine elimizi ıslatarak kapak yapıyoruz ve üzerini kapatıp, kenarları iyice birleştiriyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar(yaklaşık 30 dakika) pişiriyoruz. Kalıptan dikkatlice çıkarıp, servis yapıyoruz.

25 Yorum:

Blogger DAMLA dedi ki...

Ay bu tarif çok hoş olmuş...
Ben herseferinde annem gibi yapmaya çalışıp, içini oyarken parmağımla bir güzel deliyorum çünkü :(

4/06/2006 11:19:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili şaziye fikir çok güzel.Eminim çocuklar zevkle yerler.Kalıplar tefalin slikon kalıplarımı?Birde İzmitin hangi semtindensiniz ?merak ettim.ellerinize sağlık.

4/06/2006 12:38:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili şaziye fikir çok güzel.Eminim çocuklar zevkle yerler.Kalıplar tefalin slikon kalıplarımı?Birde İzmitin hangi semtindensiniz ?merak ettim.ellerinize sağlık.

4/06/2006 12:39:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

ne güzel fikir ama böyle kalıbım yok acaba kağıt kalıplarda olurmu?ellerinize sağlık sevgilerle

4/06/2006 01:00:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

harika görünüyor yine şaziye, eline sağlık. Fikir çok güzel. Bir de içli köfte aparatlı kıyma makineleri çıkmış yeni duydum. izlere ve çocuklara afiyet olsun. benim de canım bu aralar istiyor ama ben ancak hazır alabilirim diye düşünüyorum. :)

4/06/2006 02:01:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik Saziye Hanim! Nefis görünüyor - ki böyle birsey icat etmek zaten ayri bir yetenektir - gercekten BRAVO!
En cok hosuma giden nokta ise bu köftelerin asil icli köfte gibi bol yagda kizartilmamasi.
Artik silikon kaliplari almanin zamani benim icinde gelmistir :-)

4/06/2006 04:09:00 ÖS  
Blogger Hatice dedi ki...

çok güzel bir fikir, sunumu da hoş olmuş, ellerine sağlık Şaziye.

4/06/2006 04:35:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Damla, bu geleneksel usulün yerini tutmaz tabii ama çok daha kolay yapılıyor:)

Emine'cim, evet tefalin slikon kalıbından kullandım, merkeze yakın bir semt desem yeterli olur mu:))

Selma, denemeden kesin bir şey söylemek yanlış olur ama kağıt kalıpta olmaz zannederim.

Şule'cim teşekkürler, sevgiler...

Arzu'cum, çok kullanışlı bu slikon kalıp, tavsiye ederim.

Hatice'cim, teşekkürler, sevgiler...

4/06/2006 06:25:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Valla bravoooo gerçekten ilginç bir fikir, çokta güzel olmuş, ellerine sağlık.
Sevgiler.
www.blogcu.com/pembeli

4/07/2006 02:04:00 ÖS  
Blogger Pitircik dedi ki...

Saziyecim,
Gercekten harika bir fikir. Ben cok seviyorum icli kofteyi. Bir kac kez hazirlanisini izlemis ve maharet istiyor diye dusunmustum. Sen, kalip kullanarak oldukca kolaylastirmissin oyle ki daha okurken agizim sulanmaya basladi ve kolaymis, hafta sonu denyeyim dedim:)
Ellerine saglik!!

4/07/2006 08:47:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Masaallah, nekadar sasirdim son asamayi gorunce, benim sanirim hic bir zaman aklima gelemyecek bir yontemle pisirmissiniz, harikasiniz ne diyim!!!:)ellerinize saglik!!

4/07/2006 11:06:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Pembeli, beğendiğine sevindim, teşekkürler.

Pıtırcık, ben de çok seviyorum içli köfteyi, 1-2 tane içli köfte uzmanı sayılabilecek arkadaşım var çok şükür, kendim pek sık yapmıyorum, onların yaptıklarından yiyorum:)

Arzu'cum, teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için. Bu ziyaret vesilesiyle ben de senin cici kızının günlüğüyle tanışmış oldum, Allah bağışlasın, çok tatlı:)

4/07/2006 11:22:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba ormal teflon muffinlerdede olurmu handan

4/07/2006 11:22:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Handan, yapışmaz yüzey olduğu için teflonda olur sanırım. (Yine de kalıbı yağlamak lazım, köfteler yapışırsa kalıptan çıkartırken kırılıp, dağılabilir)

4/07/2006 11:27:00 ÖS  
Blogger ZeYNeP dedi ki...

Saziya ne ilginç bir yöntem bulmussun tebrikler !..
Valla harika fikir, sasırdım gorunce! ben bile yaparım artık bu şekliyle, üstelikte fırında olması dahada cazip gibi yaz auyları geldi, deniz mevsimi derken,
gercekten ellerine , fikrine saglık,
Figen

4/08/2006 12:08:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Harika çok sevdim fikri.

4/09/2006 03:08:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Kandiliniz mübarek olsun

4/09/2006 07:36:00 ÖS  
Blogger Alev dedi ki...

Waw bu fikre bayildim. Icli kofeye bayilirim ama elde yapamayacagimi dusundugum icin hic cesaret edememistim. Harika..
Sevgiler

4/25/2006 08:14:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

gerçekten çok yaratıcı yarın deneyeceğim

10/09/2006 01:36:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Çok ilginç bir fikir...



Ellerinize sağlık...

Kilis'in oruk kebabını anımsattı içli köftenin fırında(ızgara gibi) pişirilmesi.


Kızartmaktan daha pratik ve sağlıklı bir yöntem :)

Selam&Sevgiler

10/18/2006 12:18:00 ÖÖ  
Blogger NiNo dedi ki...

:) slikon kalibimda bir sorun yasadim keklerim parcalaniyordu cikarken bunu nasil cozecegim diye googleda arama yaparken sizin sayfaniz cikti karsima bu tarifi yayinlayali aylar olmus ancak yorum yazmadana gecemedim cok ureticisiniz tebrikler ellerinize saglik harika olmustur eminim :) kisa zamanda deniyecegim sevgiler

3/21/2007 10:21:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

süüüüüper olmus ellerine saglik!
gercekten iyi bir fikir...icli köfte yapmasini beceremiyordum ama bu tarifi mutlaka deneyecegim.

9/08/2007 04:45:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

meraba yemekler süper ben konyalıyım içli köfte yapmasını bilmiyordum tariflere bakınca öğrendim çok hoşumuza gitti bu tarifler için teşekkürler devamını bekliyoruz iyi akşamlar...

11/13/2007 06:29:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

gercekten super bi fikir..deneyecegim en kisa zamanda...

7/31/2011 05:01:00 ÖÖ  
Blogger lalelimutfaklar dedi ki...

harika bir sey bu saziyecigim artik tekrar yazmaya ins donersin. devamli sitene girip bakiyorum tariflerinden faydalaniyorum. ayrica ramazanin da mubarek olsun selamlar

8/11/2011 06:43:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa