Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Mart 30, 2006

Çikolatalı-Fındıklı Rulo Pasta


Sunum olarak rulo pastayı, yuvarlak pastalardan daha estetik buluyorum. Yapımı sanki yuvarlak pastaya göre daha zahmetli gibi görünse de birkaç püf noktaya dikkat edilirse gayet kolay yapılabiliyor. İlk olarak -çok ince bir kek olduğu için- fazla pişirmeden, azıcık pembeleşince fırından almak.(kıtır bir kek olursa, muhtemelen rulo yaparken kırılacaktır) İkincisi, fırından çıkarınca,(sıcakken) altına koyduğumuz pişirme kağıdıyla birlikte rulo yapıp, şekil vermek. (soğuduktan sonra şekil vermeye çalışırsak kırılma ihtimali çok daha fazla, hatta kesin)

Malzemeler
(30x40 midi fırın tepsisi için)

3 yumurta
5 yemek kaşığı tozşeker
7 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım paket kabartma tozu

Kreması
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 kare çikolata(80 gr)

Keki ıslatmak için;
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker

Üzerine; iri çekilmiş fındık

Yapılışı

Yumurtaları, şekerle birlikte mikserle ( en yüksek devirde) 5-6 dakika çırptım. Elenmiş un , kabartma tozu ve limon suyunu ekleyip, yumurtaların köpüğünü fazla söndürmeden (düşük devirde) karıştırdım. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye döküp, 170 derecede ısıtılmış fırında, yaklaşık 20 dakika pişirdim. (hafif pembeleşmesi yeterli) Fırından çıkarınca kağıdı ile birlikte rulo yapıp, soğumasını bekledim.

Çikolata hariç, diğer krema malzemelerini çırpıp, orta ateşte karıştırarak pişirdim. Ocaktan alıp, çikolata parçalarını ekleyip, eriyene kadar karıştırdım.

Soğuyan keki kağıdından dikkatlice ayırarak, 1 çay bardağı limonlu ve şekerli suyu üzerine kaşıkla serptim.(limonlu su, hem pastanın kuru olmasını hem de yumurta kokusunu engelliyor) Kremayı, keki tam olarak düzleştirmeden, dikkatlice içine ve üzerine sürüp, fındıkla süsledim. (Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapmak gerekiyor ama ben hava aydınlık iken fotoğraf çekmek için hemen kestim, bu yüzden kremaları biraz aktı)

16 Yorum:

Blogger Zeynep Seda dedi ki...

Saziyecim, benim annecim bu keki muzlu yapar. Yaparken kizarir, terler, sinirlenir :) cunku dedigin gibi bir kac puf noktasi var ve biraz da cabuk davranmak gerekiyor. Ama sonucta tadi hic bir seye degisilmeyecek sahane bir pasta cikar, eminim seninki de cok lezzetlidir. Ellerine saglik!

Opuyoruuuum

3/31/2006 04:41:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık, çok güzel görünüyorrrrrr. Mutlaka yapacağım.

3/31/2006 10:05:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

sitenizi severek takip ediyorum artık benimde yorum eklemem gerektığini düşündüm bir izmitli olarak rulo pastayı bende cok severim bir püf noktasıda tepsiye ince bir şekilde dökmek gerekiyor tepsi olcüsü vermeniz iyi olmus ellerinize sağlık sevgilerle

3/31/2006 12:59:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Gercekten öyle güzel ve yararli bir bilgi verdinki.Bende bu rulu pastalari yapmayi ve tabiiki yemeyi cok seviyorum ama su yumurta kokusu beni cok rahatsiz ediyordu.Gerci bir gün dolapta beklerse kokusu gidiyordu ama bu limonlu-sekerli-su ya hemen ilk firsatta deneyecegim.
Bu aralar cok calisiyorum evde pasta yapmaya hic zamanim olmuyor ama mutlaka bu rulo pastayi deneyecegim.
Faydali bilgilerin icin cok tesekkürler.
Hoscakal.

3/31/2006 01:29:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Şaziye,bugüne kadar rulo pastayı daima muzlu yaptım.Böyle hiç yapmadım.Senin tarifini deneyeceğim,teşekkürler.

3/31/2006 03:14:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Zeynep, pastalar annelerin elinden daha bir lezzetli olur, değil mi?

Pembeli yorumun için teşekkürler:)

Selma, çok teşekkürler, sevgiler...

Rahime, ben yumurta sevmeyenlerden olduğum için böyle yumurtalı tariflerde kokuyu gidermek en büyük problemim. Kekin içine kattığım limon suyu ve sonrasında serptiğim limonlu-şekerli su fayda sağlıyor.

Beyhan, muzlu da harika oluyor gerçekten, ortasına konan muz görüntü olarak ta çok şık oluyor.

3/31/2006 05:04:00 ÖS  
Blogger DAMLA dedi ki...

Şaziye'cim,
harika görünüyor, ellerine sağlık...
Yapılacaklar listesine hemen alındı :))

4/04/2006 11:27:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

sazie abla merhaba. ben 5 aylık hamileyi canım sürekli hamur işi istiyor.geçtim bilgisayarın başına.farklı tarifler arıyorum.katmerli poğaça çok hoşuma gitti fakat tarifini yazmamışsın.en kısa zamanda tekrar urarım.

4/28/2006 01:58:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Burcu, inşallah hayırlısıyla bebeğine kavuşursun. Katmer poğaçanın tarifini konulara göre arşivde, hamurişleri bölümünde bulabilirsin. Sevgiler...

5/01/2006 05:27:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye merhaba,

ellerine sağlık, ben de denemek istiyorum. Bir şey soracaktım; kremasında kullandığın çikolata bitter mi yoksa sütlü mü? Cevap verirsen sevinirim.

Sevgiler,
Defne.

9/01/2006 01:51:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Defne'cim, genellikle bitter çikolata kullanıyorum ama evde hangisi varsa onunla yapabilirsin. Kolay gelsin, sevgiler.

9/01/2006 05:09:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba, tarifleriniz gerçekten çok beğendim. Benim eşim de hazır kremalardan hiç hoşlanmaz. Ben de evde yapmaya çalışırım. Ama şimdiye kadar pastanelerde yapılan krema tadını yakalayamadım. En son sizinkini denedim.(kakao katmadım) Denediklerimin en iyisi sizinkiydi ama krema un tadı alıyordum. Bildiğiniz sade krema tarifi var mı her türlü pasta kullanabileceğim. Teşekkürler

12/21/2006 05:40:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

slm.acaba yanlismi okudum diye kek malzemesini defalarca okudum ama beni düsündüren 7 yemek kasigi undan nekadarcik kek cikabilirki hamur kabarsa bile fazla birsey cikacagina inanamiyorum.acaba yanlis yazma ihtimali olabilirmi.tskler.

2/06/2007 12:57:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Merhaba, 7 yemek kaşığı un kullanılıyor, doğru:) Şöyle açıklamaya çalışayım; pandispanya tariflerinde yumurtadan başka sıvı malzeme kullanılmadığı ve yumurta ile şeker krema kıvamına gelinceye kadar, uzun süre çırpıldığı için çok fazla un kullanılmasına gerek olmuyor. (Yemek kaşığı ile verilen ölçüler -özellikle ''silme'' diye belirtilmediği takdirde- kaşığın üzerinde hafif bir tepecik oluşacak şekilde ölçülür ve 7 yemek kaşığı un 1 su bardağına denk gelir.)

2/06/2007 02:09:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba ben 19 yasında pasta yapmayı we yemeği cok sewen bir kızım sürekli okuyorum we denıyorum pastaları cok güzeller tek tutturamadıgım rulo pastanın kekı.ewde dawul fırın war we yaglı kagıda ragmen cok pişiyor wee kagıttan ayrılmıyor napmalıyım sizceee???

8/13/2007 10:27:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

kusura bakmayın ama ben yaptım hiç beğenmedim

8/14/2007 02:42:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa