Ad:
Konum: izmit, Turkey

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Salı, Şubat 28, 2006

DOMATES ÇORBASI


Sofralarımızın, özellikle kış aylarında vazgeçilmezidir çorbalar. Hele benim gibi yemek seçen çocuklarınız varsa kurtarıcıdır. Bizim evde çorbaların en çok tercih edileni tarhana çorbası. Mercimek ve domates ikinci sırayı paylaşıyor.

Malzemeler (4 kişilik)

Yarım litre domates suyu
Yarım litre soğuk su
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için; rendelenmiş kaşar

Yapılışı

Tencereye sıvıyağı ve tereyağı koyup, unu ekleyin ve kısık ateşte 2-3 dakika kavurun. Üzerine soğuk suyu ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Domates suyunu ve tuzunu ekleyip karıştırarak kaynatın. 1-2 dakika kanadıktan sonra ocaktan alıp, üzerine rendelenmiş kaşar ilave edin ve servis yapın.

Not: 1-Çorbanın tuzunu eklemeden önce domates suyundaki tuz miktarını tadarak kontrol etmenizde fayda var.
2-Servis yaparken üzerine küçük küçük doğranmış ve fırında kızartılmış ekmekler koyabilirsiniz.

21 Yorum:

Blogger zeytinağacı dedi ki...

Şaziye Merhaba ,
Benim en sevdiğim ve sık yaptığım çorba domates çorbası . Ben su yerine sütle pişiriyorum çok lezzetli oluyor, domates püresi kullanıyorum, gerçekten üzerine biraz kaşar ve kıtır ekmek ufaklarıyla nefis bir çorba ellerine sağlık.

2/28/2006 11:26:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Şaziye Hanım,
Bu çorbayı çeşitli tariflerle (tabi tat ve aromaları da farklı olur) yapmak mümkün. Benim tarifim ise şöyle:
3 tatlı kaşığı domates salçası (ev salçası olmayacak) 1 yumurta sarısı ve suyla karıştırılır.
Tencerede 3 tatlı kaşığı un, tereyağı veya sıvıyağda kavrulur, pembeleşince üzerine salça sosu ve tuz ilave edilir. Kıvamı suyla ayarlanarak kaynatılır, altını kapatmadan önce içine bir su bardağı süt ilave edilir.
Afiyet olsun.
Meliha

2/28/2006 11:56:00 ÖÖ  
Blogger Sibel dedi ki...

Eline sağlık, benim de en sevdiğim çorbalar arasında. Öğrenciyken ev yemeği yapan lokantalarda yerdik bazen, çorbalardan bunu tercih ederdim hep, üstünde kaşarla servis ederlerdi, bayılırdım!

2/28/2006 12:30:00 ÖS  
Anonymous cennet dedi ki...

harika görünüyo tarifini hemen yazcam ellerine sağlık canım nasıl istedi şimdi.

2/28/2006 04:23:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

slm siteniz cok güzel...takipcinizim...

2/28/2006 04:46:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Aslı ve Meliha, tarif ve önerilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim, domates çorbası yapmak isteyenlere değişik alternatifler sunmuş olduk böylece.

Sibel'ciğim, ben de ilk kez üniversitedeyken gittiğimiz bir pizzacıda yemiştim kaşarlı domates çorbasını, sarmısaklı ekmekle servis ederlerdi. Annem de biz küçükken domates çorbasına benzeyen bir çorba yapardı, içine süt, domates salçası ve pirinç koyardı ve kaşarsız yenirdi, öyle de güzel oluyor.

Cennet ve isimsiz yorumlarınız için teşekkürler.

2/28/2006 06:39:00 ÖS  
Anonymous RAHIME dedi ki...

Slm Saziye hanim
benim domates corbam hic böyle kirmizi olmuyor.neden acaba.Domates salcasi kullandigim zamanda böyle kirmizi olmuyor.Hatta ev salcasi ile denedim yine olmadi.Acaba siz yemeklerinizde hangi salcayi kullaniyorsunuz?
Tesekkürler...Selamlar

3/01/2006 04:26:00 ÖS  
Anonymous RAHIME dedi ki...

Meliha acaba neden tarifinde ev salcasi olmayacak demis merak ettim.....nedeni ne...???

3/01/2006 04:31:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Rahime, ben domates suyuyla yapıyorum, o yüzden rengi böyle oluyor. Hazır salçayla yapılınca da aynı renk elde ediliyor. Ev salçası biraz daha koyu renkli olduğu için Meliha tavsiye etmemiştir sanırım.

3/01/2006 07:41:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Şaziye Hanım,

Sayfanızı büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Tariflerinizden çok yararlanıyorum. En iyi yemek sitelerinden birisiniz. Ben domates suyunu nasıl hazırladığınızı öğrenebilir miyim?

Sevgilerimle,

Çiğdem

3/02/2006 03:57:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Çiğdem, domates suyunu marketten hazır alıyorum. (sen böyle sorunca utandım şimdi, neden yazdan hazırlamadım diye:)

3/02/2006 06:10:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba saziye hanim,

34 yasinda 5 cocuk annesiyim hollanda da yasiyorum kizinizin b vitamini hikayesini okuyunca size yazamadan edemedim.Asil meslegim cocuk ve aile psikologosi ogretmeniyim ama su an nakliyat sirketinin sekreteriyim bende aslen adapazarliyim.cocuklarin hastasiyim deli olurum onlarin zekalarina ve sizin kizinizin zekasina da ben hasta oldum hasta benim icin operseniz cok sevinirim hadimi asmadigimi umarim herseyiniz cok mukemel basarilarinizin devamini dilerim.saygilarimlan,. ben NISA

3/03/2006 10:20:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

SLM

3/03/2006 10:42:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Nisa, 34 yaş, 5 çocuk ve çalışma hayatı! Çocuklara olan sevgini çok iyi anlatan bir tablo. Sen süper bir anne olmalısın, tebrikler. Hollanda'ya selamlar...

3/03/2006 12:34:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

deneme

3/13/2006 06:49:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba,
bugun sizin sayfanızı farkettim.
cok hos olmus.,
ben domates corbasını cok sevmeme ragmen bir türlü damak tadıma uygun guzel tarif bulamamıstım. hafif şekerli olan tadı seviyorum.sizin tarifi denedim.
icine ilave olarak 1 bardak sut ekledim.gercekten nefis oldu.tesekkurler.alev/izmir

3/13/2006 06:54:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Alev, beğenmenize çok sevindim. Afiyet olsun.

3/13/2006 09:51:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Şaziye,

Veda yazını görünce çok üzüldüm. Çok tarifinden yararlandım. Hakkını helal et. Gitmeden önce zahmet olmazsa tarhana ve mercimek çorbanın tarifini verebilir misin? Senin tariflerine göre yapınca çok güzel oluyor.

Sana ve ailene sağlık ve mutluluklar dilerim.

Sevgilerimle,

Ceren

5/29/2006 11:49:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Ceren'cim, giderayak tarif istemen beni gülümsetti:)) teşekkürler.

Tarhanayı kayınvalidemler İzmir'de yapıyorlar, sağolsun banada her sene bir torba verir. (kullandığım tarhananın toz halini buradan görebilirsin http://mutfakguncesi.blogspot.com/2006/01/mutfaim.html) Tarhanayı önce ılık veya soğuk su ile yarım saat kadar ıslatıyorum. Ölçü vermek gerekirse şöyle diyebilirim, 4 yemek kaşığı tarhanayı 1 su bardağı su ile bir kabın içeriside ıslatıyorum. Tencereye 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı domates-biber karışık salça koyup azıcık kavuruyorum. 1 çay kaşığı kurunane ve 4 su bardağı kadar su koyup, ıslattığım tarnayı da ilave ediyorum, tuzunu ayarlayıp, kaynayana kadar karıştırıyorum. 10 dakika kısık ateşte kaynatıp, ocağı kapatıyorum. Sarımsak seversen salçayı kavururken içine 1 diş doğrayabilirsin.

Mercimek çorbası için ölçü veremiyorum, soğanı irice doğrayıp sıvıyağ ile kavuruyorum. Biraz un ilave edip 2-3 dakika daha kavuruyorum ve unun topaklanmaması için soğuk su ekliyorum(bu esnada un, kum gibi dağılır) Ayıklayıp yıkadığım kırmızı mercimeği ve tuzunu ekleyip, kısık ateşte mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyorum, el blendrı ya da süzgeçten geçiriyorum.

Afiyet olsun, sevgiler...

5/29/2006 12:19:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Şaziye,

Ne kadar iyisin. Tariflerin için çok çok teşekkür ederim.

İnşallah blogunu kapatmazsın.

Ceren

5/29/2006 03:32:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Teşekkürler Şaziye Hanım

3/18/2012 07:45:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa