Pazartesi, Ekim 16, 2006

YE#15 HURMA TATLISI


Birkaç yıl önce tatil için kaldığımız bir otelde şekil olarak hurmaya benzeyen, ortasında da hurmanın çekirdeğini temsilen antep fıstığı olan bir tatlı yemiştim. Çok beğenmiş fakat tarifini alamamıştım. Etkinlik konusu bayram tatlıları olunca bende ne zamandır aklımda olan o tatlıyı doğaçlama bir tarifle denedim. İlk yapışımda yağda kızartarak ikincisinde ise fırında kızartarak pişirdim. Yağda kızartılmış versiyonu orjinale daha yakındı. Ama fırında yapılanda kalburabastıya benzeyen hoş bir tatlı oldu.

Malzemeler
50 gr eritilmiş tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un (yaklaşık 1,5 su bardağı)
bütün,tuzsuz antepfıstığı (çok az)

Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı
Şerbet için şekeri ve suyu kaynatın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.

Hamuru için un hariç diğer malzemeleri karıştırın. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur tutun. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar alıp, içine bir tane bütün antepfıstığı koyup, kapatın. Fırın tepsisine dizip, 180 derecede kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbet döküp, bir tepsiyle üzerini örterek şerbeti çekene kadar dinlendirin.


Kızartarak yapmak için;

Tavaya bol sıvıyağ koyup, kısık ateşte yağı ılıtın. Tatlıları aynı şekilde hazırlayıp, ılık yağa atın. (Kızartarak yapılacaksa hamurun içinde tereyağ yerine margarin kullanmak daha iyi olacak sanırım, çünkü kızartırken tereyağ çok köpürüyor) Kısık ateşte iyice kızartın. (ateş harlı olursa çok çabuk yanıyor) Çıkarıp soğuk şerbete atın. 10 dakika şerbeti çektikten sonra çıkarın.

İkinci kısmı kızartmak için ocağı söndürüp yağın ılınmasını bekleyin ve tekrar aynı işlemleri tekrarlayın.

Etkinlik için hazırlanan diğer tarifleri Dersaadet'in sayfasında görebilirsiniz.

15 yorum:

  1. çok güzel görünüyorlar,ellerinize sağlık.

    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. mmm, .ok güzel olmuş kalburbastıya bayılırım bu da buna ek süper olmuşş

    YanıtlaSil
  3. cok guzel gorunuyor.fotograflariinda cok basarali bence.tebrikler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba canım tatlıların süper olmuş harika görünüyorlar. Ellerine sağlık.
    Hoşça kal.

    YanıtlaSil
  5. çok güzel bi tatlıya benziyor bu etkinlik tam bana göre kimbilir ne müthiş tatlarla tanışacağız

    YanıtlaSil
  6. harika gorunuyorlar, ben gercekten hurma kullanarak yaptın sanmıstım, sekilleri aynen hurmaya benzemis, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  7. Selam,
    Tatlin cok güzel olmus. Eline saglik.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. selam talı çok güzel gözüküyor kızartılımış hali biraz lokma tatlısı gibi sanki elelrinize sağlık
    sevgilerimle fikriye

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık tatlı nefis görünüyor sevgiler Ebru

    YanıtlaSil
  10. Merhaba saziye,tatlin gercek hurma gibi olmus,seklini iyi yapmissin,ellerine saglik.
    www.blogcu.com/baharcicegi/

    YanıtlaSil
  11. ramazan günü öylesine zorki bu tatlıya bakmak. ya bu kadarmı tatlı görünüür bi tatlı. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Arkadaşlar güzel yorumlarınız için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  13. Bugün ellerini semaya gönlünü Mevlaya aç, bugün günahlardan olabildiğince kaç, bugün en gizli incilerini onun için saç çünkü bugün kandil, kandilin mübarek olsun EBRU

    YanıtlaSil
  14. Hayirli aksamlar Saziye,kandiliniz mübarek olsun.Sevgiler Behiye

    YanıtlaSil
  15. tesadüfen uğradım..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil