Cuma, Ekim 20, 2006

SEBZELER VE ETLER

İftar menüsünü hazırlarken ana yemek olarak ne yapacağıma karar verdiğimde işin büyük kısmını hallettiğimi düşünüp rahatlıyorum. Çorba-zeytinyağlı-tatlı tercihleri bana daha kolay geliyor. Ana yemek olarak hazırladığım et yemeklerini genellikle sebze takviyesi ile pişiriyorum. Ete eklenen sebzeler yemeği hem lezzet olarak zenginleştiriyor, hem de -özellikle kalabalık iftarlarda- bereketlendiriyor. [Ramazan ayının sonuna geldik, iftar yemeği için tarife pek lüzum kalmadı ama, belki bayram menüleri için faydalı olur:)]

Şimdiden herkesin Ramazan Bayramını kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Sebzeli Tavuk


Yarım kg kuşbaşı tavuk göğsü
1-2 tane patlıcan
2 orta boy patates
1-2 tane havuç
7-8 tane mantar
1 avuç bezelye
2 domates
1 tatlı kaşığı salça
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kekik
karabiber, tuz
çok az kaşar rendesi

Yapılışı

Bir tencereye 2-3 kaşık sıvıyağ koyup tavuk etlerini ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Üzerine salça, 2 su bardağı kadar sıcak su ve tuz ekleyip kısık ateşte etleri pişiriyoruz.(pişme esnasında suyu biterse sıcak su eklenebilir)

Soğanı yemeklik, havucu halka, diğer sebzelerin hepsini kesme şeker büyüklüğünde doğruyoruz. Ayrı bir tencereye yarım çay bardağı kadar sıvıyağ koyup soğanı katıyoruz ve 1-2 dakika çeviriyoruz. Domates ve bezelye hariç sebzelerin hepsini ekleyip, tuzunu da ilave ediyoruz ve orta ateşte soteliyerek pişiriyoruz. (10-15 dakika) Üzerine kekik, bezelye ve domatesi ekleyip, 5 dakika daha pişirip ocağı kapatıyoruz. (dondurulmuş bezelye kullacaksanız biraz daha önce eklemelisiniz)

Pişmiş olan tavuk ve sebzeleri karıştırıp bir borcama döküyoruz. Yemeği servis edeceğimiz zaman üzerine biraz kaşar serpip fırında ısıtıyoruz.



Mantarlı Bonfile


700 gr dilimlenmiş ama dövülmemiş bonfile
250gr mantar
3-4 tane sivribiber
2 orta boy domates
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
sıvıyağ
kekik, karabiber, tuz

Yapılışı

Bir tencereye 2-3 kaşık sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Bonfileleri kızdırdığımız yağa atıp harlı ateşte her iki tarafını rengi değişene kadar(1'er dakika) kızartıyoruz ve kenara alıyoruz. (harlı ateş olması önemli, aksi halde bonfile su salar) Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda çeviriyoruz. Bonfileleri ve salçayı ekliyoruz. 2 su bardağı kadar sıcak su ekleyip, tuz ve karabiberi kattıktan sonra etler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. (Bu işlemi düdüklü tencerede yapmak daha pratik, ama daha az su ekleyin)

Mantarları yıkayıp doğruyoruz. Üzerine biraz limon suyu serpip, elimizle hafifçe harmanlıyoruz(böylece pişirirken mantarlarımız fazla kararmamış oluyor) Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Mantarları ekleyip tuzunu da katıp harlı ateşte soteliyerek pişiriyoruz. Biber ve domatesleri ekleyip 2-3 dakika daha soteliyoruz ve üzerine kekik serpip ocaktan alıyoruz.

Bir borcama pişmiş olan bonfileleri dizip, üzerine mantarı seriyoruz. Servis yapacağımız zaman fırında ısıtıyoruz.

*Bu yemek bonfile yerine biftek kullanılarak da yapılabilir. Ama bonfile daha yumuşak olduğu için küçük çocuklar daha kolay yiyebiliyor.

**Her iki yemekte istenirse saatler öncesinden hazırlanıp servis zamanında ısıtıldığı için misafir menülerinde çok kolaylık sağlıyor.

12 yorum:

  1. merhaba ikiside çok nefis görünüyor, ellerine sağlıkk,, değişik yemek tariflerine bayılıyorumm, sevgiler, iyi bayramlar..

    YanıtlaSil
  2. sevgili şaziye tavuk ve mantar yanyana gelince enfes oluyor ben çok seviyorum bana göre kırmızı ete görede hazmı kolay oluyor ellerine sağlık hem göze hemde gönle hitap etmişsin
    sevgilerimle serap

    YanıtlaSil
  3. Şaziye'cim ellerine sağlık nefis görünüyorlar sevgiler iyi bayramlar Ebru

    YanıtlaSil
  4. Yıldız, teşekkürler, iyi bayramlar.

    Serap, ben de çok yakıştırıyorum tavuk ve mantarı, özellikle bol kekikle birlikte.

    Ebru'cum, teşekkür ederim, sana da iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
  5. Ramazan bayraminiz kutlu olsun,sevgiler behiye

    YanıtlaSil
  6. Behiye'cim, teşekkür ederim, size de mutlu bayramlar dilerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Şaziyecim inan ikiside harika eline sağlık tarifler içinde ayrıca teşekkürler.
    Bayram sabahları, demli bir çay, su böreği, bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı bunların hepsi Bayramın güzellikler iyi bayramlar dilerim

    YanıtlaSil
  8. şaziyecim sevdiklerinle beraber geçireceğin güzellikte birbayram geçirmeni temenni ederim herkesin bayramı mübarek olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Susam, teşekkürler, sana da iyi bayramlar.

    Emine'cim, iyi bayramlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Şaziye
    Damağını, ruhunu ve çevreni tadlandıran, gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim...sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, iki yemekte çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Mutfak Meleği ve Pembeli, çok teşekkür ederim, sevgiler...

    YanıtlaSil