Ad:
Konum: izmit, Türkiye

İletişim: mutfakguncesi@gmail.com

Perşembe, Mart 09, 2006

ELMALI KURABİYE


Elmalı kurabiyeyi ilk kez annemle birlikte gittiğimiz bir komşumuzda yemiştim, 7-8 yaşlarındayken. O ne kadar lezzetli birşeydi öyle, ama çocukken bize ''misafirlikte yediğin birşeyden - çok beğensen bile- ev sahibi ikram etmeden tekrar istenmez'' kuralı sıkı sıkı tenbihlendiği için ikinciyi isteyememiş ve yediğim kurabiyenin tadı damağımda, eve dönmüştüm:)


Malzemeler

150 gr yumuşatılmış tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı nişasta
1 su bardağından biraz az pudra şekeri
3-3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

İçi; 3 elma
2 çay kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı tozşeker

Üzeri için; 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı

Elmaları soyup, rendeledim, şekerle birlikte orta ateşte suyunu çekene kadar kavurdum. Tarçın ekleyip, soğumaya bıraktım.

Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp, un ekleyerek, ele yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur yaptım. Hamuru 5 parçaya ayırıp, 30-35 cm açtım ve kestim. Elmalı harçtan koyup, sigara böreği sarar gibi sardım. Pişirme kağıdı serdiğim tepside, 170 derecede, çok hafif pembeleşene kadar pişirdim. Sıcakken pudra şekerine batırdım.
(Kurabiyeyi tepsiden çıkarırken kırılmaması için, pişirme kağıdı kullanmanızı tavsiye ederim)


34 Yorum:

Blogger Pitircik dedi ki...

Merhaba Saziye,
Buna benzer bir tarif bende de var, annem vermisti. Bu kurabiyeler gercekten cok lezzetli oluyor. Ellerine saglik!
Sevgiler...

3/09/2006 09:31:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba
şizin yaşadığınız olaydan derş almamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle çoçukları şımartmadan ikram huşuşunda cömert olmamız gerektiğini düşünüyorum.
Şeverek yaptığınız paştalarla çoçukların gönüllerini kazanabilmeniz dileğiyle.....

3/09/2006 10:35:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Rahmetli annem, bu tarifi cevizle yapardi biz cocukken. Seklini de pogaca sekli verirdi. Ama ufak pogacalar,cok güzel olurdu. Benim merak ettigim hangi nisastayi kullaniyorsunuz?

3/10/2006 10:09:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba Şaziye hanım,
Ben yıllardır ve birçok elmalı tarif denemiş başarılı olamamış biri olarak bir de bunu deneyeceyim .Daha önce yazdığınız bir çok tarifde başarılı oldum . Umarım bunda da başarılı olurum. Olmazsa da ben elmalı kurabiyeleri yapamıyorum:) derim. Ama başalı olursam ne süpriz olur ev halkına :)
Ellerinize sağlık diyorum .
Neriman

3/10/2006 10:17:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba Şaziye hanım,
Ben yıllardır ve birçok elmalı tarif denemiş başarılı olamamış biri olarak bir de bunu deneyeceyim .Daha önce yazdığınız bir çok tarifde başarılı oldum . Umarım bunda da başarılı olurum. Olmazsa da ben elmalı kurabiyeleri yapamıyorum:) derim. Ama başalı olursam ne süpriz olur ev halkına :)
Ellerinize sağlık diyorum .
Neriman

3/10/2006 10:17:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye hanım, elmaların içine irice kıyılmış ceviz katmanızı tavsiye ederim. tadı o zaman çok daha güzel oluyor. ben bunu tek tek sarma şeklinde değil de tart kalıbında yapıyorum. daha az hamur daha çok elmalı cevizli iç yemiş oluyorsunuz. tavsiye ederim...tart kalıplarım da altı çıkan tart kalıplarından. böylece sunum da çok şık oluyor.bu kalıplardan paşabahçede bile var ama ben tepe mağazasının mutfak kısmından almıştım.

iyi günler

gülce

3/10/2006 10:44:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba elmalı kurabiyeye bayılırım eşimde öyle. çok güzel görünüyor elinize sağlık.arkadaşlarında dediği gibi bende elmalı harca iri ceviz parçaları koyuyorum lezzeti artıyor.görüşmek dileğiyle.

3/10/2006 12:11:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Elmalı kurabiyeye bende eşimde bayılır.elinize sağlık harika görünüyor.arkadaşların dediği gibi bende elmakı harca iri ceviz parçaları ilave ediyorum lezzeti artırıyor.

3/10/2006 12:14:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba, misafirlikte yaşadığın bu olay bana tecrübe olsun. benim de bir oğlum var, henüz 1,5 yaşında. ben ona böyle bir tembihte bulunmayayım. kurabiyeler harika görünüyo, en kısa sürede yapmayı düşünüyorum.

3/10/2006 12:17:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Merhaba Pıtırcık, özlettin kendini.

Balböceği, düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim, sevgiler.

İsimsiz- Tarif için herhangi bir nişasta kullanılabilir. Ben daha ekonomik olduğu için 400 gr lık paketlerde satılan güneş nişasta kullanıyorum.

Neriman hanım, umarım bu denemenizde başarılı olur ve evdekileri sevindirirsiniz, sonucu bana da yazın olur mu?

Sevgili Susam ve Gülce, elma-tarçın-ceviz üçlüsünü bende çok severim, birdahaki sefere cevizde ekleyeceğim. (Gülce çikolatalı cheesecake tarifini hala bekliyorum, sevgiler.)

İsimsiz- Şimdiki çocukların pek çoğu iştahsız olduğundan biz anneler -yavrum, biraz daha yermisin, diye sürekli başındayız zaten, bu yüzden benim yaşadığım duruma düşme problemi pek yok gibi:)

3/10/2006 02:56:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Saziye ellerine saglik,cok güzel görünüyorlar.Bazi arkadaslarin belirtigi gibi bende ceviz katiyorum icine ve cok arika oluyor.Benim merak ettigim bu kurabiyelerin hamuru acaba yumusak mi yoksa kitirmi( hani yerken agizda daglan kurabiyleler varya :))) oluyor.Ayrica nisasta kullanmasam nasil olur ?
Sevgiler...

3/10/2006 04:12:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Rahime, içinde yoğurt olduğu için diğer kurabiyeler kadar kıtır olmuyor, ama yinede hoş ve lezzetli bir hamuru var. Daha kıtır olmasını istersen yoğurt miktarını azaltıp, yağ miktarını arttırmak gerekiyor, o zaman da bu şekilde açılmıyor, poğaça gibi tek tek kapatılabiliyor. Nişastayı hemen her kurabiyede kullanıyorum ben, daha beyaz ve ağızda eriyen kurabiyeler olsun diye.
Sevgiler, selamlar.

3/10/2006 04:32:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Aciklamalarin icin cok tesekkür ederim. Bende bu kez nisasta kullanacagim.Agizda eriyen bir kurabiye olsun diye...
Güzel bir haftasonu diliyorum....

3/10/2006 04:44:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

ilk yaptığım elmalı kurabiyeyi düşündüm de karnıyarık gibi olmuştu. Allahım o ne berbat bir görüntüydü. Benimde sizin gibi çocukluğumda yeyip te hayran olduğum tatlardan biridir elmalı kurabiye. Sanıyorum bu akşam deneyeceğim. Ellerinize, yüreğinize, emeğinize sağlık.

3/10/2006 04:54:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bu ara herkes sözleşmiş sanki benim en sevdiğim tatlardan olan elmalı lezzetleri yapıyor.Çok da güzel oluyor.Bi ara internette tırım tırım elmalı kurabiye tarifi aramıştım,demekki bugünlerde yapmalıymışım bu işi:)Ellerinize sağlık.Tam aradığım tarif diyebilirim.Teşekkürler..

3/10/2006 06:05:00 ÖS  
Blogger DAMLA dedi ki...

Bizim zamanımızda öyle bir düşünce vardı değil mi? Şimdi sen bahsedince hatırladım. Ben misafirlikte çay içebilmeye koca bir kızken başlamıştım biliyormusun?.. annem dökerim falan diye misafirlikte çay içilmez derdi hep!!!

3/10/2006 06:11:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba Şaziye hanım,
Daha önce denemelerimde elmalı kurabiyede her zaman başarısız olduğumu söylemiştim .Bu sefer ki denemem diğer denemelerime göre daha güzeldi. Yarın bir deneme daha yapacağım onun daha iyi olacağını sanıyorum. Ama bu gün ev halkı gelişme var devam kararı aldı:)Bir daha bu denemeyi yapma diyen olmadı:)
Neriman

3/11/2006 09:29:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şaziye hanım merhaba,

cheesecake sevmediğinizi bildiğim için çikolatalı cheesecak tarifini istediğinizi -siz söylemişseniz de eğer- ben ıskalamışım...

en kısa zamanda ileteceğim size. tarif Anne Willian'ın resimleriyle adım adım çikolatalı tatlılar kitabından...bu yazarın bir de meyveli tatlılar kitabı var ve ben bu iki kitaptan birçok tatlı yaptım. çoğunda da başarılı sonuçlar aldım. özellikle hareli pasta (çikolatalı cheesecake), profiterol ve normandiya usulü armutlu tart (kremasına yoğun badem ekleniyor ve çok güzel oluyor) çok talep gören pastalardan oldu.kitaplarda püf noktaları da bahsediliyor.size tarifte onu da aktarmaya çalışırım.

görüşmek üzere...

gülce

3/13/2006 02:04:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

şaziye hanım mail edresinize çikolatalı cheesecake tarifini gönderdim...

yapımı fotoğraflarla anlatıldığı için mail olarak gönderdim. alamazsanız veya başka bir sorun olursa haber verin lütfen

iyi günler

gülce

3/14/2006 01:45:00 ÖS  
Blogger saziye dedi ki...

Sevgili Gülce, tarif geldi,az önce baktım. Hemen sütçüye telefon ettim, lor yapmak için süt istedim, yarın sabah getirecek. 1-2 gün içinde deneyeceğim inşallah. Çok teşekkürler.

3/14/2006 02:13:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

umarım bu sefer memnun kalırsınız cheesecake denemenizden :=) orjinal tarifte krem peynir yazıyor aslında ama lor peynirinden de yapılabileceği belirtiliyor. bizdeki krem peynirlerin tamamında tuz var malesef ve tuzlu olursa yiyebileceğiniz en iğrenç tatlı oluyor :) bir kez hazır lor almıştım ve satıcıya güvenip tuzlu mu diye bakmamıştım o günden beri loru kendim yapıyorum. aslında benim favorim meyveli cheesecakedir ama bunu da çikolata canavarı yiğenim çok beğeniyor. aslında ağzına peynir koymaz ama bu sayede peynir yediriyoruz ona :) kolay gelsin. yapım aşamasında sorun yaşarsanız haber verin. gerçi resimleri de olunca iş çok basit hale geliyor. sadece biz lor kullandığımız için karışımımız biraz pütürlü oluyor o da pişince anlaşılmıyor bile. lora eklenecek süt miktarını yazamıyorum çünkü bu miktar lora göre değişebiliyor. siz gözkararı ayarlarsınız artık.

kolay gelsin, afiyet olsun...

gülce

3/15/2006 08:26:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Şaziye Hanım,
Bu sefer elmalı kurabiye yapma maceram yıllar sonra güzel sonuçlandı. Çok teşekkür ediyorum .Ellerinize sağlık
Neriman

3/18/2006 12:48:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Tebrikler Neriman hanım, sizinde ellerinize sağlık, yiyenlere afiyet olsun.

3/18/2006 12:53:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Şaziye Hanım,
Hafta sonu elmalı kurabiye tarifinizi denedim.Yalnız hamuruna ben 1 paket vanilya, elmalı iç malzemeye de biraz ceviz ve kuru üzüm karıştırdım.Evdekiler bayıldı.Çoktandır elmalı kurabiye yapmayı çok istiyordum.Sizin tarifi görür görmez gözüm kapalı denedim.Çünkü bende yaptığım kurabiye hamurların da mısır nişastası devamlı kullanırım tarifte olsun ya da olmasın.Bu yüzden tarifin güzel olacağından eminimdim.Hatta yaptığım keklerde de kullanıyorum ben nişastayı.Şaziye hanım sırada susamlı kurabiyeler var.Yeni tariflerinizi dört gözle bekliyorum.Kolay gelsin......

3/20/2006 09:59:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

tarifini beğendim canım çok güzel ama elmalı kurabiyenin iç malzemesi için bir önerim olacak iç malzemesini 3 orta boy elma,1 tatlı kaşığı tarçın,2 yemek kaşığı kuru üzüm ve az dövülmüş fındık olarak hazırlarsanız inanılmaz bir lezzete tanık olacaksınız tavsiyemi mutlaka uygulayın.

8/26/2007 03:08:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba elmali kurabiye gercekten cok lezzetli benim kayin validem bana vermisti buna benzer ve cok guzel oluyor benim beyimde elmali kurabiye hastasi bunuda denedim cok guzel oluyo ellerinize saglik

9/12/2007 01:59:00 ÖÖ  
Blogger ReGeN dedi ki...

merhaba çok güzel bi site bu.

9/21/2007 01:25:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba tarifiniz benim tarifimin aynısı ama ben tarifimi kaybettim o yüzden netten bulduğum ilk tarifi yaptım ama hiç beğenmedim kendi tarifimide hatırlayamadım sizin malzemeleri görünce hatırladım şimdi kurabiyenin güzel olmadığınamı yanayım yoksa malzemeler ziyan oldu onamı yanayım bilmiyorum ama bana güzel bi ders oldu öyle gelişi güzel bi tariften bundan sonra kurabiye yapmam sizin tarifinizide en kısa zamanda deniyeceğim şimdiden güzel olacağını tahmin ediyorum ve teşekkür ediyorum saygılar

10/18/2007 06:08:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

gerçekten teşşekürler

10/28/2007 03:26:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

magenta-şuan tarifi yaptım yoğurt koyunca hamur piştiğinde yumuşak oluor die yoğurt koymadım ama bu kezde nişasta olduğu için hamur toparlanmadı zar zor bişeler yaptım

2/27/2012 02:59:00 ÖS  
Blogger Unknown dedi ki...

Merhaba ben 19yasinda bir ogrenciyim tek yapabildigim elmali kurabiye (bu tarif sayesinde) ve yaklasik 5 yil once kesfettim sizi:) not defterime kaydetmistim ne olur ne olmaz diye yarin yine yapicam ve defter yanimda degil cilginlar gibi googledan tekrar arattm "elmali kurabiye kucukken misafirlige gittigimde" falan diye:) su an buldugum icin cok mutluyum size bu tariften dolayi cok tesekkur ediyorum artik elmali kurabiye ustasi olarak biliniyorum ailenin en maharetli uyesinden bile:)

3/04/2014 01:59:00 ÖÖ  
Blogger Unknown dedi ki...

Merhaba yaklasik 5yildir tarifinizi kullanan ve tek yapabildigi elmali kurabiye olan 19yasinsa bir ogrenciyim:) uzun zamandir yapmiyordum bu tarifi gecirdigim not defterimi kaybetmistim yarin tekrar yapacagim icin cilginlar gibi arattim google'i "elmali kurabiye tarifi kucukken misafirlige gittigimizde" seklinde aklimda kaldigi kadar buldugum ucin cok mutluyum su an:)size tesekkur etmek istiyorum sayenizde ailenin en magaretli uyesi bile beni bu konuda usta belledi:)

3/04/2014 02:05:00 ÖÖ  
Blogger saziye dedi ki...

Afiyet olsun:) Ağzınızın tadı daim olsun inşallah:)

3/04/2014 02:47:00 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bu tarifi defalarca yaptim cok guel oluyor, tesekkurler mutfak guncesi hanim.

10/02/2014 12:23:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa