Cuma, Ağustos 17, 2007

HAZIR YUFKA MANTISI


Buradaki gibi mantı yapmaya fırsat olmadığı zamanlarda yapılabilecek pratik bir mantı tarifi. Hazır yufka mantısının gül böreği şeklinde kıvırarak yapılan versiyonunu biliyordum, ama sevgili Emel'in yemek günlüğünde gördüğüm sarma tarzı daha pratik geldi. Hem çabuk yapılıyor, hem de yufkanın iki tarafıda açık olduğu için kıyma daha iyi pişiyor.

Malzemeler

4 tane yufka
300 gr kıyma
1 baş soğan(büyük olsun)
tuz, karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ayran

Üzerine; sarımsaklı yoğurt,
tereyağında kızdırılmış nane ve pulbiber

Yapılışı

Soğanı rondoda kıyın veya rendeleyin. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün ve 8 tane yarım yufka elde edin. Kıymayı da 8 eşit parçaya ayırın. Yarım yufkayı masaya yayın. Üzerine fırçayla önce ayran, daha sonra sıvıyağ sürün. Kenarlarını biraz içe doğru kıvırın. Kıymanın bir parçasını alıp yufkanın geniş kenarına serin. Rulo şeklinde kıvırıp, 2 cm'lik parçalar halinde kesin. Yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş tepsiye birbirine bitişik olacak şekilde dizin. Üzerine fırçayla sıvıyağ sürün. 180-190 derecede ısıtılmış fırına koyup pembeleşene kadar pişirin. (minik oldukları için çabucak pişiyorlar)

Fırında çıkardıktan sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pulbiber-nane döküp sıcak olarak servis yapın.

***Misafir için birkaç gün önceden hazırlayıp derin dondurucuda bekletebilirsiniz. Pişireceğiniz zaman çıkarıp, çözünmesini beklemeden üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp fırına verebilirsiniz.


19 yorum:

  1. Merhaba Şaziye Hanım,

    Yine harika bir tarif. Ellerinize sağlık. İnşallah uzun aralar vermezsiniz.

    İzin verirseniz bir fikrimi paylaşmak istiyorum. Eğer bloglar arasında en güzel sunum blogu yarışması açılsa

    1-Hale Hanım Sofram
    2-Şaziye Hanım
    3-Nane Limon Sevgili Münevver Hanım
    4-Bizim Pastane Sevgili ve tatlı Zinnur Hanım
    5-Dilekçe Dilek Hanım
    6-Portakal Ağacı
    7-Özlemhan -resimleri iştah açıcı-
    8-Susam
    9-Tarifname
    10-Sibel'in Kahvesi
    11-Evcini
    12-Asmadalı Emine Hanım

    dereceliklerini alırlar. Lütfen kimse kusura bakmasın. Hepsinin tarifleri çok güzel. Sunumları kendime göre değerlendirdim sadece.

    Sevgilerimle,

    Çiğdem

    Çiğdem

    YanıtlaSil
  2. sevgili saziye hanim tariflerinizin cogunu uyguladim hepsi cok guzel bu tarifinizide cok begendim yufka bulabildigim zaman yapacagim paylastiginiz icin tesekkurler ellerinize saglik selamlar

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Şaziye Hanım,

    Tarifinizi hemen denemek istiyorum.
    Mantıyı fırından çıkardıktan sonra üzerine etsuyu dökecekmiyiz...
    Sevgili Emel'in tarifinde etsuyu eklenmişte o nedenle sormak istedim...
    Çok teşekkür ederim...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Mantı krizlerine kesin ve pratik bir çözüm olmuş bu tarif...ellerine sağlık canım....Selamlar...........

    YanıtlaSil
  5. Çiğdem'cim, teveccühün beni mahcup ediyor, güzel yorumların için teşekkür ederim.

    Sevgili Nuran, umarım yufka bulup deneyebilirsin bu tarifi, biz çok beğendik. Selamlar.

    Perihan'cım, bilmukabele, selamlar...

    Çukulata, ben etsuyu dökmedim, böyle çıtır halini sevdim, içine sürdüğüm ayran ve yağın verdiği yumuşaklık yetti.

    Serin Mavi, evet aynen öyle, teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel ve çok pratik. Uygulamak için insanı heveslendiriyor, diğeri her zaman yapılamaz ya, o bakımdan. Ve bir süredir bunun tarifini merak ediyordum da, isabet oldu burada görmek. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Şaziye Hanım,

    Kahvaltı etkinliğine katılmayacak mısınız

    Gerçi sitenizde birbirinden güzel kahvaltı için tarifler var.

    Yine de katılmanızı arzu ederdik.

    YanıtlaSil
  8. sevgili şaziye ellerine sağlık uzun bir süre bilgisayardan uzaktım çok güzel tarifler vermişsin perşembeye misafirim var deneyeceğim inşaallah
    ben buralardayım beklerim inşaallah

    YanıtlaSil
  9. Meliha'cım, gerçekten çok pratik, denersen umarım beğenirsin. Sevgiler...

    İsimsiz, teşekkür ederim, mesajınız bu etkinliğe katılmama vesile oldu:)

    Serap'cım, inşallah iyi sonuç alırsın. Kızları öperim, selamlar.

    YanıtlaSil
  10. merhaba şaziye hanım bloğu yeni keşfettim fırın sütlaç ararken şu an fırındalar umarım iyi olur.eşim bekliyor da...ve dolabımda 8 adet yufka var new yapacağımı düşünüyorum çünkü börek için gerekli iç malzemem yok .mantı ise beni düşündürüyor çok kararsızım çok.. ömür- denizli

    YanıtlaSil
  11. merhaba şazziye hanım, mantıyı yaptım güzel oldu eşime biraz ağır geldi yalnız.sonra fırında dediğim sütlaçlar tam istediğim gibi olmadılar çok kabardılar taştılar.dün de elmalı kurabiye yaptım ve yıllardır denerim olmaz yine olmadı3 bardak un çok az geldi doğru yazdığınıza eminmisiniz?selamlar

    YanıtlaSil
  12. ben sitenizi yeni keşfettim ve çok mutlu oldum.artık devamlı müdavimlerinizden olacağım inşallah

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,tarifler cok güzel,ellerinize saglik.Link olarak sayfama eklicem,insal. bir mahsuru yoktur.Güzel tariflerle bulusmak üzere .

    YanıtlaSil
  14. yeniden merhaba şaziye hanım. geçen yıl sitenizi takip ediyordum araya engeller çıkmıştı ve nihayet o engeller kalktı.linke girdim ama uzun zamandır yazmamışsınız pek arayı açmazdınız ya merak ettim. güzel haberlerle buluşmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  15. SEVDİKLERİNİZLE BİRLİKTE GEÇİRECEĞİNİZ,HAYIRLI BAYRAMLAR DİLERİM

    YanıtlaSil
  16. Ben bu yemeği bir yerden tanıyor gibiyim(:

    YanıtlaSil
  17. hemen yapıyorum harika görünüyo:))tarifinize sağlık diyeyim..

    YanıtlaSil
  18. tarifinize sağlık,, ilk iş mutfağa gidip yapmak.DD

    YanıtlaSil