Çarşamba, Nisan 26, 2006
ELMALI TART
Birkaç gündür yoğunluktan dolayı yazamadım elmalı tartı. Pazartesi günü (23 nisan sonrası) tatildi ve çocuklar evdeydi. Ertesi günde benim işlerim vardı, ancak bugün fırsat bulup yazabiliyorum.
Malzemeler
(30 cm çapında tart kalıbı için)
200 gr yumuşak tereyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
2-2,5 su bardağı un
İç malzemesi;
3-4 tane elma
3-4 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
Yapılışı
Elmaları soyup, ince dilimler halinde doğrayın. Genişçe bir tavaya koyup, tozşeker ile birlikte orta ateşte 10 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın. (İyice suyunu çektirmeye çalışıp elmaları fazla pişirmeyin. Tavanın dibinde biraz suyu kalsada, elmalar soğurken suyunu çekiyor) Soğuyan elmalara tarçın ve ceviz ekleyip karıştırın.
Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını, un, nişasta, kabartma tozu ve pudra şekeriyle birlikte yoğurma kabına koyup, kumlu bir doku oluşuncaya kadar elinizle ezin.(unun yarım bardak kadarını koymayın, daha sonra hamurun kıvamına göre eklersiniz) Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı ekleyip yoğurun. (Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı)
Hamurun üçte birini üst kafesi yapmak için ayırıp, kalanını yağlanmış tart kalıbına, kenarlarını da biraz yükselterek serin. Üzerine elmalı karışımı boşaltın. Ayırdığınız hamuru 4-5 mm kalınlığında açıp, şeritler halinde keserek tartın üzerini kafes şeklinde kapatın. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Elmalı tart tarifi icin ve katmerli pogaca icin cevabınız icinde cok tesekkürler.SEVİNC.
YanıtlaSilHerzamanki gibi HARIKA ;-)
YanıtlaSilsiz harikasınız,bugne kadar yaptığım elmalı kurabiyeler çok güzel olurdu.ama bugün bir değişiklik yapıp sizin elmalı kurabiyeyi birde reçelli marmelatlı kurabiyeleri yaptım süper oldu.çook teşekkür ederim.birazdan inşaallah afiyetle ailecek yiyeceğiz.sevgilerimle.ONLARuyurken
YanıtlaSilElmali tarifleri cok seviyorum.Ellerinize saglik Saziye hanim, cok güzel görünüyor.Tariflerinizde sunu fark ettim, nisasta kullanmayi seviyorsunuz. Bu tarifinizde yine 1 su bardagi nisasta var :)elmali kurabiyede oldugu gibi....
YanıtlaSilBuarada katmer pogaca artik favorim oldu, herkes cok begeniyor. Tekrar tesekkürler....
Sevgiler selamlar....
Rica ederim Sevinç, benim için zevk:)
YanıtlaSilArzu'cum, çok teşekkürler.
Onlaruyurken, güzel sözlerin için teşekkürler, mahcup ettin beni:) Reçelli kurabiyeler bir portakal ağacı tarifi, lezzetide, sunumuda çok güzel gerçekten, ben de her yaptığımda Hatice'ye hayır dua ediyorum.
Sevgili Rahime, kurabiye türü hamurlarda nişasta çok güzel sonuç veriyor, o yüzden eksik etmiyorum. Teşekkür ederim yorumun için, sevgiler...
Merhaba Şaziya Hanım,
YanıtlaSilSitenizi gezerken adeta kendimi kaybettim,uzun zamandır takip ettiğim yemek siteleri vardı ama bayadır beni bu kadar etkileyen olmamıştı.Bu hafta komşularıma neler yapacağımı buldum teşekkür ederim:)Ellerinize sağlık...
Birben, teşekkürler. Yazdığım tariflerin birilerinin işine yaradığını duymak beni sevindiriyor:)
YanıtlaSilSaziyecim ellerine saglik.Tarifi dun deneme firsatim oldu.Gercekten nisasta katinca rengi daha beyaz ve agizda dagilan bir tart oldu.Hamur isi sevmeyen esim bile cok begendi.
YanıtlaSilSaol :D
YanıtlaSilNe nişastası acaba bu tarifteki?
YanıtlaSil