Pazartesi, Kasım 06, 2006

VİŞNELİ YOĞURTLU PASTA



Sevgili Gülce'nin aylar önce gönderdiği tarifi vişne mevsiminde denemek için bekletiyordum. Vişne mevsimi geçeli çok oldu ama ben dondurucuya koyduğum vişneleri kullanarak aylar sonra nihayet deneyebildim. Gülce'nin dediği gibi diyetteyken bile rahatlıkla yenebilecek hafif ve değişik bir pasta oldu.

(Dondurucudaki vişnelerim çekirdekli olduğundan ben önce vişneleri az su ile pişirip süzgeçten geçirdim. Elde ettiğim vişne püresi ile sosu hazırladım. Kalıp olarak 24 cm lik kelepçeli kalıp kullandım.)

Malzemeler

2 paket kepekli bisküvi (başak veya burçak)
850gr tikveşli kaymaklı yoğurt
2 yumurta
1 paket vanilyalı puding
500 gr vişne veya böğürtlen
3 yemek kaşığı buğday nişastası (ben 2 kaşık kullandım)
1 su bardağı su
4-5 yemek kaşığı tozşeker

Yapılışı

Kelepçeli kalıbı yağlayalım.(ben bir fırın poşetini keserek kalıbın tamamen kapladım, yağlamadım) Fırını ısıtalım. Bisküvileri rondodan geçirip un haline getirelim ve elimizle bastırarak kalıbın dibine yayalım.(ben bisküvilere 1-2 kaşık erimiş tereyağ ekleyip, karıştırdım) Yoğurdun tamamını 2 yumurta ile birlikte iyice çırpalım. Toz pudingi ekleyip biraz daha çırpalım. Bisküvileri yaydığımız kalıba boşaltalım. 175 derece fırında 60 dakika pişirelim. (üzeri hafifçe kızarmış olmalı)


Vişne veya böğürtleni su, şeker ve nişasta ile birlikte tencereye koyup karıştırarak kısık ateşte pişirelim. Koyulaştığında ocaktan alıp arasıra karıştırarak soğutalım. Pişen yoğurtlu karışımı fırından çıkarıp 5-10 dakika dinlendirelim ve üzerine vişneli sosu döküp, yayalım. Buzdolabında en az 4-5 saat tercihen 1 gece dinlendirdikten sonra servis edilebilir. (lezzetin oturması için mutlaka buzdolabında bekletilmeli)

Tarifin için çok teşekkürler Gülce!


26 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...lezzeti de öyledir eminim....
    ben şimdi akşama yapmak istiyorum...bir sorum var..
    bisküvilere yağ eklemediniz mi???
    sert olmadılar mı???
    cevabınıza göre denemek istiyorum...şimdiden teşekkürler..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Saziyecim,
    pastan cok güzel görünüyor.
    Ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  3. Sevgili İlkay, Gülce'nin tarifinde hiç yağ yoktu ama ben bisküvilere 1-2 yemek kaşığı tereyağ ekleyip karıştırdım.(sorduğun iyi oldu, yazmayı unutmuşum, şimdi ekledim)
    Bisküvili taban gayet lezzetli ama biraz kıtır oluyor tabii. Daha yumuşak bir taban malzemesi kullanmak istersen mart ayının arşivinde ''çikolatalı yoğurt-kek'' tarifindeki tart tabanı kullanabilirsin.
    Kolay gelsin, sevgiler.

    Arife'cim, teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  4. CEVABINIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM..AKŞAMA İNŞALLAH DENEYECEĞİM...
    DENEME SONUCUMU PAYLAŞMAK İSTERİM...

    ELLERİNİZE SAĞLIK...TARİFİ PAYLAŞMANIZA DA TEŞEKKÜRLER...
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  5. mükemmel gözüküyor sunum çok şık. lezzetide eminim öyledir ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. sevgili şaziye yine ellerine sağlık bugünlerde her açtığımda yeni bir sayfa görmek çok hoşuma gidiyor bu sayede sana merhaba diyebiliyoruz pasta çok davetkar ama bende vişne yok deneme şansımda yok gibi bu mevsimde vişne bulunmaz değilmi vişne sosu varmı acaba onuda bilmiyorum senden ricam o lezzetli pastadan 1 dilim benim içinde yermisin
    sana kolay gelsin sevgilerimle
    serap

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize saglik Saziye, cok guzel gorunuyor. Benden once yazanlar da ayni fikirde. Baska diyecek ve yazacak soz yok. Fotolara bakmaktan gozlerimi alamadim. Maasallah cok marifetlisiniz. Bizim buralarda da visne bulmak cok zor. Turk marketlerinde visne suyu satiliyor. Visne suyu ile bu pasta icin nasil sos yapip ayni goruntuyu yakalayabilim?
    Sevgiler, Defne

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Nazlı, teşekkürler:)

    Serap'cım, önceki akşam Birsen'e giderken götürmüştüm bu pastayı, inşallah birdahaki sefere birlikte yeriz.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Defne, teşekkür ederim güzel yorumun için. Pastanın görüntüsüne o kadar özenmeme rağmen çocuklara yediremedim maalesef. Biraz mayhoş tadıyla daha çok yetişkinlere uygun bir pasta bu sanırım.

    Üzerindeki sos vişne suyu ile yapılınca da benzer bir tat ve görüntü yakalanabilir bence. 2 bardak kadar vişne suyu 3 kaşık kadar nişasta ve yeteri kadar şekerle muhallebi gibi pişirilip üzerine dökülebilir.

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık görüntü çok iık tadıda çok güzeldir sevgiler Ebru

    YanıtlaSil
  11. sayfa açılır açılmaz bayıldım pastaya.gerçekten haaarika görünüyor,ellerine sağlık.

    seda
    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Bu cheesecake benzeri bir pasta sanirim. Elimde krem peynir yokken kullanabilecegim alternatif bir tarif oldu. Yogurda puding eklemek de iyi fikir. Ilk firsatta deneyecegim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık
    nefis olmuş en kısa zamanda bende yapıcam ama vişnem yok belki mandalinalı veya portakallıda olur sevgiler fikriye

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Ebru, Seda, Ayşenur, Fikriye çok teşekkürler güzel yorumlarınıza.

    YanıtlaSil
  15. Şaziyeciğim, pastan harika. Bütün haliyle çok şık ama beni daha çok dilimli hali cezbetti:) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. cok lezzetli gøzukuyor. ellerine saglik. denemek icin galiba benimde bir sonraki visne mevsinini beklemem gerekecek:( ama ozamana kadar deniyebilecegim cok guzel tarifler verecegine eminim;)
    selamlar
    hacer/norvec

    YanıtlaSil
  17. selam saziyecim, pastan güzel olmus. gecerken bir ugradim, fena etmemisim.

    layla

    YanıtlaSil
  18. görüntü harika olmuş tadıdaeminim öyledir ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Defne, Layla, Melisa çok teşekkürler.

    Hacer'cim, elmalı bir tarif ekledim az önce, tam mevsimi:)

    YanıtlaSil
  20. şaziyecim günaydın,

    ben yoğurtlu pastayı denedim....ve ben çok beğendim....yalnız benim vişneli değil çikolata soslu oldu....cheesecake den çok daha hafif...çocukların yemesi için de belki yoğurtlu karışıma biraz şeker eklenebilir diye düşünüyorum(ben eklemedim ama yeeğnim simay bir güzel mideye indirdi::)))
    tarifini paylaştığın ,ç,n tekrar teşekkür ederim.
    sevgiler, iyi haftalar,

    YanıtlaSil
  21. İlkay'cım beğendiğine sevindim. Birkaç gündür sonucu yazmayınca beğenmediğin için yazmıyorsun zannetmiştim. (Biraz değişik bir lezzet olduğu için herkes sevmeyebilir) Çikolatalı yapmak iyi fikir, hatta yoğurtlu karışıma vanilyalı yerine çikolatalı puding ekleyip üzerine de senin yaptığım gibi çikolata sos dökülerek tamamen değişik bir lezzet oluşturulabilir. Çikolatalı versiyonu denersem bloga eklerim inşallah.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. şaziyecim merhaba,
    denemek için sabırsızlandım ama aynısını yapabilmek için tikveşli yoğurt bulmak için uğraştım...migrosta buldum..diğer marketlerde nedense yoktu::((bu da benim şansım yani::(((
    bulur bulmaz denedim...gerçekten çok da beeğndim...cheesecake den daha hafif..ve ona alternatif bir tat....payşatığın için çok teeşkkür ederim şaziyecim...
    iyi haftalar...ve sitnden denemelere devam ....sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  23. merhaba,

    bir süredir takip edemiyordum sitenizi. yeni fark ettim. denemenize ve beğenmenize sevindim gerçekten..bizim de çok severek yediğimiz bir tatlı bu.

    bazı arkadaşlar vişne bulamadığınız yazmış. kışın dondurulmuş vişne veya böğürtlenle yapmak mümkün. tad kaybı olmuyor asla. bir de biz bu pastayı portakalla da denemiştik ve o da çok beğenilmişti. ayrıca biraz daha tatlı tad sevenler şeftaliyle de deneyebilir.

    hoş şu anda şeftali de bulmak mümkün değil ama ya dondurulmuş meyve ya da portakal iyi bir şeçenek.

    tarifte bisküvilere yağ ekleniyordu ama ben daha da hafif olsun diye yağ ekleme işini çıkardım ve fark ettim ki iyice bastırılırsa bisküvinin kendi yağı bisküvilerin birbirine yapışmasını sağlıyor zaten.ama tercih sizin.

    herkese afiyet olsun.

    gülce

    YanıtlaSil
  24. Gülce'cim, tarifin ve önerilerin için çok teşekkürler. Dediğin gibi değişik meyvelerle denenip, hafif ve değişik pasta seçenekleri oluşturulabilir.

    YanıtlaSil
  25. Ne kadar güzel görünüyor bu pasta,Ellerine sağlık...

    Selam ve sevgiler....

    YanıtlaSil
  26. süper oldu süper tabii keşke ben yumurtayı unutup yogurdu geri almak için ugrasmasam dahada ii olcaktım ama acemilik:) yeni tarifleri merakla bekliyorum...

    YanıtlaSil