Salı, Temmuz 04, 2006

ÇARŞAF BÖREĞİ


Aslında çarşaf böreğinin hamuru mayasız tutulur, ince çıtır çıtır bir börek olur. Ama bu şekilde yapabilmek ustalık gerektirdiği için ben kabarması garanti olsun diye mayalı yapan bir arkadaşımın tarifini kullandım. (Hem bu tarz hamurları mayasız yapmayı pek beceremiyorum, hem de bizim evde mayalı, yumuşak hamurişleri daha çok seviliyor)

Hamuru yoğurup, açıp, tepsiye koyması en fazla bir saat alıyor. Küçük yufkalar yağlanmış olarak 5-10 dakika dinlenince inanılmaz bir esneklik kazanıyor ve kolaylıkla inceltilebiliyor. (Sadece dikkat edilmesi gereken bir nokta var, hamur elinizle açarken o kadar inceliyorki en ufak bir darbede yırtılabiliyor, bu yüzden tırnaklar mutlaka çok kısa olmalı.)

Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı ılık su
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
10 gr yaşmaya (1/4 paket)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
Aldığı kadar un (4 bardak kadar)

Yağlamak için;
50 gr eritilmiş tereyağ +1 çay bardağı sıvı yağ

üzerine; kalan yağ ve 1 yumurta sarısı

içi; peynir yada istenilen başka bir iç malzemesi kullanılabilir.

Yapılışı

Mayayı, şeker ve yarım bardak ılık su ile eritin. Süt, sıvıyağ ve tuzu ilave edip, azar azar un ekleyerek yoğurun. Hamur toparlanınca unlanmış masaya alıp 5-10 dakika iyice yoğurun. Ve bekletmeden 8 bezeye ayırın.

Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açıp kenara alın ve üzerini tereyağ+sıvıyağ karışımıyla bolca yağlayıp, bu şekilde üstüste koyun. 8 yufkalık grubu bütünüyle tutup ters çevirin. Böylece en üste gelen ilk koyduğumuz yufkayı alıp, masanın ortasına koyun.(geleneksel yöntemde bu işlem bir çarşaf yada sofra bezi üzerinde yapılıyor ama ben etrafı yağlamamak için masada yapmayı tercih ettim) Parmaklarınızla, yumuşak hareketlerle inceltin. (hamur öyle elastik oluyor ki bu işlem kolaylıkla yapılıyor)

İncecik açılan yufkanın uç kısmından biraz içe katlayıp peynir ya da istenilen başka bir iç malzeme koyup, rulo şeklinde sarıyoruz ve ortadan başlayarak tepsiye yerleştiriyoruz. 30 dakika kadar tepsi mayası için bekletiyoruz.

Yağ karışımından 2-3 yemek kaşığı artıyor, kalan yağa 1 yumurta sarısı ilave edip, fırça ile böreğin üzerine sürüyoruz. 180-200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Ayran veya meyve suyuyla da servis edilebilir ama benim gibi bu sıcaklarda bile çaydan vazgeçemeyenlere börek pişerken bir yandan çayınızı demlemenizi öneririm. (Ertesi güne kalan 1-2 dilimi teflon tavada ısıttım, çok güzel oldu. Misafir için bir gün önceden rahatlıkla hazırlanabilir)

Lütfen alttaki resmin üzerine bir tıklayın ve büyük haline bakın. Hamur nerdeyse soğan zarı kadar inceliyor ve ilk başta açılan tabak büyüklüğündeki yufkalar 60 cm çapına ulaşıyor. Ve bu işlem şaşılacak derecede kolay oluyor. (çarşaf böreğinin bu kısmı bana çok zor görünürdü, yapmak isteyenleri cesaretlendirmek için zor olmadığını belirtmek istedim)

37 yorum:

  1. Dun zaten fotografini gorunce insallah tarif de gelir diye dusunmustum, yanilmadim. Ellerine saglik, harika gorunuslu, super birseye benziyor. Hemen denenecekler arasina giriyor, umarim yufkalari acarken zorlanmam.

    YanıtlaSil
  2. dunden beri tarif beklerken vakit gecmedi gercekten. bu aynen annemin carsaf børegine benziyor ama annem yufkalari teker teker kapatip dikdørtken sekli veriyordu. fakat ne yalan søyliyeyim bu resimdeki haliylen bile daha cok istah kabartiyor,"annem duymasin:)" hemen deniyecegim. ama kuru maya kullanabilrmiyim? farki anlasilirmi? hemen cevap alabilirsem sevinirim:} sevgilerimle hacer/norvec

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Hacer,annenin yaptığı şekil birer porsiyonluk oluyor anladığım kadarıyla, eminim öylede çok güzel oluyordur, deneyeceğim.
    Kurumaya kullanılabilir tabii, bizim burada yaşmaya rahatlıkla bulunabildiği için ben kurumaya pek kullanmıyorum.(aradaki fark; yaşmaya ile yapılan hamurlar, kurumaya ile yapılanlara göre biraz daha yumuşak oluyor ve daha çok kabarıyor) Kolay gelsin, sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Evren, beğenin ve yorumun için teşekkürler, denersen umarım iyi sonuç alırsın. Sevgiler, selamlar...

    YanıtlaSil
  5. Inanin cok lezzetli gorunuyor...Kendime guvensem hemen yapacam ama biraz endiseliyim.ellerine saglik,2 kizla bunca seyi yapip ortaya cikarman super...

    YanıtlaSil
  6. sevgili şaziye böreğin nefis görünüyor ama nacizane fikrimi söylemek istiyorum mayasız böreği yapmaktan çekinmene hiç gerek yok ben devamlı yaptığım için söyleyebilirim mayalı hamurdan daha rahat açılıyorlar püf noktası hamuru dinlendirmek birde ben ılık suyla hamuru yoğuruyorum yiyenler çok beğeniyorlar denemeni tavsiye ederim. ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Yeliz'cim, bence cesaret edip, denemelisin, gerçekten zor bir tarif değil. Kızlarım artık büyüdüler, mutfaktaki işlerime pek engel olmuyorlar, hatta bazen yardım bile ediyorlar:)

    Sevgili Emine, çarşaf böreğininin mayasız yapılanından yedim, çok güzel oluyor gerçekten. Ama nedense ben bu tarz yağlamalı-katlamalı hamurişlerinde maya kullanmadığım zamanlarda başarılı olamıyorum, elim yeterince yatkın değil galiba.

    YanıtlaSil
  8. Bende hep denemek isterdim sizin resimli tarifide görünce ,bana cesaret geldi bakalim sizinki gibi olacakmi?Sizi arkadas listeme ekledim,bir mahzuru yoktur umarim,banada beklerim.
    http.blogcu.com.baharcicegi

    YanıtlaSil
  9. Saziyecigim, cok guzel bir borek bu, ellerine saglik. Telasimi atlatip, vakit buldugumda, hem mayali hem de mayasizindan deneyecegim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Öznur ve Defne, benimde ilk denememdi ve çok beğendik, bundan sonra sık sık yapacağım bu börekten. (hatta dün ikinci kez yaptım, akşama kalmadı, bitti) Denerseniz, umarım sizde iyi sonuç alırsın.

    YanıtlaSil
  11. tekrar merhaba. børegin tarifini verdigin gun denedim. ilk kez yapmama ragmen harika oldu. ertesi gune kalmadan bitti:) bence arkadaslar hic tereddut etmeyin yapmasi cok zevlki ve cok ureyisli. cabucak bitiyor. annam tatilden gelince ona guzel bir surpriz olacak:] slkca yapacagim tariflerin icine girdi.hemde misafirler icin birgun ønceden yapabilecegimiz bir børek bu. bence herkes mutlaka denemeli. tarif icin tessekurler saziye. hacer/norvec

    YanıtlaSil
  12. tarif nefis görünüyor. ilk firsatta bende deneyecegim. umarim basarili olurum. banada beklerim
    suna

    YanıtlaSil
  13. Nasıl yapılacağını çok güzel anlatmışsınız.
    Başka bir yerde bu tarifi okusam denemeye cesaret edemezdim ama katmer poğacaları deneyip şahane olduklarını gördükden sonra cesaretle bu tarifi de denemek istiyorum.
    Paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Hacer, çok sevindim beğenmene:) ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun.

    Sevgili Suna inşallah deneyince beğenirsin, hemen geliyorum ziyaretine.

    Kuzine, çok teşekkürler:) Denerseniz sonucu bekliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Saziye, blogunu ve fotograflarini cok seviyorum, senin blogunu da takip ettiklerim arasina aldim, link verdim blogumda. Guzelliklerin devam etmesi dilegi ile..

    YanıtlaSil
  16. sevgili Şaziye merhabalar :) iyiki varsın çok güzel tarifler alıyor ve yapıyoruz sayende:) çarşaf böreğini de ben de ilk yayınladığın gün denedim. Tereddüt ederek başlamama rağmen hiç bir sorun yaşamadan çok kolayca yaptım. Harika oldu. tepsinin yarısını eşim tek başına yedi. Hatta fotoğrafını çekmeme bile fırsat bırakmadılar. Ellerine ve yüreğine sağlık arkadaşım. Tekrar teşekkürler. denemek isteyenler tereddüt etmesinler derim. denemezseniz gerçekten çok lezzetli bir börek kaçırmış olacaklar. sevgiler

    YanıtlaSil
  17. MERABA ŞAZİYE HANIM, BENDE TARİFİNİZİ DENEDİM. KATMER POÇADAN SONRA HAVAYA GİRDİM GALİBA. MUTFAKLA BARIŞTIM MI NE? Bİ MUCİZE GERÇEKLEŞİYO :)) ÇOK GÜZEL OLDU. ÇOK SAĞOLUN. ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Şaziye, kızım ve oğluma yapmak için mutfağa gidiyorum. Teşekkürler tarif için.

    YanıtlaSil
  19. Evren, çok teşekkür ederim. Bende seni zevkle takip ediyorum.

    Şefika, çok sevindim beğenmenize. Yapılışı göründüğünden daha kolay değil mi? Ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun.

    Sevgili Tülay, ben sadece tarifleri yazıyorum, marifetli ellerinizle uygulayan sizsiniz, ellerinize sağlık. Böyle gizli kalmış yeteneklerin ortaya çıkmasına vesile olduysam ne mutlu bana:)

    Sevgili Akçahan, inşallah iyi sonuç alırsınız, kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  20. şaziye hanım böreğiniz çok güzel olmuş ellerinize sağlık. yufkanın ucuna iç malzemeyi koyup rulo yapınca rulo tek parça mı oluyor yoksa bir iki kere dolayıp yufkayı kesip tekrar iç koyup rulo mu yapıyorsunuz. tek parça rulo oluyorsa bir tepsiyi dolduruyormu aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  21. Anonymous said...
    şaziye hanım böreğiniz çok güzel olmuş ellerinize sağlık. yufkanın ucuna iç malzemeyi koyup rulo yapınca rulo tek parça mı oluyor yoksa bir iki kere dolayıp yufkayı kesip tekrar iç koyup rulo mu yapıyorsunuz. tek parça rulo oluyorsa bir tepsiyi dolduruyormu aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  22. Tevhide, yufkanın ucuna iç malzemeyi koyup, bütünüyle rulo yapıyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz.Hamur çok ince olduğu için rulolarda fazla kalın olmuyor zaten. Benim tepsim 30 cm çapında, tamamen doldu. Bu ölçüdeki hamur 35 cm lik bir tepsiye bile yeter.

    YanıtlaSil
  23. Şaziye Hanım iki kez yapıldı evimizde ve çok beğendik ailece. Bugün de bloguma ekleyeceğim son yapılanı, tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. MERHABA SAZIYE,
    ENFES GÖRÜNÜYOR...BENDE MUTLAKA DENEMEK ISTIYORUM...MUTFAGA ILGIM BU BLOGGLARDAN SONRA OLUSTU (GERCI HEP VARDI ILGIM AMA SÜREKLI FACIALARLA KARSILASIYORDUM :( SAYENIZDE BISEYLER ELIMDEN GELMEYE BASLADI; COK TSK)...DAHA BIR ACEMI OLARAK, BIR SORUM VAR SANA...ÜSTÜSTE KOYULAN 8 YUFKAYI TEK BIR PARCA OLARAKMI ACIYORUZ, YOKSA TEKTEKMI ACIYORUZ?
    GECEN PAZAR KAHVALTIYA SENIN KAHVALTI PIDELERINDEN YAPTIM, HERKEZ COK BEGENDI...TESEKKÜRLER :)

    YanıtlaSil
  25. Senay, yağlanmış halde üstüste koyduğumuz yufkaları teker teker alıp elimizle inceltiyoruz.

    Pideleri beğendiğinize sevindim:) ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  26. merhaba saziye,

    dün carsaf böregini denedim, sonuc harikaydi, ilk denememde oldu...cok tesekkürler bizimle bu tarifi paylastigin icin...
    sevgiler senay

    YanıtlaSil
  27. sevgili saziye dun carsaf boregini denedim iyi oldu .ilk deneme olmasina ragmen sonuc basarili idi tarifin icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  28. carsaf boregini denedik tarif cok iyi oldu ellerine saglik

    YanıtlaSil
  29. selamlar şaziye hanım ben sizin siteyı gezerken harkulade seylerle kersılastım muhtesem muhtesem olmaz böyle bir güzelik bir katmer pohaçanı gordum şöyle bir dolanayım nevar neyok dıye bayıldım tarifler fotoraflar anlatım ve samimiyet çok güzel tesekkürler kendinize iyi bakın artık görüşürüz devamlı yenı güzel ve pıratık tarıflerınızı beklıyorum .....ESKIŞEHİRDEN selamlar....

    YanıtlaSil
  30. Merhaba güzelim
    Bende tarifini ariyordum zaten.
    Yaptim süper oldu,tskler.

    Slmlar almanyadan
    BELGIN

    YanıtlaSil
  31. ya çok güzel olmuş ama ben annmlerle yapmayı düşünüyorum:-)ellerinize SAĞLIK =-)

    YanıtlaSil
  32. sagolasin kardes cok iyi bir netice aldim hamur isleri benim büyük ilgi alanim

    YanıtlaSil
  33. bu böreği geçen gün denedim annem çok beğendi ve bidaha yapmamı istedi... yufkaları açarken pek zorlandığım söylenemez çok zevkliydi:)

    YanıtlaSil
  34. harika gözüküyor iftardan sonra muhakkak yapıcam inş güzel olur ve eşim beyenir umarım yeni evliyimde:) görünüşü mükemmel

    YanıtlaSil
  35. bir çok site gezdim ama sadece sizin sitenizde çarşaf böreğinin hamurunun aslında mayasız yapıldığınıokudum ki bende öyle biliyordum zaten ..teşekkürler aslıhan

    YanıtlaSil
  36. Güzel anlatım, verdiğiniz cesaret ve pozitif yorumlarınız sayesinde yarın ben de minik kızımla deneyeceğim. Verdiğiniz cesaret için tşkler, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil