Cumartesi, Ocak 27, 2007

ÇİKOLATALI KOLAY PASTA



Çocuklar pasta isteyince yapımı bana en kolay gelen tarif bu. Kekini genelde evde yapıyorum, ama pastanın yapımını daha da çabuklaştırmak isteyenler hazır pasta altı kullanabilirler.

Eskiden pandispanya denemelerimin çoğu başarısız olurdu ve hazır kek kullanmak daha pratik gelirdi. Ama birkaç senedir neredeyse hiç hazır kek almaz oldum. Pandispanya yapımı sanırım el alışkanlığı ile ilgili. Ne kadar sık pişirirseniz eliniz o kadar alışıyor ve bir süre sonra pandispanyayı tutturamamak gibi bir probleminiz olmuyor. Ayrıca çocuklarınıza evde yaptığınız pandispanya ile hazırladığınız pastayı gönül rahatlığı ile yediriyorsunuz.

Hazır kremalar ve krem şanti konusunda da mesafeli davranıyorum. Pastalarda hazır kremaların verdiği görselliği sağlamasa da benim tercihim evde süt, un ve nişasta ile yapılan kremalardan yana. Krem şantiyi sadece süsleme amaçlı kullanıyorum.

Çikolatalı Kolay Pasta

Malzemeler(26-28 cm'lik yuvarlak kalıp için)

Pandispanya için;

4 yumurta
7 yemek kaşığı* şeker
10 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
yarım limon suyu

Krema için;

3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tozşeker
2-3 yemek kaşığı kakao
1 kare bitter çikolata(80 gr)
1 tatlı kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi

süslemek için; 1 çay bardağı süt ile çırpılmış yarım paket kakaolu krem şanti ve file fındık

Yapılışı

Yumurtaları şeker ile birlikte mikserle beyazlaşıncaya kadar yaklaşık 7-8 çırpın. Elenmiş unu ekleyip düşük devirde karıştırın. Kabartma tozu ve üzerine limon suyunu ekleyip yine düşük devirde karıştırın. Yağlanmış teflon kalıba döküp, 175 derece fırında 15-20 dakika pişirin. (pişme süresi fırına göre değişiklik gösterebilir) Pişen pandispanyayı fırın teli üzerinde soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra ortadan ikiye kesin.

Krema için; süt, un, kakao ve şekeri karıştırıp muhallebi gibi pişirin. Ocaktan indirdikten sonra bitter çikolatayı kırarak içine atın ve karıştırarak eritin ve kremayı arada bir çırparak ılıtın. Kremanın yarısını kekin arasına diğer yarısınıda üzerine döküp düzeltin. Krem şanti ve file fındık ile süsleyin. (ben krem şantinin içine tencerenin dibinde kalan 1-2 kaşık kremayıda eklediğim için kıvamı biraz bozuldu, ancak bu kadar süsleyebildim. Sadece krem şanti ile yapacağınız şekiller daha düzgün olacaktır)

* Kaşık ölçüleri silme değil, un ve şeker kaşığın üzerinde hafif bir tepecik oluşturacak şekilde ölçülmelidir.

34 yorum:

  1. pastanız güzel olmuş Tamamen evde olan malzemelerle yapılan pastaları seviyorum daha saglıklı oluyor ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  3. Bende şimdiye kadar hazır kek asla kullanmadım, dediğin gibi zaten el alışkanlığı ile sorunsuz yapılabiliyor aslında.
    Pasta çok güzel olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Deidign igbi ice sinerek yen ve yapimi kolay bir tarif.
    Cok estetik gorunuyor pasta, ellerine saglik Saziye:)

    YanıtlaSil
  5. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. merhaba ; pasta çok güzel görünüyor bende evde yapıyorum pandispanyayı farklı bir krema istiyordum bir de sizink,ni deneyeceğim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Kimileri evde şeker hamuru vs. ile pastane pastalarının benzerlerini yapmaya çalışırken kimileri de ev tipi pasta ve kurabiyeler satan dükkan açıyor. Bu tip pastaları her zaman içim daha rahat yemişimdir, hem de daha çok lezzet alarak. Üstelik gayet güzel görünüyor bence. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  8. şaziyecim merhaba, bloglar arasında mimlenme başladı belki bilgin vardır. BEnde seni mimledim. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba saziye hanim
    bu kadar uzun bir aradan sonra, bu kolay pasta tarifi icin cok tesekkürler.eve gidince hemen yapmaliyim :)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Şaziye merhaba,

    Bu güzel pasta tarifin için teşekkürler ve eline saglık. File fındık ya da file bademi nereden satın alıyorsun diye soracaktım.

    Defne

    YanıtlaSil
  11. Saziyecim,
    senin tarifelerine bayiliyorum. Cok basit ama okadarda cok süperler!
    Ellerine saglik
    Sevgiler!

    YanıtlaSil
  12. Şaziye'cim pastan nefis görünüyor, hemde evde bulunan malzemelerle, ellerine sağlık, sevgiler..

    Ebru
    http://mutfaksepeti.blogcu.com/

    YanıtlaSil
  13. Şaziyeciğim çok şık duruyor pastan gerçekten. Ben bu konuda çok başarısızım:(Pandispanyayı kelepçeli kalıpta yapsam sorun olur mu?Daha doğrusu benim büyük boy kelepçeli kalıbım olduğundan onda yaptım bir kez,sönmüştü. O yüzden sormak istedim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Şaziye'cim, file fındığı nereden aldığını ben de soracaktım ama Adapazarı'nda nereden alıyorsun şeklinde değil. Ne tip bir yerde bulunur? Sadece pastaya yapıştırılmış halini görüyorum çünkü, nerelerde sarılır, şu ana kadar hiç karşılaşmadım.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Seda, inşallah deneyince beğenirsin bu kremayı, portakal veya limon kabuğu katmayı unutma, çok güzel bir aroma veriyor, kolay gelsin.

    Nazife'cim, teşekkür ederim, yazmaya çalışırım inşallah.

    Rahime'cim, teşekkürler, umarım deneyince iyi sonuç alırsın.

    Arife'cim, teşekkür ederim güzel yorumun için, sevgiler.

    Ebru'cum, teşekkür ederim:)

    Behiye'cim, benim kullandığım kalıp kelepçeli değil, 28 cm çapında, biraz derin teflon bir tepsi ve teflonu çok kaliteli, çıkarırken keke hiç zarar vermiyor. Ama kelepçeli kalıpta da gayet güzel pandispanya yapılır. Pandispanyanın sönmemesi için sadece birkaç püf noktaya dikkat etmek lazım;

    1-Yumurtaları şeker ile birlikte çok iyi çırpmak.
    2-Un ve kabartma tozunu ekledikten sonra en düşük devirde karıştırmak.
    3-Fırın hafif ısınınca kalıbı koyup, 15-20 dakika kadar fırının kapağını hiç açmadan pişirmek. Bu süreden sonra kontrol etmek için fırını açarsan ve kekin pişmemiş olduğunu görürsen derhal kapağı kapatıp içeri soğuk hava girmesini engellemek lazım.

    Kolay gelsin.

    Sevgili Meliha, Sevgili Defne,İzmit'te, pastanelerde kullanılan kuruyemişleri (susam, fındık, tuzsuz antep vs..) toptan satan biryer var, ben file fındığı oradan alıyorum. Bulunduğunuz şehirde de mutlaka böyle bir satış yeri vardır, herhangi bir pastaneye malzemelerini nerden temin ettiklerini sorarsanız sanırım sizde kolayca bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  16. hazir kek kullanmak bana da son derece gereksiz geliyor zaten gelmese de burada bulmam imkansiz :) ama bir tarife alisinca insan cok kolay gelmiyor hemen cirpip firina vermek. cok guzel bir fotograf olmus gene, ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  17. şaziye'cim pasta çok güzel bende 30 ocakta oğlumun doğum günü için pasta yapmıştım muzlu en üstünü krem şantıyle kapladım çok güzel oldu içine bolca damla çikolata kattım çocuklar çok sevdi pandispanyayı kendimiz yapınca içimize daha iyi siniyor kendine iyi bak sevgiler

    YanıtlaSil
  18. pastayi denedim.harika sonuc aldim.cok güzel oldu.herkes cok begendi.seninlede sonucu paylasmak istedim, tekrar tesekkürler.hayirli günler.....
    viyanadan sevgiler !

    YanıtlaSil
  19. bisey unuttum...
    ben pandispanyayi yuvarlak yaklasik 28 cm lik BORCAM da pisiriyorum.cok güzel sonuc aliyorum.tabiiki önceden iyice yagladim ve hafif unladim.soguduktan sonra ters cevirip oratadan ikiye böldüm.bazen yuvarlak kelepceli bazende borcamda pisiriyorum.
    kelepceli kek kalibi olmayanlar icin belirtmek istedim.

    YanıtlaSil
  20. Evren'cim, teşekkürler yorumun için, fotoğrafı beğendiğine sevindim:)

    Emine'cim, oğluna sağlıklı, mutlu nice yıllar dilerim.

    Rahime'cim, beğendiğine sevindim, ellerine sağlık, yiyenlerede afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Şaziye Hanım,
    Ben de İzmitte oturuyorum.Acaba file fındık ve bademi nereden aldığınızı yazar mısınız? Lütfen:)
    Teşekkürler
    Pelin

    YanıtlaSil
  22. Merhaba,
    pastanızı hafta sonu denedim. Çok hafif oldu. Ama keki, sanırım acemilikten, biraz sert oldu. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Pelin, bulvarın bittiği yerin devamında eski doğukışlanın olduğu bir yol var, o yoldan yahyakaptan a doğru devam ederken 250 m kadar ileride solda bir toptancı dükkandan alıyorum, tabelasında ''antep ürünleri ve kuruyemiş'' yazıyor.

    YanıtlaSil
  24. Sevgili İpek, inşallah birdahaki sefere daha iyi olur. Elin alışınca pandispanyadan çok daha iyi sonuçlar alacağına eminim:)

    YanıtlaSil
  25. slm saziye ellerine saglık cok güzel bir tarif benim bey her aksam farklı yemek tarifleri istediginden cok kolay ve pratik yemek tariflerin sayesinde yuvamın yıkılmasına engel oldun cok tesekkür ederim

    YanıtlaSil
  26. nefis gorunuyor ellerinize saglik sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Pastanız gerçekten harika görünüyor..bende kocaelindeyim ve buraya yeni taşındım....File fındık yada file fıstık, badem türü malzemeleri nereden temin ediyorsunuz?Bilgilendirirseniz memnun olurum..
    Emel..

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Emel, öğrenmek istediğin yer birkaç yorum üstte Pelin'e verdiğim cevapta var.

    YanıtlaSil
  29. evet çok güzel oluyor harıka artık hep bu pastayı ikram ederim misafirlerime

    YanıtlaSil
  30. evet çok güzel oluyor harıka artık hep bu pastayı ikram ederim misafirlerime

    YanıtlaSil
  31. pastayı denedim yaptım çoookkkkkk güzel oldu bayıldım misafirlerime ikram ettim onlarda çok sevdigerçekten çok güzeldi bi daha denemeyi düşünüyorum. sizede böyle güzel bi pastanın tarifini verdiğiniz için teşekkür ederim









    adım NİHAL

    YanıtlaSil
  32. çok tşk ederiz size şaziye hanım

    YanıtlaSil
  33. ilk defaa güzelll bişeyy yapmaya hazırlanmıştımm tam hersey hazır derkenn çikoltayıı unutmusum onsuzz yapsam olur mu acabaa:):):)bu araada güzell tarif için teşekkürlerr.....

    YanıtlaSil
  34. yaptım yedim çok nezetli tavsiye ederim ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooh sizde yapın yeyin afiyet olsun

    YanıtlaSil