Perşembe, Haziran 29, 2006

MANTARLI VE BİBERLİ PİZZA


Şarküteri ürünleri sevmeyen ama pizza seven biri olarak tercihim genellikle mantarlı pizzadan yana oluyor. Çocuklar sosisli sevdiği için pizzanın sadece benim olan tarafını mantarlı yapabiliyorum.

Genellikle normal kültür mantarı kullanıyorum, bu seferde öyle oldu. Ama geçen haftalarda bir defa istiridye mantarına rastladım bir markette, onunla yaptım pizzayı.(normal mantardan daha geniş görünümlü, yaprak yaprak bir mantar) Kavurmadan, çiğden koydum pizzanın üzerine. Sadece doğradıktan sonra birazcık limon suyu,tuz ve yağ ile ovaladım. Kolayca pişti ve hiç kararmadı, hem görüntüsü, hem de lezzeti normal mantardan daha güzel, pizzaya daha uygun bir mantar.

Malzemeler (30 cm lik tepsi için)

1 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı ılık su
10 gr yaşmaya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
aldığı kadar un (3,5- 4 su bardağı)

iç malzemeleri

10-12 tane mantar
1-2 tane domates
2-3 tane biber
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz, kekik

Yapılışı

Mayayı yarım bardak ılık su ve şekerle 10 dakika kabartın. Süt, tuz ve azar azar un ekleyip, yumuşak bir hamur yoğurun. Yarım saat dinlendirin.

Mantarları yıkayıp, kurulayın ve ince ince doğrayın. Tuz ekleyip, zeytinyağında ve harlı ateşte birkaç dakika çevirin. (ocak harlı olursa mantarlar fazla su salmaz) Doğranmış domates ve biberleri ekleyip birkaç dakika daha çevirin ve ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Ilındıktan sonra kekik ekleyip karıştırın.

Hamuru, isterseniz yağlanmış tepsiye koyup elinizle açın, isterseniz önce masanın üzerinde oklava ile biraz açıp, daha sonra tepsiye koyun. Tepside de yarım saat dinlendirin. Üzerine ılınmış olan mantarlı harcı ekleyin. 180 derece ısıtılmış fırında pizzanın altı hafifçe kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. (fırına koyduktan 15-20 dakika sonra tepsiyi çekip, bıçak yardımıyla altını kaldırıp, kızarıp kızarmadığını kontrol edebilirsiniz)

Tepsiyi fırından alıp, kaşar rendesini ekleyin ve üzerine biraz daha kekik serpin. 5 dakika daha fırına sürüp, çıkartın.

6 yorum:

  1. Şaziye hanım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Benim sormak istediğim benim mantar allerjim var ve bu yüzden yiyemiyorum, bende kızlarınız gibi sosisli ve sucuklu tercih ediyorum, bunlardada ocakta çevirmem gerekir mi? yoksa hepsini çiğden koyabilir miyim?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Şaziye merhaba,

    ellerine sağlık, pizza seven biri olarak çok güzel göründüğünü söyleyebilirim. Eminim lezzeti çok daha güzeldir. Hafta sonu denemek istiyorum.

    Kolay gelsin.

    Defne

    YanıtlaSil
  3. Songül, hepsini çiğden koyabilirsin. Domates ve biberi çok küçük doğrayıp sucuk ve sosisleri içine karıştırdıktan sonra pizza hamurunun üzerine serersen sucuk-sosis domatesin suyuyla daha yumuşak pişer. Kaşarını yine mantarlı pizzadaki gibi pişmeden 5 dakika önce ekleyip, eriyince fırından alabilirsin. Kolay gelsin.

    Defne'cim, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Saziye, pizzayi seviyorum ama disaridaki her pizzayi yiyemiyorum. O nedenle canimiz pizza istediginde, evde hazirlarim senin gibi. Esim mantarli pek sevmediginden ben de kendi tarafima koyarim sadece:)Pizzan nefis gorunuyor, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  5. Saziye Hanim ben katardan nilufer.burada hava sicakligi 45.disari cikmak cok zor.Bende yeni tariflere acik bir kisi olarak hemen pizzanizi denemeye basliyacagim.cunku muhtesem ve istah kabartiyor...
    Ellerinize Saglik...
    SEVGILER
    NILUFER

    YanıtlaSil