Salı, Mayıs 09, 2006
PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ
Aslı'nın boğaz enfeksiyonu olması nedeniyle, haftasonumuz kliniğe gidip gelmekle geçti. Ateşi iki gün boyunca bir inip bir çıktı. Doğru düzgün bir şey yiyemediği için çok halsiz düştü ve sonuçta doktor serum vermek durumunda kaldı. Çok şükür bugün biraz daha iyi.
Hal böyle olunca ,birkaç gündür mutfağa sadece günlük yemekleri hızlı bir şekilde hazırlamak için girebildim. Bu börek geçen haftalarda kahvaltı için yaptığım ve arşivde bekleyen bir tarif. Bu akşam çocuklar erken uyuyunca yazmak istedim.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
15 gr yaşmaya yada 1,5 tatlı kaşığı instant maya
yarım su bardağı ılık su
1-2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yaklaşık 4 su bardağı un
Arasına; 100 gr yumuşak tereyağ
İçine; beyaz peynir
Üzerine; 1 yumurta sarısı
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Mayayı yarım bardak ılık su ve şekerle kabartıyoruz. Kalan malzemeleri ekleyip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamuru 12 parçaya ayırıp, her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. İlk 6 parçayı aralarına yumuşak tereyağı sürüp kenarda bekletiyoruz. Diğer 6 parçaya da aynı işlemi yapıyoruz. Yağlayıp, beklettiğimiz ilk grubu yavaş yavaş açarak 30-40 cm çapına getirip, tepsiye serip, üzerine peynir koyuyoruz. Aynı işlemi diğer grup için de yapıp, aynı şekilde tepsiye koyuyoruz. Buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz. (Dolapta bekletmeden hemen pişirince katları çok belirgin olmuyor. İstenirse akşamdan yapılıp bir gece dolapta bekletilebiliyor) Dolaptan çıkarınca, bıçakla kare dilimler halinde kesiyoruz. Üzerine 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ ile karıştırdığımız yumurta sarısını sürüp, 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Börek nefis görünüyor, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilDolapta bekletince katları daha belirgin oluyormuş ya, acaba katmer boğaçayı da öyle yapsak daha mı iyi sonuç verir? Yapılışı çok benziyor çünkü. (Aslında bu haliyle de her yiyen çok beğendi ve tarifini aldı, harika bir tarif)
Çok geçmiş olsun,umarım kısa zamanda herşey yoluna girer sevgilerimle...
YanıtlaSilKızınıza çok geçmiş olsun, dilerim şimdi daha iyidir...Bir anneyi hayatta en çok üzen şey çocuğunun hasta olması gerçektende...Sevgilerimi gönderiyorum kızınıza ve size...
YanıtlaSilSafran
Böreğin harika ama peynirli olmasaydı :( ..peynir yemiyorum ben ömürde :)
YanıtlaSilKızına çok geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin.
yine harika bir tarif daha. Ellerinize sağlık. Ayrıca Maşukiye de oturan biri olarak sayfanızda seranın resmini görünce şaşırdım. Bir daha gelişnizde görüşmek üzere diyorum
YanıtlaSilellerınıze sağlık hemen deneyeceğim kızınızada gecmis olsun ne zorluklar cektığinizi bılıyorum benim oğlumda cok sık olurdu bademcıklerini aldırtık sımdı cok ıyı acıl sıfalar gecen sızın katmerlı pağacayı yaptım ici biraz cıg kaldı nerde yanlıs yaptım acaba sevgıler
YanıtlaSilfotoya bakarken ,yanında ayran mı yoksa çaylamıııı yesem diye düşündüm :)))))
YanıtlaSilZeynep'cim, teşekkürler:)
YanıtlaSilAnonymous, katmer poğaçayı her defasında yaptığım anda pişirdim, hiç buzdolabında bekletip denemek kısmet olmadı. Ama dolapta bekletip daha sonra pişiren arkadaşlardan yorum yazan oldu, iyi sonuç almışlar.
Aslı'cım, teşekkür ederim, çok şükür kızım bugün daha iyi, ama hala iğnelere devam ediyoruz.
Safran'cım, çok teşekkürler, gerçekten evladın hasta olması çok üzücü, Allah beterinden korusun diyelim.
Pembeli, başka iç malzemesi kullanarak yapılabilir, sevgiler.
Özgen'cim, ne kadar şanslısın orada yaşadığın için, biz ancak birkaç haftada bir Maşukiye havası alabiliyoruz. İnşallah bir gün görüşmek nasib olur.
Sevgili Selma, Allah'tan bizimki çok sık hastalanmıyor, ama hastalanınca da biraz ağır geçiriyor maalesef.
İçi pişmediyse kalın olmuş olabilir, bir dahaki sefere yufkaları 8'li değilde 5 veya 6'lı grup yaparak deneyebilirsin. Sevgiler.
Vintage Biscuit, çayla çok güzel oluyor:)
Merhaba
YanıtlaSilAslıya geçmiş olsun ve acil şifalar...börekte yine herzamanki gibi çok güzel olmuş ellerine sağlık...sevgiler...
Merhaba Saziye,
YanıtlaSilMinik Asli umarim en kisa zamanda iyilesir ve anneciginin nefis yemeklerini yemeye devam eder...
Borek de harika gorunuyor bu arada, ellerine saglik.
Sevgili Melek ve Pıtırcık, çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilşaziyecim çok geçmiş olsun, çocukların hastalığı anneler için zor oluyor gerçekten, Allah acil şifalar versin...
YanıtlaSilbörek te nefis görünüyor, ellerine sağlık...
Merhabalar,
YanıtlaSilBen de dün akşam ilk kez katmer poğaçayı yaptım.İçi de pişti,güzel de kabardı,lezzetli de oldu.Tek sorun,katları hiç belli olmadı.Hamurdan tek bir yufka açıp,kesip sarsam yine aynı olacaktı herhalde.Acaba çok mu ince açtım.(60 cm)
ELLERİNİZE SAĞLIK NE GÜZEL BİR BÖREK BÖREK AÇMAYA ÜŞENİRİM AMA BU SANKİ ÇOK ZOR DEĞİL GİBİ..SELAMLAR
YanıtlaSilmerhaba Saziye
YanıtlaSilsayfaniz cok güzel, tariflerinizde. Bu börek tarifini denemeyi düsünüyorum. Lütfen banada ugrayin, tefekkürle ilgili yazdiklarinizda cok ince..Benim linklerimdede böyle ince noktalar mevcut. Sizi tanidigima memnun oldum, sayfanizi siteme eklemek isterim.
cok sevgi ve selamlarimla
suna
www.mutfaksayfasi.blogspot.com
Sevgili Suna, güzel yorumun için teşekkür ederim, ben de mutfak sayfası'nı linklerime ekledim. Selamlar...
YanıtlaSil