Pazartesi, Mayıs 01, 2006

ÇİKOLATALI KEK


Çikolatalı kek, bizim çocukların en sevdiği kek çeşidi. Özellikle Aslı, bir oturuşta en az iki dilim yer. Normalde üzerine sadece eritilmiş çikolata döküp bırakırım. Geçen hafta misafir geldiğinde üzerine krem şanti ile çiçek süslemeleri yapmıştım, fotoğrafıda o zaman çektim. Aslı böyle süslenmiş halini görünce: -Anne, bize yaptığında hiç böyle süslemiyorsun ama, diye bana sitem etti:)

Malzemeler(23 cm'lik kelepçeli kalıp için)

3 yumurta
1 su bardağından biraz fazla şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
2-2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2-3 yemek kaşığı kakao

Üzerine;
1 su bardağı süt
1 kare bitter çikolata(80 gr)

Yapılışı

Yumurta ve şekeri birkaç dakika mikserle çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyip, pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpın. Yağlanmış kalıba döküp, 170 derecede ısıtılmış fırına koyun. Yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

Bitter çikolatayı küçük parçalara kırıp, bir cezveye koyun. Üzerine 1-2 yemek kaşığı süt ekleyip, cezveyi kaynar su dolu bir kabın içine oturtarak çikolatayı eritin. Fırından çıkardığınız kek sıcakken üzerine bardakta kalan soğuk sütü kaşık kaşık dökerek yedirin. Kek ılındıktan sonra erittiğiniz çikolatayla üzerini kaplayın. İsterseniz, kek iyice soğuduktan sonra, krem şanti ile süslemeler yapabilirsiniz. (papatya süslemesini, mutfak rehberi dergisinden fikir alarak yaptım)

24 yorum:

  1. Harika bir kek, harika bir süsleme, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Şaziye, çok şık olmuş süslemesi, eminim tadı da öyledir. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Böyle bir süsleme insanın iştahını kabartır.Gerçekten enfes gözüküyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. merhaba şaziye
    süslemesi çok güzel olmuş ellerine sağlık iyi fikir doğrusu segiler...

    YanıtlaSil
  5. Az önce Mekanımız Mutfak'tan geldim, hadi bakalım bir kek de burada var! Şimdi eve gidince kek yapmamak için kendimi sıkı tutmam gerekecek:) Çok güzel bir kek olmuş, eline sağlık!

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar beğendiğinize sevindim, yorumlarınız için teşekkür ederim:)

    Sibel'cim, bence eve gidince yap bir kek. Sizin oralarda balkon-bahçe mevsimide açılmıştır(bizim burası çok bulutlu), anneciğinle açık havada, kek eşliğinde bir çay sefası yaparsınız:)

    YanıtlaSil
  7. Ayy bu cocuklarin masum yorumlari beni bitiriyo:) Cok sekerrr!! Pasta super gorunuyo bence, cok guzel suslemissin. Ellerine saglik Saziyecim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Şaziye süslemeye bayıldım, bu da bir yetenek, ellerine sağlık, çocuklar haklı tabii:)

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor.Ben de çok severim kakaolu,çikolatalı kekleri:)Elinize sağlık

    Selamlar...

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Şaziye;
    Son günlerde bu kadar güzel süslenmiş bir pasta görmedim,ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. bugün yaptım bu keki ve harika oldu.browni tadında enfes birşeydi.tarif için teşekkürler...
    dilek

    YanıtlaSil
  12. Genellikle bu güzellikte bir pasta tarifi için aşırı yumurtalar, margarinler kullanılır, ellerine sağlık Şaziye kekin malzeme listesi tam sevdiğim türden sağlıklı, hem de görüntü muhteşem, sevgiler :)

    Safran

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Zeynep, çocuklar laflarını hiç esirgemiyor işte böyle:)

    Sevgili Aslı, Şehnaz, Beyhan teşekkürler:)

    Dilek'cim, kekinin güzel olmasına çok sevindim, afiyet olsun.

    Sevgili Safran, tariflerdeki yumurta sayısını mümkün olduğunca az tutmaya çalışıyorum, margarini neredeyse tamamen terkettik. Beğendiğine sevindim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. merhaba,benimde iki oğlum var.12 ve 2 yaşlarındalar.Bu pastayı görünce tam onlara göre dedim.(bende bayılırım bu gibi tatlılara)hemen denedim,benim biraz ortası yüksek oldu.Ama üzerini kaplayınca harika bir şey ortaya çıktı.Yapılışı çok kolay ve sunumu çok güzel.Yanlız belki sçma olacak ama bu pastayı dışarıdamı yoksa buzdolabındamı saklayacağım?Dışarda olur gibi geldi bana....

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Suzan, beğendiğine çok sevindim, afiyet olsun. Kekin ortasının fazla kabarmaması için, kalıba döktükten sonra kaşıkla kenerlara doğru yayabilirsin. 1-2 günde tüketilecekse buzdolabına koymadan da oluyor, ama daha uzun süre kalacaksa buzdolabına koymakta fayda var, -özellikle de yaz günlerinde- piştikten sonra üzerine döktüğümüz süt ekşime ve bozulma yapabilir.

    YanıtlaSil
  16. evet görüntüsü harika eminim tadıda öyledir en kısa zamanda deneyeceğim.sizi takipteyim...

    YanıtlaSil
  17. Evde açtığım kekun vardı. Akşam eve gidip bu keki yapacağım. Haftasonu da inşallah ilk fırsatta Küçük Evin Mutfağı'na koyacağım. Umarım ziyaret edebilirsin.

    YanıtlaSil
  18. kek harika görünüyor ama bana 80 gr çikolata az gibi geldi şimdi yapacağım çikolata umarım az gelmez ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  19. Çok süper olmustu yiyenlerin azı açık kaldı ellerinize saglık bu site benim tatlı yapmama yardımcı oluyor...

    YanıtlaSil
  20. harika bi kek oldu tsk ederim danimarkadan sevgiler :)

    YanıtlaSil
  21. yaptım çok güzel oldu bitter çikolatadan 2 paket getirdim tadı cok etkileyici oldu eline saglık
    ŞAZİYE =)

    YanıtlaSil
  22. slm abla benim anlamadigim, kek firindan çiktktan sonra sicak halde nasil sut yedirebiliriz ? hamur olmaz mi?

    YanıtlaSil
  23. Soğuk sütü kaşıkla yavaş yavaş döküyoruz kek hemen emiyor zaten, hamur olmuyor.

    YanıtlaSil
  24. biz de yapmak istiyoruz melek

    YanıtlaSil