Salı, Mart 21, 2006

ÇİKOLATALI LORLU PASTA (Gülce'nin Tarifi)



Geçen ay yaptığım cheesecake denemesinden sonra, tam içinde peynir olan tatlıları sevmediğime kanaat getirmiştim ki Gülce'nin lorlu tarifiyle birkez daha deneme cesareti buldum. İyiki de denemişim, Aslı'nın arkadaşları gelmeden önce tatmak maksadıyla! iki dilimcik yedim, kızlar geldikten sonra da bana kalmadı zaten.

Tarifi aynen Gülce'nin gönderdiği gibi yazıyorum. (Aslında Gülce çikolatalı cheesecake adıyla göndermiş tarifi, ama cheesecake sevmiyoruz demiş bulunduk birkere:) lafımız havada kalmasın diye adını değiştirip lorlu pasta yazdım, krem peynir ya da labneyle yapılanları hala sevmiyorum)

Tatlı loru evde yaptım, tarifi burada.(tuz kullanılmadan yapılacak) Kullandığım kalıp 24 cm idi, lor da biraz az geldi, o yüzden pastam biraz ince oldu, üzerine kıyılmış bitter çikolata koyarak onuda telafi ettik, hem de çocuklar üzerindeki çikolatayı görünce, pastanın albenisi arttı:)

Malzemeler
(20 cm çapında kelepçeli kek kalıbı için)
Bisküvili taban için;
1+1/4 paket eti burçak bisküvi
3 çorba kaşığı tuzsuz tereyağ
Kek kalıbını yağlamak için sıvıyağ

Peynirli dolgu için;
160 gr bitter çikolata (2 kare paket)
600 gr tatlı lor peyniri
1 su bardağı süt
2,5 kahve fincanı tozşeker
1 paket vanilya
2 yumurta

Yapılışı

Kelepçeli kalıbın tabanına pişirme kağıdını serin ve sıkıştırın, kenardan taşan kısımlarını kesin. daha sonra kağıdı ve kalıbı yağlayın. (ben tuzsuz tereyağ kullandım, tuzsuz tereyağ yoksa Gülce zeytinyağı tavsiye etmiş)

Bisküvileri robotta un haline getirip, eritilmiş tereyağıyla iyice karıştırın.

Bisküvili karışımı kalıbın tabanına ve kenarlarına bastırarak yayın ve sertleşene kadar 30-60 dakika buzdolabında soğutun.

Fırını 180 derecede ısıtın. Çikolataları benmari usulü eritip, soğumaya bırakın.

Lor peynirini kaseye koyup, yarım bardak süt ekleterek çırpmaya başlayın. Şeker ve vanilyayı ekleyip mümkün olduğunca pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpın. Bu arada azar azar süt ilave ederek kıvamı ayarlayabilirsiniz.

Yumurtaları birer birer iyice karıştırarak ekleyin. Bir sonraki yumurtayı katmadan, öncekini iyice yedirin.

Peynirli iç dolgunun yarısını bisküvi tabanın üzerine dökün. Kalana erimiş çikolatayı karıştırın. Bunu da kalıba bir çember oluşturacak şekilde döküp, bıçakla hafifçe birbirine karıştırarak ebruli bir desen oluşturun. Fazla karıştırmayın, desen kaybolabilir.

Pastayı önceden ısıtılmış fırında 50-60 dakika pişirin. Pastanın ortası yumuşak kalacaktır. Fırını kapatın ama pastayı iyice soğuyana kadar fırından çıkarmayın. Pasta fırında yavaş yavaş soğumazsa üstü çatlayabilir. Birde malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olmalı, yoksa yine pastanın üzeri çatlayabilir. Pastayı en az 4 saat buzdolabında bekletin, bekledikçe tadı güzelleşecektir.



Çikolata süsü için; bitter çikolatayı benmari usulü eritip, kesme tahtasının üzerine döküp, yaydım. Buzdolabında yarım saat kadar soğutup, bıçak yardımıyla kazıyarak ince çikolata katları elde ettim.

16 yorum:

  1. Şaziye hanım memnun kaldığınıza sevindim..bu arada 24 cm kek kalıbı için ölçüyü 2 kat olarak kullanabilirsiniz. böylece ince olmaz...aslında biraz kalın olanı tabi daha makbul...

    bu ölçüler 20 cm için ideal..

    ama bu arada yazın mutlaka vişneli ve böğürtlenli cheesecaki denemenizi tavsiye ediyorum. biz onu çok daha fazla seviyoruz. durun ismini değiştireyim...vişneli yoğurtlu pasta :) nede olsa içinde peynir bile değil, tikveşli kaymaklı yoğurt var..ama asla kimse içinde yoğurt olduğunu anlamaz, siz söylemezseniz :) işin doğrusu pastanelerde yediğim cheesecakeleri ben de sevmiyorum. artık labneden mi kaynaklanıyor, yoksa başka bir şeyleri yanlış mı yapıyorlar bilemem evde kendim labneli denemedim. ama yoğurtlu olanı mutlaka denemenizi isterim yazın. hafif bir tatlı.

    bu arada size labnenin çok yakıştığı basit bir tarif daha vermek istiyorum.onu mail adresinize ayrıca göndereceğim. zaten tatlı değil, kahvaltıda veya meze olarak yenebilecek bir şey..

    zaten belirtmiştim ama tekrar edeyim: incirli kremalı tatlınıza hem ben hem konuklarım bayıldı. teşekkürler...

    iyi günler.

    gülce

    YanıtlaSil
  2. söylemeyi unuttum...eğer 24 cm çaplı kalıp kullanacaksanız bisküvili tabanı 2 paket eti burçak bisküviden yapın.

    ben bu pastayı hep 20 cm ile yaptım ama 24 cm ile yaptığım diğer cheesecake için 2 kutu bisküvinin yettiğini biliyorum. aslında diğer ölçüleri 2 kat yerine 1,5 ile çarparak denemek belki daha da iyi olabilir..

    deneyeceklere kolay gelsin.

    gülce

    YanıtlaSil
  3. Gülce'cim, çok teşekkürler.
    İnce olmasını çok önemsemedim, tadı yerindeydi çünkü. Üzerini çikolata kırıntılarıyla kaplayınca servis esnasında da ince görünmedi.

    Vişneli tarifini taze vişneyle denemek istediğim için bekletiyorum.
    Tekrar teşekkürler, sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. merhaba ,
    ben ikişey sormak istiyorum birincisi fırın dercesi ne kadar olmalı, ikincisi kelepçeli kalıba neden yağlı kağıt koyduğumuz yani yağlı kağıdı koymask olmaz mı?
    şimdiden teşekkürler,
    aylin

    YanıtlaSil
  5. merhaba bende bir kaç şoru şormak iştiyorum. Öncelikle fırın kaç derece olmalı,
    ikincişi şeker ölçüşü, türk kahve fincanı mı neşcafe mi

    YanıtlaSil
  6. Şaziye hanım izninizle ben yanıtlayayım...

    kek kalıbının dibine yağlı kağıdı servis sırasında kolaylık olsun diye koyuyoruz. böylece yağlı kağıttan tutarak servis tabağımıza pastayı bozmadan aktarabiliriz. ayrıca kelepçeli kalıplar genelde teflon tarzında olduğu için yağlı kağıt koymak keserken kalıbın tabanının çizilmesini önlüyor.

    fırın sıcaklığı ise tarifte var ama gözden kaçmış herhalde: 180 derece olacak...

    fincan da kahve fincanı...

    kolay gelsin afiyet olsun...

    gülce

    YanıtlaSil
  7. pardon yine sadece kahve fincanı yazmışım..kusura bakmayın..

    arkadaşlar fincan türk kahvesi fincanı...

    isteyenler için ölçüleri gram olarak da daha sonra yazabilirim (kitaba bakmam lazım da :)

    gülce

    YanıtlaSil
  8. merhabalar blogunuzun takipçisiyim tarifler süper
    bir sorum olacaktı pastanın üzerindeki çikolatayı nasıl o hale getirdiniz? rendeliyerekmi? sevgiler...melek...

    YanıtlaSil
  9. Gülce'cim, ben tarifi yazdıktan sonra sadece senin yorumunu görebildim, sonra dışarı çıktım, yeni döndüm. Sorulara senin cevap vermen daha iyi olmuş, teşekkürler.

    Melek, belki soran olur diye çikolata kırıntılarının yapılışını fotoğraflamıştım, ekliyorum.

    YanıtlaSil
  10. Saziye Hanim,
    Sadece sayfaniza her girdigimde annemi hatirlattiginiz soylemek istedim. Ben Amerikadayim ve annemi ancak iki yilda bir gorebiliyorum. Yasim 32 sizinle yasit sayiliriz ama tabi bende cocuk falan yok daha :) Annemde boyle benim arkadaslarim geldiginde nasil ozenirdi ve ben simdi sizi bundan dolayi takdir ediyorum cunku goreceksiniz ki sizin kiziniza gosterdiginiz ozen size guven olarak geri donecek. Butun annelerin boyel olmasi dilegiyle....

    YanıtlaSil
  11. teşekkür ederim şaziye hanım fotoğraflı olmasıda çok güzel...sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. künefe hakkında bir bilgin var mı önceki lokanta sahipleri yapıyormuş yarın bizim de bir denememiz olacak tuzsuz peynir konuluyor bildiğim kadarıyla ama bir özelliği var mı peynirin bilemiyorum birde künefe ocakları vardı tüplü onun yerine pide fırınında pişirmeyi deneyeceğiz bakalım nasıl olacak

    YanıtlaSil
  13. Şaziye hanım blogunuzu beğenerek takip ediyorum Benim sorum 160 gr bitter çukulatanın hepsini mi koyuyoruz pastaya üst süsülemesi için nekadar çukulata eritmemiz gerekir. Ben tatlı lor bulamıyorum eğer bulabilirsem fazlaca alıp diffirize koysam olurmu daha önce hiç kullanmadığım için soruyorum . Birde sizden papates salatanızın tarifini rica ediyorm hep basit hem de çok şık duruyor. Hafta sonu şehir dışından gelecek arkadaşıma yapmak istiyorum şimdiden teşekkür ederim.

    Ankaradan sevgiler


    Deniz Kopmaz(27) & Berkay (2.5)

    YanıtlaSil
  14. Deniz, tarifin orjinalinde 600 gr lor kullanılacak ve 2 paket bitter çikolatanın hepsi içine konacak diyor. Benim yaptığım lor biraz az oldu(450-500 gr), o yüzden çikolatanın bir tanesinin yarısını ayırıp, üzerine süs olarak kullandım.

    Loru buzluğa koyup, sonra kullanmak konusunda; börek-poğaçada bir sorun olmuyor ama bu tarif için emin değilim.

    Masada görülen patates salatası aslında başka bir şekilde servis edilecekti(rulo patates salatası olarak), ama başarısız olunca borcama dökmek zorunda kaldım. Şimdi çıkmam gerekiyor, tarifi akşama ya da yarın yazarım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. merhaba Şaziye pasta çok güzel görünüyor, ellerine sağlık..
    Gülce'nin verdiği cheesecake tariflerini ilgiyle takip ediyorum, böğürtlenli cheesecake tarifini de denemek istiyorum ama içinde yoğurt olması beni biraz düşündürüyor.bunun nedeni de bu şekilde yoğurt ağırlıklı bir tatlıyı daha önce yememiş ve denememiş olmam. neyse cesaretimi toplayıp:) denerim, zira Gülce o kadar methettiki.
    tatlı loru pastörize sütten yapabilirmiyiz ya da marketlerde satılan günlük sütler var belki onlarla daha iyi olur (pastörizelere göre) ne dersin?

    YanıtlaSil
  16. Hatice'cim, bu tarz bir tarifi ben de ilk kez denedim. Yoğurt hafif ekşimsi bir tat veriyor, ama çikolata, o tadı tolare ediyor,ben beğendim, tattırdığım bir arkadaşımda beğendi, ama herkesin zevkine hitabeder mi bilemiyorum tabii.

    Loru sütçüden aldığım süt ile yaptım ama günlük sütten yapılabilir sanırım. Benim gözlemime göre süt taze olursa daha az lor çıkıyor, birkaç gün dolapta bekletip, öyle yapıyorum hem böylece üzerinde biriken kaymağı da alıyorum.

    YanıtlaSil