Çarşamba, Mart 29, 2006
ETLİ ARAPSAÇI
Tahminimce, Ege'nin otlarından, en kokulu olanı arapsaçı. Bana biraz kokusu ağır geldiği için pek fazla yiyemiyorum, ama eşimin en sevdiği ot yemeklerinden biri olduğu için, geçen ay kayınvalidemler geldiğinde pişirdik.
Bir baş soğan yemeklik doğranıp, yağda çevrilir. 300-400 gr kadar kuşbaşı kuzu eti eklenir ve suyunu salıp, çekene kadar kavrulur.
Ayıklanan arapsaçı, yıkanıp, bol suyun içinde biraz bekletildikten sonra süzülür ve kavrulan ete eklenir. Biraz çevrilir, tuz ve 1-1,5 bardak sıcak su eklenip, kısık ateşte pişirilir. Biz düdüklü tencerede pişirdik, normal tencerede su az gelirse sıcak su ilave edilebilir. (Görünüşüne bakınca hemen pişecekmiş gibi görünen ince dallara aldanmayın, arapsaçı biraz zor pişen bir ot) Bizimkiler terbiyeli sevmedikleri için yapmadık, ama limon ve un ile terbiye yapılabilir.
Ben arapsaçını incecik dallarına aldanıpta ıspanak gibi kavrularak pişebileceğini sanarak ne yazık ki yemeyi bpişiremeyen biriyim.Birde sizin tarifinizle deneyim çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilNeriman
Sevgili Neriman, kavurmasını yapmak için çok körpesinden almak gerekiyor sanırım.
YanıtlaSilMerhaba Saziye
YanıtlaSilIlk defa görüyorum arapsacini.Daha önce ne gördüm ne yedim.Tadini cok merak ettim ama.Tadina bakma imkanim olmasada, en azindan nasil bisey oldugunu gördüm :)
Viyana dan sevgiler...
Rahime'cim, sana biraz tarif etmeye çalışayım. Arapsaçının diğer adıda rezene, bebeklere yaptığımız gaz giderici bir çay vardır bilirmisin, hani anason kokar, işte aynen öyle kokuyor. Ot yemeklerini sevenler genelde bayılır bu yemeğe(ot yemeklerinde benim favorim şevketi bostan), anne tarafından Girit'li olan eşime sorarsan, otların şahıdır arapsaçı:)
YanıtlaSilTesekkür ederim Saziye.
YanıtlaSilArapsacinin diger adi Rezene oldugunu bilmiyordum.Kizima bebekken cok rezene cayi icirmistim.´Bu yemege ben kesin bayilmazdim :))) Cay olarak fena degil ama yemek olarak pek düsünemiyorum.Yinede cok tesekkür ederim beni aydinlattigin icin, rezene nin diger adini ögrenmis oldum.
Sevgiler