Çarşamba, Şubat 01, 2006

LOKUM HALİVE



Geçen haftasonu görüştüğüm arkadaşlarım bana çerkezlere özgü çok lezzetli bir hamurişi yaptılar. Aralarında 6-7 yıldır görmediğim bir arkadaşım da olduğundan, giderken heyecandan makinamı yanıma almamışım. Onların kamerasıyla birkaç kare çektim ama iyi çıkmadı. Ben de pazar sabahı tekrar yaptım, hem fotoğraf çektim, hem de nefis bir pazar kahvaltısı yaptık.
Benim aşağıda yazdığım ölçüler 4-5 kişiye rahat yeter, siz isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler

Hamuru için;
3,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
yarım çay bardağı sıvıyağ
15 gr yaşmaya veya 1 tatlı kaşığı kurumaya
2 çay kaşığı tuz

İçi; 2-3 tane haşlanmış patates
1 küçük baş kurusoğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı kurutulmuş reyhan

Kızartmak için 1,5 su bardağı sıvıyağ.


Yapılışı

Mayayı 1 bardak ılık suda çözündürün. Diğer malzemeleri de ekleyip, ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur yapın. Ilık bir yerde, 1 saat mayalandırın.
Haşlanmış patatesleri ezin. Soğanı yemeklik doğrayıp, 3 yemek kaşığı yağda kavurun. Patates, soğan, tuz ve baharatları karıştın. (Bu iç malzemeye reyhan çok farklı bir aroma katıyor, eksik etmeyin derim.)

Hamuru 4 bezeye ayırıp, 3-4 mm kalınlığında açın. 10 x 10 cm kareler halinde kesip, iç malzemede koyun ve üçgen şekilde kapatın. Kızgın yağda kızartıp servis yapın.

8 yorum:

  1. Saziye,
    Ellerine saglik, cok nefis gorunuyor. Bayiliyorum boyle hamur islerine...

    YanıtlaSil
  2. Pıtırcığım, çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

    YanıtlaSil
  3. şaziye ben de bayıldım görüntülere. patatesli her şeyi severek yerim. kızartmadan da fırında yapabiliriz herhalde. karnım da çok acıktı öğle yemeğine yaklaşırken. olsaydı da yeseydik üçer beşer :)) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. siz harikasınız ne zaman sizin sayfanıza girsem beniseven bir dostumla sohbet ediyormuşum gibihissediyorum umarımdünyanızda ahiretinizde çok güzel olur not kızlarınız benim kızlarımla aynı yaşta ben halime

    YanıtlaSil
  5. Şule'ciğim, bende bu güzel yorumlara bayılıyorum, teşekkürler:))
    Fırında yapınca patatesli poğaçaya benzer zannediyorum, kalori hesabı yapman gerekmiyorsa yağda kızart derim, harika oluyor çünkü.
    Sevgili Halime, samimiyetin ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. uzun bir aradan sonra tekrar ziyaret edebildiyim sayfan harika diyorum. Aslında tatilde de bakmıştım ama uzun zaman ayıramamıştım.Tüm tarifler gibi nefis görünüyorlar ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Şaziye, dün akşam yaptım Lokum Haliveyi; eşimle birlikte bayıla bayıla yedik..doyulmaz lezzette olduğunu söyleyebilirim..Teşekkürler..
    yasemin i.e.

    YanıtlaSil
  8. merhaba, hevesle yaptık, iştahla yedik fakat ne kadar çok yağ çekermiş meğer(bir patlıcan kadar değil tabi :)) lezzetli, çıtır çıtır oldu. 2 parça kalmıştı akşam, soğuyunca yağ kokusu epey rahatsız ediciydi.
    sevgiler, kolaylıklar
    pınar

    YanıtlaSil