Salı, Aralık 27, 2005
FIRIN SÜTLAÇ
Sütlacı fırında yapmaya başladığımdan beri eşim normal sütlaç yemez oldu. Gerçi bu sefer yaptığımın görüntüsü pek albenili olmadı. Sütlacı kaselere koyup tam fırına attım ki Zeynep'in anaokulundan öğretmeni aradı, biraz ateşi çıktı, kendini iyi hissetmiyor, gelip alın isterseniz dedi. Bende nasıl olsa 10-15 dakikaya kadar dönerim diye hemen çıktım. Bizim fırınında bir tarafı biraz fazla kızartıyor, bazı kaseler yanar gibi olmuş. Biraz daha iyi durumda olanları fotoğrafını çekmeye çalıştım ama pek istediğim gibi çıkmadı. Kaseleri nasıl koyarsam koyayım hepsi başka bir tarafa bakıyor, neyse görüntüye takılmayın, tadı nefis oluyor. (Şu anda yanımda da bir kase var, yazarken bir yandan yiyorum.)
Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağından biraz az pirinç
2 su bardağı su
2,5 yemek kaşığı nişasta
1,5 su bardağı şeker
Yapılışı
Pirinci yıkayıp, 2 bardak su ile kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. (piriçlerin iyice kabarmış olması lazım) Soğuk sütü, şekeri ve 1 çay bardağı suda erittiğiniz nişastayı ekleyin. Karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Fırına dayanıklı kaselere boşaltıp yarım saat kadar üzerinin kabuk tutmasını bekleyin. (Hemen fırına koyunca henüz kabuk tutmayan sütlaçlar kabarıp tepsiye taşıyor, bizzat tecrübe edilmiştir.)
Fırının mümkünse sadece üst ısıtıcısını çalıştırın. Benim fırınımın altı üstü ayrı ısınmadığı için üst tarafına daha yakın bir şekilde tepsiyi yerleştiriyorum. Fırın tepsisinin dibine 1 -2 parmak su koyup, kaseleri tepsiye dizin. 200 derece ısıtılmış fırında üstlerini kızartın. Fırından çıkarıp 2 saat kadar oda sıcaklığında beklettikten sonra isterseniz hemen yiyin, isterseniz buzdolabında bekletip yiyin. Afiyet olsun.
Görüntüye takılan arkadaşlara ben tadının harika olduğunu söyleyebilirim.
YanıtlaSilDaha önce yapmış olduklarından yediğime göre benimle birlikte yiyen arkadaşlarda aynı fikirde olduklarını söyleyebileceğimi sanıyorum.
Maşukiye de fırın sütlaçların başında bayram etmiştik çocuklarla birlikte:)
Bu arada Zeynep'e geçmiş olsun demeyi ve bir önceki mesaya isim ekleyeyi unuttum aah bu unutkanlıktan çektiklerim.
YanıtlaSilBence goruntusu de harika. Ellerinize saglik!
YanıtlaSilEllerinize sağlık görüntü süper bende bayılırım doğrusu sütlaca ee birde fırında olunca bir başaka olur Sevgiler...
YanıtlaSilPıtırcık ve Bengisu teşekkürler.
YanıtlaSilYorumlarınız beni sevindirdi:)
Sevgili sunroze, teşekkür ederim, beğendiğine sevindim.
YanıtlaSilYanik manik, simdi olsa hepsini yerdim. Sutlaca hasret kaldim, kendim yapmayi beceremiyorumda bir turlu.
YanıtlaSilMerhaba Devrim, yorumunu okuyunca keşke ikram edebilseydim diye geçti içimden, ama maalesef mesafeler buna engel. İstersen bir daha yapmayı dene, basit bir tarif bu, belki bu kez yaparsın.
YanıtlaSilSevgiler...
Sevgili Şaziye,
YanıtlaSilFırında sütlacın gözüme çok hoş gözüktü.(işten yeni geldim ve midem zil çalıyor :)
Bu tarifi yapmak istiyorum.
Bu tarif kaç kişilik? Kullandığımız nişastanın buğday ya da mısır nişastası olması farkeder mi?
Bir de senin gibi üstünün kızarmasını becerebilirsem bloğumda yayınlayabilir miyim? :)
Cevapların için şimdiden teşekkürler.
İzmit'e sevgiler...
Hayat'cım, hemen cevap vereyim;
YanıtlaSilBu ölçüden, fotoğraftaki kaselerle 7-8 kase çıkıyor.
Nişasta buğday veya mısır farketmez, istediğini kullanabilirsin.
Üzerinin kızarması için fırının üst ızgarasına yakın koymak gerekiyor.
Tabii ki yayınlayabilirsin, mutlu olurum. Sevgiler, selamlar...
Tamam bu hafta sonu bizde firin sütlac var.Kizimda anne ne zaman sütlac yapacaksin diye soruyordu.Umarim bu firinlisinida yer...
YanıtlaSilselam site sahibi, gecenlerde ilk sutlac deneyimimi yaptim, uzun sure once sitenizde ki firin sutlac ilgimi cekmisti ve tarifini almistim, yapmak yeni nasip oldu. Sasirdim ama ilk deneyimim olmasina ragmen cok guzel oldu, ayni sizin resimlerde ki gibi, dogrusunu soylemek gerekirse ben sutlac sevmem ama esim sever ve begendi, cok guzel olmus ona gore, nasil sevindim anlatamam, genelde ilk yaptigim seylerde pek cesaretim olmaz, kisaca cok cok tesekkurler bu guzel tarifiniz icin.
YanıtlaSilmerhaba Saziye. Ben yurt disinda yasiyorum ve kendim pek sevmesem de isyerimde Turk oldugumu duyan birisi illa bana sutlac yap diye tutturdu. Tarifin cok hos gorunuyor, sormak istedigim birsey var ama-acaba sutlac firina girmeden once 1-2 gun kadar buzdolabinda bekleyebilir mi?
YanıtlaSilSevgili Berrin, buzdolabında beklettikten sonra fırınlamayı hiç denemedim, ama fırınlandıktan sonra buzdolabında 2-3 gün durabiliyor. (kabuğunun fazla kurumaması için üzerini streç film ile kaplamakta fayda var)
YanıtlaSilaa..arkadaşlar ben bu tarife abkarak yaptım..gerçekten de pirinçlerin iyice pişmesi gerekiyo..yanımda bi kase war..ama ben çok pişirmedim heralde çünkü diri diri kalmış pirinçler..ayrıca fırına werince katılaştığı için..biraz daha sulu yapmam da fayda war diye düşündüm..ayrıca ben şekeri biraz fazla koydum galiba..üü..elimi de yaktım zaten..üü..ilk sütlaç deneyemim..üü..yine de herseye raamen benimki de güzel oldu di mii.. :D
YanıtlaSiloohhoo millet benden cabuk davranmis..bende yurtdisindayim ve tatile gittigimde bi hotelde yemistim ve ondan beri ariyorum.nihayet buldum tarifi ve su an hazirlaniyorum yapmaya ve malzemeleri koymaya...bakalim nsl olacak.benimde bi sorum var:sen demisin üstü kapuk tutmasa tasir diye peki bunun önlemi nedir???ha bu ara adim sevgi
YanıtlaSilBugün hemen uygulamaya geçiyorum. Süt tatlılarına bayılırım. Ama en çok aklımda kalan Rize de yemiş olduğum fırın sütlaç. Umarım ona bener yapabilirim. Bu arada en az bayanlar kadar güzel yapabileceğimi düşünüyorum :)
YanıtlaSilaz önce arkadaşımın tarifine göre sütlacı yaptım fırına koydum pişince çıkardım görüntü bir hârika hatta ağzım sulandı:) kaşığı elime alıp yemeğe başlayınca bütün hayallerim suya düştü dudağımı büktüm gözlerim sulandı emeğim hebâ oldu çünkü ağzımda lapalaşmış şekeri az bir sütlaç vard:(zaten güzel olmuş olsa şu anda sütlaç tarifi aramazdım.yarın yaptığım o eşsiz leziz 7 tane kaseden oluşan sütlaçlarımı arkadaşıma yedireceğim:)
YanıtlaSilslm tarifinizin ölçüleri çok net oldugu için sonsuz teşekkürler.ben 23 yasındayım ve yemek yapmaya yeni yeni başladım:)tarıflerinizdekı samımı uslup ve "GÖZ KARARI" demediğiniz için teşekkürler.....
YanıtlaSilTUBİSH
üzeri kızarması için yumurta falan sürülmeyecek mi
YanıtlaSilharika, yarın aksama misafirim var,bu aksamdan yapsam olur heralde, yarin yetistiremem...bir suru tarif okudum en aklima yatan sizinkisi, net olculer icin cok tesekkurler, benm merakim siz sutlaci cok pirincli mi az mi seversiniz?hani ona gore pirinci ayarlayacagm, tekrar tesekkurler, melis
YanıtlaSilBende yarın deneyeceğim tarifinizi
YanıtlaSililk defa yapacağım evde daha önce
hiç yapmamıştım ınş güzel olur:)
ben de şimdi yaptım.çok güzel oldu. hatta bir kaseyi fırına vermeden yedim. sevgiler.teşekürler tarifiniz için.
YanıtlaSilBenimki çok şekerli sütlü pirinç oldu hiç katılaşmadı az mı kaynattım princi mı az koydum (1 kahve fincanı pirinç - şeker ) koydum az şekerli yiyoruz diye :((((
YanıtlaSilnişastayı bir çay bardagı suda eritip oylemi sutun içine ilave edıyoruz
YanıtlaSilnişastayı bir çay bardağı suda eritip sütemi ilave edıyoruz
YanıtlaSilbir şey sormak istiyorum üstünün kızarması için yumurta kullanmıyorsunuz değil mi?
YanıtlaSilFırın sütlaç tarifi araken buldum blogunuzu. Suanda firinda pismekteler:) cok lezzetli oldular:) yarin blogumda paylasicam sütlaclarimi ve size de atifta bulunmayi dusunuyorum izninizle. Takipteyim artik
YanıtlaSilben de şimdi yapıyorum pirinçleri ocağa koydum, yalnız pirinçleri soğuk suya mı koyacağız sıcak suya mı? ona göre dakikası değişir çünkü.
YanıtlaSilBir de bazı tariflerde pirinç unu koyuyorlar, bu tarifte hiç un yok inşallah sorun çıkarmaz.
Bazıları da yumurta sürüyor üstüne, bu tarifte yok nasıl kızarcak diye düşünüyorum
yaptım güzel oldu. Yalnız fırında dikkatli tutun hemen yanabiliyor üst kısım. Ben nişastayı 1 kaşık fazla koydum. Pirinci de 3 bardak suyla haşladım yüksek ateş kullandığım için.
YanıtlaSil