Salı, Temmuz 18, 2006

HARELİ MUHALLEBİ

12. yemek etkinliğimizin konusu yaz mevsiminin ideal tatlıları olan sütlü tatlılar ve ev sahibemiz baking fairy. Denediğim tarif, yalancı tavuk göğsü için yaptığımız muhallebi ve zebra kekin harmanlanmasıyla ortaya çıktı. Geçen hafta ilk kez vişneli olarak denemiştim, ikinci denemeyi çikolata ile yaptım. Hafif mayhoş tatları sevenler için vişneli çok iyi bir alternatif, ama çocukların tercihi çikolatalıdan yana.

Çikolatalı Hareli Muhallebi

Malzemeler

1 litre süt
5 yemek kaşığı un
8 yemek kaşığı toz şeker
70 gr tereyağ
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket vanilya
40 gr bitter çikolata
2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı

Tencereye tereyağı, sıvıyağı ve unu koyup, orta ateşte, fazla sarartmadan 4-5 dakika kavuruyoruz. Ocağı söndürüp, 1 litre soğuk sütü ekliyoruz. Çırpma teliyle hiç topak kalmayıncaya kadar çırpıp, karışımın yarısını başka bir tencereye bölüyoruz. Tencerelerden birine kakaoyu ekliyoruz. Her iki tencereye de 4'er yemek kaşığı tozşeker koyup, karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan aldığımız tencerelerden kakaolu olana bitter çikolatayı, beyaz olana da 1 paket vanilyayı ekliyoruz. Muhallebileri mikserle 1-2 dakika çırpıyoruz. 28-30 cm çapında bir borcamı soğuk su ile çalkalayıp, ortasına bir kepçe beyaz muhallebi döküyoruz. Beyaz muhallebinin tam ortasına gelecek şekilde bir kepçe çikolatalı muhallebi döküyoruz. Bu şekilde bir kepçe birinden, bir kepçe diğerinden dökerek işlemi tamamlıyoruz. Oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletip, daha sonra buzdolabına koyup 4-5 saat dinlendiriyoruz.

Vişneli versiyon için yağ, un ve süt ölçüsünü yarıya indirerek yarım ölçü vanilyalı muhallebi yapıyoruz. Ve ayrıca süt yerine vişne suyu kullanarak yarım ölçü de vişneli muhallebi yapıyoruz. Ben vişneli için ev yapımı vişne suyu kullandım. 500 gr vişneyi 3 bardak su ile kaynatıp iyice süzgeçten geçirdim. İstenirse hazır vişne suyuyla da yapılabilir.

Vişneli muhallebiyi un yerine nişasta kullanarak yapınca daha parlak ve berrak bir sonuç alınıyor. (Yarım litre vişne suyuna, azıcık su ile ezilmiş 3 yemek kaşığı nişasta ve 4 yemek kaşığı tozşeker ekleyip, sürekli karıştırarak pişirdim)

Vişneli olanı borcama değilde içini streç film ile kapladığım kelepçeli kalıba döktüm. Buzdolabında iyice soğuduktan sona büyükçe bir cam tabağa ters çevirerek çıkardım, sonra tekrar ters çevirerek servis tabağına aldım.

36 yorum:

  1. Nefis gözüküyor... Cam gibi. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Ne keyifli görüntüler. Hele vişneli olanı hani o ucunda çubuk olan yuvarlak şekerlere benziyor. Ama bunlar yalamadan yutmalık.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık süper görünüyor... özellikle vişneli olanı...

    YanıtlaSil
  4. gerçekten çok güzel görünüyor ellerine sağlık
    ama ben anlamadım her kepçeyi ilk koyduğumuz muhallebinin ortasınamı dökeceğiz, böylece yayılıp genişleyecek mi

    YanıtlaSil
  5. Muhtesem görünüyor ben hafif mayhos tatlari cok sevdigim icin visneli tam bana göre, ama cikolatali olanda cokk güzel görünüyor ve merak ettigim aceba cikolatali olanda visneli gibi kesilebiliyormu yoksa dagilma tehlikesi varmi:) ellerine saglik ve bu degisik tarifi bizimle paylastigin icin cok tesekkürler bayildim.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Devletşah, çok teşekkürler.

    Oya hanım, gerçektende o şekerlere benzemiş, siz söyleyince farkettim bende:)

    Anonymous, teşekkürler.

    Anonymous, aynen öyle, her kepçeyi bir öncekinin ortasına dökeceğiz ve yayılıp halka şeklinde genişleyecek.

    Sevgili Elçin, teşekkürler:) buzdolabında yeterince dinlendirilirse serviste bir sorun olmuyor. (çikolatalı olanı kızımın kurstaki arkadaşlarına götürdüğümüz için dilimli fotoğrafını çekemedim ama orada kolaylıkla servis edildi)

    YanıtlaSil
  7. çok hoş görünüyor mutfağa yapmaya gidiyorum sonucu yarın yazarım sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ya şaziyeciğim kakaom bitmiş beyaz krema hazır pişti çocukların kakaolu toz içeceklerinden koysam olurmu oralardamısın

    YanıtlaSil
  9. Emine'cim, nesquikle denemedim maalesef, bilemiyorum nasıl olur.

    YanıtlaSil
  10. Ben de vişneli olanının görüntüsüne bayıldım, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Şaziye, bir anda Hareli Kekimi gordum sandım:)
    Ama ben vişneli olanı begendim, cok net ve cıkmıs,
    İyi fikir,

    Sevgilerimle,
    Figen

    YanıtlaSil
  12. Gercekten yine hem goruntusuyle,hemde sunumunla harikalar cikarmissin ortaya...
    Insallah birgun tanismak mumkun olur...cunku sizi cok merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Saziye, Bir ara blogu kapatacagim demistin diye cok uzulmustum. Yeni yazilarini gorunce sevindim. Bohca boregin sahane olmus. Tulin'inde (Evcilkedi) mayali bir borek hamur tarifi var. Arnavut boregi diye bakarsan bulursun.

    YanıtlaSil
  14. Yeşim'cim, teşekkürler:)

    Figen, sunum olarak zebra keki çok beğendiğim için ondan esinlenerek yaptım bu muhallebiyi. İlk bakışta pasta mı, kek mi anlaşılmıyor değil mi:)

    Yeliz'cim, inşallah. Bende hem sayfama yorum yazan, hem de blog yazarı arkadaşlarla tanışmak isterdim.

    Mine'cim, dediğin böreğe baktım, çok güzel görünüyor. Hem yağlayıp, hem de tekrar unla açıldığı için çıtır çıtır olur sanırım. İnşallah yakında denerim, çok seviyorum öyle kat kat börekleri çünkü. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Şaziye ellerine sağlık her zaman sütlü tatlıları tercih eden biri olarak hareli muhallebiyi çok beğendim. Deneyeceğim. Paylaşımın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. Aslı, teşekkür ederim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. teşekkürler şaziye
    anladım hafta sonu kesinlikle yapacağım zaten özellikle böreklerini çok sık yapıyorum ellerine sağlık tariflerin çok güzel
    eylüldefne

    YanıtlaSil
  18. sevgili Şaziye yine müthiş güzel bir tarif vermişsin. Ne kadar hoş görünüyor bu böyle. Boşuna akıl akıldan üstündür dememişler. Ellerine sağlık. ben de hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  19. sevgili şaziye muhallebi müthiş oldu tadı çok güzeldi ama kalıp halinde çıkarmayı beceremedim çok dağılmadıda seninkigibi çok düzgün çıkaramadım olsun ama tadı çok güzeldi bu arada komşumun oğluna kakao aldırdım tarifin için çok teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Eylül Defne, inşallah deneyince güzel sonuç alırsınız. Sevgiler...

    Şefika, teşekkür ederim, umarım deneyince beğenirsin.

    Emine'cim, beğendiğine çok sevindim, ellerine sağlık, yiyenlere de afiyet olsun. Ah o ufaklıklar zor zamanlarda nasılda işe yarıyorlar, değil mi?
    (İlk defa yaptığın için düzgün çıkmamış olabilir. Ben bu muhallebi tarifini yalancı tavuk göğsü olarak da sık sık yaptığım için elim alıştı sanırım, artık pek problem yaşamıyorum)

    YanıtlaSil
  21. sevgili şaziye
    hafta sonu deneyecektim ama dün kardeşlerim tatilden dönmüşlerdi onlara yaptım
    süper oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. adımı yazmayı unuttum
    eylüldefne

    YanıtlaSil
  23. Eylül Defne, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  24. Merhaba.. Sütlü tatlılar etkinliği lezzetlerini incelerken sizinde İzmitli olduğunuzu farkettim. Sevgili şehrimin resimlerini görmek beni mutlu etti. Tatlınızı en kısa zamanda deneyeceğim -çünkü benim sevdiğim türden- Benimkinin adı "aşure pastası" ama pişirilerek yapılmıyor. Deneyin memnun kalacaksınız. Sevgilerimle, hoşçakalın..

    YanıtlaSil
  25. Bugun denedim ve cok guzel oldu, yanliz ben kuplara parlastirdim altta cikolatali ustte vanilyali olarak. Vanilyaliya da hindistancevizi kattim, hos bir tat oldu. Tarif icin cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  26. merhabalar...
    saziye hanim, hareli muhallebi tek kelimeyle super gorunuyor,en kisa zamanda deneyecegim.bu tatlinin sunumunda zerafet var bence....
    ben, yaptigim tavuk goguslerini genelde duzgun servis edemem dagilir,bu tatliyi yapip da ayni sonucla karsilasirsam uzulurum dogrusu:(herhangi bir oneriniz olabilir mi??ESRA..

    YanıtlaSil
  27. Yağmur damlası, İzmit'li arkadaşlarla nette karşılaşmak çok hoş! Tarifinize baktım, ellerinize sağlık.

    Sevgili Nilgün, afiyet olsun, hindistan cevizi eklemek iyi fikir!

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Esra, bu tatlının servisi tavuk göğsünden biraz daha zor. Üstteki yorumda Nilgün kuplara koyduğunu yazmış, o şekilde yapabilirsin veya minik cam kaselere bir kaşık vanilyalı, bir kaşık çikolatalı olandan sırayla koyup, katlar oluşturabilirsin. Buzdolabında dinlendirdikten sonra tatlı tabağına ters çevirerek çıkarıp, üzerini hindistan cevizi veya damla çikolatayla süsleyerek hoş bir sunum hazırlayabilirsin. (muhallebiyi dökmeden önce kaseleri soğuk su ile çalkalamayı unutma)

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  29. Supper bir gorunum. Calisan hanimlar misafir agirlayacagi zaman pratik ve sik bir tatli alternatifi olmasi bakimindan son derece kayda deger bir tarif.

    Paylastiginiz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  30. tariflerinizi çok beğeniyorum şaziye hanım.. şu aralar katmer poğaçanın tarifini vermekle meşgulüm cümle aleme...yiyen herkes çok beğeniyor...

    tatlı da nefis görünüyor..ben de en çok vişneli olanın görüntüsünü beğendim.. ayrıca böyle tek bir tarifle, farklı lezzetler ve görüntüler yakalayabilen, kıvrak zekalı insanlara bayılıyorum. tebrikler...

    YanıtlaSil
  31. şaziyeciğim görünümü çok hoş tek kelimeyle MUHTEŞEM ENYAKIN ZAMANDAYAPMAYI ÜMİT EDİYORUM...

    YanıtlaSil
  32. merhaba

    şaziyecim yaptım muhallebini bayağı oldu anca yazabildim. çok güzel oldu ellerine sağlık. görünümüde güzel oldu. zebra keki yaparım çok ama muhallebide denemek aklıma gelmemişti.

    Bu arada benim ve eşimin ailesi izmitte oturuyorlar. bende iznimde çok geldim izmite geçen haftalarda. her tren yolunda yürüdüğümde sen geldin aklıma tanışmayı çok isterdim seninle. Tren yolunun resmini yayınladığında çok kötü olmuştum. eski günlerim geldi aklıma. inşallah birgün tanışma fırsatımız olur.

    sevgiler hoşçakal

    BETÜL

    YanıtlaSil
  33. Sevgili Betül, çok sevindim beğendiğinize, afiyet olsun. Blog vesilesiyle iletişim kurduğumuz İzmit'li arkadaşlar olması çok hoş, birgün tanışıp görüşme fırsatımız olur inşallah. Selamlar...

    YanıtlaSil
  34. görüntü mükemmel denemekle denememek arasında geldim gittim becerebileceğimi pek düşünemedim ama ha gayret yapmaya karar verdim gerçekten tat çok güzeldi ama halkalar sizinki kadar düzgün değildi yinede çok farklı bir sunumdu tarif için çok teşekkürler
    sizi sık kullanılanlar listeme ekledim benim 3 kızım var onlarda beğendi sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  35. Anonymous, yorumunuz için teşekkürler, kızlarınızında beğendiğine sevindim, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  36. merhaba.cok nefis görüntü bende hemen denemek isterim.merak ettigim sey muhallebiyi tekrar neden pistikten sonra cirpiyoruz? Ayse

    YanıtlaSil