Perşembe, Nisan 06, 2006
PRATİK İÇLİ KÖFTE
Çocuklara topkek yapmak için aldığım slikon kalıp farklı işlerde faydalı oldu bana. Mesela içli köfte yapımında:)
Malzemeler
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı kaynar su
2 orta boy patates(haşlanmış, rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı salça veya kırmızı biber
1 yumurta
150 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağ
1 orta boy soğan
Yarım su bardağından biraz fazla kıyılmış ceviz
tuz, karabiber
Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayıp, tereyağında biraz çeviriyoruz. Kıymayı ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. (Cevizi, ağıza gelecek dirilikte olması için bıçakla kıyıyoruz) (Ben cevizle birlikte biraz da kıyılmış antepfıstığı ekledim)
Bulguru ayıklayıp, yoğuracağımız kabın içine koyuyoruz. Üzerine kaynar su ekleyip bir kapakla kapatıyoruz ve 10 dakika kadar kabarmasını bekliyoruz. Patates, yumurta, tuz ve salçayı ekleyip iyice yoğuruyoruz.
Kalıbı sıvıyağ ile yağlıyoruz. Yoğurduğumuz bulgurdan küçük parçalar koparıyoruz. Kalıbın içine koyup, parmağımızı suya batırarak inceltip, içine kıymalı harçtan koyuyoruz. Daha küçük bir parça koparıp, yine elimizi ıslatarak kapak yapıyoruz ve üzerini kapatıp, kenarları iyice birleştiriyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar(yaklaşık 30 dakika) pişiriyoruz. Kalıptan dikkatlice çıkarıp, servis yapıyoruz.
Ay bu tarif çok hoş olmuş...
YanıtlaSilBen herseferinde annem gibi yapmaya çalışıp, içini oyarken parmağımla bir güzel deliyorum çünkü :(
sevgili şaziye fikir çok güzel.Eminim çocuklar zevkle yerler.Kalıplar tefalin slikon kalıplarımı?Birde İzmitin hangi semtindensiniz ?merak ettim.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilsevgili şaziye fikir çok güzel.Eminim çocuklar zevkle yerler.Kalıplar tefalin slikon kalıplarımı?Birde İzmitin hangi semtindensiniz ?merak ettim.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilne güzel fikir ama böyle kalıbım yok acaba kağıt kalıplarda olurmu?ellerinize sağlık sevgilerle
YanıtlaSilharika görünüyor yine şaziye, eline sağlık. Fikir çok güzel. Bir de içli köfte aparatlı kıyma makineleri çıkmış yeni duydum. izlere ve çocuklara afiyet olsun. benim de canım bu aralar istiyor ama ben ancak hazır alabilirim diye düşünüyorum. :)
YanıtlaSilEllerinize saglik Saziye Hanim! Nefis görünüyor - ki böyle birsey icat etmek zaten ayri bir yetenektir - gercekten BRAVO!
YanıtlaSilEn cok hosuma giden nokta ise bu köftelerin asil icli köfte gibi bol yagda kizartilmamasi.
Artik silikon kaliplari almanin zamani benim icinde gelmistir :-)
çok güzel bir fikir, sunumu da hoş olmuş, ellerine sağlık Şaziye.
YanıtlaSilDamla, bu geleneksel usulün yerini tutmaz tabii ama çok daha kolay yapılıyor:)
YanıtlaSilEmine'cim, evet tefalin slikon kalıbından kullandım, merkeze yakın bir semt desem yeterli olur mu:))
Selma, denemeden kesin bir şey söylemek yanlış olur ama kağıt kalıpta olmaz zannederim.
Şule'cim teşekkürler, sevgiler...
Arzu'cum, çok kullanışlı bu slikon kalıp, tavsiye ederim.
Hatice'cim, teşekkürler, sevgiler...
Valla bravoooo gerçekten ilginç bir fikir, çokta güzel olmuş, ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler.
www.blogcu.com/pembeli
Saziyecim,
YanıtlaSilGercekten harika bir fikir. Ben cok seviyorum icli kofteyi. Bir kac kez hazirlanisini izlemis ve maharet istiyor diye dusunmustum. Sen, kalip kullanarak oldukca kolaylastirmissin oyle ki daha okurken agizim sulanmaya basladi ve kolaymis, hafta sonu denyeyim dedim:)
Ellerine saglik!!
Masaallah, nekadar sasirdim son asamayi gorunce, benim sanirim hic bir zaman aklima gelemyecek bir yontemle pisirmissiniz, harikasiniz ne diyim!!!:)ellerinize saglik!!
YanıtlaSilPembeli, beğendiğine sevindim, teşekkürler.
YanıtlaSilPıtırcık, ben de çok seviyorum içli köfteyi, 1-2 tane içli köfte uzmanı sayılabilecek arkadaşım var çok şükür, kendim pek sık yapmıyorum, onların yaptıklarından yiyorum:)
Arzu'cum, teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için. Bu ziyaret vesilesiyle ben de senin cici kızının günlüğüyle tanışmış oldum, Allah bağışlasın, çok tatlı:)
merhaba ormal teflon muffinlerdede olurmu handan
YanıtlaSilHandan, yapışmaz yüzey olduğu için teflonda olur sanırım. (Yine de kalıbı yağlamak lazım, köfteler yapışırsa kalıptan çıkartırken kırılıp, dağılabilir)
YanıtlaSilSaziya ne ilginç bir yöntem bulmussun tebrikler !..
YanıtlaSilValla harika fikir, sasırdım gorunce! ben bile yaparım artık bu şekliyle, üstelikte fırında olması dahada cazip gibi yaz auyları geldi, deniz mevsimi derken,
gercekten ellerine , fikrine saglık,
Figen
Harika çok sevdim fikri.
YanıtlaSilKandiliniz mübarek olsun
YanıtlaSilWaw bu fikre bayildim. Icli kofeye bayilirim ama elde yapamayacagimi dusundugum icin hic cesaret edememistim. Harika..
YanıtlaSilSevgiler
gerçekten çok yaratıcı yarın deneyeceğim
YanıtlaSilÇok ilginç bir fikir...
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
Kilis'in oruk kebabını anımsattı içli köftenin fırında(ızgara gibi) pişirilmesi.
Kızartmaktan daha pratik ve sağlıklı bir yöntem :)
Selam&Sevgiler
:) slikon kalibimda bir sorun yasadim keklerim parcalaniyordu cikarken bunu nasil cozecegim diye googleda arama yaparken sizin sayfaniz cikti karsima bu tarifi yayinlayali aylar olmus ancak yorum yazmadana gecemedim cok ureticisiniz tebrikler ellerinize saglik harika olmustur eminim :) kisa zamanda deniyecegim sevgiler
YanıtlaSilsüüüüüper olmus ellerine saglik!
YanıtlaSilgercekten iyi bir fikir...icli köfte yapmasini beceremiyordum ama bu tarifi mutlaka deneyecegim.
meraba yemekler süper ben konyalıyım içli köfte yapmasını bilmiyordum tariflere bakınca öğrendim çok hoşumuza gitti bu tarifler için teşekkürler devamını bekliyoruz iyi akşamlar...
YanıtlaSilgercekten super bi fikir..deneyecegim en kisa zamanda...
YanıtlaSilharika bir sey bu saziyecigim artik tekrar yazmaya ins donersin. devamli sitene girip bakiyorum tariflerinden faydalaniyorum. ayrica ramazanin da mubarek olsun selamlar
YanıtlaSil