Perşembe, Nisan 13, 2006
KREM KARAMEL
Birsen'le son görüşmelerimizde krem karamel tarifi sordu, ben de pakette puding şeklinde satılanlardan yaptığımı söylemiştim. Önceki gün yemek kitaplarını karıştırırken Sana'nın kitabında güzel bir tarife rastlayınca hem Birsen için, hem de Aslı krem karameli çok sevdiği için denemeye karar verdim. Malzemeleri karıştırmaya başladığımda o kadar sulu bir kıvamı vardı ki, olacağına pek ihtimal vermiyordum ama buzdolabında birkaç saat dinlendirip tabağa çıkarınca tahmin ettiğimden daha güzel bir sonuç çıktı. Aslı, akşam bir tane yemişti, sabah kahvaltıdan sonra -anne, bir tane daha yesem de öyle gitsem okula, olur mu? dedi.
Malzemeler
Yarım litre süt
4 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
4 çorba kaşığı soğuk su
3 çorba kaşığı kaynar su
Yapılışı
Şekerin yarısını küçük bir tavaya koyup, üzerine 4 kaşık soğuk suyu ekleyin. Kısık ateşte karamelize olana kadar karıştırın. (Şekerin önce suyu bitip, kristalleşiyor, sonra eriyip kahverengileşmeye başlıyor)
Sonra tavayı bir kenara alıp içine 3 kaşık kaynar suyu ekleyin ve karıştırın. (Bu işlem sırasında biraz sıçrama oluyor, dikkat edin)
Karameli 7-8 tane ısıya dayanıklı küçük kaseye boşaltın.
Fırını 170 dereceye ayarlayın. Yumurtaları, kalan yarım bardak şeker ve vanilya ile iyice çırpın. Ilık sütü, telle yavaş yavaş çırparak yumurtalara yedirin ve bu karışımı, karamel döktüğünüz kaselere paylaştırın. (Karışımın çok sıvı olması biraz tedirgin ediyor ama pişince katılaşıyor, merak etmeyin) İçine 1-2 parmak su koyduğunuz tepsiye kaseleri dizin. Fırında 30-40 dakika pişirin.
Buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra kalıbın kenarlarını bıçak yardımıyla gevşetip, tabağa ters olarak çıkarın ve servis yapın.
(Tarif ve sunum fikri Sana yemek kitabından)
şaziye hanım merhaba
YanıtlaSiltarif çok güzel görünüyor.hem de pratik.ben de izmitliyim,değirmendereden.inşallah bu hafta sonu gitmeyi planlıyorum.kızlarınıza selamlar,ellerinize sağlık..
zeynep
Merhaba, hazirlardan daha guzel gorunuyor ellerinise saglik. Ben de hic cesaret edip denememistim ama sizin tariflerinize eminim en son sizin Manti tarifinizi yapmistim harika oldu.
YanıtlaSilYumurta kokusu olmuyor mu?yaklasik kac dakika cirptiniz?Benim kizimin da cok beyenecegine eminim.
Sizi cok beyenerek takip ediyorum gayet sicak ve ictensiniz..
Sevgilerimle
Sevgili Zeynep, teşekkürler yorumun için. Değirmendere'de oturan çok sevdiğim bir arkadaşım var, arada bir gidiyorum, güzel bir yer. Evlerinin bahçesinde kiraz ağaçları var, kirazlar olgunlaşınca gideceğiz inşallah.
YanıtlaSilSevgili Yıldız, ben yumurta sevmediğimden yumurta kokan şeyleri pek yiyemiyorum. Bu tarifte de yapıldığı ilk gün çok hafif bir yumurta kokusu oldu, bir gece buzdolabında dinlendirince kalmadı, ben rahatsız olmadan severek yedim.Yumurta ve şekeri 2-3 dakika çırptım, sütü yaklaşık 1 dakika içinde karıştırarak ekledim.
Güzel sözlerin için ayrıca teşekkür ederim, sevgiler...
Yıldız, şunu da ekleyeyim, yumurta kokusu olabilir dersen, vanilya 2 pakete çıkarılabilir veya biraz limon kabuğu rendesi eklenebilir sanırım.
YanıtlaSilSevgili Saziye, cok tessekurler ben firin sutlacini denedim cok beyendik genelde firina vermezdim daha once denemistim de kabugu baglamadigi icinmis meger, firin yemesti cogunu ama senin puf noktanla uzeri kizardi firinda sadece kokusunla aldi:)
YanıtlaSilYumurta konusunda bende aynen cok hassasim ama verdigin tipsleri goz ununde bulundurup deneyecegim.Sutlu tatlilari daha cok tercih ediyorum bahar ve yaz da..
Tekrar cok tessekurler sevgilerimle..
tariflerinizi takip ediyorum.KREM KARAMEL tarifiniz çok hafif olmuş....
YanıtlaSilAnnem gerçek bir krem karamel düşkünü olduğu için sürekli yapar... Sanırım hep onun yapmasına alıştığımız için benim bugüne kadar yapmak hiç aklıma gelmemişti!!...
YanıtlaSilSayende ne zamandır yemediğimizin farkına vardım :)
Merhaba Saziye, hep denemek isteyip de ertelediklerimdendir krem karamel. Sutlu tatlilari da oyle cok severim ki! Sanirim yakinda tarifini ornek alarak bir krem karamel denemesi de ben yapacagim. Ellerine saglik.
YanıtlaSilSevgiler...
şaziye hanım tarif çok hoş görünüyor acaba ısıya dayanıklı olurmı bilmiyorumşu küçük dışı düz çizgili olan kaselede yapabilirmiyim acaba ne dersiniz
YanıtlaSilsevgiler
Merhaba,
YanıtlaSilBende dediğiniz gibi pudung şeklinde satılandan yapmıştım. sizinkide çok güzel görünüyor, en kısa sürede deneyeceğim.
Sunumunuzda harika olmuşş.
www.blogcu.com/pembeli
Sevgili arkadaşlar, beğenileriniz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkürler.
YanıtlaSilAnonymous, ben de dışı çizgili küçük borcam kaselere yaptım, sanırım aynı kaseler bahsettikleriniz.
Selam,
YanıtlaSilBen daha once hic krem karamel yapmadim evde merak ettigim nokta su: tatlilarin kaselerden cikmasi sorun oluyor mu? yaglamak ya da hafif islatmak gerekir mi yoksa soguyunca kendisi kolayca cikiyor mu? tariflerin hepsi birbirinden guzel duruyor. izmir kofte ile bunu hemen denemek istiyorum, ellerinize saglik.
Evrenbal, yağlamaya veya ıslatmaya gerek olmuyor,kenarları bıçakla gevşetildiği zaman kolayca çıkıyor.
YanıtlaSil