Cuma, Mart 03, 2006

ZEYTİNYAĞLI PIRASA



Zeytinyağlı pırasa kış mevsiminin en sevdiğim yemeklerinden biri, nedense 16-17 yaşlarıma kadar tadına bile bakmamıştım. Şimdi bizim çocuklarda yemiyorlar, herhalde çocukların damak tadına hitap eden bir lezzet değil, ama büyüdüklerinde seveceklerini umuyorum.

Malzemeler

Yarım kg pırasa
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 baş soğan
1 tane havuç
2-3 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı

Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında 1-2 dakika çevirin. Halka veya yarım ay şeklinde kesilmiş havuçları ekleyip 1-2 dakika daha soteleyin. Yıkanmış ve doğranmış pırasaları ekleyip karıştırın. Tuz,şeker, limon suyu ve pirinci ekleyip üzerine gelecek kadar (yaklaşık 1,5-2 su bardağı) sıcak su ilave edin, yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ben bazen düdüklü tencerede de yapıyorum, o zaman 1 çay bardağı su yetiyor ve 15 -20 dakikada pişiyor. (Daha fazla kalırsa pırasalar dağılır)

9 yorum:

  1. Merhaba, düdüklüde 10 dakikada da pişiyor. Benimki sıradan bir düdüklü.
    Meliha

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, düdüklüde 10 dakikada da pişiyor.
    Meliha

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık! Benim naçizane b bir önerim olacak, böyle pişirmeyi tercih ediyor olabilirsin elbette ama salça ve kırmızı biberle renklendiririz biz pırasayı, çok lezzetli olur. Yanına kuru biber kızartır annem, havucu da daha bol koyar. Çocukların da sevmesi için küçük öneriler, bilmem işe yarar mı?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Sibel'ciğim, bazen salçalı da pişirdiğim oluyor ama çocuklara öylede yediremedim henüz. Kayınvalidemler (İzmir'de) pırasayı kerevizle birlikte ve etli pişiriyorlar, ben öylede çok seviyorum, çocuklar kokusuna bile tahammül edemiyorlar:)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık çocuklar küçükken sebzeleri yedirmek oldukca zor oluyor ama büyüdükce az az da olsa yemeye başlıyorlar. Bu sene benim oğlum (12)az da olsa yemeye başladı. Ben de pırasa ıspanak gibi yemeklere nohut ilave ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. Tamda senin dedigin gibi Saziye, bende pırasayı neredeyse universite son sinifa kadar yemezdim. Simdi ise bayiliyorum. Senin yaptığın gibi bende limonunu pişerken katıyorum. Ben soğan, pırasa ve havucu kısık ateste yaklasik 10-15 dakika soteliyorum ve o yuzden neredeyse hic su ilave etmiyorum. Pirinçler pirasanin kendi suyu ile pişiyorlar. Cok gerekirse belki 1/2 çay bardagi sicak su ilave ediyorum pirincle beraber. Cok guzel oluyor. Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  7. bende aynı sizi,n gibi pişiririm

    YanıtlaSil
  8. ben de duduklude 12 dk pisirdim insallah olmustur

    YanıtlaSil